Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak preset L oferuje lepszą jakość od preset M ? 

Przecież trąbili, że DLSS 4.5  ma być na ostatnim presecie M :E

A ja już nic z tego nie kapuje.  To się wszystko powinno automatycznie ustawiać ze strony sterownika, a nie kombinacje alpejskie.

Jest M i uj:

1.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

No i to jest złe, bo na K jest ghosting.  

Ale to nie ma problemu, bo nadal w trybie "Niestandardowe" możesz ustawić jedne preset na stale.

Albo możesz ustawiać dla każdej gry z osobna jak ci pasuje.

Opublikowano
17 minut temu, leven napisał(a):

Jak preset L oferuje lepszą jakość od preset M ? 

Przecież trąbili, że DLSS 4.5  ma być na ostatnim presecie M :E

A ja już nic z tego nie kapuje.  To się wszystko powinno automatycznie ustawiać ze strony sterownika, a nie kombinacje alpejskie.

No normalnie, preset L jest zoptymalizowany pod bardzo niskie rozdzielczości (P i UP przecież obniża rozdzielczość bazowa odpowiednio do 50% i 33%).

4K

image.png.462d12353c613ce39e2e632d62eef636.png

2,5K

image.png.f297dfe6366154213bb2b4b3510c881d.png

Wiec jak zapodasz mu wyższe ustawienia no to uzyskasz lepsza jakość.

Pewnie na ustawieniach P i UP tez jest spadek wydajności z nowymi presetami, ale nie odczuwamy go tak bardzo, bo to niskie rozdziałki są.

Co się zmieniło z DLSS 4.5 to ze doszły dwa nowe presety i teraz DLSS zmienia presety w locie w zależności co ustawisz w grze.

Czyli dla DLAA, Q lub B używa presetu K (czyli w rzeczywistości mamy DLSS 4.0) a dla P i UP używa odpowiednio presetow M i L.

10 minut temu, Reddzik napisał(a):

To L jest najlepsze? A nie M? To muszę to sprawdzić. 

Tak L daje najlepszą jakość obrazu dlatego najbardziej obciąża kartę i mamy największy spadek wydajności.

Włączcie sobie DLAA z presetem L, jakość gniecie. Ja testowałem na MFS i tam było grubo.

Różnice w jakości pewnie mniej lub bardziej będą zależały od gry, ale ja np. w MFS widzę spore różnice na +

A ze mam zapas mocy to używam "L".

• Upvote 1
Opublikowano

Przy presecie L i DLSS Q można uzyskać jakość praktycznie DLAA z czasów DLSS 3.0 przy o wiele wyższej wydajności.

Przynajmniej ja takie mam wrażenie w grach których to testowałem.

Szkopuł w tym ze jak raz zobaczymy jak teraz DLAA wygląda z presetem L ... mnie się to kojarzy z pełnoprawnym rasowym MSAA x8 :skacze:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja przy presecie M, jak odpaliłem DLAA to musiałem zjechać z tych 10-20% ostrości jakie miałem w grze, bo było widać ziarnistość przez zbyt dużą ostrość, jak L robi taką robotę, to nie mam słów, w razie W, można odpalić FG, to zawsze też podratuje fpsy. Mam kilka gierek to się pobawię. W Dying Light 2 niestety DLSS nadal skopane, widać powidoki na trawie i drzewie, takie jakby cienie, jak wyłączę to wszystko ok, drzewo i trawa nie mają dziwnej poświaty, do tego FG i można pykać ponad 100fps i jest płynniej.

Jestem ciekaw jak w Stalkerze 2, ale wpierw sprawdzę Diablo 4, bo tu grałem najwięcej ostatnimi dniami, no i widziałem te 70W więcej w poborze:E przy presecie M mając DLAA. 

Diablo 4

Normalne natywne bez DLAA

Diablo4Screenshot2026_01.14-19_40_35_43.thumb.png.8d92b24160c03f3bb67fb38c6857023b.png

DLAA z preset L, ciągnie jeszcze więcej Wat, i teraz nawet nie dobija do 140fps, gdzie na presecie M nie było problemu- gram na blokadzie 140.

Diablo4Screenshot2026_01.14-19_40_56_79.thumb.png.1a496631988ca7650ed805877e5697cc.png

To jakaś masakra 100W różnicy w poborze i spory spadek fpsów @Kadajo

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Przecież M i L są ustalone z góry, że nie do DLAA. Aczkolwiek M mozna uzywac z DLAA. L jest stworzony do ultra performance, wiec po co go uzywasz z DLAA i narzekasz, że za duzo watów ciagnie. 

M zaś jest genialny z Quality i performance, po wrzuceniu na DLAA troszke sie zyskuje, ale traci po prostu zbyt wiele wydajnosci.

Opublikowano

@Reddzik

Tak nawet Nvidia zaleca zjechanie z jakimkolwiek wyostrzaniem w grze na 0 jak chcesz użyć presetu L lub M wyżej niż P i UP.

