Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, galakty napisał(a):

po co teraz deweloperzy mają robić super twarze czy grafikę/oświetlenie, skoro RT/PT + NR to załatwi?

No właśnie, po co? ;)

Przecież tworzenie gier to jest składanie tysięcy elementów które coś robią.

Proces tworzenia gier musi być upraszczany, 2mld$ i 10 lat produkcji to nie są rozwiązania.

• Upvote 1
  • Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
3 minuty temu, Wu70 napisał(a):

No właśnie, po co? ;)

Przecież tworzenie gier to jest składanie tysięcy elementów które coś robią.

Proces tworzenia gier musi być upraszczany, 2mld$ i 10 lat produkcji to nie są rozwiązania.

Przecież gry są coraz prostsze i jednakowe, wiele z nich to odgrzewane kotlety :E Koszty się nie biorą z produkcji, tylko lenistwa i zachłanności. 

GTA6 powstawało dekadę i nie potrafili poprawnie wyciągania puszki z lodówki zrobić ale tak, rzeczy jak NR uproszczą gry :hihot: 

Opublikowano (edytowane)

NR właśnie to będzie robił, tylko ludzie dopiero to zrozumieją jak będzie już standardem, jak zawsze ;)

Teraz, galakty napisał(a):

Koszty się nie biorą z produkcji, tylko lenistwa i zachłanności. 

Jeżeli rozwiązaniem jest pracowitość i skromność to życzę powodzenia :D

Edytowane przez Wu70
  • Upvote 1
Opublikowano

Problemem NR jest to, że się "domyśla", a nie utrzymuje.

Możesz mieć dosłownie różne implementacje tego samego miejsca, bo NR stwierdzi, że raz ma wyglądać tak, a za chwilę że tak.

Paradoksalnie, to dążenie do fotorealistyczności już widać, że jest problemem, bo każda gra po włączeniu NR wygląda tak samo.

Te same kolory, to samo oświetlenie.

To nie jest artystyczna wizja.

A jeśli teraz deweloper będzie musiał siedzieć i przez całą grę bawić się suwakami, bo "Neural Rendering”, to ja tu nie widzę żadnego uproszczenia, tylko kolejną robotę, którą będzie trzeba wykonać.

Pisano już o tym dawno temu i teraz się to potwierdza.

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, Wu70 napisał(a):

NR właśnie to będzie robił, tylko ludzie dopiero to zrozumieją jak będzie już standardem, jak zawsze ;)

Za dwie generacje :E 

4 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Jeżeli rozwiązaniem jest pracowitość i skromność to życzę powodzenia :D

Redom jakoś się udaje, W3 po latach można kupić było w cenie ćwiartki kebaba. 

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

A jeśli teraz deweloper będzie musiał siedzieć i przez całą grę bawić się suwakami, bo "Neural Rendering”, to ja tu nie widzę żadnego uproszczenia, tylko kolejną robotę, którą będzie trzeba wykonać.

Pisano już o tym dawno temu i teraz się to potwierdza.

To by było dobre jako Reshade, opcja, a nie wbudowane w grę. 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

To by było dobre jako Reshade, opcja, a nie wbudowane w grę. 

Dokładnie, i dlatego już "day one" pisałem, że to wygląda jak zaawansowany ReShade.

I tłumaczy czemu się od tego odbijam , tak jak odbijałem się od ReShade po dłuższym czasie :E

Fajna zabawa na "5 minut".

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, galakty napisał(a):

Ale ja piszę o całej branży, a nie jednej grze którą odnowili po dekadzie. Mało która gra robi dziś efekt WOW, graficznie/stylistycznie to czasami wręcz się cofamy. 

Jesteś nieobiektywny.
Cyber? Plagi? Horizony? Assasiny? Tomby, Rasidenty i każde kolejne. Miliard remasterów (po co je robią? skoro nic się w nich nie zmienia (?), to co oni w tych rematerach remasterują? i jeszcze biorą za to szmal!).
Nie oceniasz grafiki i realnych postępów, oceniasz wyłącznie swoje oczekiwania (niespełnione).

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
Opublikowano

Dokładnie, i dlatego już "day one" pisałem, że to wygląda jak zaawansowany ReShade.

I tłumaczy czemu się od tego odbijam , tak jak odbijałem się od ReShade po dłuższym czasie :E

Fajna zabawa na "5 minut".

Poza twarzami to jest Reshade i tyle, póki co. 

Takie rzeczy to ja w GTA5 robiłem wieki temu dla zabawy, tu po prostu jest łatwiej ale jakim kosztem... 

