Hard Reset 33 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) 44 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a): Mi na 25.6.3 nawet w Alanie na najniższym RT po kilkunastu sekundach gry wywala błąd i zamyka grę. Ale akurat w Alanie nie warto RT w ogóle używać. 7800XT ledwo zipie w rastrze bo trzeba się ratować FSR Q aby było ponad 60fps, a i tak są lokacje gdzie to dropnie do 45, a nie ma Frame Gena aby poratować płynność. Gdyby Frame Gena dodali to możnaby próbować, ale nawet fluid motion frames nie działa z tego co widzę. W Alanie mi nie było dane pograć z max PT, ale na pewno tego RT low / medium nie warto włączać bo nie widać różnicy... poza tym że fps /2. A gra bez wygląda i tak epicko. Dzięki za sprawdzenie , wiec nie tylko u mnie gra się sypie z włączonym RT. W opcjach RT warto włączyć tylko odbicia gdyż gra na najwyższych detalach i tak wygląda bardzo dobrze. Na moim 7900GRE da się grać bez FSR w 1440p a AFMF jeszcze polepsza FPS. Nagrałem mój FPS bez RT z AFMF2.1 : Edytowane 6 Sierpnia przez Hard Reset
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia 6 minut temu, Hard Reset napisał(a): W opcjach RT warto włączyć tylko odbicia Czyli ten ostatni transparency tak? Bo nie ma nazwy odbicia w menu. Kurde faktycznie działa AFMF tylko mam grę z Epica i musiałem manualnie dodać do radeon software. I widzę że dodatku Lake House nie przeszedłem więc bedzie grane. 10 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): @HappyLittleGamerPo co? Jara Cie PT, to czemu nie RTX? Czekam aż będzie warto Jak widzę te odbicia w lustrze w Alan Wake 2 z PT no to... nie wygląda to dobrze. Raczej do 3440x1440 potrzebowałbym rtx4080 / 5070Ti a i tak efekt byłby taki jak tu w 25:33: Zamiast tego mogę pograć bez RT i mam obraz żyleta W Alanie poniżej 60fps już czuć że jest lipa. No generalnie nie zgadza się to cenowo. Nadal wziąłbym 9070XT. Zobaczymy jakie Nvidia obniżki szykuje w tym miesiącu, może zaskoczą pozytywnie. 1
Hard Reset 33 Opublikowano 6 Sierpnia Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) Tu jeszcze nagrałem z RT odbicia tylko on, AFMF2.1 . Godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a): Czyli ten ostatni transparency tak? Bo nie ma nazwy odbicia w menu. Kurde faktycznie działa AFMF tylko mam grę z Epica i musiałem manualnie dodać do radeon software. I widzę że dodatku Lake House nie przeszedłem więc bedzie grane. Tak , transparency. Niektóre gry nie wykrywa po naciśnięciu alt+r , trzeba dodawać ręczenie tak jak mówisz Edytowane 6 Sierpnia przez Hard Reset
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) Tak z ciekawosci odswieze temat o FSR4. Prace na linuxach wciaz trwaja. Podobno, aktualnie FSR4 generuje wzrosty od 8% do nawet 20% wyzsze niz jeszcze 2 miesiace temu. Tryb Performance zapewnia ponad 50% wiecej FPS wzgledem natywnej rozdzielczosci w CP2077, Balanced 27%, niestety tryb Quality przynosi zaledwie okolo 10% lepsza wydajnosc. Dane pochodza z reddita od uzytkownika Skaredogged97, pokazuje on wyniki z przed 2 miesiecy i z przed 23dni, testy robione w rozdzielczosci 2160p, GPU - 7900xtx. Warto traktowac te dane z przymrozeniem oka Edytowane 8 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Tzn że Quality daje 10% więcej FPS względem natywnej? To byłby mega dobry wynik. Chociażby jako forma antyaliasingu w grach w których jest to potrzebne. 1
Phoenix. 4 714 Opublikowano 8 Sierpnia Autor Opublikowano 8 Sierpnia Godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a): To byłby mega dobry wynik.
tomcug 2 440 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia @Phoenix. Akurat z tego się nie ma co śmiać. Ogarnięcie pełnego FSR 4 w trybie jakość jeszcze z zyskiem FPS na RDNA 3, które ma dużo wolniejsze akceleratory AI od RDNA 4, to byłby ekstra wynik. I ewidentny pokaz, że takie lżejsze FSR 4 dla RX 7000 ma sens, jeżeli AMD ma zamiar kiedyś wypuścić.
