Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś nie jest entuzjastą to najlepsze kombo to laptop z jakimś dedykiem + konsola. Przez kilka lat miałem właśnie taki deal w domu i na 40m2 z Żonką i Małym było optymalnie.

To co kto wybiera to tak indywidualna kwestia, że szczerze wchodzenie w dysputy co lepsze/gorsze często zwyczajnie mija się z celem.

Ja np. mam tak, że o ile w domu nie gram super dużo na konsoli, bo częściej pracuję na stacjonarce to i gierkę odpalę w przerwie - to na wyjazdach, szczególnie dłuższych, kombo laptop+konsola jest mega jak chcę ponadrabiać nocami zaległości z kupki wstydu. Wybierając tylko PC byłbym tylko przywiązany do swojej jaskini...

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 4
Opublikowano

Ale nawet w cenie konsoli to ciężko będzie złożyć kompletnego PC, przecież dochodzą do tego akcesoria i monitor. Chyba że ktoś idzie na mega kompromis i kupuje straszną tandetę i dziadowski monitor. Ale to chyba też nie o to chodzi żeby złożyć PC tylko po to by udowodnić ze się da. Zawsze przy składaniu PC człowiek patrzy żeby to jakoś wyglądało, a to jakieś rgb, szyba w obudowie, jak jest już szyba to fajnie żeby to jakoś wyglądało a to prowadzi znowu do szukania odpowiednich podzespołów, które będą droższe. Także nie wiem kto by chciał składać takie dziadostwo byleby złożyć.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Argument z monitorem jest mocny bo do konsoli nie trzeba doliczyć monitora lub TV 😉. Tego typu rzeczy to w obu przypadkach powinny być uwzględniane, wystarczy ruszyć głową i pomyśleć że do czegoś to podłączyć trzeba będzie.

Opublikowano
56 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale nawet w cenie konsoli to ciężko będzie złożyć kompletnego PC, przecież dochodzą do tego akcesoria i monitor.

Ciężko, ale można złożyć coś sensownego. Z monitorem to wiesz, nie wiem czy jest sens liczyć. Do konsoli też potrzebujesz wyświetlacz, a nie każdy konsole chce wrzucać do salonu.

Tutaj bardziej rozchodzi się o sam fakt, że teraz takie rozkminy nabrały sensu, bo PS5Pro cenowo zaczyna dobijać do solidnej konfiguracji PC. Gdzie wcześniej w cenie konsoli to mogłeś kupić co najwyżej kartę graficzną. ;) Od zawsze koronnym argumentem na korzyść konsol była właśnie cena, bo za połowę kwoty PC dostawałeś całą platformę. To powoli zaczyna wypadać z równania.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Vulc napisał(a):

Ciężko, ale można złożyć coś sensownego. Z monitorem to wiesz, nie wiem czy jest sens liczyć. Do konsoli też potrzebujesz wyświetlacz, a nie każdy konsole chce wrzucać do salonu.

Tutaj bardziej rozchodzi się o sam fakt, że teraz takie rozkminy nabrały sensu, bo PS5Pro cenowo zaczyna dobijać do solidnej konfiguracji PC. Gdzie wcześniej w cenie konsoli to mogłeś kupić co najwyżej kartę graficzną. ;) Od zawsze koronnym argumentem na korzyść konsol była właśnie cena, bo za połowę kwoty PC dostawałeś całą platformę. To powoli zaczyna wypadać z równania.

Zgoda, ale jak pisałem wcześniej - rachunek ekonomiczny nawet w pro jest wciąż zdecydowanie in plus, bo budowa kompa jednak wiąże się z zupełnie innymi priorytetami. Mając wybór i chcąc np. budować chociażby na średniej jakości podzespołach ale wciąż na tej półce wydajnościowej zapłacisz więcej. W dodatku już na PCL była o to dysputa, ale przecież systemu operacyjnego komputer też potrzebuje do sprawnego działania, a ten w konsolach jest dołączany w cenie produktu.

I nie doliczajcie u licha tej miernej podstawki :E ona jest abolutnie do niczego tej konsoli nie potrzebna.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Qrdello Aorus b550m elite + asrock challenger 7700xt + R5 5600 + MSI MAG 650w bronze + 16gb Patriot 3600mhz CL18 + silver monkey chest TG + 1TB lexara nm620 (nieco wolniejszy i mniejszy niz w pro) wcale nie sa komponentami zlej klasy. Cos takiego  idzie zlozyc za jakies 3700zl. AM4 wciaz jest OK, a 5600 mozna wymienic na 5700x3d/5800x3d w przyszlosci. Faktycznie windows + klawa i mysz trzeba jeszcze dokupic, wiec dodatkowe 600+zl pewnie trzeba dorzucic. Na konsoli trzeba dokladac do abonamentu by grac online. Nie wiem czy jest sens doliczac windowsa bo to sie zwroci w przeciagu 2-3lat jesli chcemy grac online na konsoli.

