Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się całkowicie. Przy odpowiednim traktowaniu czytaj optymalizacji 14900k ma bardzo dobra kulturę pracy nie tracąc na wydajności. U mnie zawsze ten cep leciał poniżej 1.25V @ 5.4/5.5 ht off przy AiO 360. Zadnych problemów ze stabilnością czy też shaderami. Pobór w grach przy 4k do 110W, w takiej Tsushimie połowa tej wartości. Temperatury w grach nie przekraczają 60 stopni, poza BF 2042 na mapach z 128ppl 🤣

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Dziarson napisał(a):

A co poprzedni bios nie miałeś dłubany ?

Nic nie dlubalem i temp. w 4K ~55C, rozwazam tez pozostale opcje jak wlasnie wgranie poprzedniego biosu, zostawienie obecnego na tym obnizonym napieciu gdzie temp. sie unormowala, albo sprzedaz i przejscie na AM5. W sumie ostatnia opcja tez mnie korci, bo chetnie pozbylbym sie tego badziewia. Liczylem, ze moze przez RMA kase mi oddadza..

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
9 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nic nie dlubalem i temp. w 4K ~55C, rozwazam tez pozostale opcje jak wlasnie wgranie poprzedniego biosu, zostawienie obecnego na tym obnizonym napieciu gdzie temp. sie unormowala, albo sprzedaz i przejscie na AM5. W sumie ostatnia opcja tez mnie korci, bo chetnie pozbylbym sie tego badziewia. Liczylem, ze moze przez RMA kase mi oddadza..

https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_7_9800x3d_test_recenzja_opinia-36324.html#16 zebyś nie był smutny ale AMD do najchłodniejszych tez nie należą, a co do tematu badziewia to po 5800X3D uważam że kazdy procesor ma swoje chumory i jak go nie ograniesz to sie bedzie kopcił.

Opublikowano

Zrobiłem jeszcze raz reset biosu, ale tym razem zmienilem tylko parametr CPU Cooler Tuning z Intel Deafault Settings PL1: 181W na MSI Performance Settings PL1: 253W i o dziwo temperatura wydaje sie podobna jak na starym biosie. Na razie tak zostawie.