I ja wiem, to będzie przyszłość. Tak samo tekstury będą generowane/podbijane przez AI w czasie rzeczywistym, ja to wiem. Ale popierać nie muszę :E 

Opublikowano
Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

nie wiem, czy będę potrafił już bez tego grać.

No właśnie, trudno to "odzobaczyć", dlatego odpaliłem to tylko z ciekawości, na chwilę. Szkoda też mi katowania karty, przecież jak zobaczyłem 300W w RDR1, to tylko się uśmiechnąłem pod nosem ;)

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Paradoksalnie, to dążenie do fotorealistyczności już widać, że jest problemem, bo każda gra po włączeniu NR wygląda tak samo.

Uproszczenie pod tezę. Mówimy o NR, które ma tydzień. ;)
Czy nie to samo mówiliśmy, o grach na Unrealu?
Że wszystkie na jedno kopyto. 
To nie w NR problem IMO.

Opublikowano
3 minuty temu, maras2574 napisał(a):

No właśnie, trudno to "odzobaczyć", dlatego odpaliłem to tylko z ciekawości, na chwilę. Szkoda też mi katowania karty, przecież jak zobaczyłem 300W w RDR1, to tylko się uśmiechnąłem pod nosem ;)

Eee. No chyba przesada lekka. :)
W takim razie z roboty wracam i nie wbijam nic ponad "trójkę" - żal mi katowania skrzyni. ;)

To ma za...ć! ile fabryka dała (i po to dała!).
Jak ktoś uważa inaczej - to na integre... tfu... LPG. ;)

Opublikowano

Mamy już 4 generacje RTX a spadek wydajności z RT/PT nadal wyraźny :hihot:

Ale dzięki DLSS/FG da się grać, tu też coś podobnego wymyślą albo MFGx4 stanie się standardem i elo ;) 

Mnie coraz bardziej PC odrzuca, w sensie przyszłość tego wszystkiego, nie ma jarania technologią, tylko parcie na wydajność bo ciągle coś dochodzi co ucina o 50% xD 

Opublikowano
2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

To nie w NR problem IMO.

Oczywiście, że to "problem" NR, bo został wytrenowany, aby tworzyć fotorealistyczną grafikę. Nvidia wyraźnie mówi że tylko w takich grach będzie on działał poprawnie i nie da się tego użyć tam gdzie jest mocno stylizowana grafika.

Zresztą już to widać w przykładach niektórych gier.

Opublikowano (edytowane)

3 minuty temu, galakty napisał(a):

Ale dzięki DLSS/FG da się grać, tu też coś podobnego wymyślą albo MFGx4 stanie się standardem i elo ;) 

Mnie coraz bardziej PC odrzuca, w sensie przyszłość tego wszystkiego, nie ma jarania technologią, tylko parcie na wydajność bo ciągle coś dochodzi co ucina o 50% xD 

No i co z tego? A kiedy było inaczej? Od 286 gonimy za wydajnością. I nadal tak jest.
Odkąd pamiętam, nie grałem tak ładnie, tak wygodnie, z taką rozdzielczością i wydajnością, jak gram teraz - pomimo wszystkich kłód. ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 2
Opublikowano

Tak, tak, za każdym razem tak się mówi. :hihot:

Doom -> jaka fotorealistyczna grafika, nie trzeba lepszej.

30->60 fps jaka płynna rozgrywka, nie trzeba więcej.
320 ->1024 jaka wysoka rozdzielczość nie trzeba już lepszej.

Never ending stroy :E

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Oczywiście, że to "problem" NR, bo został wytrenowany, aby tworzyć fotorealistyczną grafikę. Nvidia wyraźnie mówi że tylko w takich grach będzie on działał poprawnie i nie da się tego użyć tam gdzie jest mocno stylizowana grafika.

Zresztą już to widać w przykładach niektórych gier.

Czyli jesteśmy uratowani! :yuppie:
Jak ktoś zechce zrobić inną, oryginalną w swej stylistyce grę, to będzie inna.

Tylko podobne do siebie gry, będa przez NR (!) do siebie podobne. ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
6 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Eee. No chyba przesada lekka. :)
W takim razie z roboty wracam i nie wbijam nic ponad "trójkę" - żal mi katowania skrzyni. ;)

To ma za...ć! ile fabryka dała (i po to dała!).
Jak ktoś uważa inaczej - to na integre... tfu... LPG. ;)

Słabe porównanie ;)

O sprzęt zawsze dbałem, i wyobraź sobie że w każdej, w każdej grze blokuję FPS :o Między 72 a 100 FPS, załeży od gry.