Phoenix. 4 714 Opublikowano 8 Sierpnia Autor Opublikowano 8 Sierpnia Zaloze sie o flaszke, ze nie wypusci czegos takiego co daje 10% zysku Nie mowiac juz o jakosci.. 10% to przeciez jest szmieszny wynik
tomcug 2 440 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Dlatego piszę, że lżejsze FSR 4 bez komponentu Transformer. 1
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia W tym momencie już startujemy z poziomu kompletnego braku FSR4 więc 10% boost byłby super bo dostajemy też poprawę obrazu. Ale oglądałem kawałek filmiku tego Scarredogged97 i na ustawieniu FSR Q czyli render z 1440p i upscaling do 4K, wyszło że w grze Clair 33 wydajność nie wzrosła względem natywnej Czyli 0%. Co nadal byłoby czasem warte używania bo są gry które serio nie mają sensownego antyaliasingu. No ale nie wydadzą tego nie ma szans. Zostaje nam XeSS 2
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) @HappyLittleGamerA to co ogladales to kiedy bylo dodane? On pisal o tym 23 dni temu i niby od tego czasu mial przyrost 10% w quality, wczesniej faktycznie bylo 0%-1%. Edytowane 8 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia No faktycznie. Ciekawe co to za ziomki? Pracownicy AMD kodujący w wolnym czasie? Są szybsi niż mega korporacja. 1
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) @HappyLittleGamer AMD musi sprzedac nowe karty, ale moze kiedys pochyla sie nad losem RX'ow 7000 RDNA 3 to fajne karty, ale brakuje im tego ostatniego szlifu w postaci dobrego upscallera. Edytowane 8 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER
MadDog 303 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) W dniu 5.08.2025 o 08:57, STALKER napisał(a): Jak te nowe stery 25.8.1 ? Byłem na wczasach więc nie było jak przetestować. 25.6.3 pominąłem bo 25.6.2 były na tyle dobre, że stwierdziłem że nie chce mi się testować kolejnych po dwóch tygodniach. 25.8.1 wydajnościowo co najwyżej średnie. Niestety nie miałem czasu pograć więc nie wiem jak ze stabilnością. Pobór mocy w idlu ok. Zegary stabilne podczas oglądania video. Edytowane 10 Sierpnia przez MadDog 1
STALKER 75 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Dzięki za info możliwe że zainstaluję te stery.
deathrabit 74 Opublikowano 13 Sierpnia Opublikowano 13 Sierpnia (edytowane) + Linuksa da się odpalić FSR4 na tej generacji i nawet się polepsza z czasem. Edytowane 13 Sierpnia przez deathrabit 1
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 13 Sierpnia Opublikowano 13 Sierpnia (edytowane) Mozna powiedziec ze jest to juz realnie uzyteczna technika na RDNA 3. Szkoda ze na windowsie nie mozna sie tym pobawic, nie chce mi sie grzebac w terminalu linuksa. Edytowane 13 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER
marcin0218 26 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września (edytowane) Szanowni koledzy, ma ktoś z Was 9070XT Taichi? Napaliłem się po testach Techliptopna na Hellhound 9070XT, ale w paru sklepach zauważyłem, że ludzie narzekają na cewki A ja całe życie jechałem na nvidii i nigdy mi się to nie zdarzyło (oczywiście, wiem, że tam też problem się zdarza, ale w modelach które miałem na szczęście nie ). A pytam o taichi bo zależy mi też by karta była cicha i oszczędna w miarę podobnie jak Hellhound. Kurde sory nie w tym dziale. Jak można to proszę usunąć ten wpis. Edytowane 9 Września przez marcin0218
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września @marcin0218Nie ten temat, idz do RNDA4.
Boru 8 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września Ktoś parował RX 7xxx z mobasem Z170? Te karty mogą mieć jakieś problemy z kompatybilnością na tym chipsecie?
sideband 1 772 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września A co się dzieje? Nie rozpoznaje karty?
Boru 8 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września 4 minuty temu, sideband napisał(a): A co się dzieje? Nie rozpoznaje karty? Dopiero chcę zmienić GPU i stąd pytanie.
sideband 1 772 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września Tutaj zwykle kwestia kompatybilności z daną płytą, a raczej biosem na danej płycie. Nowsze karty częściej wymagają wyłączania CSM bo inaczej nie odpalają lub nie ma obrazu pod biosem Jak całkowicie wyłączysz CSM to z automatu musisz mieć schemat partycjonowania GPT na dyskach 1 2
Rekomendowane odpowiedzi