Tak jak napisal Vulc, sam fakt ze sa takie rozkminy i mozliwosci daje do myslenia. Jeden wybierze konsole a inny PC, ale konsola powoli traci argument giga oplacalnosci w kwestii $/hardware wzgledem PC. Zaczyna byc naprawde blisko....

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale takie rozkminy zawsze były, tylko mniej bolały dla osób które siedziały twardo w obozie konsol a bardziej typowych PCciarzy, bo Ci musieli - wzorem PC by TQ, ciągnąć archaiczne procki serwerowe z podstawkami z Chin, żeby się mieścić w budżecie :D 

Tylko ja będąc sobą wiem, że dla mnie taki układ nie ma szans i racji bycia. Nigdy, przez 25 lat korzystania z PC świadomie, nie zdarzyło mi się zbudować kompa i nic przy nim nie robić, nie dokładać i nie zmieniać - a to zawsze generuje koszty. A to nowe szybsze ramy, a to nowy dysk, to więcej wentylatorów, cichszy zasilacz etc etc. Ostatecznie zamiast złożyć zestaw za 4k wychodził 6k :D 

A wciąż nawet nie patrzę w stronę peryferiów - klawiatur, myszek, słuchawek lub głosników, dodatkowego pada etc. 

I jeszcze kwestia abonamentu.

Nikt nie zmusza do kupowania plusa - do jednej czy dwóch gier na płycie na miesiąc nie jest on do niczego potrzebny. Natomiast jak ktoś gra online w e-sportówki, to w ogóle wypada z równania bo sorry, ale do tego musi być 2x droższy PC bo tam się klatkaż liczy. 

To próbuję powiedzieć, nie da się porównać 1 do 1 kupna jakiekolwiek konsoli i PCta, bo założenia tych sprzętów odjeżdżają od siebie zupełnie w pewnym momencie. Kupno konsoli jest zawsze uzasadniane chęcią rozrywki, PC może i ma wiele więcej różnych funkcji i zastosowań.

Edytowane przez Qrdello
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Qrdello

Ale ewidentnie złożysz lepszy PC za te 3500zł od konsoli. Teraz nie wiem czym konsola konkuruje z PC poza tym że to jest plug and play i granie na kanapie. To że PC można rozbudować to nie jest minus tylko plus. Porównać 1 do 1 się nie da ale było tak że nie dało się złożyć bez kombinacji pc na podobnym poziomie, teraz konsole ratują się tylko polepszaczami i upłynniaczami, bo PC złożysz lepszy:) Zakładając PC tylko do rozrywki. Pomijając inne aspekty jak to że niektóre gry to tylko klawiatura i myszka, bo pad podepniesz do PC, a gier typu np europa universalis nie ma wcale na konsolach:) A już nie ma gier tylko na konsole, albo bardzo niszowe.

Edytowane przez wrobel_krk
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Qrdello napisał(a):

Zgoda, ale jak pisałem wcześniej - rachunek ekonomiczny nawet w pro jest wciąż zdecydowanie in plus, bo budowa kompa jednak wiąże się z zupełnie innymi priorytetami. Mając wybór i chcąc np. budować chociażby na średniej jakości podzespołach ale wciąż na tej półce wydajnościowej zapłacisz więcej. W dodatku już na PCL była o to dysputa, ale przecież systemu operacyjnego komputer też potrzebuje do sprawnego działania, a ten w konsolach jest dołączany w cenie produktu.

Pełna zgoda. Zresztą nie służy to próbie przekonania kogokolwiek, bo jak ktoś gra tylko na konsoli, nie będzie lepił kompa od podstaw. Nawet jakby to był ten sam koszt. To tylko luźna dyskusja o zmieniającej się równowadze sił.

Swoją drogą też mnie to zawsze bawiło z tym Windowsem, że przecież to ja za darmo mam eheheh. :E Albo zasilacz od szwagra.

Edytowane przez Vulc
  • Like 2
Opublikowano

Ale i tak mi chodzi po głowie konsola na pewno nie PS PRO, głównie po to żeby usiąść przed tv i pograć i syn ma też 6 lat i powoli chyba mógłby pograć w jakiś psi patrol/minecraft (gra na pc an padzie)

Pytanie czemu tak popularny jest PS5, a o XBOX cicho, aj się skłaniam ku XBOX ze względu nap na Game Pass. Co mnie powinno skłonić do kupna ps5?

Opublikowano (edytowane)

Na PC są promocje  metro exodus gold  za 12 zł, kiedy była taka promocja na PlayStation store ?

@Qrdello w cenie 3999 zł masz RX 7700 XT i 5700x 16 GB ram ryzena razem z akcesoriami

Edytowane przez voltq
Opublikowano
6 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Ale gry wyjdą taniej jak się płyty będzie odsprzedawało.

Teraz jeszcze tak, ale Sony już jaśniej nie może dać do zrozumienia jaki kierunek chcą obrać.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Nie zapominaj, musisz mieć napęd, a o napęd jak widać jest trudno i jeszcze ta "zaporowa" cena.

