Skocz do zawartości

Monster Hunter Wilds PC/PS5/Xbox Series

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Isharoth napisał(a):

No i w sumie przypomniałem sobie, że u nas z reguły nie przepada się za japońskimi produkcjami. Też macie takie wrażenie?

To prawda. Oznacza to tylko, że nie mają gustu - wolą grać w kolejnego, przeżutego do szpiku kości Assassin’s Creed. :E 

A tak na serio, może to wynikać z kilku czynników, o których sam wspominasz:

Słaba promocja tych gier: Mało polskich youtuberów o nich wspomina. Polscy streamerzy często skupiają się na grach, które mają większą szansę przyciągnąć widzów, czyli najczęściej na zachodnich tytułach AAA.

Japońskie produkcje często charakteryzują się unikalną estetyką, stylem anime, kolorowymi światami czy nietypowymi projektami postaci. Może to być trudniejsze do zaakceptowania dla polskiego gracza przyzwyczajonego do zachodniego stylu. Podobnie jest ze specyficznym sposobem opowiadania historii, rozwleczonymi dialogami i humorem.

Bariera językowa: 99% tych gier dostępna jest tylko w języku angielskim, co również może być odpychające dla niektórych polskich graczy.

Z drugiej strony takie serie jak Resident Evil, Silent Hill czy Metal Gear Solid są raczej chłonięte jak gąbka. No, ale tam mniej japońskich dziwactw, więc może dlatego?

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano

Pewnie nie doceniam też siły marketingu, bo sam z reguły olewam reklamy (TV nie oglądam, na Internecie używam uBlocka), polecenia przez streamerów/jutuberów też, dopóki nie spodoba mi się to co oglądam. A jednak marketing tych firm u nas w kraju praktycznie nie istnieje. Podobno np. w takich Niemczech jest pełno reklam gier, nawet Elden był. Widział ktoś u nas reklamy Eldena? :E 

A podejście japońskich firm do naszego kraju widać idealnie na przykładzie Nintendo, choć jest to dość skrajny przypadek.

Brak polskiego tłumaczenia jeszcze bardziej pogarsza sprawę, choć mam wrażenie że to już jest nawet w zachodnich grach i ogólnie nawet na polskie napisy nie można już zawsze liczyć. Niestety :( Tęsknie za czasami dubbingów takich jak w starych RPG na początku XXI wieku.

Opublikowano

Dla mnie to dziwne, że Capcom zrezygnował z tłumaczenia ostatnich części Resident Evil, ale zapewnił pełną lokalizację kinową dla bardziej niszowego Monster Huntera. :E  

5 minut temu, Isharoth napisał(a):

A podejście japońskich firm do naszego kraju widać idealnie na przykładzie Nintendo, choć jest to dość skrajny przypadek.

To prawda, nawet tak "proste" gry jak Mario nie mają polskiej lokalizacji. Ba, sam sklep jest w języku angielskim! :E  
A skoro o tym wspominasz, to podobno Nintendo po ogłoszeniu SW2, szuka kogoś do lokalizacji w Polsce:

Cytat

Polski na poziomie natywnym

Japoński gigant szuka Testera jakości, a jednym z wymagań jest „znajomość języka polskiego na poziomie rodzimego użytkownika”. W ogłoszeniu znajduje się również informacja, że do obowiązków pracownika będzie należało „sprawdzenie pełnego tekstu produktów”, zarówno tych stworzonych przez Nintendo, jak i przez studia należące do firmy oraz firmy trzecie. Dodatkowo, pracownik będzie odpowiedzialny za materiały związane ze wsparciem użytkowników, a także za screeny i nagrania z gier.

https://grapodpada.pl/szanse-na-polska-lokalizacje-rosna-nintendo-zatrudnia/

good-movies-rule-gmr.gif

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Zauważyłem mniejszy stutter, brak losowych dropów, wyższy FPS i brak błędów z doczytywaniem tekstur. Coś jest nie tak z implementacją paczki "high-res". 

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano
22 minuty temu, Isharoth napisał(a):

Z tego co czytałem to chyba szansa na kryt? Ale nie jestem pewien.

Yup, długi miecz na razie mi się najbardziej spodobał. ;) A wy czym gracie?

Dobry wybór. Też tym teraz gram i jak na razie najlepsza broń, jaką wybrałem, to właśnie ta - z trzech dostępnych, ktore używałem. :E  Bliźniacze ostrza są spoko, mają bardzo widowiskowy atak specjalny, ale trochę są nudne. Długi miecz ma ciekawszy moveset dla mnie.

31 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@JaycobZgodnosc to szansa na kryta.

To nie można było nazwać po prostu "Critical Hit Chance"? :E Każdy by wiedział, o co chodzi, a nie musiał szukać w necie. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Po angielsku to się chyba nazywa 'affinity', więc polskie tłumaczenie to już w ogóle odleciało. :E 

A jak już o tłumaczeniu mowa, jestem pewien że w którymś z menusów widziałem cyrylicę. :E 

Edytowane przez Isharoth
  • Haha 2
Opublikowano

Taa..także to widziałem. :E I się zastanawiałem czy to jakaś opcja tylko dla Ukraińców. :E 

Już skończyłem, właśnie lecą napisy. Proszę nie pytać, o czym była fabuła, bo szczerze mówiąc, nie wiem - przewijałem dialogi i większość cutscenek. Ale finałowy boss zrobił wrażenie, miał takie AOE na 95% obszaru, co chwilę musiałem się leczyć. Nie przygotowałem się do tej walki i tylko 5 apteczek zebrałem ze sobą. Mogłem też lepszy pancerz wykuć z resami 

Spoiler

na ogień.

Dopiero teraz zacznie się właściwa gra.:D 

Opublikowano
2 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@JaycobSprawdzilem te high-res i nie widze roznicy w FPS i stabilnosci. Mozliwe ze na wyzszych rozdzielczosciach, niz 1080p na ktorej gram, potrzeba wiecej niz 16gb vramu %-) W 1080p potrafi 14gb wpierdzielic xD 

U mnie niestety po krótkim czasie jest stutter na tych teksturach przy obracaniu kamerą. Może gdyby gra nie była tak rozmazana, to byłoby widać jakąś różnicę. Nawet Transformer DLSS nie dał sobie z tym rady. Ale i tak jest lepiej niż z DLSS 3.

Opublikowano
2 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@JaycobSprawdzilem te high-res i nie widze roznicy w FPS i stabilnosci. Mozliwe ze na wyzszych rozdzielczosciach, niz 1080p na ktorej gram, potrzeba wiecej niz 16gb vramu %-) W 1080p potrafi 14gb wpierdzielic xD 

No to ja gram w 1440p i może dlatego. Mam kartę z 16GB VRAM. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@IsharothMozesz wylaczyc calkowicie mgle wolumetryczna w configu, wtedy obraz jest mniej rozmazany.

Dzięki. Potem zerknę i dam znać.

Niestety nie pomogło. Zauważyłem że w cutscenkach gra wygląda znacznie wyraźniej. A mam te same ustawienia do cutscenek i gry. Nie ogarniam. :E 

Btw. długa ta fabuła była? Jestem już w 2-4.

Edytowane przez Isharoth