Skocz do zawartości

Horizon Zero Dawn Remastered

azgan

Rekomendowane odpowiedzi

Jest wbudowany benchmark? 

edit: dobra, widzę że jest :D z niespodziankami :P 

Crashes after running in-game Benchmark :: Horizon Zero Dawn™ Remastered Dyskusje ogólne

https://steamcommunity.com/app/2561580/discussions/0/4634860082274849334/

Edytowane przez lamparcicho

Eeeee.... albo ja czegoś nie rozumiem tudzież mój konfig jest spierdzielony, albo ten remaster zachowuje się... dziwnie :E

W kompie dalej mam wsadzonego Titana Xp zamiast RTX 4090 i na nim mam testy. 2560x1440p bez AA. Gotowe presety w grze i wbudowany benchmark. Na razie tylko zalinkuję wyniki.

Bardzo niskie:

U3KSkDU.png

Niskie:

xIDBdSC.png

Średnie:

dSNbKbO.png

Wysokie:

DuaAcP0.png

Bardzo wysokie:

fXyPBTM.png

Zwróćcie uwagę, że zawsze czas pracy GPU jest niższy od czasu pracy CPU. 

Nieważne jakie ustawienia bym nie wybrał, monitoring MSI Afterburner zawsze pokazuje obciążenie GPU dużo poniżej 99%, wacha się w przedziale 8x % do niskich wartości 9x %. 

Tak jakby silnik gry dbał o to żeby GPU nie dochodziło do maksymalnego obciążenia. Z jakiegoś powodu dopiero aktywacja FSR Frame Generation powoduje że użycie GPU dobija do 99%.

Bardzo wysokie + FSR FG:
NgS7bWN.png

Bardzo wysokie + FSR FG + FSR Quality:

cmLzo1m.png

Czy ktoś może też przetestować i zweryfikować czy ja mam jakieś zwidy :E 

Nie testowałem w grze, tylko wbudowany benchmark.

Trochę się pobawiłem benchmarkiem, trochę też pograłem. Fajnie to się prezentuje, chyba ktoś z DF stwierdził, że to bardziej remake niż remaster i mam podobne odczucia. Zapowiada się, że MOŻE pierwszy raz przejdę ten tytuł :E 

Preset "B.Wysokie" z TAA bez żadnego skalowania (jest jakiś babol i dlatego pokazuje skalowanie na jakość :P)

Horizon-Zero-Dawn-Remastered-2024-10-31-

To co wyżej plus DLSS na jakość. W benchmarku mały skok fps, podczas grania około 20fps na plus.

Dalej, to co wyżej i dodatkowo aktywne generowanie klatek AMD. Czyli w grze jest najnowsza wersja 3.1 bo działa z aktywnym DLSSem ;) 

A tutaj tak dla porównania z wymaksowanej wersji "oryginalnej", akurat miałem pod ręką w folderze ze screenami więc też wrzucam :) 

Horizon-Zero-Dawn-2024-09-10-15-07-27-18

Nie widzę tam nic o skalowaniu ale raczej go nie używałem bo i po co ;) 

Takie coś znalazłem u oGURUsów na forum:

"So I found that setting the game to Exclusive Fullscreen makes the game run much better.
Now GPU usage is closer to 100%. And frame rates are much improved."

Także testujta komu źle działa, powinno banglać lepiej ;) 

Edytka:

Natomiast na forum steam ktoś zwraca uwagę, że starsze drivery podbijają sporo wydajność i w tym nowym jakoby jest jakiś babol:

"That's odd because I've run the benchmark 5 times, 2 times with the latest drivers and 3 times with the older 560.94 driver. I'm currently sticking with the the older drivers because they give me 101, 93 and 101 FPS in the benchmark and the new ones gave me 81 and 83 FPS or up to 20% worse. Haven't played very far into the game, basically the opening and did the Odd Grata quest and killed a few machines but so far I haven't had any problems with the older drivers. I know some people were have weird face texture problems in Forbidden West with the latest drivers so I'm guessing there is something not right in the latest Nvidia drivers"

Tego już mi się sprawdzać nie chce :P 

Edytowane przez lamparcicho

15 godzin temu, lamparcicho napisał:

"So I found that setting the game to Exclusive Fullscreen makes the game run much better.
Now GPU usage is closer to 100%. And frame rates are much improved."

Brak zmian u mnie. Driverów nie chce mi się teraz przeinstalowywać to niech ktoś inny sprawdzi :E 

15 godzin temu, JeRRyF3D napisał:

Co ważne. Zauważyłem, że gra za każdym razem wychodzi do "okna".

