Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Qrdello

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, kanon7 napisał(a):

Jak ktoś kupił w 2020 r. PS5 z napędem za 2399 zł i do dzisiaj gra w kup płytę tanio -> przejdź i sprzedaj ze stratą 10-30 zł to konsola nadal jest konkurencyjna. Bo TV ma każdy w domu.
Nawet teraz kupując PS5 z napędem 1899 zł (Black Friday) to nadal spoko opcja.
A PC jest po prostu bardzo konkurencyjne - biblioteka PC (Steam, exy PC) + exy Xbox + exy PlayStation :E

@Qrdello

Jakie gry? Jakie EX'y :E? Teraz zakup tego PS5 PRO to jest dopiero bez sensu - sama konsola droga, większość tytułów od Sony została wydana już na PC, kolejne zapowiedziane a z przecieków wiadomo też co ma jeszcze trafić. Już pomijam Remake i Remastery 🤭. Najśmieszniejsze jest to że jak wychodziło PS4 PRO które wprowadzało rekonstrukcję obrazu to były śmiech że na PC natywne 4K a teraz jak jest DLSS i PSSR to nagle zrobiło się to super i granie na konsoli z OLED TV jest też super 😅

Samo PS5 PRO sprzedawane prosto z fabryki bez napędu żeby wciskać gry w wersji digital po 339 zł za wersje standard bez możliwości odsprzedania i hej jest lepiej niż było no chyba że wydasz kolejne 500 zł 😂.

Edytowane przez azgan
  • Like 1

13 minut temu, Winter napisał(a):

Zdecydowałem, że nie kupuję Prosiaka. Dla mniejszego bluru w Rebirth wydawać 800 euro to bezsens. Ciągle PS5 mi wystarcza. 

Nie ma to sensu. Rebirth wygląda jak w trybie jakości na zwykłem PS5 tylko zamiast 30fps jest 60k/s z PSSR a tak to nie ma w co grać. Za chwilę Spider-Man 2 będzie na PC z DLSS https://ithardware.pl/aktualnosci/marvel_s_spider_man_2_pc_data_premiery-35905.html a po nim ma pojawić się The Last of Us Part II Remaster https://www.gram.pl/news/the-last-of-us-2-na-pc-podobno-jest-juz-gotowe-sony-czeka-jednak-na-dobry-moment

• Like 1

42 minuty temu, azgan napisał(a):

Jakie gry? Jakie EX'y :E? Teraz zakup tego PS5 PRO to jest dopiero bez sensu - sama konsola droga, większość tytułów od Sony została wydana już na PC, kolejne zapowiedziane a z przecieków wiadomo też co ma jeszcze trafić. Już pomijam Remake i Remastery 🤭. Najśmieszniejsze jest to że jak wychodziło PS4 PRO które wprowadzało rekonstrukcję obrazu to były śmiech że na PC natywne 4K a teraz jak jest DLSS i PSSR to nagle zrobiło się to super i granie na konsoli z OLED TV jest też super 😅

Samo PS5 PRO sprzedawane prosto z fabryki bez napędu żeby wciskać gry w wersji digital po 339 zł za wersje standard bez możliwości odsprzedania i hej jest lepiej niż było no chyba że wydasz kolejne 500 zł 😂.

Da się zbudować PC w takiej samej cenie jak PRO,  który pociągnie ALANA 2 w takich detalach jak PRO, albo Star Wars Jedi Survivor, Ratcheta, albo Forbbiden West, The last of us 1 ? Niesiedze w cenach PCtow od 6 lat pytam poważnie.

Tutaj chyba podobna wydajność do PRO ? Natywne 4k 40 fps, pro chyba natywnie robi takie wyniki na screenach 120?  Czy się mylę ?

ALAN 2 

Wa natywnym 4k detale high niewyciąganie nawet 30 fps słabo trochę 

RTX 4080 to minimum do 4k grania ?

