Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fajnie, ale złożył PC z używanych części od różnych dostawców, ignorując koszty przesyłki, dodatkowo z lewym kluczem Windowsa za 10$. Nie wliczył m+k. I wciąż część gier nie wyglądało lepiej od PS5 Pro.  To ma być uczciwe porównanie?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Branie uzywek pod uwage w skladaniu lepszego kompa od Pr0 to bez sens

Stacjonarka nowa za 4,5 k co bedzie miala do zaoferowania ? Do tego system +500 zl i wychodzi 5k

Dodawanie do kosztu klawy + myszki troche bez sensu, ale niech bedzie, +200zl przy tym budzecie to i tak malo znaczace

Czyli w sumie mamy 5200 zl vs pro 3,5k (z napedem, podstawka pewnie wyszlo by z 4,200-4,5 klocka) wiec mocno zblizamy sie do kosztu dobrego/optymalnego PC, i tak patrzac na to wszystko z boku to PCty jeszcze nigdy nie byly w tak dobrej pozycji oplacalnosci w stosunku do ktorejs z konsol, nie wspominajac juz o "niedostepnych" grach ktore wlatuja coraz szybciej...

PS: osobiscie ostatnimi czasy laptop o ktorych nigdy nie myslalem i nie bralem pod uwage, wyleczyly mnie ze stacjonarki, bo raz ze wygoda i zajmuje malo miejsca, w stricte PCtowe tytuly gra sie na tym dobrze, a jak trzeba cos innego pod pada to latwo idzie to podpiac pod tv i elo

Wiec w ogolnym rozrachunku wolalbym do ceny pro dolozyc 2 kola i wziasc lapka, nawet gdyby mial byc slabszy 

Edytowane przez Amphilyon
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Wszyscy doliczaja te 500zl do windowsa ale abonamentu do konsoli juz nikt. Ja rozumiem ze mozna nie korzystac z abonamentu ale wiekszosc ludzi pogrywa w multiplayery jak fifa, cod, minectaft lub inne. Wypada doliczyc abo by miec pelnowartosciowe urzadzenie, a nie kastrata do grania tylko offline lub F2P. Przeciez taki abonament do konsoli na 3-4 lata jej zycia to kolejny 750zl-1000zl.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Amphilyon napisał(a):

Dodawanie do kosztu klawy + myszki troche bez sensu,

Dlaczego? Wciąż sporo rzeczy musisz ustawić za pomocą myszki i klawiatury. Poinstalować sterowniki/programy/wejść do biosu.

13 minut temu, Amphilyon napisał(a):

Czyli w sumie mamy 5200 zl vs pro 3,5k (z napedem, podstawka pewnie wyszlo by z 4,200-4,5 klocka)

Jak już wliczasz koszt napędu do konsoli, to należałoby wliczyć koszt napędu do PC.  Uprzedzając argument, że na PC masz tylko cyfrę to na Pro także, więc napęd nie jest potrzebny.  Tak samo podstawka. Chyba, że ze względów estetycznych.

4 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Wszyscy doliczaja te 500zl do windowsa ale abonamentu do konsoli juz nikt. Ja rozumiem ze mozna nie korzystac z abonamentu ale wiekszosc ludzi pogrywa w multiplayery jak fifa, cod, minectaft lub inne.

Ostatnio czytałem, że jednak większość graczy woli grać w SP niż MP. 

Windowsa musisz mieć, abo nie jest mi potrzebne jeśli nie gram w MP. Zresztą nawet cześć gier działa bez abonamentu. :) 

• Confused 1
Opublikowano
56 minut temu, Jaycob napisał(a):

Fajnie, ale złożył PC z używanych części od różnych dostawców, ignorując koszty przesyłki, dodatkowo z lewym kluczem Windowsa za 10$. Nie wliczył m+k. I wciąż część gier nie wyglądało lepiej od PS5 Pro.  To ma być uczciwe porównanie?

