Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Steam to najlepsze demo bo można zrobić refund. 

Recenzje na Steam "Mostly Negative", i pomyśleć że obecnie gra jest w miarę bdb stanie w którym prawie wszystkie bugi są już naprawione xD Jak ktoś nie potrafi przejść pierwszego testu niedziałającego launchera to i tak by sobie w grze nie poradził ;)

Opublikowano

Gram na tym SPT, wczoraj kolejna próba zrozumienia, było lepiej na ground zero, zabiłem kilku strzałem w głowę, kilku z biodra, bo to dobra recepta z tego co wyniosłem z filmików na yt. Wiem jak leczyć, ale nadal zbyt szybko rany stają się zabójcze. Zrobiłem połowę questu ale nie wiem gdzie jest extraction na mapie. Za długo stałem w jednym miejscu, i mnie obeszli ale padłem przez koniec czasu, nagle pojawiło mi się odliczanie. Trzeba będzie nadal testować co i jak.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 17.11.2025 o 20:28, HappyLittleGamer napisał(a):

Dlatego ja nie trzymam gry w wishliście na Steamie. BSG wie ile osób ma gre w wishliście, może i wiedzą kto...? A jeśli wiedzą i nie kupię gry, to nie chcę za to dostać bana.

Nie no bez przesady :E

Opublikowano

Dropy do 60 fps na podkręconym 9800X3D... Taka sytuacja. Ile byś upgrejdów PC nie zrobił, Tarkov i tak Cię dogoni.

A tak w ogóle to póki co fajnie mi się gra. Trzeba uważać na ammo do kałacha 5.45x39mm, bo kompletnie nie działa a każdy już ma od 1 dnia armor lvl 4 więc aktualnie dostępne ammo jest tragiczne i ja wolę grać MP5 lub M4A1 bo dużo łatwiej idzie kogoś ubić. 

Najlepsze są w Tarkovie ptaszki które ćwierkają na Customs, podczas gdy dookoła strzały z broni. Przyzwyczaiły się do strzałów i już nie uciekają xD 

• Upvote 1
Opublikowano

Ja nie wyobrażam sobie grania w to bez Nvidia Smooth Motion, tylko dla tej jednej opcji mam zainstalowaną Nvidia App, którą gardzę ale muszę bo bez tego nie odpalę tego generatora klatek. :E Input lag moim zdaniem razem z włączonym Nvidia Reflex jak dla mnie jest właściwie niewyczuwalny bo gra ogólnie do szybkich nie należy ale za to wydajność i fps lecą w górę.

Opublikowano

No jednak na 9800X3D jest różnica na plus w porównaniu do 5800X3D. W sumie to jak kupiłem 5800X3D 3 lata temu to grałem miesiąc płynnie, i wszedł patch który obniżył wydajność i już nigdy na 5800X3D nie wróciła sytuacja do normy. O ile fps średni był ok to mam wrażenie że poniżej 80fps w tarkovie już zaczyna chrupać i framepacing siada. Na 9800X3D jednak jest płynnie obecnie.

9800X3D dropi bardzo rzadko do 100fps, a RX9070 trzyma ok 100fps cały czas więc ładnie się te duet GPU + CPU uzupełnia. I nie muszę jechać na ultra low tylko mix low+high+ultra uskuteczniam aby było ładnie.

Nie wiem jak u was ale dla mnie wizyta na Woods podczas lekkiego deszczu działa niesamowicie uspokajająco. Mogę tam chodzić godzinami ;) Klimat faktycznie jak w lesie, chociaż gdzieś tam czasem słychać strzały, to można zignorować :P  Mega się relaksuję na Woodsach.Screenshot2025-11-19150605.thumb.png.24fe5c66b5ee34cd4c57051b1c5e8342.png

Opublikowano
3 godziny temu, HappyLittleGamer napisał(a):

N

9800X3D dropi bardzo rzadko do 100fps, a RX9070 trzyma ok 100fps cały czas więc ładnie się te duet GPU + CPU uzupełnia. I nie muszę jechać na ultra low tylko mix low+high+ultra uskuteczniam aby było ładnie.

Włącz jeszcze AFMF 2.1 , nie powoduję laga, a gra powinna działać płynniej. 

• Upvote 1
Opublikowano

Polaczyli te mapy ze soba czy dalej nie? Bo z tego co pamietam to na premiere mialo byc, no ale tak mowili okolo 2018r :E

9 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Dokładnie - to jest taki sam software generator klatek jak Smooth Motion - trzeba się ratować jak tylko można bo optymalizacji w tej grze to my nie zobaczymy. :E 

Moze i wyglada zle, za to ma wymagania jakby byla perelka graficzna :D 

Opublikowano

W Tarkova grałem tylko na początku odkąd ukazał się, później już nic. Wcześniej odrzucił mnie bo był bardzo ubogi. Teraz widzę że całkiem ładnie to się rozrosło i myślę że warto spróbować. Jakieś rady na początek macie co do gry? Jakieś setupy zrobić z grafiką i innymi aspektami? Na coś zwracać uwagę mam szczególnie?

Opublikowano

Miej profilaktycznie włączone "always use physical cores" oraz "auto ram cleaner" - gra jest wtedy bardziej żwawa, graj tylko i wyłącznie w trybie ekranu borderless bo Unity ma buga i na fullscreenie szaleje fps oraz spada wydajność.