Edytowane przez SethJames

18 minut temu, azgan napisał(a):

Nie ma to sensu. Rebirth wygląda jak w trybie jakości na zwykłem PS5 tylko zamiast 30fps jest 60k/s z PSSR a tak to nie ma w co grać. Za chwilę Spider-Man 2 będzie na PC z DLSS https://ithardware.pl/aktualnosci/marvel_s_spider_man_2_pc_data_premiery-35905.html a po nim ma pojawić się The Last of Us Part II Remaster https://www.gram.pl/news/the-last-of-us-2-na-pc-podobno-jest-juz-gotowe-sony-czeka-jednak-na-dobry-moment

Dodali chociaż tryb Boost dla wszystkich starych gier? To jest na Xboxie od początku i stare gry mają 60 fps.

@SethJames bez problemu PC w takiej cenie 5700x ryzena i RX 7700xt lub 7800xt  tylko dysk 1tb trzeba brać , dużo lepszy będzie od konsoli która ma procesor CPU 5 letni i stare GPU itd 

Na konsoli detale są cięte ja na low w 4k z DLSS grałem w 60 fps w cyberpunka na rtx 4060

Wg mnie w cenie 3500 zł gdybyśmy dostali podstawkę i napęd to konsola była by mega zakupem 

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1

9 minut temu, SethJames napisał(a):

Da się zbudować PC w takiej samej cenie jak PRO,  który pociągnie ALANA 2 w takich detalach jak PRO, albo Star Wars Jedi Survivor, Ratcheta, albo Forbbiden West, The last of us 1 ? Niesiedze w cenach PCtow od 6 lat pytam poważnie.

Tutaj chyba podobna wydajność do PRO ? Natywne 4k 40 fps, pro chyba natywnie robi takie wyniki na screenach 120?  Czy się mylę ?

ALAN 2 

Wa natywnym 4k detale high niewyciąganie nawet 30 fps słabo trochę 

RTX 4080 to minimum do 4k grania ?

Na Labie chłopaki robili wyliczenia z koszykiem i poskładali zestawy z lepszym prockiem od tego z PS5 PRO, sam byłem ciekaw i pytałem nawet o to na forum. Alan Wake II ma przycięte detale graficzne w trybie 60fps i na PC z RTX4070 wygląda to i tak lepiej a tam jest jeszcze FG i możliwość odpalenia PT zamiast RT. Horizon wygląda zacnie na posiaku i bardzo podobnie do tego co jest na PC to fakt 😁

18 minut temu, Winter napisał(a):

Dodali chociaż tryb Boost dla wszystkich starych gier? To jest na Xboxie od początku i stare gry mają 60 fps.

Nie. Jest tylko jakieś wyostrzenie obrazu które wygląda jak dodatkowy filtr na tytułach z PS4 ale jak takie Bloodborne działało w 30fps na PS4 tan na PS5 PRO nadal masz 30k/s. Nie ma tego trybu Boost który jest na PS4 PRO. 

• Like 1
  • Upvote 1

Sorry za offtop, ale chciałem dodać odnośnie sprzedaży gierki. Pojechałem do siostry dzień przed premierą Zelda Echoes of the Wisdom- taka gierka na Switcha, i kupiłem w niemieckim Saturnie za 48 Euro, jakieś 10zł taniej niż u nas na premierę, po 2tyg jak wróciłem i wtedy sprzedałem u nas na olx, poszła w kilka godzin za 160zł, niemiecka okładka, więc nie wołałem nie wiadomo ile, ale "normalne" okładki były od 170zł+. Nie lubię grać na akord, jak kupię gierkę to ją sprzedam, nawet te 50zł czy ciut więcej by wyszło za zagranie i tak nie jest tak źle jak wydatek 200zł+ i przypisanie do konta na stałe, szczególnie, że sporo gier jest na "raz".  