Właśnie o to chodzi że bieda straszna taki PC i lepiej od tego PS5 PRO nie zawsze jest a nawet potrafi wyglądać i działać to gorzej 🤭

• Confused 1
Opublikowano

Może stać pionowo i o ile nie masz kotów czy trzęsienia ziemi to się nie przewróci. ; )

Nadczym się tutaj zastanawiać. Nawet jeśli PC byłoby porównywalne cenowo to i tak myślę, że spora część graczy nie przesiadłaby się...bo po prostu wolą grać na konsoli. :D  Zupełnie inny komfort grania. 

• Confused 1
Opublikowano

@Jaycob postawisz pionowo beez podstawki i  jak w moim PS5 FAT zacznie się konsola przegrzewać i wyłączać 

A te podstawki dodane do zestawu to jakieś nieporozumienie i kompromitacja już lepiej klocki LEGO ustawić 

A kupowanie cyfrowych gier w takich cenach to ja dziękuję za taki biznes i jak tak doliczamy windowsa to doliczmy ps plus za grę online 

Nie znajduje racjonalnego powodu na zakup PS5 Pro , PS5 zwykle jak najbardziej, tak samo PS4 jest sens kupować nadal czy nawet PS3 

Opublikowano
2 minuty temu, voltq napisał(a):

postawisz pionowo beez podstawki i  jak w moim PS5 FAT zacznie się konsola przegrzewać i wyłączać 

To na pewno nie od tego. Podstawka FATa ma pełne wypełnienie i te otwory wentylacyjne także zasłania.

24 minuty temu, azgan napisał(a):

Właśnie o to chodzi że bieda straszna taki PC i lepiej od tego PS5 PRO nie zawsze jest a nawet potrafi wyglądać i działać to gorzej 🤭

Gościu się zbłaźnił już na początku mówiąc, że koniecznie trzeba kupić używane części, aby pobić wydajność Pro. :E 

Nie wiem czemu wciąż tyle ludzi go ogląda. Sam cinge i clickbaitowe materiały.

Opublikowano (edytowane)

Doliczać napęd do kosztu PC to bezsens, czemu? np nowy Stalker 2 ma kod, a tym kodem nie zainstalujesz z płyty, i to nie pierwsza gra od dawna, która nie ma płyty, albo na płycie ma sam launcher, a kod w środku, konsola nie wymaga przypisania pudełkowej gry do konta, stąd napęd robi za coś innego niż czysta instalacja gry, bo taką grę można kupić, pożyczyć, a na końcu sprzedać, więc mamy z tego korzyści.

Podstawka- jeśli chodzi o mnie, to ja miałem pionowo swojego FATa, ale potem jak były niby cyrki z tytułu pionowego ustawienia konsoli, to ją położyłem, ale ona stoi sztywno, nie giba się, tak jak widziałem na filmikach z ps5 pro, gdzie te nóżki to jakaś tandeta i totalna porażka. U mnie gdy stała pionowo to nie widziałem, żeby się przegrzewała, ale powiem tak, czuć że ma gorąco pod spodem, a jak leży, to ten bok, który robi za dół, nie jest taki ciepły i widać, że powietrze ma gdzie uciec- się rozejść.

Wczoraj odpaliłem konsolkę po dłuższej przerwie i pograłem, jednak fajnie się pyka na konsoli, ps5 starczy, to co oferuje wystarczy, nie jest tragiczne, mam jeszcze 21 dni plusa extra, muszę skończyć 1-2 gry by ta kwota ok 40zł za upgrade z Essentiala mi się zwróciła, nie będę musiał gierki kupować na PC ani pudełka na PS5. Tak zrobiłem drugi raz, z tym ulepszeniem by zagrać sobie w kilka gierek, ale tym razem niestety tym razem się nie wyrobię, dlatego nie lubię abonamentów, a GP na PC to nie mam od ponad 3 lat.