@maxmaster027 

Po to żeby uzyskać lepsza jakość obrazu i jest dokładnie odwrotnie niż piszesz, uzyskuje się wyraźnie lepsza jakość kosztem niewielkiego spadku wydajności (przynajmniej w przypadku RTX 4 i 5).

Opublikowano
33 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

M zaś jest genialny z Quality i performance, po wrzuceniu na DLAA troszke sie zyskuje, ale traci po prostu zbyt wiele wydajnosci.

To znaczy, że jak w Wieśku ustawię DLSS na Q to warto ustawić preset na M ? 

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Włączcie sobie DLAA z presetem L, jakość gniecie. Ja testowałem na MFS i tam było grubo.

Ja już się w tym zaczynam gubić. DLAA ustawiasz gdzie? W danej grze czy w apce nvidii? Ten preset rozumiem w apce już tylko?

Opublikowano

DLAA możesz ustawić w apce a możesz też ustawić w grze.

Jak wymusisz DLAA w apce to nie będziesz mógł z poziomu gry użyć innego ustawienia DLSS, bo jakie nie wybierzesz to apka Nvidii zawsze będzie przełączała na DLAA.

Dlatego najlepiej z apki wymusić tylko preset jaki nas interesuje (K, M, L jaki tam chcecie testować) a resztę ustawień (DLSS w trybach DLAA czy Q,B,P,UP) zmienić z poziomu gry. 

Wyjątkiem może być gra która np. nie pozwala nam ustawić DLAA we własnych ustawieniach.

Pamiętaj tez ze w apce Nvidii masz ustawienia globalne jak i pod konkretna aplikacje.

Wiec globalnie np. można ustawić jeden tryb. Ja np. mam tak: image.png.c3e978c86f78b8e4da3c0d1ade27e7f9.png

A dla jednej gry która np. nie ma DLAA można ustawić osobno konfiguracje która będzie takie DLAA wymuszać.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

DLAA ustawiasz gdzie?

Normalnie że w grze, chyba, ze w appce chcesz wymusić DLAA to też jest opcja, ale ja pisałem i Kadajo o DLSS/DLAA w grze, a presety ustawiamy w appce nvidii lub w innym źródle jak np nvidia profile inspector - patrz wyżej na screena od levena.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Dlatego najlepiej z apki wymusić tylko preset jaki nas interesuje (K, M, L jaki tam chcecie testować) a resztę ustawień (DLSS w trybach DLAA czy Q,B,P,UP) zmienić z poziomu gry. 

Ok teraz rozumiem i najlepsza jakość z tego co piszesz to preset L? U mnie zawsze było albo DLAA albo DLSQ niżej nawet nie schodziłem bo średnio to już wyglądało.

Opublikowano

Dokładnie tak.

Jak chcesz uzyskać najlepsza możliwą jakość obrazu to dajesz globalnie preset L i w grach sobie ustawiasz albo DLAA albo DLSS Q.

3 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

U mnie zawsze było albo DLAA albo DLSQ niżej nawet nie schodziłem bo średnio to już wyglądało.

Z presetem L warto poeksperymentować z niższymi ustawieniami, bo mogą cię zaskoczyć jakością.

Myślę ze zejście na Balanced może teraz cię tez zadowolić jakościowo.

• Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, leven napisał(a):

To znaczy, że jak w Wieśku ustawię DLSS na Q to warto ustawić preset na M ? 

Tak. W ruchu nowy DLSS jest lepszy, a jeżeli chodzi o jakosc na statycznym obrazie to jest na poziomie DLSS 4, DLAA w 1440p, L w zasadzie Ci nic nie daje, bo odwzorowanie w ruchu jest podobne na L i M, tak w ogole to ciezko to dostrzec, pozatym dosc mocno spada wydajnosc na L 
Porownanie.thumb.png.22582b7b07a0405a4820e2555ec72ed6.png

9999.thumb.png.ca2bcf8e3ecf1fa7b4f9d6ee28183f88.png
U góry masz porównanie K do M, a na dole masz samo L. 

Generalnie L jest głównie do trybu ultra performance, choc i czasami do performance moze byc dobre. M do reszty czyli od DLAA do performance. 

• Upvote 1
Opublikowano
34 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Dokładnie tak.

Jak chcesz uzyskać najlepsza możliwą jakość obrazu to dajesz globalnie preset L i w grach sobie ustawiasz albo DLAA albo DLSS Q.

Z presetem L warto poeksperymentować z niższymi ustawieniami, bo mogą cię zaskoczyć jakością.

Myślę ze zejście na Balanced może teraz cię tez zadowolić jakościowo.

Ale preset L to już nie jest DLSS 4.5 ? 

Poza tym, mam w profilerze takie ustawienia, jakie Ty masz, oprócz DLSS, który mam na preset M, czyli DLSS 4.5 :) 

Poprawnie to kminię :hmm: