Buffu 2 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Witam, w sobote rano uzytkowalem komputer. Zgasiłem go normalnie. Wrociłem do domu okolo godziny 20 i brak reakcji na przycisk power. Kupilem w poniedzialek nowy zasilacz nadal bez zmian. Zamienilem power z reset rowniez bez zmian. Wypiałem kosci ram, grafike - rowniez nic, brak reakcji jak wciskam power nawet wiatrak sie nie kreci. We wtorek pozyczylem od znajomego zasilacz (u niego przed wyjsciem dzialal). U mnie podlaczajac nadal nie ma reakcji. Zwierajac dwa piny od power tez sie nie wlacza. Proszę o pomoc co mogę jeszcze zrobic? Czy bez zastanawiania plyta glowna do wymiany?
Tombycz 33 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Płyta główna sekcja zasilania padła?
Buffu 2 Opublikowano 30 Października Autor Opublikowano 30 Października 3 minuty temu, Tombycz napisał: Płyta główna sekcja zasilania padła? Masz na mysli zlacze 24pin?
Buffu 2 Opublikowano 30 Października Autor Opublikowano 30 Października Przed chwilą, MAKU napisał: Moze kabel zasilajacy? Kable juz 3 rózne sprawdzalem, bralem nawet od tego znajomego kabel, kupowalem nowy w xkom Dodam, ze podlaczajac kabel LAN diody sie swieca 1
Galvatron 17 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Brzmi jak martwa płyta główna.
Buffu 2 Opublikowano 30 Października Autor Opublikowano 30 Października Przed chwilą, Galvatron napisał: Brzmi jak martwa płyta główna. A czy procesor nie mogl pasc? Bo zostalo mi albo procesor albo plyta i nie wiem jak to zweryfikowac
LeBomB 275 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Nie kombinowałeś nic z BIOSem? Próbowałeś go zresetować?
Galvatron 17 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Przy padniętym CPU powinien być jakiś sygnał dźwiękowy z BIOS-u, jak przy braku procesora. Spróbuj uruchomić komputer z wyjętym procesorem.
Buffu 2 Opublikowano 30 Października Autor Opublikowano 30 Października 3 minuty temu, Galvatron napisał: Przy padniętym CPU powinien być jakiś sygnał dźwiękowy z BIOS-u, jak przy braku procesora. Spróbuj uruchomić komputer z wyjętym procesorem. tylko dziwi mnie ,ze podlaczajac kabel LAN swieci sie dioda czyli wychodzi ze prad jest na plycie
Gret 204 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października Jak dla mnie to też wygląda jak martwa płyta.
Qrdello 210 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października Wyjmij płytę, wyciągnij z niej wszystko włącznie z ramem, podepnij do złącza 24 pin i spróbuj wystartować na stole. Jeżeli nie da żadnego znaku życia, to ona jest winowajcą.
Buffu 2 Opublikowano 31 Października Autor Opublikowano 31 Października Słuchajcie, przyjechał znajomy pomierzył i bateria cmos miala raptem 1,3 w spoczynku gdzie komputer sie nie uruchamial. Wyjelismy baterie na 5minut po czym włozylismy i wystartowal. Pokazywało na mierniku 2.7 jak komputer uruchomil sie. Pytanie teraz czy jak wylacze go powiedzmy znow za kilka dni to czy napiecie na baterii nie spadnie i znow nie pojawi sie problem z uruchomieniem ?
Buffu 2 Opublikowano 31 Października Autor Opublikowano 31 Października 5 minut temu, wrobel_krk napisał: Kup baterie nowa w tej plycie Asus b660m A-d4 problem jest bo nie da sie wypiac baterii z plyty ;/
Galvatron 17 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października Na pewno się da, tylko trzeba rozpracować ten dziwny patent.
wrobel_krk 409 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października 30 minut temu, Buffu napisał: Wyjelismy baterie na 5minut po czym włozylismy i wystartowal. Nie da się to jak wyjeliście? 1
Buffu 2 Opublikowano 31 Października Autor Opublikowano 31 Października 2 godziny temu, wrobel_krk napisał: Nie da się to jak wyjeliście? No bateria w tej plycie Asusa nie jest wyjmowalna
wrobel_krk 409 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października Piszesz że wyjęliście na 5 minut, a nie jest wyjmowalna. Jakiś Monty Python W instrukcji radzą ja wyjąc jak reset CMOS nie pomoże: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1700/PRIME B660M-A D4/E19186_PRIME_B660M-A_D4_UM_WEB.pdf?model=PRIME B660M-A D4 W tym czarnym w lewym górnym boku jest bateria: 1
LeBomB 275 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada (edytowane) Może chodziło mu o to że wypięli baterię, ale jej nie wyjmowali? 🤔 Swoją drogą, to ekhm, nie na darmo zadawałem pytanie wyżej o BIOS Edytowane 2 Listopada przez LeBomB
LeBomB 275 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada Chyba producentowi płyt zostało za dużo baterii BIOS po laptopach albo jakichś AIO bo tam częściej takie się spotyka ostatnio. W nowych płytach do PC w zasadzie widzę takie rozwiązanie pierwszy raz.
Rekomendowane odpowiedzi