Edytowane przez Reddzik
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Jaycob napisał(a):

Gościu się zbłaźnił już na początku mówiąc, że koniecznie trzeba kupić używane części, aby pobić wydajność Pro. :E 

Nie wiem czemu wciąż tyle ludzi go ogląda. Sam cinge i clickbaitowe materiały.

Linus jak to Linus nic nowego że czegoś nie ogarnia 😉 ale nawet i ten materiał uzmysławia że to PS5 PRO za 4000 zł z napędem (o zgrozo 😅) to opłacalna opcja do grania dla mniej wymagających. Ile "fikołków" trzeba zrobić żeby coś w miarę sensownego poskładać w podobnej kwocie z wskazaniem na więcej a efekty i tak nie będą porażające. Nie wiem czy chciałoby mi się tyle "gimnastykować" żeby stworzyć jakiegoś ulepa mając jednocześnie z tyłu głowy że za 3500 zł mam całą platformę do grania na kolejne 2-3 lata przy założeniu że decyduję się na Digital i kupuję mniej gier ale starannie je za to wybieram bo same cany w PlayStation Store to masakra.

W dniu 12.11.2024 o 08:25, Qrdello napisał(a):

Jak ktoś nie jest entuzjastą to najlepsze kombo to laptop z jakimś dedykiem + konsola. Przez kilka lat miałem właśnie taki deal w domu i na 40m2 z Żonką i Małym było optymalnie.

To co kto wybiera to tak indywidualna kwestia, że szczerze wchodzenie w dysputy co lepsze/gorsze często zwyczajnie mija się z celem.

I to wydaje się najbardziej sensowne rozwiązanie a jednocześnie dobry kompromis żeby pograć we wszystko. Do gier multiplayer jak ktoś woli sterowanie M+K czy innych RTS'ów PC a resztę spokojnie ogra na PRO konsoli w przyzwoitej jakości i ma spokój na kolejne 2-3 lata. Jedynie dupa może boleć jeśli chodzi o ceny gier bez możliwości ich odsprzedania bo to często jednorazowa przygoda a 339 zł za standard edition to rozbój w biały dzień. Dla kogoś kto gra dużo i kupuje większość nowości będzie masakra dla portfela.

Edytowane przez azgan
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, voltq napisał(a):

@Jaycob postawisz pionowo beez podstawki i  jak w moim PS5 FAT zacznie się konsola przegrzewać i wyłączać 

A te podstawki dodane do zestawu to jakieś nieporozumienie i kompromitacja już lepiej klocki LEGO ustawić 

A kupowanie cyfrowych gier w takich cenach to ja dziękuję za taki biznes i jak tak doliczamy windowsa to doliczmy ps plus za grę online 

Nie znajduje racjonalnego powodu na zakup PS5 Pro , PS5 zwykle jak najbardziej, tak samo PS4 jest sens kupować nadal czy nawet PS3 

Tylko że generalizujesz na podstawie swojego problemu z fatem. Mój fat stał pionowo 4 lata, nie przegrzał się nigdy :E fart? Wątpię. To raczej Ty miałeś pecha do swojego egzemplarza, gdzie faktycznie albo docisk nie domagał i na leżąco mu grawitacja pomagała, albo lipne rozprowadzenie metalu doprowadziło do takiego stanu rzeczy.

Idąc tym tropem dla mnie kastrowanie przy składaniu PC to własnie wybieranie podzespołów na pałę, byle się z budżecie zmieścić :E a później pstrokatość i kolorowe kabelki od zasilacza, albo procesor z czwartej ręki :/ 

I daj spokój z tą podstawką :E konsola stoi pionowo jak złoto i bez tego gadżetu za 130 ziko, co i tak za 1/3 tej ceny można kupić produkt równie dobry a tańszy, jak ktoś ma konieczne parcie.

Napęd prędzej czy później wróci do swojej pierwotnej ceny, narazie to dla samej zasady warto go nie kupować.

A co masz z tego abonamentu kluczowego dla grania na konsoli ? :E jeżeli ktoś robi upgrade na wersję digital to zapewne ma jakąś bazę gier cyfrowych w które lubi grać. Do tego abo niepotrzebny :E 

2 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Jaycob No to moze powinienem powiedziec za siebie. Dla mnie zakup konsoli bez napedu, podstawki i abonamentu nie ma sensu. Nie chce wykastrowanego produktu. Jak mam wydac jakies 5000zl-5200zl za same podstawy konsoli, nie wliczajac w to gier, to dochodze do wniosku ze mi sie to nie oplaca. Taki jest moj punkt widzenia.

Edytowane przez Qrdello
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Qrdello to jest byle jaki komputer ? jak ktos dobrze pokombinuje to jeszcze zejdzie z cena i wrzuci spokojnie rx 7800XT , takimi argumentami mnie nie przekonasz , dla mnie naprawdę PRO było by świetnym sprzętem gdyby miało napęd w zestawie nawet wyciągany jak w slim oraz podstawkę , a jak już chcieli lecieć w hardkorowych graczy to mogli dać 1100 euro cene i dorzucić pada edge

555.jpg

Edytowane przez voltq
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Amphilyon napisał(a):

Branie uzywek pod uwage w skladaniu lepszego kompa od Pr0 to bez sens

Stacjonarka nowa za 4,5 k co bedzie miala do zaoferowania ? Do tego system +500 zl i wychodzi 5k

Dodawanie do kosztu klawy + myszki troche bez sensu, ale niech bedzie, +200zl przy tym budzecie to i tak malo znaczace

Czyli w sumie mamy 5200 zl vs pro 3,5k (z napedem, podstawka pewnie wyszlo by z 4,200-4,5 klocka) wiec mocno zblizamy sie do kosztu dobrego/optymalnego PC, i tak patrzac na to wszystko z boku to PCty jeszcze nigdy nie byly w tak dobrej pozycji oplacalnosci w stosunku do ktorejs z konsol, nie wspominajac juz o "niedostepnych" grach ktore wlatuja coraz szybciej...

PS: osobiscie ostatnimi czasy laptop o ktorych nigdy nie myslalem i nie bralem pod uwage, wyleczyly mnie ze stacjonarki, bo raz ze wygoda i zajmuje malo miejsca, w stricte PCtowe tytuly gra sie na tym dobrze, a jak trzeba cos innego pod pada to latwo idzie to podpiac pod tv i elo

Wiec w ogolnym rozrachunku wolalbym do ceny pro dolozyc 2 kola i wziasc lapka, nawet gdyby mial byc slabszy 

Sam też tak robię, podpinam z tyłu za OLED'm do tego biorę pada od XSX lub PS5 w zależności od tytułów i wszystko pięknie śmiga w trybie STEAM Big Picture dostarczając podobne wrażenia jak na konsoli https://store.steampowered.com/bigpicture 

Z tym że umówmy się, dobry lapek który pociągnie na TV to oszukane 4K* z DLSS-Q czyli upscalowane 1440p + FG w nowościach to dużo większy wydatek i 2 000 dopłaty może być mało https://ithardware.pl/testyirecenzje/msi_vector_16_hx-32485.html 😉

Do tego też trzeba doliczyć myszkę i jakiegoś pada przynajmniej jednego no chyba że ktoś uprze się i będzie z gładzika korzystać :E

Wydaję mi się że cena takiego PRO Station nawet z napędem wypada tutaj bardziej atrakcyjniej nawet jeśli na PC są większe możliwości i lepsza grafika 😁. Inna kwestia że tak jak mówisz praktycznie wszystko to co na PlayStation 5 trafia bardzo szybko na komputer lub już jest więc dla samych "EX'ów" raczej mało atrakcyjna propozycja.

Edytowane przez azgan