Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Teraz wrzuciłem monitoring grając po prostu w CP, wyniki po godzinie bujania się po mieście. 

Ogólnie dla mnie bajka, noctua się świetnie układa z radiatorami dźwiękowo/odsłuchowo pełna kulturka :E. W trakcie gry 1000RPM na sztywno ustawione, karta po lekkim OC względem stock + memki OC.

Godzina bujania po mieście i tempy ~60stopni, w czasie trwania testu nie wchodziłem do menu czy nie otwierałem mapy, aby nie było nadmiernych spadków obciążenia, jedyne skoki na obciążeniu to jak screeny robiłem. Ogólnie typowe granie bujanie się po mieście, bez łażenia po mapie i inventory.

ZP5dPfV.png

29ilGbo.gif

Dodatkowo, aby łatwiej było zobrazować jak to może się skalować w dół przy niższych obciążeniach i lżejszych profilach. To Gothic remake, zdecydowanie mniej wymagająca gra i mniej papu ciągnąca, do tego trochę lżejszy profil o wydajności stock karty. Wentyle na 666rpm i w zasadzie stałem mniej więcej w jednym miejscu testując pobór 280-295W.

TiBI7WV.gif

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

już myślałem że mnie problem nie dotyczy a tu po tygodniu przerwy odpalam kompa, startuję BF6, po chwili restart kompa, odpalam ponownie bf6 a z obudowy jakaś spalenizna się wydobywa, szybko otwieram panel i pierwsze łapię za wtyczkę 12VHPWR  gorąca, pstryk zasilacz na off, próbuję wyciągnąć wtyk i nie chce wyjść ale używam trochę chamskiej siły i poszło, efekty poniżej, karta to rtx 4080 po undervoltingu 0,985v, w bf6 zjadała 270-290w i takie coś, nvidia powinna przemyśleć te wtyki w kolejnych produkcjach, z pci-e 8 pin nigdy takich cyrków nie miałem, teraz pytanie czy wystarczy to jakoś doczyścić, czy wymiana wtyku na karcie, jeśli tak to gdzie i w jakich pieniądzach 

karta.thumb.jpg.4c3f82a36522d3e48b67972ef2dceab8.jpgprze1.thumb.jpg.b554cf0207aaa3df12c8cd0d88b1f305.jpgprze2.thumb.jpg.a1956f5a6af6e6154c4fbb35ab99154f.jpg

Edytowane przez ptys
  • Sad 8
Opublikowano

@ptys Dlatego, jak się pojawiają jakieś problemy z restartami, czarnymi ekranami, itd., to od razu się sprawdza kabel, a nie czeka, aż się stopi %-) Dwa kable 16-pin poddały się u mnie, każdy po 100+ podłączeniach i odłączeniach, w obu przypadkach natychmiastowa reakcja na dziwne objawy ocaliła karty.

Opublikowano
7 minut temu, tomcug napisał(a):

@ptys Dlatego, jak się pojawiają jakieś problemy z restartami, czarnymi ekranami, itd., to od razu się sprawdza kabel, a nie czeka, aż się stopi %-) Dwa kable 16-pin poddały się u mnie, każdy po 100+ podłączeniach i odłączeniach, w obu przypadkach natychmiastowa reakcja na dziwne objawy ocaliła karty.

karta na tym kablu pracowała dobre 2 lata, ułożony w obudowie tak aby się nie załamywał, no i jak pisałem wyżej to tylko niespełna 300w a i tak się posypał, żenada z tymi przewodami, masa zgłoszeń i wątków na różnych forach internetowych a nvidia dalej brnie że to wina użytkowników, dla mnie to piny są za małe do obciążeń, każdy elektryk wie że im niższe napięcie i wysokie natężenie, to przewód musi być grubszy a nie cieńszy, doskonały przykład marketowe kable do awaryjnego rozruchu pojazdu, dwa razy rozrusznik zakręci i izolacja schodzi z przewodu

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Gniazdo trzeba nowe, jaki serwis nie wiem, tutaj na forumie ludzie jakieś youtubowe polecali, ale tam raczej długie kolejki.

A tak ogólnie to chyba pierwsza upalona od czasów pclaba przez ITH karta/gniazdo na forumie.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Gniazdo trzeba nowe, jaki serwis nie wiem, tutaj na forumie ludzie jakieś youtubowe polecali, ale tam raczej długie kolejki.

A tak ogólnie to chyba pierwsza upalona od czasów pclaba przez ITH karta na forumie.

Paweł Ostrówka. Ale faktycznie miesiąc pewnie czekania. Chłop jest zawalony robotą.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
W dniu 7.06.2026 o 21:50, lukadd napisał(a):

@Kadajo

Prototyp 4090 Noctua edition :hihot:

M9vcMWJ.png

Ogólnie wentyle miały być mocowane na wydrukowanym na drukarce 3d shroudzie, ale to co wydrukowałem okazało się, że nie pasowało i mając już rozgrzebane wszystko na blacie nie chciało mi się kolejny raz drukować i czekać.

