Skocz do zawartości

Audyty obywatelskie / Konfitura i inne - "Prowokacje policji"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Fajnie, ze odniosłeś się tylko do jednego fragmentu wypowiedzi. Ktoś mógłby to nazwać odwracaniem kota ogonem. :) 

Mam to gdzieś co ty tam sobie myślisz, widziałem jednak posty, które atakowały mnie w sposób absolutnie żenujący - odnoszący się do “moich dzieci”, który zalajkowałes, więc mam dobre podstawy do tego co napisałem.

ale nieistotne - prowokowanie ochrony w celu robienia imby to jest patostreaming w mojej ocenie. Jeśli lepiej się z tym poczujesz to nazwij to sobie w głowie “patostreamingiem light”. :) 

To byl jeden post a widze, ze zachowujesz sie teraz jak Ci ludzie ktorzy kloca sie na FB bo ktos pozostawil nie taka reakcje jaka nalezaloby zostawic

Jako osoba ktora uwielbia czarny humor - post ktory polajkowalem byl wg. mnie - niezlym punchem w Twoja strone od Twojego oponenta. Niestety ale czesto zdarza Ci sie zagrywac karte "delikatnej osoby". Ty mozesz innych atakowac, inni Ciebie nie moga. Typowy "Kali". Jesli wdajesz sie w dyskusje i jestes osoba w jakis sposob - kontrowersyjna - czego oczekiwales w zamian?

Co prawda ataki na zycie prywatne nie jest czyms co pochwalam ale sam sobie jestes winny. Skoro ludzie wiedza o Tobie i Twoim zyciu prywatnym zbyt wiele - moga tego uzyc. Proponuje mniej gwiazdorzyc, mniej zycia prywatnego wywlekac na swiatlo dzienne
Jednak jak wspomnialem, jako osoba lubiaca czarny humor - smieszy mnie wiele rzeczy ktore moglyby byc uznane za nieodpowiednie choc nie oznacza to, ze cos popieram i zgadzam sie z tym. Tak to dziala. A w razie gdybys nie wiedzial o czym mowie to pokusze sie o dopasowanie do Twoich standardow rozumowania i powiem tak - jestem patomoderatorem
Tyle ode mnie w tej kwestii

Live long and prosper :)

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, eNeSik napisał(a):

To byl jeden post a widze, ze zachowujesz sie teraz jak Ci ludzie ktorzy kloca sie na FB bo ktos pozostawil nie taka reakcje jaka nalezaloby zostawic

Jako osoba ktora uwielbia czarny humor - post ktory polajkowalem byl wg. mnie - niezlym punchem w Twoja strone od Twojego oponenta. Niestety ale czesto zdarza Ci sie zagrywac karte "delikatnej osoby". Ty mozesz innych atakowac, inni Ciebie nie moga. Typowy "Kali". Jesli wdajesz sie w dyskusje i jestes osoba w jakis sposob - kontrowersyjna - czego oczekiwales w zamian?

Co prawda ataki na zycie prywatne nie jest czyms co pochwalam ale sam sobie jestes winny. Skoro ludzie wiedza o Tobie i Twoim zyciu prywatnym zbyt wiele - moga tego uzyc. Proponuje mniej gwiazdorzyc, mniej zycia prywatnego wywlekac na swiatlo dzienne
Jednak jak wspomnialem, jako osoba lubiaca czarny humor - smieszy mnie wiele rzeczy ktore moglyby byc uznane za nieodpowiednie choc nie oznacza to, ze cos popieram i zgadzam sie z tym. Tak to dziala. A w razie gdybys nie wiedzial o czym mowie to pokusze sie o dopasowanie do Twoich standardow rozumowania i powiem tak - jestem patomoderatorem
Tyle ode mnie w tej kwestii

Live long and prosper :)

Pisałem to wielokrotnie. Moja żona dopiero jest w ciąży. To był wymysł ze strony tamtego dzbanka. A Sam atak był poniżej jakiegokolwiek poziomu. A przynajmniej mojego poziomu. 

