Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, Reddzik napisał(a):

The image is incredibly smooth. I’m honestly blown away.

Klasyka, zero zaskoczenia.

Najpierw gracze płaczą jak okropne technologie NV wprowadza.

A potem z wywalonym jęzorem biorą wszystko co tylko uda się odpalić, x2, x3, x4, więcej! Więcej! :wariat:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Wu70 napisał(a):

Najpierw gracze płaczą jak okropne technologie NV wprowadza.

Nie powiem gdy miałem RTX 3060Ti to chciałem ratować się lossless scaling, enabler dlss- bazuje na FSR3. Tylko problemem był vram, bo nawet włączenie lossless jak widziałem na msi afterburner pobierało z 600MB, a vramu miałem pod korek w 1440p.

Tutaj jak mogę to używam tego x2, wpierw byłem sceptyczny ale jak sam to użyłem na obecnym GPU dla podratowania się do grania w PT/RT to czemu nie, szczególnie jak w wielu grach gram na padzie :) Teraz jak to testuję to widzę "jakość" bo nie zawsze x3 czy x4 działa idealnie ale w razie W(problemów, potrzeby) będzie można użyć. U mnie i tak x4 odpada, bo 180hz to za mało, gdy mam 200fps+

W Wukongu to ratuje tyłek, x3 jest na spokojnie grywalne jak dla mnie. Nie miałem do czynienia z RTX 50 ale i tak jest git. Grafa zawsze ma szansę "dłużej pożyć" szczególnie w tak trudnych czasach w jakich się znaleźliśmy. :Up_to_s:

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano

Dobra, uruchomiłem ten drugi mod, który działa ze skryptu, bo na Nexuisie typek zasugerował, że ten pierwszy mod to tak naprawdę Lossless na sterydach.

No i LOL

Faktycznie, ten mod jest nieporównywalnie lepszy i prawie w ogóle nie wali artefaktami.

Podobno jest już wersja uniwersalna działająca z optiscalera, ale nie mam dostępu do Discorda, żeby to ściągnąć.

A więc jeśli chcemy faktycznie MFG Nvidii trzeba użyć tego moda:

https://www.nexusmods.com/cyberpunk2077/mods/33286?tab=description

Mod działa, nawet jest lepsza wydajność a obraz nawet na x4 wygląda bardzo dobrze (szczególnie w porównaniu z tym pierwszym modem z którego skorzystałem)

Można włączyć Dynamiczny MFG albo na stałe wymusić x6

x4

image.thumb.png.176330373fc1b3ad00ae1b880986cf7f.png

x6

image.thumb.png.811358bd6c6cf031cfe858ad39793d37.png

Panowie, to jest jakaś przesada, prawie 200 FPS na RTX 4070 Ti w 4K, DLSS P i pełnym PT, a obraz nadal "trzyma się kupy". :rotfl2:

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Nikt nie mówi, że jest ok, tylko że działa na sprzęcie, na którym podobno to było niemożliwe, aby działał.

Przy wysokim bazowym FPS działa to zaskakująco dobrze. Podobnie jak FGx2

Pomijając IL na poziomie dna i mułu jeśli nie wykramimy odpowiednim FPS karty to jestem naprawdę zdziwiony jak mało artefaktów widać przy x6

Opublikowano (edytowane)

no przy wysokim bazowym FPS to nie ma raczej sensu odpalania MFG x4 :)

tym bardziej ze input lag rosnie, jak sam wspomniales.

lepiej wrzucic maks x2 i sie cieszyc ze nie jest najgorzej 

niedlugo to ok bedzie taki input lag, ze bardziej bedzie sie oplacalo streamowac gry, bo bedzie lepiej...

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

W CS'a grać tak nie będziesz.

Skoro przy FGx2 już bazowy FPS na poziomie 45-60 FPS daje możliwość grania to teoretycznie tyle samo lub x2 więcej powinno wystarczyć dla x4

ALe to jeszcze muszę sam przetestować.

Zresztą granica bólu u każdego będzie inna.

Dla mnie najważniejsze, że Nvidia dostała kolejnego pstryczka w swój zgniły, zielony nosek. :hihot:

Opublikowano (edytowane)

nie ma to jak celowe pogarszanie/postarzanie produktu...

a co do IL, dla mnie powyzej x2 nie jest akceptowalne.

no chyba ze gral bym w szachy. albo jakas strategie izometryczna z walka turowa to x6 mozna wrzucic :D

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Ale jeśli utrzymasz bazowy FPS na tym samym poziomie to IL nie powinien wzrosnąć, na tym polega te jajo :E

No i zależy, na czym gramy, pad znacznie więcej wybacza niż myszka.