Więc prototyp poszedł po najmniejszej linii oporu :E Drugi wentyl nie napisami bo tak mi lepiej było kabelki ułożyć, zresztą to i tak tylko prototyp, ale w sumie z za przyciemnionej szyby nic nie widać, więc może i mogłoby tak zostać :E 

No i działa,  2 x 140mm Noctua, zapowiada się cisza z wstępnych odsłuchów :E 

Trochę ulep jak u Mietka naprwa zderzaka za pomocą taśmy :E

• Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, ptys napisał(a):

już myślałem że mnie problem nie dotyczy a tu po tygodniu przerwy odpalam kompa, startuję BF6, po chwili restart kompa, odpalam ponownie bf6 a z obudowy jakaś spalenizna się wydobywa, szybko otwieram panel i pierwsze łapię za wtyczkę 12VHPWR  gorąca, pstryk zasilacz na off, próbuję wyciągnąć wtyk i nie chce wyjść ale używam trochę chamskiej siły i poszło, efekty poniżej, karta to rtx 4080 po undervoltingu 0,985v, w bf6 zjadała 270-290w i takie coś, nvidia powinna przemyśleć te wtyki w kolejnych produkcjach, z pci-e 8 pin nigdy takich cyrków nie miałem, teraz pytanie czy wystarczy to jakoś doczyścić, czy wymiana wtyku na karcie, jeśli tak to gdzie i w jakich pieniądzach 

Co to za kabelek?

Opublikowano
9 godzin temu, azgan napisał(a):

Trochę ulep jak u Mietka naprwa zderzaka za pomocą taśmy :E

Noctua na jakiekolwiek GPU, nawet na trytytki :hihot: to liga premium :E 

No, ale trochę poużywałem i minęło czasu i powiem, że petarda, zero wibracji, zero rezonansu. Dalej pięknie to hula, cisza idealna. Noctua się pięknie zgrywa z radiatorami. 

Miałem się zabierać za kolejne druki 3D shrouda na GPU, aby to wyglądało fancy. Ale olewam, działa pięknie i mega cicho to mi się nie chce. Wolę sobie pograć. Może kiedyś jak najdzie wena.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, lukadd napisał(a):

No, ale trochę poużywałem i minęło czasu i powiem, że petarda, zero wibracji, zero rezonansu. Dalej pięknie to hula, cisza idealna. Noctua się pięknie zgrywa z radiatorami. 

Miałem się zabierać za kolejne druki 3D shrouda na GPU, aby to wyglądało fancy. Ale olewam, działa pięknie i mega cicho to mi się nie chce. Wolę sobie pograć. Może kiedyś jak najdzie wena.

Nie chodzi mi o wentyle bo te są bardzo dobre i dobrze że nie brązowe tylko o te opaski zaciskowe 😉. Sam pomysł jest O.K tylko wykonanie "garażowe" ale w sumie to sam lepiej bym tego domowymi sposobami raczej nie zrobił. Ważne że działa a przesiadka na RTX5080 w mojej ocenie nie ma totalnie sensu.

Opublikowano

@azgan Pisałem gdzieś tam wcześniej, że miałem wydrukowanego shrouda na drukarce 3D przed całą operacją, ale docelowo przy składaniu wyszło, że nie spasował :E Kolejne mierzenie radiatora i drukowanie zajęłoby następne kilka h. A mając rozwalone GPU na blacie nie chciało się. Więc wszedł prototyp "na szybko" i docelowo działa to bardzo dobrze.

Za stary już jestem na rzeźbienie, ma być cicho i przyjemnie i pykać w gierki, a nie rzeźbić :E 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Które ty wentylatory tam dałeś ?

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Paweł Ostrówka. Ale faktycznie miesiąc pewnie czekania. Chłop jest zawalony robotą.

Warto jednak zapytać, ma usługę express za dopłatą, tylko nie pamiętam ile było za samą wymianę złącza, bo ja brałem przy okazji wymianę termopadów i PTM na rdzeniu, za całość: usługa ekspres, wymiana 12vhpwr, wymiana termopadów, wymiana PTM i czyszczenie PCB mocno upaćkanego różowym kitem termicznym zapłaciłem 800zł

Kartę nie czekając wysłałem i po tygodniu wróciła 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano

Marki kabla nie pamiętam i nie mogę znaleźć w zakupach, korzystam z wielu sklepów, ale generalnie działało bezproblemowo 2 lata zawsze pilnowałem aby wtyczka była docisnieta na Maxa i przewód był w poziomie, odnośnie postów powyżej polecam fan swapa, ja na swojej założyłem 3x120mm arctic p12 spięte to łącznika i z aliexpres, jest ciszej z niższymi temperaturami, może nie na wystawę ale zdaje egzamin, póki co czekam na jakoś rewolucję w kartach graficznych a serię 5xxx chce pominąć (mało VRAM i niewiele wnosi)