Zapraszam patomoderować do wątku obok :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jakby on chociaż jednego Liva zrobił z tych swoich eskapad to by jego widownia szoku doznała umysłowego :hihot:

Można by zrobić w druga stronę, on nie zrobi Liva, ale ktoś postronny by mógł :hihot:

A nie, wtedy by bylo - prosze mnie nie nagrywac, nie wyrazam zgody!!!

• Haha 1
Opublikowano

Zastanawiający jest fakt, że o ile określacie go jako patostreamera, to jakoś nie zwracacie uwagi na to jak często skandalicznie działa policja i ochrona. Wymyślają swoje własne przepisy i nie stosują się do obowiązujących. Przede wszystkim widać to, że bardzo liczą na to, iż obywatel nie zna prawa i mogą mu wcisnąć każdą ciemnotę. Nie tak powinna działać służba mundurowa. Dlaczego zupełnie inne podejście ma ŻW? Dlaczego oni znają prawo, a policjanci mają z tym problem? Bo policjanci są czego innego uczeni w szkołach, a czego innego w jednostkach terenowych. Idą na łatwiznę i z pogardą odnoszą się do praw obywatelskich. Widzę to doskonale od środka. I bardzo dobrze, że to jest szerzej pokazywane, bo tylko w ten sposób jest szansa na zmiany w tej formacji.

Opublikowano
Teraz, CajraX napisał(a):

Zastanawiający jest fakt, że o ile określacie go jako patostreamera, to jakoś nie zwracacie uwagi na to jak często skandalicznie działa policja i ochrona. Wymyślają swoje własne przepisy i nie stosują się do obowiązujących. Przede wszystkim widać to, że bardzo liczą na to, iż obywatel nie zna prawa i mogą mu wcisnąć każdą ciemnotę. Nie tak powinna działać służba mundurowa. Dlaczego zupełnie inne podejście ma ŻW? Dlaczego oni znają prawo, a policjanci mają z tym problem? Bo policjanci są czego innego uczeni w szkołach, a czego innego w jednostkach terenowych. Idą na łatwiznę i z pogardą odnoszą się do praw obywatelskich. Widzę to doskonale od środka. I bardzo dobrze, że to jest szerzej pokazywane, bo tylko w ten sposób jest szansa na zmiany w tej formacji.

To absolutnie nie zmieni formacji. 

Zmiany musiałyby się zacząć od zarobków i od szkolenia, a nie od prowokoacji twórcy patokontentu.

i pisałem na wstępie - nie, Policja nie zawsze postępuje dobrze. Ale to nie zmienia faktu, że jego działania to tylko pato kontent, który absolutnie nic nie zmieni.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, CajraX napisał(a):

Czy z racji tego, ze NFZ dziala tak a nie inaczej, jakis zwykly obywatel powinien celowo "uszkadzac" swoje cialo lub zdobywac chorobe po chorobie, by udowadniac jak zly system zle dziala i prowokowac specjalnie afery z tego?

2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Ale wiesz że on również zwalcza handel garnkami i innego tego  typu naciąganiem ludzi?

Pablo Escobar rozdawal hajs biednym, czyni to z niego swietego czlowieka? :E

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Zmiany musiałyby się zacząć od zarobków i od szkolenia, a nie od prowokoacji twórcy patokontentu.

Powtórzę, że szkolenia są przeprowadzane poprawnie, ale komendanci w jednostkach terenowych oczekują zupełnie czego innego od funkcjonariuszy. To się później odbija na interwencjach. I jak najbardziej próby pokazywania patologii w policji, są w stanie zmienić zachowanie policjantów chociażby na szczeblach lokalnych. Wg mnie to już duży sukces.

@ryba porównanie kompletnie nietrafione, więc nie bardzo mam jak się odnieść. Domaganie się respektowania prawa od funkcjonariuszy publicznych nie jest żadną prowokacją.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

To jest wnętrze obiektu a nie jego okolice.

Jak zostawisz na zewnątrz, pod wejściem do lotniska będzie podobna reakcja jak w środku.