Szkoda że na razie nie mogę tego przetestować na FH6 bo tam więcej się dzieje niż w CP2077 :D

Opublikowano (edytowane)

Do Wukonga wrzuciłem RTX40MFG.asi + dinput8.dll(ASI loader), wywaliłem tamten samotny version.dll. Jak na tamtym samym version.dll miałem często latency 49-50ms, tak z tym "asi" jest lepiej wprawdzie w obu przypadkach latency skacze nawet gdy Małpa stoi, to tutaj mamy latency rzędu 46ms, i "płynność" jest raczej podobna lub lekko lepsza. Sprawdzę w innych grach. Artefaktów w porównaniu do oryginalnego x2 się nie dopatrzyłem. x4 przekracza te 180hz więc to raczej nie będzie do użycia. Trzeba kupić nowy monitor :hihot: najlepiej OLED 280hz.

Wukong wydaje się być ok, wszystko przetestowane, jak dla mnie grywalne, bo przy x2 jest jednak tak sobie, bo granie bez FG w Wukonga to mając te 55-70fps z DLSS jakość, to czuć ociężałość, ciężkość, grafa jest upchana po brzegi. Dlatego FG x2/3 daje uczucie płynniejszej gry. 

Nie chce mi się ściągać Cyberpunka. Póki co wyszedł patch do Dragons Dogmy 2, tam jest FG i przetestuję. 

edit

screen z ukazanym latency. 

IMG_0828.jpeg

Edytowane przez Reddzik
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, AudRob napisał(a):

Jak on na rencie albo emeryturze jest , to jak ma kupić oczywiście bez urazy.

Jaki on? xD 

17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Użyłeś zwykłego czy 64-bitowego?

https://github.com/ThirteenAG/Ultimate-ASI-Loader/releases/tag/v9.7.4

Użyłem tego x64, z listy nazw u góry można wziąć version.dll ale z nim wywaliło mi Wukonga przy ładowaniu, dlatego użyłem domyślnego ściągając ten plik Ultimate-ASI-Loader_x64.zip - plik zawarty w nim to dinput8.dll

Mam użytego RenoDX do HDR w Wukongu stąd ten version.dll z ASI mógł wywalić. Choć tamten samotny plik version.dll działał. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Dobra uruchomilm juz w FH 6 

image.thumb.png.5c547a20501badbdc9caf68a54796f99.png

Nie doczytałem dokładnie instrukcji :E

Okazało się, że jeśli samo wrzucenie dinput8.dll nie działa, to trzeba odnaleźć w katalogu z exe jeden z plików dll, który jest na liście podanej na GitHubie (w przypadku FH6 byl to bink2w64.dll), zmienić mu nazwę na bink2w64Hooked.dll, a potem nazwę pliku dinput8.dll na bink2w64.dll.

Proste. :E

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

Okazało się, że jeśli samo wrzucenie dinput8.dll nie działa, to trzeba odnaleźć w katalogu z exe jeden z plików dll, który jest na liście podanej na GitHubie (w przypadku FH6 byl to bink2w64.dll), zmienić mu nazwę na bink2w64Hooked.dll, a potem nazwę pliku dinput8.dll na bink2w64.dll.

Ciekawe, w innych grach póki co tego nie było. 

Stalker 2 jest poprawa w takiej formie 2 plików. Teraz wszędzie trzeba dodać te dwa pliki, tamten "version.dll" out. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Bazowy FPS

image.thumb.png.7e087cc7fee01aac3cd31538b3c18c12.png

x2

image.thumb.png.d737d1cb7eeb0c4bf93f5cd11f90a608.png

x3

image.thumb.png.8c13a17c52411f0fc3cd4ddab7a26ad5.png

x4

image.thumb.png.cab63e260da91d20c665bf5b8297b8b8.png

x4 wygląda na mniej płynne niż x3, co sugeruje, że pomimo że klatki są generowane, to tak naprawdę są duplikowane.

Sugestuję się tym po tym co przeczytałem na Nexus :

"I tried this method in AC Black Flag. MFG multipliers are available in the menu and fps counter goes up but actual visual smoothness is clearly lower than just using 2x so don't be fooled by your fps counter."

"This is due to game compatibility. It nees fixes for some games. There are already other mods spreading with the same codebase. The mod itself works and truly unlocks real MFG with absolutely zero issues, however in some games it enables 4x MFG but the frames just get duplicated. So if that happens don't let it fool you. Framerates will be higher but it won't actually look like higher FPS if it's not working correctly. If you see even the slightest amount of stutter it's not working properly. So just be patient guys, I'm sure many mods like this will be developed right now with better game compatibility. The fact that it's already working flawlessly in Cyberpunk and some other games is already HUGE"

18 minut temu, Reddzik napisał(a):

Teraz wszędzie trzeba dodać te dwa pliki, tamten "version.dll" out. 

Tak, tamten mod to tak naprawdę nie jest "True Nvidia MFG". Tylko Hybryda.

• Like 1