Keleris 473 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) U mnie zwykła gddr6 maksymalnie 210w 1x8pin. W mojej sztuce ustawienie 0.9v i 1900 mhz to i tak w time spy odbijała od limitów mocy, jak mnie pamięć nie myli to dopiero 1860 MHz działało bez ping ponga. Edytowane 22 Stycznia przez Keleris
Mar_s 2 226 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 28 minut temu, Send1N napisał(a): Prędzej ci się to zejście z 1150mv do 1025mv wywali niż coś poprawisz chyba że trafiłeś jakąś złotą sztukę U mnie GB latał na 1030 mV, czyli pozłacana najwyżej. Zgadza się, ale mi nie zależy żeby obniżać z 253 na 210W, ja chciałem żeby było wydajnie i cicho, i tak było.
MadDog 303 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Przy Radkach napięcie oraz limity mocy nie mają praktycznie żadnego znaczenia jeśli chodzi o pobór mocy. Najważniejszym parametrem jest maksymalny zegar GPU. Tutaj macie moje testy w FH5 na Radku 7900XT Jeśli chcecie oszczędzać na Radkach to polecam zbicie maksymalnego zegara GPU oraz Radeon Chill do gier single player. W multi oczywiście Chilla wyłączamy. 1
Pentium D 1 159 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, wallec napisał(a): O, w sumie spoko temat. Bagażem doświadczeń, nauczyłem się, że najlepiej kupować podstawowe wersje bo bardzo często dostają dobry bin krzemu, tak żeby konstrukcja karty miała łatwiej go ogarnąć. Pokaż stock, uv i oc twojego gigabyte - porównamy i sprawdzimy kto ma większego, fajny teścik wyjdzie. Nie chce mi się grzebać. Mam tak ustawione i tyle wydaje w Futrze Temperatury do olania bo okno było otwarte do wietrzenia i test krótki. Edytowane 22 Stycznia przez Pentium D
Phoenix. 4 713 Opublikowano 22 Stycznia Autor Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Dajscie sobie spokoj ze stabilnoscia i pomiarami w tym futrze Benchmark do wygrzania karty i nic wiecej. Edytowane 22 Stycznia przez Phoenix. 2
NoviAMG 432 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Kartę AMD trzeba testować w różnych grach. Ba powercolor 2650mhz śmiga na 1020mv w niektórych grach, a np w CS go dopiero 1070mv na 2600mhz jest stabilne. Benchmarkować też mogę już od 1020mv. Referent z tego co pamiętam był stabilny na jakimś 2500mhz przy 1.12v. A też wstępne rokowania były sporo lepsze :).
wallec 800 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Tutaj stock vs ustawienia, na których grałem wczoraj. Zostawiam tak i zobaczę, czy jest stabilnie. UV: Radek nie pójdzie na zwrot/sprzedaż, siadło niesamowicie w obudowie z chłodzeniem pod ram. Edytowane 22 Stycznia przez wallec 2
Bartosz 1 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia @wallec ale fajna mała obudowa, co to za model? Pytanie drugie do czego służy to chłodzenie NZXT skoro CPU chłodzi srebrna małpa?
wallec 800 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia @Bartosz Obudowa: https://www.ceneo.pl/169723894 Chłodzenie jest jeszcze niepodłączone, ale będzie chłodzić ram. Tutaj wyjaśnienie z tym, że ja zostawiłem fabryczne węże. 1
Send1N 4 162 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 4 godziny temu, NoviAMG napisał(a): Kartę AMD trzeba testować w różnych grach. Ba powercolor 2650mhz śmiga na 1020mv w niektórych grach, a np w CS go dopiero 1070mv na 2600mhz jest stabilne. Benchmarkować też mogę już od 1020mv. Referent z tego co pamiętam był stabilny na jakimś 2500mhz przy 1.12v. A też wstępne rokowania były sporo lepsze :). No i to jest bez sensu, człowiek z tego powinien jednak kiedyś wyrosnąć pamiętam jak miałem na nvidii 5 różnych profili w afterburnerze pod różne gry @wallec puść timespy jak przejdzie to wtedy dopiero można myśleć o dostrajaniu mi nawet metro exodus działało jakiś czas na radeonie a timespy się sypał w kilka sekund.
