Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Winter napisał(a):

Ba, u Jankowskiego w Polsacie wielokrotnie szedł przekaz "panowie, kształćcie się". Wg jakichś statystyk kobiety są lepiej wykształcone. Większość zrobiła jakieś śmieszne humanistyczne kierunki, które nic nie znaczą, ale statystyka... 

Bo tak jest, cała masa kobiet bije swoim intelektem i wiedzą wielu facetów, szczególnie te, które wychowały się w miastach. W obecnych czasach jak się chce przyciągnąć do siebie zadbaną, inteligentną kobietę to trzeba sobą coś reprezentować. Jak facet, który sam się nie może odnaleźć w obecnym świecie ma przyciągnąć do siebie obeznaną w tym świecie partnerkę? To jakie bzdury wylatują z ust części facetów wręcz woła o pomstę do nieba. Doskonałe przykłady masz nawet na tym forum.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 4
Opublikowano
10 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

- panny po trzydziestce nadal są na poziomie rozwoju emocjonalnego licealistek, szukają jakichś niezidentyfikowanych emocji i modelów z instagrama śpiących na kasie, zamiast wziąć się za życie

To akurat robią obie strony.

Social media bardzo mocno zmieniły ludzi i teraz większość osób ocenia powierzchowność, bo to własnie widać w social mediach. 

Pamiętam że kiedyś na wykopie widziałem posty typu "szara myszka dla anonka" i wrzucane tam były zdjęcia dziewczyn tzw. 9/10 tylko z mało krzykliwym strojem i makijażem. 

Ot, ludzie chcą żyć tak jak ćwoki na instragramie pokazują, że żyją. :) 

• Upvote 2
Opublikowano
17 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Nadal uważam, że ratować swojego pupila zamiast cudzego dziecka będzie tylko osoba zaburzona.

To zależy, jedni z moich sąsiadów mają takie dzieci, że szczura ze śmietnika prędzej bym ratował :E

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Bo tak jest, cała masa kobiet bije swoim intelektem i wiedzą wielu facetów, szczególnie te, które wychowały się w miastach. W obecnych czasach jak się chce przyciągnąć do siebie zadbaną, inteligentną kobietę to trzeba sobą coś reprezentować. Jak facet, który sam się nie może odnaleźć w obecnym świecie ma przyciągnąć do siebie obeznaną w tym świecie partnerkę? To jakie bzdury wylatują z ust części facetów wręcz woła o pomstę do nieba. Doskonałe przykłady masz nawet na tym forum.

Tell me you have no idea what you're talking about without telling me you have no idea what you're talking about.
Nie wiem gdzie ty widzisz te całe "masy" kobiet, a już w szczególności jeśli chodzi o te, które wychowały się w miastach (jest wręcz przeciwnie).

Podeprę się pewną statystyką.

obraz.png.f750de374a36da75d8051529fc76b4c7.png

Więc prostując - masa kobiet studiuje łatwe gównokierunki, nie wymagające rozwoju intelektualnego ani obszernej światowej wiedzy (zgadnij dlaczego?). 
Wyjątkiem jest tu medycyna, gdzie na niektórych uczelniach w puli pięciu studentów mamy aż cztery kobiety, przy czym trzeba sobie powiedzieć, że to najczęściej specjalizacja lekarsko-dentystyczna.

Jesteś w stanie jakoś obronić swoją tezę? Tylko błagam, bez dowodów anegdotycznych "z życia", bo tych nazbierało mi się mnóstwo na przestrzeni lat. 

• Haha 2
Opublikowano

@nozownikzberlina
POV: powiedz mi, że nie umiesz wyciągać wniosków z danych bez mówienia tego.

Kobiety stanowią 62,8% absolwentów ogólnie, ale np. w zdrowiu aż 81%, w naukach przyrodniczych, metmatyce i statystyke - 70,8%.

W biznesie, adminsitracji i prawie - 66,1%. W rolnictwie - 58,9%. Nawet w technicze, przemyśle i budownictwie - prawie 40%.

Tylko na studiach informatycznych stanowiły 15,8%, czyli w istocie mało.

