Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Tankietka

Potraktuj ją jak survival horror, gdzie zasoby są ograniczone i niby kombinuje się z pokonaniem lub ominięciem wrogów, szukając zasobów oraz tworząc przydatne przedmioty.... 3 godziny to tyle co nic, skoro połowa tego pewien była scenkami i dialogami. :E

Gra była projektowana liniowo w standardzie PS3, więc nie oczekiwałby dobrze zrobionej otwartości aren na początku... Przecież do "rozdzielenia" się z tamtą kobietą jest samouczek...

Opublikowano

Jako stary PC-towiec w "The last of us"  miałem możliwość zagrać, wiadomo, dopiero niedawno, kiedy wyszła na PC.
Nie jestem fanem łzawych historii, więc tragedia, która dotyka głównego bohatera na początku, bardziej mnie "denerwowała", była za mocna jak na moje zapotrzebowanie na emocje w grach komputerowych.
Tak samo zakończenie gry, gdzie Joel ratuje wiadomo kogo i wiadomo jakim kosztem, też mnie po prostu... no miałem wyjebane. 

Natomiast to co się dzieje pomiędzy tymi zdarzeniami, to jedna wielka i wspaniała przygoda w świecie apokalipsy. To jak to jest zrobione, różnorodność i wykonanie lokacji, sama powolność rozgrywki, to szukanie tych pojedynczych naboi, szmatek, śrubek i lekarstw - no dla mnie bomba. A te "banalne" czynności są dla tego tak dobre, bo gramy bohaterami, którzy są "prawdziwi" na ile to tylko możliwe w grze komputerowej. Te ich wzajemne relacje, zachowanie, to powinien być wzór dla innych gier, a choćby i np. dla Wiedźmina 4.
Do tego gra jest piękna na ful w 4K. Ta gra jest wiarygodna na każdym poziomie - graficznym, psychologicznym, artystycznym i fabularnym.

Jestem fanem otwartych światów, uważam że prawdziwa imersja to wyłącznie w świecie RDR2, GTA5, Kingdom come deliverance 1, czy Dying light 1.
Ale "The last of us" zaskoczyło mnie innym rodzajem imersji, takiej od wiarygodnych postaci i lokacji.  

• Like 2
  • Upvote 2

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Czyli taka 5080 do 6500 zł to będzie dobry wybór? Polecacie jakiegoś konkretnego producenta?  Czy ten krux 850w uciągnie cały zestaw? 
    • W porównaniu ze steam linkiem robi to fatalnie  To jest generacyjny przeskok dla streamingu a na Q Pro to tylko przedsmak bo ma bardzo wolny SoC i sam eye tracking też jest dosyć wolny a i tak ludzie widzą skok, w porównaniu do quest linka będzie jeszcze większy.   Nie wiem w ogóle o co chodzi ani czemu miałbym w ogóle o tym myśleć  to tylko jakiś youtuber co gra w każdy syf z tego co widzę
    • Oczywiście, że się od razu domyśliłem, ale czemu się przy okazji trochę nie pośmiać  
    • @masterpiece ale ja Ci to piszę całkiem serio i to jak najbardziej mogła być przyczyna. Jeżeli sam nie elektryzowałeś się siedząc przy kompie i powodując dodatkowe wyładowanie elektryczności statycznej, np. dotykając nogą obudowy, to komputer stojąc na dywanie czy w pobliżu dywanu z czasem sam ściągał ładunek z dywanu lub poprzez podłogę, co mogło powodować restarty.    Ja mam u siebie dość dużą poliwęglanową podkładkę pod fotel, która wchodzi lekko pod biurko i pod obudowę komputera. Przez większość roku z reguły nie ma żadnego problemu. Problem powstaje gdy wilgotność powietrza w domu robi się niska np. przez wysoką temperaturę spowodowaną latem i przy suchym powietrzu lub zimą przy mrozach, gdy jest włączone ogrzewanie i powietrze też się wysusza. Wtedy oprócz samego faktu tworzywa na podłodze i innych elementów, na których elektryczność statyczna może się gromadzić, to powstają dodatkowe warunki sprzyjające powstawaniu elektryczności statycznej. To sprawia że jest ona znacznie silniejsza i częstsza. Mając uziemienie i tak teraz zimą siadając do kompa np. wygasza mi się na chwilę monitor, albo gaśnie podświetlenie w klawiaturze. Jedyny sposób by to wyeliminować, to rozładować elektryczność statyczną przed dotknięciem czegokolwiek co jest podłączone do PC (nawet myszki). Można to np. zrobić dotykając futryny w drzwiach jak masz metalową, czy grzejnika, albo bolca uziemienia w listwie zasilającej. Mógłbym uziemić np. całą matę którą mam na podłodze podkładając pod nią matę uziemiającą, albo spróbować podłączyć ją pod uziemienie. Z dywanem większy problem, bo całego nie uziemisz, dlatego zadziałało przeniesienie komputera z dala od źródeł elektryczności statycznej. 
    • Marudzisz , osd używam głównie do monitorowania temperatur, co jest oczywiste w takich sprzętach, każdy używa co mu pasuje :).
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...