NoviAMG 432 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Rdna3 możesz timespy benchmarkować do bólu, a karta się wykłada w pierwszej grze. Niestety Uv nieraz może trwać parę dni, zanim w pełni przetestuje się kartę w różnych grach.
Send1N 4 162 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) To u mnie odwrotnie jak znalazłem ostatnie najniższe możliwe napięcie (1155mv)które przeszło timespy to działa wszystko nawet na 2650mhz a wystarczy że zejdę tylko do 1145 i nawet 1900mhz nie jest stabilne U mnie stock wynosi 1200. Oczywiście są rodzynki gdzie mogę zjechać konkretnie z napięcia np super position w którym ostatnio walczyliśmy o wyniki tam mi przechodzi nastaw uwaga 1025v i 2800mhz co ze stabilnością nie ma kompletnie nic wspólnego ale jak dałem info to każdy leciał ile wlezie na niestabilnym nastawie w tym benchmarku dla jak najlepszego score Edytowane 22 Stycznia przez Send1N
Yedi 277 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Edytowane 22 Stycznia przez Yedi
wallec 800 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) 47 minut temu, Send1N napisał(a): To u mnie odwrotnie jak znalazłem ostatnie najniższe możliwe napięcie (1155mv)które przeszło timespy to działa wszystko nawet na 2650mhz a wystarczy że zejdę tylko do 1145 i nawet 1900mhz nie jest stabilne U mnie stock wynosi 1200. Oczywiście są rodzynki gdzie mogę zjechać konkretnie z napięcia np super position w którym ostatnio walczyliśmy o wyniki tam mi przechodzi nastaw uwaga 1025v i 2800mhz co ze stabilnością nie ma kompletnie nic wspólnego ale jak dałem info to każdy leciał ile wlezie na niestabilnym nastawie w tym benchmarku dla jak najlepszego score U mnie inna taktyka. Ustawiam coś co w miarę działa "z pały" i mi się podobają cyferki w taktowaniu, poborze temperaturach a następnie gram w gry, w które gram. Jak działa to nie ruszam, a jak się wysypie to sobie dodaje 0.05v i znów gram. Jak się znowu wysypie to dodaje kolejne 0.05v i tak dochodzę do tego co się nie wysypuje. Gapienie się w benchmarki jest nudne i sztuczne. Blues screen/crash od niestabilności to 30sekund a ustawianie/testowanie benchmarków to godziny i dużo prądu - bez sens. Jedynie ram pałuje tm5 i imc vt5 tak z 10 minut. 47 minut temu, Yedi napisał(a): Co to? Edytowane 22 Stycznia przez wallec
Yedi 277 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Komputer A tak na serio w środku jest 7800xt referent , nie widać ?