Ale zarówno medycyna, jak i matematyka, stastytyka,  nauki przyrodnicze, prawo, rolnictwo to są studia trudniejsze niż informatyka. 

Chciałbym żebyś mi wskazał, które studia według Ciebie wymagają "obszernej wiedzy światowej", bo na pewno nie technologie informacyjne :rotfl2:

• Upvote 4
Opublikowano
2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Ja tam nic takiego nie zauważyłem, ale okej. Zasadniczo to najbardziej widać pogłębiające się braki wiedzy w kolejnych rocznikach. Obu płci.

42 minuty temu, Bono_UG napisał(a):

Powiedziałbym, że nawet mocno niezgodne. ;)

Bo to też zależy jak wiatr zawieje. Onet jednego dnia straszy bezrobociem, a drugiego (albo tego samego) podaje, że wszystko super.

Z tymi artykułami damsko-męskimi jest tak samo.

2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Chciałbym żebyś mi wskazał, które studia według Ciebie wymagają "obszernej wiedzy światowej", bo na pewno nie technologie informacyjne :rotfl2:

A dziś to już chyba żadne. Ja robiłem magisterkę 2016-2018, to pamiętam, że na zajęciach w 2017 jeden gostek profesor nam opowiadał, że w tych nowych rocznikach (na licencjacie) nie potrafią nawet tego, co my potrafiliśmy. A za wiele nie potrafiliśmy %-)

Też ogólnie raczej widzę tezy od strony naukowej, że większość studentów w ogóle nie powinna się tu znaleźć XD

Opublikowano (edytowane)

Dewaluacja wyższego wykształcenia, która wynika z faktu, że studia stały się biznesem - także dla uczelni publicznych, jest faktem, ale nie ma znaczenia w tej konkretnie dyskusji :) 

A co do tezy @Kris194 to raczej się z nią nie zgadzam. 

Problem w związkach damsko-męskich leży dziś gdzie indziej niż w kwestiach wykształcenia czy "poziomu intelektualnego". :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
2 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Też ogólnie raczej widzę tezy od strony naukowej, że większość studentów w ogóle nie powinna się tu znaleźć XD

A to zupełnie inna para kaloszy - kształcimy mnóstwo niepotrzebnych magistrów, mamy więcej absolwentów niż większe kraje, a poziom kształcenia leci tylko w dół. 

Opublikowano

@nozownikzberlina
POV: powiedz mi, że nie umiesz wyciągać wniosków z danych bez mówienia tego.

Kobiety stanowią 62,8% absolwentów ogólnie, ale np. w zdrowiu aż 81%, w naukach przyrodniczych, metmatyce i statystyke - 70,8%.

W biznesie, adminsitracji i prawie - 66,1%. W rolnictwie - 58,9%. Nawet w technicze, przemyśle i budownictwie - prawie 40%.

Tylko na studiach informatycznych stanowiły 15,8%, czyli w istocie mało.

Ale zarówno medycyna, jak i matematyka, stastytyka,  nauki przyrodnicze, prawo, rolnictwo to są studia trudniejsze niż informatyka. 

wiedziałem, że ktoś te statystyki zinterpretuje w ten właśnie sposób

masz tu swoje matematyczki i prawniczki

obraz.png

Opublikowano (edytowane)

Już się tak nie przerzucajcie tymi wykresami. Ja jestem po metodach ilościowych (matematyczno-statystyczne w ekonomii). Całkiem trudne studia. Analityczne.

No i się okazało, że moja piątkowa koleżanka z roku, magister, jest zafascynowana Zajączkowską i codziennie postuje jakieś manipulacje z profilu Konfederacji :boink:

Nie potrafię tego logicznie wytłumaczyć XD

Jedynie jakąś radykalizacją, bo zdaje się żadnego chłopa nie ma.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano

To jest prawidłowy sposób interpretacji tych dnaych. 

