Skocz do zawartości

DOOM: The Dark Ages - PC, XSX, PS5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak, premiera wczesnego dostepu ;)

23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Doom Eternal, wszytko podkręcone łącznie z predkoscia rozgrywki co dla fanów dynamicznych FPS

Apropo nowej czesci, gra ma suwak predkosci az do 150% od tego co jest bazowo ;)

Opublikowano

No tak. Ale nie o to w tym chodzi. Pisałem wyżej. Nie da się zaprojektować gry tak że sobie potem suwakiem ustawiasz tylko prędkość. To glebsza kwestia projektu całej gry. Ale spoko. Tam gdzie jest możliwość modyfikacji to już community zrobi co trzeba.

Opublikowano

Mi się Doom (2016) bardzo podobał, nawet do niego wróciłem z raz czy dwa.
Doom Eternal.... hmm... przeszedłem część ale mnie wynudził i odpuściłem.
Robiłem ze dwa podejścia z tym samym efektem - może do trzech razy sztuka?
W tym momencie ściągam Doom: The Dark Ages - jestem ciekaw.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Jaycob napisał(a):

Oczywiście Game Pass nie jest jedynym czynnikiem, ale w połączeniu z wyższą ceną wpływa realnie na decyzje graczy. 

Weź pod uwagę ceny tych gier z przykladu w filmiku.
Clair Obscur kosztował na premierę 161 zł (była od razu zniżka 10% na Steamie), a remaster Obliviona 249 zł.
Natomiast Doom: The Dark Ages kosztuje 299 zł.

To spora różnica. Nawet mając Game Passa, łatwiej zdecydować się na zakup gry za 160–250 zł niż za prawie 300.

Kapkę? to nie jest "kilka złotych różnicy” - to różnica prawie 100 zł między Eternalem a Dark Ages na premierę.

Dokładnie opisujesz mój przypadek. Przy gwarancji, że będzie to superprodukt, 300 zł nie byłoby problemem, ale tej gwarancji nie mam. Dlatego jestem w stanie wydać na grę z 99 zł, 150 zł absolutnie maks, więc poczekam na zniżkę albo promocję. Doom 2016 mi się podobał, wszystko tam było wyważone, a rozgrywka przyjemna. Dobrą grę można poznać po tym, że jak się ją skończy, chce się w nią od razu grać jeszcze raz i tu tak było. Natomiast Ethernel już okazał się klapą (głupie platformówki, wybór albo robisz wyzwania na ulepszenia czy zabójstwa demonów albo idziesz na żywioł i się dobrze bawisz, brak dowolności rozgrywki tylko style narzucone przez twórców, najlepszych broni prawie wcale nie można było używać, ciągły brak ammo, powalony lore gdzie nawalili fantasy zamiast sf). Pierwsze przejście gry to była nuda, drugie to już przechodzenie na siłę, by wykorzystać wydaną kasę. Trailer Dark Ages (Dragon Ages?) mnie nie zachęcił, zwłaszcza te smoki i roboty (roboty były w serii Quake).

Edytowane przez Áltair
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Kuzyn ostatnio wrócił do Dooma 2016 i po 3 misji odpuścił ,nie mógł znieść tej powolnej walki.

Ja się podobnie od niego odbiłem po Eternal.

W starych Doomach walka też nie była szybka.
Doom 2016 ma coś ze starych co do mnie podchodzi... tj. normalna prędkość rozgrywki oraz samotne przechodzenie przez świat gry - bez żadnych przerywników, innych postaci i "bezpiecznego gruntu".
Z tego co pamiętam w tej części, to "bezpieczny grunt" się pojawił tylko miejscowo po dotarciu do kompleksu Samuela Haydena.

No nic, zacząłem tą nową część dzisiaj ogrywać, niestety dopiero zacząłem - aż jestem ciekaw czy mi bardziej podejdzie od Eternala.

Opublikowano
10 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Kuzyn ostatnio wrócił do Dooma 2016 i po 3 misji odpuścił ,nie mógł znieść tej powolnej walki.

Ja się podobnie od niego odbiłem po Eternal.

A ja Dooma 2016 przeszedłem a eternal nie mogę się przemóc pełno jakiegoś skakania i kolorowe jak choinka.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Wszystkie 3 czesci sa dobre na swoj sposob, maja dobre noty, nie sa gniotami.

10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

No nic, zacząłem tą nową część dzisiaj ogrywać, niestety dopiero zacząłem - aż jestem ciekaw czy mi bardziej podejdzie od Eternala.