Jeżdżę na LPG i co ? Przynajmniej mam taniej :E Nie zmienia to faktu że tak, to ma zapierdalać, mam ciężką nogę i tutaj nie ma zlituj ;)

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tak, tak, za każdym razem tak się mówi. :hihot:

Doom -> jaka fotorealistyczna grafika, nie trzeba lepszej.

30->60 fps jaka płynna rozgrywka, nie trzeba więcej.
320 ->1024 jaka wysoka rozdzielczość nie trzeba już lepszej.

Never ending stroy :E

Chłop zapomniał że od kilku lat właśnie NIE GONIMY za wydajnością, bo jej nie ma. 

Musimy używać DLSS i FG żeby ZACHOWAĆ dotychczasową wydajność, a nie ją zwiększyć... 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, maras2574 napisał(a):

Słabe porównanie ;)

O sprzęt zawsze dbałem, i wyobraź sobie że w każdej, w każdej grze blokuję FPS :o Między 72 a 100 FPS, załeży od gry.

No to był półżart. Ale... liczą się priorytety. Jak mieszkanie.
Mieszkanie dla mnie (bałaganię), czy ja dla mieszkania (jem nad zlewem). ;)

Ja podobnie. Nie odczuwam (jako 55-letni dziad) różnicy między 144 fps, a 120 fps (gram w single).
Dlatego mam locka na 120 fps. ALE (!!!) priorytetem dla mnie jest fps (120), a nie pobór papu.
Jak gdzieś / kiedyś, z 250W będę musiał przycisnąć do 400W, bo od tego będzie zależało, że mam, czy nie mam tych 120 fps - to mi noga nie zadrży i cisnę do podłogi. ;) 

EFEKT ważny - ma być 120 fps, koszt mnie już tak nie interesuje
(oczywiście do pewnych zdroworozsądkowych granic :) - 30K za GPU nie dam (!), choćbym sczezł (!) - będe ogrywał starocie z kupy wstydu, póki 4090 nie padnie). ;) 

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 1
Opublikowano
26 minut temu, Kadajo napisał(a):

Problemem NR jest to, że się "domyśla", a nie utrzymuje.

Możesz mieć dosłownie różne implementacje tego samego miejsca, bo NR stwierdzi, że raz ma wyglądać tak, a za chwilę że tak.

To jest wizja artystyczna, fotorealistyczna wizja, dokładnie tak jak Vavra napisał, to był ich cel ale nierealny do osiągnięcia zwykłymi metodami.

I u nich to uprości produkcje, tak to będzie wyglądało niezależnie od tego kto jakie ma życzenia odnośnie NR. :D

Jak ktoś robi grę o magicznych kulkach to nie powinien używać modelu przygotowanego pod fotorealizm ;)

Tych modeli będzie więcej tak jak pokazywała nvidia, po prostu aktualnie dostępny jest jeden bo ilość wspieranych gier to jedna.

Nie będzie tylu modeli co gier ale w przyszłości wcale się nie zdziwię jak największe gry będą mogły robić lekki fine-tuning modelu pod siebie.

Cała reszta to po prostu problem mocy obliczeniowej.

Problem, który na pewno rozwiąże najpotężniejsza spółka świata :D :D :D

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

a nie pobór papu.

Mi tam o papu też nie chodzi, po prostu więcej nie potrzebuje, a przy okazji jest cisza i nic w giry nie grzeje :) Ty już jesteś skazany na 120 FPS bo się już nauczyłeś ;)

Ps. Ja tylko 3 lata młodszy :hihot:

Edytowane przez maras2574
Opublikowano

wyszla jakas nowa wersja NR?
310.8.2 - do pobrania w RHI

zainstalowalem tez nowego renoxa z soboty

i jakos tak... lekko poprawili jakos obrazu ale znow kosztem wydajnosci - ma ktos podobne odczucia? :D

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maras2574 napisał(a):

Mi tam o papu też nie chodzi, po prostu więcej nie potrzebuje, a przy okazji jest cisza i nic w góry nie grzeje :) Ty już jesteś skazany na 120 FPS bo się już nauczyłeś ;)

Ej no. Tylko krowa nie zmienia poglądów! :)
Wbiłem sobie NR w Dawnwalkera i 60 się zrobiło. I się da... :) 

Bo zgodnie z zasadą, jak do mnie przyjdą chłopcy z Nv ze swoim NR produktem... i poproszą o zwrot 20% wydajności, to im powiem... 

Spoiler

2 godziny temu, maras2574 napisał(a):

Ps. Ja tylko 3 lata młodszy :hihot:

'74 !?
KOT! ;) 

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Haha 1