Wrzuć źródło, szczególnie tej drugiej tabeli.

pierwsza jest bezpośrednio z gusu (2021), druga z portalu studentka i bazuje na tym (https://stat.gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5488/8/6/1/szkolnictwo_wyzsze_w_roku_akademickim_2018_2019_-_tablice.xlsx), ale zweryfikuj czy się wszystko zgadza (wiem, że to inny rok akademicki niż pierwsza tabela, ale różnice nie powinny być znaczące)

Opublikowano
5 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

pierwsza jest bezpośrednio z gusu (2021), druga z portalu studentka i bazuje na tym (https://stat.gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5488/8/6/1/szkolnictwo_wyzsze_w_roku_akademickim_2018_2019_-_tablice.xlsx), ale zweryfikuj czy się wszystko zgadza (wiem, że to inny rok akademicki niż pierwsza tabela, ale różnice nie powinny być znaczące)

Bardzo kiepska jest ta tabela z załącznika. 

W dodatku porównujesz ilość studentów/studentek z roku 2018/2019 z absolwentami z roku 2022/2023. No to oczywiste, że te liczby będą się różniły. 

A teraz jeszcze mi powiedz - jakie to studia wymagają "wiedzy światowej"? :) 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

W dodatku porównujesz ilość studentów/studentek z roku 2018/2019 z absolwentami z roku 2022/2023. No to oczywiste, że te liczby będą się różniły. 

Nic nie porównuję, chodzi o analogię. No przepraszam, ale nie chciało mi się tworzyć własnej, a nie znalazłem żadnej konkretnej która rozbija to na konkretne kierunki. Jeśli jesteś zainteresowany tematem, to zachęcam również do pracy własnej!

7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A teraz jeszcze mi powiedz - jakie to studia wymagają "wiedzy światowej"? :) 

Inżynieria kwantowa. 

Opublikowano
Teraz, nozownikzberlina napisał(a):

Nic nie porównuję, chodzi o analogię. No przepraszam, ale nie chciało mi się tworzyć własnej, a nie znalazłem żadnej konkretnej która rozbija to na konkretne kierunki. Jeśli jesteś zainteresowany tematem, to zachęcam również do pracy własnej!

Jaką analogię? :E 

Ja przede wszystkim jestem zainteresowany tym, żeby bzdur nie pisać :) 

Teraz, nozownikzberlina napisał(a):

Inżynieria kwantowa. 

Czyli podgrupa nauk przyrodniczych, matematyki i statystyki.

Studia są wybierane również przez pryzmat dostępu do zawodu oraz tego co się chce robić w przyszłości. Budowanie kariery naukowej i bycie matką jest trudne, więc wiele kobiet z tego rezygnuje. ;) 

Opublikowano

Jaką analogię? :E 

Koleżko kochany, wcześniej wyleciałeś z procentami (jak mniemam) mając w podświadomości jakąś dziwną tezę, że jeśli 70,8% kobiet zakwalifikowano do grupy studiującej matematykę, przyrodę i statystykę, no to pewnie 90% z nich studiuje właśnie kierunki matematyczne i ich pochodne, no to wysłałem Ci konkretne statystyki z gusu rozbite o kierunki. Analogicznie będzie to wyglądać dla lat późniejszych, w tym 2021 (jeśli nie - udowodnij).

13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czyli podgrupa nauk przyrodniczych, matematyki i statystyki.

Tak!

• Upvote 1
Opublikowano

Pomijacie kluczową sprawę jaka jest target mediów.

Od lat coraz liczniejsza grupa to single. I nie mam na myśli redpillersów, czyli singli z wyboru kobiet ;) 

Oraz ludzie w związkach, ale bez dzieci. 

Są to w większości osoby z klasy średniej. Także artykuły o które oburzają się netowi konserwatyści, są adresowane do tej grupy.

Nie ma sensu dyskusja o tym z prawicowcami, bo dla nich media powinny być propagandowe i wciskać wszystkim na siłę ich konserwatywną wizję świata. Wszystko inne to dla nich demoralizacja.

W końcu nie bez powodu nie przeszkadza im propaganda jak republika, czy z czasów pisowskiej władzy tvpis.

To samo mają z historią. Nie interesuje ich faktyczna, ważna jest "polityka historyczna" znaczy propagandowa nacjonalistyczna wersja. Stąd był Nawrocki z swoją świtą w IPNie. Stąd brednie które pisowcy pociskają o historii najnowszej.