Dlatego póki jest możliwość mieć napęd to wolę mieć, dlatego mam sporo gier na płytach, czasem coś sprzedam, czasem zostawiam, ale ogólnie zawsze można to spieniężyć, coś odzyskać, na PC szukam jak najtaniej, w miarę możliwości, łowcygier i ich strona ggdeals są w tym pomocne, nie raz lepiej poczekać niż się nadziać na "udaną" premierę. 
Aktualnie to czekam na Switcha 2 i pewnie wymienię grafikę, ale co będzie to nie wiem, wszystko się zweryfikuje w 2025. Prosiak nie był w moim kręgu zainteresowania, starczy mi PS5 i tak rzadko odpalam, ona jest tylko opcją dodatkową, a nie główną platformą do grania.
Najwyżej zagryzę zęby i gdy w końcu zdecyduję to kupię Rebirth i ogram w 30fps, tak jak gram, nadal gram, bo odpalam z rzadka konsolę FF16 w 30fps, w trybie 60fps miejscami 720p jak nic, aż kuje w oczy, a gram na monitorze.

• Like 1
  • Upvote 1

@azganWeź ty się uspokój z tymi raportami z tezą i radami co do postepowania. Jak będzie trzeba, to wiemy co robić. Nie będzie banowania za byle co. Jak sobie dany user zasłuży mimo ostrzeżeń, to poleci. Ty nie jesteś tutaj od oceniania czy moderacja chowa głowę w piasek czy nie. 

O PS5 Pro słów kilka…

Jako, że praca i inne obowiązki, to miałem czas dopiero w sobotę zacząć zabawę a raczej beta testy.

Na wstępie chcę zaznaczyć, że nie byłem i nie jestem jakoś mocno napalony na Pro, traktuje tą konsolę bardziej właśnie jako beta testy przed PS6. Chodzi tu głównie o to PSSR i jak oni zamierzają to dalej rozwijać, albo porzucić jak zresztą live-service. Bo już wiadomo, że nie wszystkie gry mające teraz łatkę PS5 Pro enhanced używają PSSR.

Na początku trzeba dodać, że myśląc o PS5 Pro mówimy tu też o TV/Monitorze 4K 120Hz z VRR. Oczywiście samo 4K też będzie dobre bo różnice jakieś doświadczymy ale jednak bez tego VRR ten fps będzie siedział na max 30 albo na max 60 klatkach, więc VRR byłoby dobrze mieć.

To może na początek macie tu link do dysku z 60 screenami -> https://drive.google.com/drive/folders/1GRMdR94nzkkXR5CpEEyqhiw4K4dCpuQ_

Każde podpisane czy pro, jak zwykła to bez dopisku pro, wydajność, wierność, raczej idzie się połapać. Specjalnie na dysk wrzucam żeby nie skompresowało bo jakość jest wtedy lipna, z 18MB do 2MB spada, więc tu możecie sobie pobrać high quality. Oczywiście porównania róbcie na TV/monitorze 4K. Jak macie zamiar porównywać je na telefonie czy monitorze 1080p/1440p to lepiej tego nie róbcie. Sam sprawdziłem jak to wygląda na monitorze 1080p i różnic poza jakimś gorzej wyrenderowanym krzakiem nie zauważycie.

Uncharted 4 nie ma łatki pro ale z samej ciekawości odpaliłem, żeby zobaczyć czy coś się zmieni mimo to na pro. I tu zaskoczenie bo są te 3 tryby wierność 4k 40fps, wydajność 1440p 60 fps, wydajność+ 1080p 120fps. Oczywiście fps boost włączony jeśli mamy VRR. To na Pro teraz ten tryb wydajność 1440p chodzi w 100-110 fps(licznik z nakładki LG ale jest rzeczywisty bo się zmienia nie jest to ten zblokowany na 120), więc wydajność + jest teraz kompletnie zbędna w tym 1080p. I zaskoczenie bo wierność śmiga teraz w więcej niż tych 40, być może jest to nawet blisko 60 ale tu nakładka tego nie pokazywała. No na pewno nie było to już 40. Nawet odpaliłem jeszcze raz na zwykłym PS5 i różnice są zauważalne, jeśli chodzi o fps.

O samej cenie konsoli i braku napędu. Cena konsoli dla wielu ludzi może być wysoka to oczywiste. Ja jakoś super bogaty też nie jestem ale obecnie PC i tak nie mam jeszcze zamiaru zmieniać. Na zwykłym PS5 irytuje mnie ta niska rozdzielczość i mydło, a nawet ja to tak komentuje, że jakby wszystko było osmolone. Oczywiście interesuje mnie zawsze tylko tryb wydajność 60+fps. Mnie osobiście jakoś ten brak napędu nie boli bo mam dużo gier cyfrowo. Nie gram we wszystko. Jak już mam w coś zagrać to jest to raczej tytuł, który interesuje mnie na tyle, że będę też do niego zapewne wracał bo lubię. Tak jak wracam do oglądania starych filmów czy seriali. Jak tak sobie podsumuje to w ciągu całego roku zakupie może ze 3 gry. A teraz jest i tak posucha w grach straszna, przynajmniej nic co by mnie gatunkowo interesowało. A poza tym mam PS Plus Extra, więc zawsze też coś może fajnego wpadnie.

PS5 Pro ten efekt mydła, osmolenia niweluje. Ja gram na LG OLED 42 calowym i siedzę jakieś 1,5m od niego. Z mojej perspektywy wygląda to już lepiej. Wiadomo nie jest to zmiana jak dzień i noc, a raczej jak PS5 bez okularów a Pro z okularami:E, jak ktoś ma jakąś wadę wzroku. Oglądanie tych filmików na YT czy skompresowanych screenów to nieporozumienie. Sam oglądałem np. porównanie Spider-Man 2 i na YT Pro wyglądało gorzej niż zwykłe co nie przełożyło się jak sam to na żywo sprawdziłem. Nie wiem czym to jest spowodowane, dlatego też wrzucam wam nieskompresowane screeny abyście mogli sobie sami porównać.

Wiele się mówi o tym, że różnice widać dopiero jak siedzisz z nosem w ekranie albo jak sobie zrobisz zoom x10…no nie zgodzę się z tym. Odpaliłem sobie 3 różne gry i pograłem 30 minut na zwykłym i 30 minut na Pro. I wrażenie wizualne lepsze nawet podczas dynamicznej rozgrywki, bo są momenty gdzie nagle gdzieś staniemy, spojrzymy w dal i na pro wygląda to teraz lepiej. Nie będę tu używał zwrotu o wiele lepiej bo tak nie jest, będąc szczerym. Myślę, że dla kogoś kto gra nawet na TV 4K z VRR ale jakimś 60 calowym i siedzi z 5 metrów od niego to te różnice mogą być jeszcze mniej zauważalne. Nie jest to w końcu porównanie gry oryginalnej vs remaster czy remake.

Co do kultury pracy. Mój Fat którego mam od lutego 2021 irytował mnie głośną sekcją zasilania w niektórych grach. W moim egzemplarzu Pro sekcja zasilania jest stosunkowo cichsza porównując z Fat nawet na tej samej grze a konkretnie Horizon FW, w tej grze jest najgorzej. Wentylator w Pro jest ciut głośniejszy ale też nie mam takiego dziwnego efektu terkotania/buczenia jak w Fat. Głośniejsza praca wentylatora w pro chyba nie ma co dziwić, bo w końcu ta konstrukcja jest nawet mniejsza od Fat a podzespoły mają pracować mocniej, no to jakoś muszą to schłodzić szybszą pracą wentylatora. I tak całe szczęście, że nie mamy powtórki z PS4 Pro(start odrzutowca):E.

Screeny sobie porównacie, ale też wrzucę tu 2 takie porównania na przybliżeniu, co nieco widać różnicę, ale tak jak pisałem wcześniej całokształt wizualny obrazu w czasie rozgrywki też widać, że jest lepszy nie tylko na przybliżeniach.

TLOU Pro

AP1GczP5TCzrdKdyby9DJOOGKWvrcgZbnIeMk3yV

TLOU Wydajność

AP1GczNLnnPy4qt9it-RmrL78_nOQwVHuQvuzcnE

HZDR Pro wydajność

AP1GczPgITaN99dPdHWp21x8vLaqikQARb-akoWF

HZDR Wydajność

AP1GczNlTI0Ha9oLFajA1RCbyqBA1bDZn04D6As-

Zostawiając już porównania między zwykłą a pro, czas omówić różnicę między Pro wierność a Pro wydajność… a raczej ich brak. Praktycznie nie da się w czasie grania zauważyć jakiś znaczących różnic w samej rozdzielczości czy lepszej jakości ogólnej. Ciężko to nawet na zbliżeniach dostrzec. Ale jest jeden mały szczegół widoczny na tych 2 obrazkach, znajdźcie różnicę.

HFW Pro Wierność

AP1GczPT2S1AldesCsMgzZzqjOKOCFRsejgsP-JI

HFW Pro Wydajność

AP1GczNf_2gEB9PJf3QGXsZ_TWrATNtiOoazPfVZ

I co widać?...Tak dokładnie zamiast grać w 60+fps, gracie w 30fps a dzięki temu zyskujecie tą niesamowitą większą ilość źdźbeł trawy:E. Poza roślinnością i RT głównie cienie padające na budynki i w uliczkach np. w Spider-Man 2, to dużo ta wierność kosztem 30 fpsów nie wnosi.

Ogólnie jeśli chodzi też o fps to raczej dzięki VRR nawet te tryby wierność i tak chodzą w większej liczbie niż 40, tylko ciężko to sprawdzić bo nie mam żadnych programów/nakładek zewnętrznych nie wiem w sumie jak to robią np. ci z DF.

Myślę że jak już się doświadczy tego lepszego obrazu na Pro to ciężko teraz odpalić grę na tym zwyklaku, mimo tej ceny i braku napędu, ja osobiście na to tak nie patrzę. Wiadomo 3500zł to nie są wcale małe pieniądze ale np. nie będę po pracy zahaczał przez jakiś czas do maka i cyk zaoszczędzę i zdrowszy będę:E. Ale tak serio patrząc teraz na przyszłość, nie wiem kiedy w sumie będę zmieniać PC czy za rok czy dwa. Ogólnie nie mam teraz tak czasu na granie jak kiedyś, więc ten PC trochę by się marnował obecnie. A ja też nie lubię bawić się już w półśrodki, także następny PC to będzie budżet pod top podzespoły na dany moment. Najprędzej w planach mam to zrobić pod GTA VI. Tak samo za nim wyjdzie PS6 może w 2027 ale raczej obstawiam 2028 bo i tak nie ma gier, więc muszą się jakoś zabezpieczyć w ciągu tych 4 lat, przycisnąć twórców żeby coś zaczęli robić.

Podsumowując.

Sądzę, że jak ceny spadną, może nie w tym roku, ale jak w końcu w przyszłym roku pojawią się też od razu bundle z napędem i nawet podstawką za 3000zł to już myślę że w miarę lepsza cena, plus jak ktoś jeszcze sprzedaje swojego FAT/slima to dużo nie wyjdzie.

Nie ma też co na razie skreślać Pro, bo cóż żyjemy w czasach beta testów, za nim wyjdą kolejne update’y do samej konsoli, za nim też twórcy gier ogarną jak to dobrze wykorzystać trochę  czasu minie. Być może robiąc już jakąś grę od podstaw pod PSSR będzie ten efekt o wiele lepszy. Sam fakt, że np. guerilla games nie wykorzystuje PSSR w Horizon, świadczyć może o tym, że testowali to i było źle na tyle iż zrobili to po swojemu ale kto wie może pracują nad tym i kiedyś będzie jakiś update o ile będzie to wyglądać lepiej na PSSR.