Napęd jest za 1000-1200 zł od skalperow , sklepy sprzedawały ostatnio po 800 zł 

@wrobel_krk dla dziecka zwykła slimka z napędem , jest pełno pudełkowych gier dla dzieciaków na Allegro w dość niskiej cenie

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

PSSR narazie na poziomie FSR , na YouTube oglądam porównania ile artefaktów i błędów w obrazie generuje ta technika , nie ma podjazdu do DLSS co już tutaj niektórzy fani wieszczyli 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
4 minuty temu, voltq napisał(a):

Na PC są promocje no metro exodus gold  za 12 zł, kiedy była taka promocja na PlayStation store ?

Metro Exodus w wersji Gold nigdy nie było za 12 zł na PC (gg.deals). Na PS5 w promocjach jest kilka zł droższe (psprices). No i są doładowanie portfela, dzięki którym można zbić trochę cenę.

Poza tym ceny gier są różne i czasami zdarza się, że na konsoli jest taniej.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Pavel87 Wydaje mi się, że trzeba doliczyć napęd, ludzie bez napędu nie kupują, a widząc takie promocje to się rzucają.

@voltq według psprices najniższa cena 25.35zł za Metro Exodus Gold.

Ja swojej PS5 nie sprzedam, fajna konsolka, gdyby mnie nie wkurzał PS4 slim, chodzi mi o działanie konsoli, łażenie po menu, wchodzenie wychodzenie ze sklepu, przeglądanie wszystkiego, wszystko było takie wolne i ślamazarne, na PS5 korzystanie z menu jest dużo przyjemniejsze, szybsze, gry też są lepsze i lepiej działają, więc dla mnie ona może leżeć jeszcze kilka lat do PS6 i wtedy się zobaczy.

Na steamie masz 16.90zł za Metro.

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Pavel87 no mówiłem, że tak będzie  :D  a niektórzy tutaj pisali, że tylko za 1000zł można sprzedać bo wszystko powyżej nieosiągalne :D

@voltq nie żeby DLSS miało z 5 lat, 3 wersje kart graficznych za sobą i korpo, która położyła wszystko na szali żeby to działało wypuszczając rdzenie RT :E pssr ma 10 dni, daj jej czas :E to raczej kiepsko świadczy o FSR, które technologicznie też ma już 3-4 lata i kilka generacji radeonów w plecach

@wrobel_krk @voltq Lepszy PC za 3500-3999 do czego? Grania przy TV? To już tłumaczę:

Pomijając np. HDR, który niezależnie od wybranej karty na PC jest wciąż w powijakach do takiego zestawu potrzebujemy jeszcze:

- pada (niech będzie od Xa, czyli 250zł, czasem koło 200 w promo)

- odbiornik b/t, lub 5m kabel usb - nie polecam

- długi kabel rj-45 lub odbiornik / sieciówkę wifi do PCta

- klawiaturę i myszkę do jakiekolwiek nawigacji w systemie zanim uda nam się odpalić cokolwiek

Koszty: 200+50+niech będzie kabel - 20zł + 100zł (jeżeli liczymy jakieś padło z biedry, byle działało na donglu) = 370zł, a poszedłem po najniższej lini oporu.

Nic tutaj fajnego w takiej kombinacji, kiepskim raczej połączeniu etc etc nie widzę. Nie każdy ma TV obok biurka, nie każdy ma wystarczającą ilość miejsca obok TV na kompa, nie każdy ma chęć targać 20 kilogramowego PCta co kilka chwil pod TV :E tutaj nie ma nic przyjemnego w takiej rozrywce za te same pieniądze.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

Tylko niektóre gry na konsoli, a może i więcej nadal mają FSR 1, oni nie dają tam FSR 3 chyba, że jednak czasem ulepszają, mam Remnanta 2 na konsoli PS5, na premierę ta gra była beznadziejna, artefakty, czy wszelkie migotanie tekstur w mieście, poza nim tego tak nie widziałem, ale była kaplica, do tego blur, dopiero od któregoś patcha zostało to zasklepione, może wprowadzili nowszy FSR, a może coś innego, że już nie ma takiego problemu z migotaniem i artefaktów jest mniej albo praktycznie ich nie ma.
Nie wiem jak to jest na konsoli, ale jak mają dawać FSR to powinni dawać w każdej grze FSR 3, 3.1 a nie starsze wersje, które "świecą" błędami.

• Like 1
Opublikowano

@Reddzik, no właśnie, pewnie kolo wymontuje napęd z mojej konsoli i przełoży do PS5 pro :E 

@Qrdello, pamiętam, że chyb @Jaycob jakieś 2 miechy temu sprzedał swoją za 1600zł, więc spokojnie można. Dałem za nią w marcu 2022 3200zł, teraz dołożyłem kilka gier (SpiderMan2, Last of Us 1 Remake, HFB, Miles Morales, Uncharted 4 remake, Fifa 22) i poszło. Ledwo zdążyłem wystawić :D 

• Like 1