U mnie zapamiętuje wszystko.

Całkiem możliwe że to po prostu problem sterowników. Titan Xp to pascall, więc karta sprzed kilku generacji i już zapewne nividia nie robi w sterownikach nic dla karty tego wieku. Może jakby coś całkiem nie działało, ale dopóki działa jako tako to nic optymalizować więcej nie będą.

Musiałbym zrobić przekładkę na 4090 i sprawdzić ale też mi się nie chce :E 

EDIT:

@lamparcicho

Sprawdziłem starsze drivery i ten sam problem, sprawdziłem również Titan X Maxwell - mimo że karta ledwo zipie w tej grze i faktycznie dobija do 98-99% obciążenia, to w lżejszych momentach spada użycie GPU wyraźnie, mimo że FPS i tak są niskie więc nie jest to bottleneck CPU (powiedzmy okolice 60 FPS czy coś takiego).

EDIT2:

Wrzuciłem z powrotem RTX 4090 i najnowsze drivery. W wbudowanym benchmarku dalej jakieś jazdy i niepełna utylizacja GPU. Natomiast w grze (na samym początku, 2 dni przed "próbą") użycie GPU już 100%.

ALE w przypadku Titana Xp nawet wtedy użycie nie było pełne... coś musi po prostu gra nie lubić się z tym starszym GPU. Może brak ReBAR, może niezoptymalizowane sterowniki bo to już starsza architektura... nie wiem.

Edytowane przez cichy45

Jezu ile teraz tych gier jest już sam nie wiem w co grać 😅. Odpaliłem ten Remaster i różnica jest rzeczywiście bardzo duża, bardziej pasowałoby tutaj w tytule faktycznie Remake. Teraz Horizon Zero Dawn jest praktycznie na podobnym poziomie co Forbidden West czyli wygląda i działa pięknie 👌.

Witam. Nie widzę tematu konkretnie pod wersję PS5 ale tu chyba też będzie dobrze.

Ogólnie jak dla mnie TLOU II Remaster powinno się wstydzić bo to jak ten Remaster HZD wygląda to bliżej Remake'u.

Tu link do albumu, parę fajnych porównań jakie udało mi się zrobić -> https://photos.app.goo.gl/KNNitLtGHwPfVA6A8

A tu chociaż 4 żeby całej strony nie zawalić.

AP1GczPZ9Po3BOkRtqLjvqJCiy58qlbFXnmLkrZ0

AP1GczP9RCiv6Bh-H17mHqWYhdMdghh6Edp3XJCe

AP1GczOKhub7n5x2omVYwjHBLvL1Anebn4TlmQHV

AP1GczMVPya8zjkWP6zK51QpIwQZKJ9Jaj7Dij-j

• Like 3
  • Upvote 1

Szkoda że tak mało czasu człowiek w życiu ma, bo bym sobie znowu przeszedł od początku tego remastera. Niby fabułę się pamięta, ale imo fabuła 1 stoi trochę ponad fabuła 2. W jedynce to jednak jest cały suspens i odkrywamy aż do końca praktycznie co tak na prawdę się w przeszłości działo i dlaczego świat jest taki a nie inny.

A jeszcze trzeba dodać, że niestety photo mode jest trochę popsuty przynajmniej na PS5 nie wiem jak z PC. Nie oddaje więc 100% grafiki w czasie rzeczywistym.

Tworzy się jakaś dziwna kratownica. W czasie rzeczywistym grafika renderuje się prawidłowo ale w photo mode wygląda to tak jak poniżej na screenach.

Tu photo mode

AP1GczPjpg_3ibsduqdysl6Irj37B49m-kpYSq3K

A tu w czasie rozgrywki

AP1GczMRyf81zUoiPfBlnR-F0qVK7WURaW-SWf_A

A zaś podczas mocniejszej zabawy w photo mode, potrafią nawet tekstury znikać

AP1GczO8-H3EsyWsk0aWa9fFFyMeNByW_71YU4Ye

Ciekawa jedna rzecz, że ten remaster obciąża GPU w taki sposób że bierze naprawdę mało energii. Tutaj co prawda na profilu undervolt 2650@925mV ale ciągle i tak, widzę okolice 190-210 watów zwykle.

Choć HFW zachowuje się podobnie, więc chyba nie powinno mnie to dziwić skoro to ten sam silnik.

qQk3Sky.jpeg

Edytowane przez cichy45