• Confused 2
Opublikowano
5 minut temu, Badalamann napisał(a):

Nie ma sensu dyskusja o tym z lewicowcami, bo dla nich media powinny być propagandowe i wciskać wszystkim na siłę ich liberalną wizję świata. Wszystko inne to dla nich hate crime.

Oy vey!

• Like 2
Opublikowano
29 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Koleżko kochany, wcześniej wyleciałeś z procentami (jak mniemam) mając w podświadomości jakąś dziwną tezę, że jeśli 70,8% kobiet zakwalifikowano do grupy studiującej matematykę, przyrodę i statystykę, no to pewnie 90% z nich studiuje właśnie kierunki matematyczne i ich pochodne, no to wysłałem Ci konkretne statystyki z gusu rozbite o kierunki. Analogicznie będzie to wyglądać dla lat późniejszych, w tym 2021 (jeśli nie - udowodnij).

Tak!

No, ale to nie jest "analogia" :rotfl2:

Poza tym, nie napisałem takiej tezy. Nie jest dla mnie dziwnym, że kobiety w ogólności studiują "bezpieczniejsze" kierunki - takie, które pozwola im pracować w urzędzie, szkole, na niezbyt wyrózniających się stanowiskach. 

Ta tabela jest jakaś błędna, ale nie mam czasu na tyle, aby wygrzebywać poszczególne dane z tabeli GUS.

Co do tego, że dane z 2021 będą analogiczne do tych z 2018 to zerknij sobie an to:

https://www.merito.pl/poznaj-wsb-merito/dzielimy-sie-wiedza/jakie-studia-wybrac/jakie-kierunki-studiow-sa-najczesciej-wybierane-przez-kobiety-gus-publikuje-dane#:~:text=Z zestawienia absolwentów w roku,i informacja (22 118).

Jest kolosalna róznica między np. 2012 a 2022 w tym co studiują kobiety :) 

No i w dalszym ciągu - medycyna to najtrudniejsze studia, co w zasadzie calkiem zadaje kłam Twojemu wstępnemu twierdzeniu. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

No, ale to nie jest "analogia" :rotfl2:

Poza tym, nie napisałem takiej tezy. Nie jest dla mnie dziwnym, że kobiety w ogólności studiują "bezpieczniejsze" kierunki - takie, które pozwola im pracować w urzędzie, szkole, na niezbyt wyrózniających się stanowiskach. 

Ta tabela jest jakaś błędna, ale nie mam czasu na tyle, aby wygrzebywać poszczególne dane z tabeli GUS.

Co do tego, że dane z 2021 będą analogiczne do tych z 2018 to zerknij sobie an to:

https://www.merito.pl/poznaj-wsb-merito/dzielimy-sie-wiedza/jakie-studia-wybrac/jakie-kierunki-studiow-sa-najczesciej-wybierane-przez-kobiety-gus-publikuje-dane#:~:text=Z zestawienia absolwentów w roku,i informacja (22 118).

Jest kolosalna róznica między np. 2012 a 2022 w tym co studiują kobiety :) 

No i w dalszym ciągu - medycyna to najtrudniejsze studia, co w zasadzie calkiem zadaje kłam Twojemu wstępnemu twierdzeniu. 

obraz.png.5eeeec6c5b546b5ae20bd45148bb7203.png

niestety posłużę się tymi ogólnymi statystykami, bo w minionych kilku latach gus nie sporządził tabel w których rozbił to już na poszczególne kierunki
obraz.thumb.png.925079ac02f1276c8a09f5627b9fe93b.png

Niemalże wszystko się zgadza (oczywiście są pewne subtelne różnice, ale jednak nurt pozostaje ten sam - analogia zachowana). Nie wiem po co ciągle manipulujesz i kłamiesz, a co do medycyny to oczywiście się do niej odniosłem w moim drugim poście w tym temacie jeszcze zanim Ty o tym pomyślałeś, no i kompletnie to pominąłeś (co kompletnie mnie nie dziwi). 

• Upvote 1