W tej grze lepiej dać wyższe detale niż niższe bo to odciąża CPU i przerzuca część obliczeń na GPU tak więc możesz dać wszystko na High ale takie ustawienia jak LOD trzymaj na 2 lub 2.5 max, dystans widzenia na 1000 max - więcej to przerost formy nad treścią i ubijanie CPU w obu przypadkach. Jeśli masz mniej niż 12GB VRAM na karcie to warto włączyć opcję niższych tekstur na Streets of Tarkov.

Ja dodatkowo odpalam Nvidia Smooth Motion (płynny ruch) w profilu gry w Nvidia App - to programowy generator klatek, który podciąga braki w optymalizacji, a że gra nie należy do szybkich to różnica w input lag nie irytuje.

• Like 1
Opublikowano

@caleb59, nieźle. U każdego widzę że te ustawienia inaczej wpływają na wydajność :E

Ten poradnik wydaje mi się lepszy: 

Ja polecam textury na Ultra na 16GB, cienie High bo nie odejmują fps. HBAO high performance, bez HBAO gra traci bardzo dużo na wyglądzie. SSR High lub Medium bo rozjaśnia ciemne kąty podobno. Wygładzanie TAA bo FSR ma dużo shimmeringu, a DLSS4 podobno znowu ma rozmazane lunety xD Ale akurat DLSS jest od 5 lat zepsute a tylko przez pół roku ostatnio dobrze działało. Clouds low bo to nic nie daje. Volumetric low.

Tryb Borderless ma lepszą wydajność. Only use physical cores off i ram cleaner off bo to nic nie daje u mnie.

LOD 2.5 najlepiej i visibility 1500.

FOV jest ciekawy, bo jak jesteś ograniczony przez CPU to im większy FOV tym wiecej fps. A jak ograniczony przez GPU to odwrotnie bo im mniej tym lepiej. W praktyce na mniejszym łatwiej przeciwnika zobaczyć i trafić bo jest fizycznie większy.

I pomimo iż inni ludzie żygają na to, to ja włączam Chromatic aberrations i grass shadows. Szczególnie grass shadows są super.

Jeszcze nie testowałem Streets low texture pack w wersji gry 1.0, ale w starszych trzeba było używać tego nawet na kartach 16GB. Więc raczej jest to nadal potrzebne.

Opublikowano
10 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

...DLSS4 podobno znowu ma rozmazane lunety xD Ale akurat DLSS jest od 5 lat zepsute a tylko przez pół roku ostatnio dobrze działało.

Cytat

● Updated DLSS version. Please note that in some situations, changing the DLSS preset may improve the display and quality of the reticle in optics.

Opublikowano

Kurde jak tak sobie przypomnę w jakim stanie kiedyś gra była to obecnie faktycznie jest płynnie jak masło. Nawet bez upłynniaczy/framegena.

Jakby ktoś się zastanawiał nad upgrejdem CPU to... zdecydowanie warto.

Patrząc na to miejsce na akademik na mapie Customs miałem zawsze na 5800X3D dropy do 52 fps na detalach low. Obecnie ze 2-3x na wyższych detalach, a nie tylko o fps chodzi ale także o płynność i framepacing, który wreszcie jest dobry na poziomie innych gier.

EscapefromTarkov_2025_11.21-17_59.thumb.jpeg.a51b139baf42d4d306b2c7492dab5e12.jpeg

EscapefromTarkov_2025_11.21-17.59_1.thumb.jpeg.63fc5506c5ddc267bc14b5d71fc1cef3.jpeg

Można sobie pozwolić na takie ustawienia i śmigać komfortowo:

EscapefromTarkov_2025_11.21-18_02.thumb.jpeg.7cebeecab325dd23d588c55e291a79ee.jpeg

EscapefromTarkov_2025_11.21-18_03.thumb.jpeg.29cfe944b59e691ee364b70ce97f5140.jpeg

EscapefromTarkov_2025_11.21-18.03_1.thumb.jpeg.96ca861abb2b20160ef8bd3b1ecbd9cd.jpeg

Ta gra ma najlepszy efekt granatu dymnego jaki widziałem ;) 

Screenshot2025-11-20211342.thumb.jpeg.e5b755d7ffbeac45ad01bda0c36c401f.jpeg

Screenshoty i tak tego nie oddają dobrze. Za bardzo spamuję już, ale generalnie gra jest w bdb stanie obecnie. Po tylu latach mordęgi, dowieźli wreszcie coś sensownego.

Opublikowano

@Crew 900, ja tam od czasów specjalnej operacji nie dałem im ani grosza ;)

Kurde czy ktoś wie o tym czy warto dać Praporowi Armored Case? Podbno 1 mln się dostaje za to, ale jak wyborę ścieżkę że nie dam to gniew Prapora jest wielki. I nie wiadomo jakie to będzie miało skutki potem. A też nie chcę -0.3 do repa u Prapora bo nie wyjde z tego długo. A też 1 mln rubli zapłaty to mało jeśli w walizce jest bilet do ucieczki z Tarkova... Cóż za dramaturgia %-)

Pewnie na końcu gry się dowiem że zrobiłem najgorzej. Tarkov zawsze tak działa że mnie ukarze. Jak w Tutorialu, ukryty LEDX był a ja w pierwszych godzinach grałem to nie wiedziałem. A kto przegapił to nie wróci bo blokada na reset konta jest %-) Typowy tarkov czyli zadać graczowi maksymalny ból.