Co do samego "audytora" to zrobił tez sporo dobrego, bo faktycznie część ochroniarzy czy policjantów myśli że są jakimiś szeryfami i próbowali wymuszać przestrzeganie nieistniejących praw, czy "tak pan prezes powiedział".

Równocześnie robił to, tak jak Gordon pisze, poprzez prowokacje. Chodził w kominiarce i nagrywał ostentacyjnie bramę. To wywołuje niepokój i zdenerwowanie.

P.S. Celem wprowadzanych przepisów jest uniemożliwienie długotrwałego nagrywania wjazdu do obiektu. A konkretniej pojazdów i ludzi, którzy tam pracują. Wcześniej było to legalne, póki tego nie publikowano publicznie. Teraz będzie można nagrywającego zatrzymać, przeszukać jego, zapewne też nieruchomość i samochód itd.

Taki urok czasów "przedwojennych".

Edycja:

@GordonLameman Nie wiem czy były oficjalne szkolenia po jego materiałach, ale takie nieoficjalne info z linkami do jego filmów były wśród policjantów popularne już parę lat temu.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
14 minut temu, ryba napisał(a):

Na kazdej stronie trzeba na nowo to tlumaczyc? Typ doslownie chodzi w szaliku Cracovi po stadionie Wisly i czeka az dostal oklep. Jedno i to samo.

Jak dostanie oklep, to kto wtedy łamie prawo? Osoba klepana czy osoba klepiąca? Musisz coś trudniejszego wymyślić.

Opublikowano
25 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Gdybyś nie wiedział to za samo wyjście ciecia za bramę jest parę paragrafów.

Możesz przybliżyć co masz na myśli? I jakie paragrafy?

44 minuty temu, CajraX napisał(a):

Powtórzę, że szkolenia są przeprowadzane poprawnie, ale komendanci w jednostkach terenowych oczekują zupełnie czego innego od funkcjonariuszy. To się później odbija na interwencjach. I jak najbardziej próby pokazywania patologii w policji, są w stanie zmienić zachowanie policjantów chociażby na szczeblach lokalnych. Wg mnie to już duży sukces.

@ryba porównanie kompletnie nietrafione, więc nie bardzo mam jak się odnieść. Domaganie się respektowania prawa od funkcjonariuszy publicznych nie jest żadną prowokacją.

Nie ma takiej możliwości, aby były poprawne, skoro policjanci tak mało wiedzą :) 

Opublikowano
29 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Ty nie wiesz?:o

W skrócie to cieć może świrować na terenie obiektu a on chodzi w przestrzeni publicznej.

Według Ciebie "cieć" nie może wyjść poza zakład? :) 

Przestań zmyślać Odin. Nie ma takich przepisów, więc po prostu przestań. 
Pamiętaj - prawnik zadaje pytania tylko gdy zna na nie odpowiedź :)

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Według Ciebie "cieć" nie może wyjść poza zakład? :) 

myślę, że Odinowi chodziło o interwencję w sprawie podejrzanego typa poza zakładem pracy, który się ochrania, taki skrót myślowy.

Coś dopierdalasz się Gordon ostatnio o słówka, a Panowie poniekąd mają rację, tak jak zresztą i ty. Audytor robi zasięgi i kasę na prowokacji, ale to NIE JEST ŁAMANIE PRAWA w przeciwieństwie do niektórych reakcji policji/ochroniarzy.

Sam nie jestem wielkim fanem typa, bo jak się widziało 1-2 jego filmiki, to można powiedzieć, że widziało się wszystko, tyle, że facet niezmiennie pokazuje gdzie w jaki sposób mundurówka razem z januszeksami ochroniarskimi łamie/odbiera nam nasze prawa.

Godzinę temu, ryba napisał(a):

Prowokacja to prowokacja.

a przestępstwo to przestępstwo, rypanie ofiar za bycie ofiarą jest żenujące.

O zgwałconych młodych dziewczynach też będziesz mówił, że prowokowały?

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1