• Like 3
  • Thanks 1

Dokładnie tak będzie z czego sporo tych tytułów to pamięta jeszcze czasy PS4/PS4PRO a tych nowych EX'ów (o ile można jeszcze tak nazywać gry od Sony od kiedy praktycznie wszystko wydają na PC) jest garstka lub podkupione na określany czas tytuły bo własnych nie mają 😉

Zresztą już widać spore zmiany w polityce Sony a to dopiero początek https://www.ppe.pl/news/356787/playstation-czekaja-diametralne-zmiany-prezes-sony-szykuje-graczy-na-ciecia-kosztow.html

A tutaj dla tych co pisali jeszcze na labie że procek w PS5 PRO będzie wystarczający https://ithardware.pl/aktualnosci/procesor_playstation_5_pro_wydajnosc-36467.html

Panowie, to że się da poskładać PCta w cenie konsoli to wiadomo. Że będzie wydajniejszy w grach w ktorych można z danej technologii skorzystać (FG) to też wiadomo. Tylko gorsza kwestia jest taka, że o ile my sobie tutaj dywagujemy czy coś się da czy się nie da, to raczej siedzą w tym dziale osoby które taki pecet sobie same kupią i zmontują. Nie każda osoba jest na tyle obyta, że potrafi takie rzeczy robić. To raz.

Dwa, pecet o wydajności prosiaka zje też odpowiednią więcej prądu z gniazdka i będzie fizycznie zajmował kilka razy więcej miejsca - co też się często liczy. 

I pewnie, da się zbudować super mikro kompa, tylko sama obudowa do takiego zestawu + zasilacz slim, plus płyta micro itx to już 2/3 ceny konsoli :E 

I trzy, chcąc zachować podstawową funkcję PCta, który ma konsolę przegonić - możliwość upgradu - pakowanie się w AM4 też może być nieuzasadnione ekonomicznie. No a wtedy ceny są już zupełnie inne.

2 godziny temu, azgan napisał(a):

A tutaj dla tych co pisali jeszcze na labie że procek w PS5 PRO będzie wystarczający https://ithardware.pl/aktualnosci/procesor_playstation_5_pro_wydajnosc-36467.html

Nie wiem kto pisał, ale cpu już ps5 to był trypel, teraz z racji upływu kilku lat to jeszcze większy trypel, te kilkaset MHz kompletnie nic nie zmienia. 

• Upvote 1

27 minut temu, Qrdello napisał(a):

Panowie, to że się da poskładać PCta w cenie konsoli to wiadomo. Że będzie wydajniejszy w grach w ktorych można z danej technologii skorzystać (FG) to też wiadomo. Tylko gorsza kwestia jest taka, że o ile my sobie tutaj dywagujemy czy coś się da czy się nie da, to raczej siedzą w tym dziale osoby które taki pecet sobie same kupią i zmontują. Nie każda osoba jest na tyle obyta, że potrafi takie rzeczy robić. To raz.

Dwa, pecet o wydajności prosiaka zje też odpowiednią więcej prądu z gniazdka i będzie fizycznie zajmował kilka razy więcej miejsca - co też się często liczy. 

I pewnie, da się zbudować super mikro kompa, tylko sama obudowa do takiego zestawu + zasilacz slim, plus płyta micro itx to już 2/3 ceny konsoli :E 

I trzy, chcąc zachować podstawową funkcję PCta, który ma konsolę przegonić - możliwość upgradu - pakowanie się w AM4 też może być nieuzasadnione ekonomicznie. No a wtedy ceny są już zupełnie inne.

Nie tylko takie;)

No tu wkładasz płytę i grasz. Na pc można mieć masę problemów,zaczynając od sterowników a kończąc na 10 luncherach:/

Tego nie biorę pod uwagę, bo rozmawiamy o ekonomii i wydajności, aczkolwiek jest to istotna kwestia. 

Konsola to z grubsza bezobsługowe urządzenie, a wszystkie aktualizacje są tak transparentnie rozpisane, że każdy sobie z tym poradzi.

Wciąż nie jestem przekonany czy w stosunku performance per watt jest coś wydajniejszego za 3,5 czy nawet 4k. Kompy przez Was wymienione raczej wciągną więcej niż 250W.

Nie wydaje mi się żeby te 65mln ludzi co kupiło konsole siedziało z kalkulatorem i obliczało podzespoły do PC 🤣 Po prostu jak ktoś chce konsole to ja kupuje a jak chce PC to kupuje PC. To tylko na forach takie rozkminy są ;)  A wiadomo najlepiej mieć jakiegoś tam skromnego PC plus konsole. 

• Upvote 3