Ja ja ogram za kilka dni, wczoraj odpalilem na chwile i mowie wow ile opcji graficznych. Od dooma 2016 sie odbilem po chwili ale to nie byla wina gry tylko taki okres mialem, ze wszystko mnie chwilowo nudzilo. W Ethernala nie gralem, wiec tego traktuje jaka luzna gierke bez konkretnych porownan.

Co do wymagan ta sa one spore, na ultrakoszmar z DLAA 80-90fps wiec dalem DLSS Zbalansowany i do tego FG 3x i z taka kombinacja mialem ok 300fps pod moj monitor. DLSS transformer wiec jakosc dobra. Moze jak tego przejde to kupie pozostale czesc i porownam.

Gra na Vulkanie dziala jak masełko i chyba zadna gra nie ma tak duzej ilosci ustawien.

10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

No nic,

Tez nie mozesz zrzucac gry do paska??

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Dimazz napisał(a):

A ja Dooma 2016 przeszedłem a eternal nie mogę się przemóc pełno jakiegoś skakania i kolorowe jak choinka.

Chyba wszystkie deathmatchowe mapy w Ethernalu (nie chodzi o multi, ale punkty, gdzie trzeba stoczyć walkę z wieloma potworami na raz) mają drabinki i poręcze do skakania. Nie wiem, kto to wymyślił. Slayer z ekwipunkiem wazy z 200 kilo i cała seria nigdy nie polegała na czymś takim. Najgłupsza modyfikacja, jaką można było tu dodać :szatanek:Prawie wszystkie moje śmierci w grze były z powodu spadania przez te skakanie i piruety w powietrzu.

Edytowane przez Áltair
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Kolor zawsze można dopasować do własnych upodobań, ja jak załączyłem Dark Ages po chwili te wylewające się kolory z monitora zmniejszyłem aby nie dawały tak po oczach.

Opublikowano

@Phoenix. Ja wczoraj pograłem może pół godziny. Dzisiaj też odpalam na chwilę.
Z opcji graficznych wszystko na prawo czyli 1440p ultrakoszmar z ręcznie wymaksowanym buforem tekstur ale z DLSS Quality + FG x4. Klatek nie liczyłem ale jest całe wiadro ;) 
Co do minimalizacji na pasek, u mnie też nie działa ale da się to łatwo obejść: ctrl + alt + del i klikasz "Menedżer zadań"

Na marginesie gratki - mi też udało się przytulić kodzik w konkursie ;) 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Áltair napisał(a):

Akrobatyka nie pasuje to do serii. Nigdy to nie była gra zręcznościowa.

A w jaki sposób przełożysz to co było w oryginalnych Doom'ach na nowożytne standardy?

1 do 1 to ta gra dzisiaj byłaby ociężała i nudna. Bez "akrobacji" to wyjdzie jakieś takie dziwne Call of Duty.

Opublikowano

Ja bym to podzielił tak:

Doom 1 / Doom 2 / Doom 3 - jesteś zwykłym Jasiem, który kombinuje jak przejść dalej aby nie nałapać za bardzo w pędzel. Kozaczenie kończy się źle, czasem trzeba chować się po kątach
Doom 2016 - jesteś wkurzonym koksem, który robi zadymę ale w dosyć statyczny sposób. Z nowych części najwięcej tu klimatu starych części, samotnego przechodzenia leveli itd.
Doom Eternal/The Dark Ages - jesteś wkurzonym koksem, który robi zadymę w dynamiczny sposób. Rozpierducha na sto fajerków.

Opublikowano

Ja dalej gram w klasycznego Dooma z modami i te wersje sprawiają mi najwięcej frajdy np Takie

lub To. Doom 2016 był dla mnie ok  natomiast od Eternala się całkowicie odbiłem  prze skakanie.

W Dark Ages pewnie zagram jak cena będzie dla mnie akceptowalna czyli 100-150zł

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To pierwsze swietne a drugie za jasno. Patrzac na to jak dla mnie w doom nie powinno byc wgl skakania, a w takim Ethrnalu to nawet festyn kolorow zrobili... W dark age czuc, ze koles jest klocem poteznym :D 

obraz.png.cce1f3bc1aa7e233cf68c83ebc6a3395.png

obraz.png.acec2bfa3e82e747178de17e9b750174.png

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano

@Phoenix. Wczoraj pograłem z pół godzinki, dzisiaj tak z godzinkę (w porywach) bo czasu ostatnio brak. Ciężko mi dokładnie opisać ale The Dark Ages na chwilę obecną dużo bardziej mi się podoba od Eternala.
Z tymi kolorami coś jest na rzeczy - to ma być brudna gra, a nie dyskoteka. Chyba zrozumieli błąd i się wycofali jak widać.