wallec 800 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Ciężko było ogarnąć czy widelec z sałatki z netto jest w obudowie czy to tylko odbicie we szkle, a co dopiero zauważyć GPU :-)
NoviAMG 432 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 1 godzinę temu, Send1N napisał(a): To u mnie odwrotnie jak znalazłem ostatnie najniższe możliwe napięcie (1155mv)które przeszło timespy to działa wszystko nawet na 2650mhz a wystarczy że zejdę tylko do 1145 i nawet 1900mhz nie jest stabilne U mnie stock wynosi 1200. Oczywiście są rodzynki gdzie mogę zjechać konkretnie z napięcia np super position w którym ostatnio walczyliśmy o wyniki tam mi przechodzi nastaw uwaga 1025v i 2800mhz co ze stabilnością nie ma kompletnie nic wspólnego ale jak dałem info to każdy leciał ile wlezie na niestabilnym nastawie w tym benchmarku dla jak najlepszego score No niestety, ale dziwne to. Ogólnie to zapewne przez to, że zrzucając napięcie powiedzmy przy 2500mhz schodzi w dół cała tablica napięć. Mpt nie działa więc nie idzie zbytnio szaleć w tych gpu. Jak miałem xtx, to ni w jedną ni w drugą nie szło ogarnąć. A karta w peaku chyba pompowała 650w :). Coś tam drgnalem uv, jak ciąłem zegary i napięcie, ale dalej pod 500w w peaku miała i odesłałem ją. Prawdopodobnie coś z zarządzaniem energią leżało. Na 7800xt jednak nie jest tak tragicznie nawet w peaku. Chociaż benchmarki na xtx to robiłem jak chciałem, ciąć napięcie, pompując zegar i szło :). Ale w grach to widziałem albo pulpit, albo reset pc. Trochę przerażało 600w+ na watomierzu po UV z ryzenem 7800x3d, który brał po 40w+- w grach 1
Send1N 4 162 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) 8 godzin temu, NoviAMG napisał(a): Ogólnie to zapewne przez to, że zrzucając napięcie powiedzmy przy 2500mhz schodzi w dół cała tablica napięć. Właśnie w tym rzecz i wiele osób mi o tym samym pisało jeszcze na pclabie którzy mieli rdna2 że właśnie tak to działa i z samym napięciem sobie dużo nie poszaleje dlatego jak sie chce obniżyć pobór to trzeba ciąć zegar rdzenia z stockowego w dół, także pudełkowej wydajności na sporo niższym poborze mocy na tych kartach nie idzie zrobić tak jak na nv. @wallec ja jakiś czas temu dałem sobie siada z taką taktyką jakiej używasz bo ona ma sens jeszcze jak grasz w single, ja odwalałem takie coś w multi i znajomy się ciągle wkurzał jak mnie co 5 minut z gry do pulpitu wywalało bo robiłem sobie Live UV Edytowane 23 Stycznia przez Send1N
Keleris 473 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Udało mi się szybciej wpaść do chałupy więc 7800xt sprawdzony, wygląda jak nówka brak śladów na śledziu i złączu pcie, karta potrafi dobrze wciągnąć prądu. Chociaż jest to najmniejszy RX7800xt ale chłodzenie daje całkiem radę i wcale nie jest takie małe. Zrobiłem też szybkie testy, ustawiłem 1025mv przy 2350mhz i chodzi bez problemowo nawet potrafi wskoczyć pod 2500mhz, gothic 2 w 4k na modach graficznych mocno zmęczył kartę i raczej w stałych 165fps nie pogram. Stock UV 2
Send1N 4 162 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia To "chłodzonko" asrocka sobie lepiej radzi niż mój kloc od XFX jak ustawię kartę tak aby mieć podobny pobór jaki tutaj pokazałeś, komedia ale od dawna powtarzam że merc to żaden high end jak to kiedyś wszędzie pisano a zwyczajny średniak 1 1
Keleris 473 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) dokładnie 1884zł @Send1N Akurat jak zrobiłem foto z gothic to był pik do 330w, generalnie chodzi w tej grze 260-280w, klawiatura mała więc musiałem zrobić zdjęcie telefonem bo jak minimalizowałem żeby uruchomić narzędzie wycinania to temperatury spadały. Edytowane 23 Stycznia przez Keleris 2
panicz patryk 44 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Warto wziąć Sapphire Radeon RX 7900 XTX Nitro+ Vapor-X 24GB za 4250zł zamiast czekać na 9070xt? Nówka sztuka ze sklepu.
wallec 800 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Nie bo tu jest za 3600 a dwa dni temu był za 3500 https://www.euro.com.pl/karty-graficzne/xfx-karta-graf-xfx-speedster-mercrx-7900-xtx.bhtml 1
panicz patryk 44 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia 5 minut temu, wallec napisał(a): Nie bo tu jest za 3600 a dwa dni temu był za 3500 https://www.euro.com.pl/karty-graficzne/xfx-karta-graf-xfx-speedster-mercrx-7900-xtx.bhtml Chodzi mi konkretnie o Nitro + 24 GB. Cena w złotówkach w przeliczeniu z funtów.
Rekomendowane odpowiedzi