Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To uczucie gdy kiedyś, przez przypadek przesiadłeś się z Intela na R5 1600 i trwałeś na AMD aż do 7800X3D, a teraz wrócisz do 13700K i sobie przypomnisz jak powinien działać komputer:

Próbujesz go zdegradować, zrobić wszystko by Intel okazał się do dupy, ale ostatecznie pozbywasz się 7800X3D:

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Ale nie każdy renderuje video nan youtube, to raz, raz i pol to wygodniej to robić na Mac mini.

Nie każdy potrzebuje pincet klatek na sekundę bo goni po jakiejś dziwnej mapie jakimiś kolorowymi pajacami, to dwa.

A trzy, to dla czystej przyjemności zmieniłbym choćby dzisiaj platformę, ale o tym decyduje mój portfel, a mogło by być fajnie, te "zentimingi" czy kalkulatory do pamieci i masa innych dziwnych rzeczy. Tylko ten portfel.

Nawet procesor sam w sobie wygląda zawodowo w porównaniu z Intelem, a jeszcze do tego Asrock i ruletka, odpali petardę czy nie odpali. 

Opublikowano

Jak się trafi dobrego 13700K to jest to naprawdę fajny CPU., Wiem, bo mam (choć aktualnie nie używam - siedzi w komputerze małżonki do Facebooka i Worda :heu:). Ale to moja druga sztuka; pierwszą musiałem odesłać na gwarancję. bo nie trzymała fabrycznych taktowań. Nigdy wcześniej nie zdarzyła mi się taka sytuacja z nowym procesorem...

Opublikowano
W dniu 24.05.2025 o 18:17, Alai_de_Loin napisał(a):

Ale nie każdy renderuje video nan youtube, to raz, raz i pol to wygodniej to robić na Mac mini.

Nie wiem czemu niektórzy nie potrafią zrozumieć (tzn wiem, ale zawsze się obrażają o to, że są posądzeni o fanbojstwo), że taki 7800x3d czy 9800x3d to nie proce do renderingu...do takich zadań AMD ma inne modele.

Opublikowano
W dniu 25/05/2025 o 22:51, Krzysiak napisał(a):

Nie wiem czemu niektórzy nie potrafią zrozumieć (tzn wiem, ale zawsze się obrażają o to, że są posądzeni o fanbojstwo), że taki 7800x3d czy 9800x3d to nie proce do renderingu...do takich zadań AMD ma inne modele.

Z czystej ciekawości, zapytam, co takiego gorszego maja modele x3d co powoduje ze sa mniej wydajne od modeli bez tego dodatku w zadaniach takich jak rendering?

I dlaczego ludziki pokroju tego synka z video nie kupia sobie czegoś co opracowane jest do takich zadań?

Threadripper, Xeon czy choćby średni Mac Mini? Z czego Mac do renderingu na Youtube przy założeniu ze będziemy używać FCP bije nawet 4080 z Threadripper  64/128, jest cichy i nie ogrzewa nam domu.

Opublikowano

Rozumiem, lekko niższy zegar i mniej jader, ale porównując jeden z drugim Herc do Herca, jadro do jadra to jest różnica?

Tak z ciekawości pytam, bo inne taktowanie i inna ilość wątków to generalnie jest już inny procesor.

Ktos już robił takie porównanie?

Opublikowano

Cudowne wieści:

https://ithardware.pl/aktualnosci/bartlett_panther_nova_lake_intel_generacje_cpu-42231.html

Intel oficjalnie potwierdził swoje plany dotyczące nadchodzącej generacji procesorów Nova Lake dla komputerów stacjonarnych i laptopów. Nowe układy pojawią się tuż po premierach serii Bartlett Lake-S oraz Panther Lake, które były już wcześniej zapowiedziane i częściowo pokazane podczas targów Computex 2025.

Zanim na rynek trafią procesory Nova Lake, Intel wprowadzi serię Bartlett Lake-S, która będzie należała do nowej rodziny oznaczonej jako "Core Series 2". Te jednostki będą korzystać wyłącznie z tzw. rdzeni wydajnościowych (P), co oznacza, że pozbawione zostaną rdzeni energooszczędnych (E). Maksymalna konfiguracja to 12 rdzeni P-Core, co przy zachowaniu technologii SMT (Symmetric Multithreading) da użytkownikowi do 24 wątków.

Bartlett Lake-S bazuje na znanych projektach z generacji 13. i 14., dlatego będzie kompatybilny z istniejącymi gniazdami LGA 1700/1800. 

Opublikowano

"Pozazdrościłem" jednemu z Kolegów z tego (i nie tylko) wątków i kupiłem sobie 14600K. Eksperymentuję. Na płycie Asrocka Z690 Taichi, pamięci 6800, chłodzenie powietrzne Cryorig R1 U, obudowa zamknięta, napięcie musiałem w biosie (losowo na czuja) ustawić na stałe. Nigdy mi przez myśl nie przeszło, że kiedykolwiek na jakimkolwiek procesorze przkroczę stabilnie 6Ghz w jakimkolwiek teściku. Skonfigurowałem 14600K tak, że BLCK 103Mhz, 2 rdzenie P x59 reszta rdzeni P x53, rdzenie E - w tej chwili nie pamiętam, ale coś ~ 4350Mhz.

Sprawdziłem CPU-Z i przeglądarkę z, której piszę - nic się nie dzieje. Zdaje sobie sprawę, że raczej to nie będzie stabilna konfiguracja na stałe (ale kto wie ;) )

14600cpuz3.jpg.77499be8ae4415ebabe0342bc002d145.jpg14600cpuz3-1.jpg.dff4be2d07b8285b779b5fafc9376d3d.jpg

Opublikowano
12 minut temu, wallec napisał(a):

Powinno wbić na luzaczku 7000-7200.

Wiem, ale wolałem póki co bezpiecznie Na razie nie wchodzę w inne testy... delektuję się serfowaniem stabilnie w internecie.

Opublikowano (edytowane)

Boisz się temperatur i ustawienia TjMax na 115 stopni? Nie ty jeden. Ale nie wszyscy się tego boją.

Odpalę....

Pobór w multi oscyluje ~250W, w single ~30W. Stabilnie. Temperatury maksymalne - nie zaskakujące.

cb2314600.thumb.jpg.477316c0dd47f8ca969a2139598666f7.jpg

Edytowane przez sert
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, leven napisał(a):

1.44 Vcore !! ? Chcesz zabić ten procesor ? Poczytaj o UV tego 14600k i go zastosuj.

Bez przesady... Nie jestem generalnie zwolennikiem UV, a to napięcie nie jest moim zdaniem czymś nadzwyczajnym dla OC. Można poczytać tu: 

O "degradacji" nie myślę w tym przypadku, bo - jeśli już faktycznie istnieje/istniała - to dotyczy/ła innych scenariuszy.

12 minut temu, Karro napisał(a):

a w r24 jaki wyniczek?

Podpuszczasz mnie, prawda? ;) Sam jestem ciekawy czy będzie stabilnie i czy da się przeprowadzić test.

Edytowane przez sert