Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem prawdopodobną przyczynę dlaczego moja wcześniejsza karta rx7800xt poszła na outlet. W mojej skrzynce z zasilaczem supremo FM5 była kompletna cisza, za to w skrzynce u syna z supremo L2 piszczą cewki nawet przy ruszaniu myszką, 200-300fps to już konkretny jazgot. W jakimś moim zabytku mam seasonic Focus 550w i na nim będę musiał sprawdzić.

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj w moje ręce trafił PC który składałem w 2024r - Asrock Challenger 7700XT:

1.jpg

Karta ma 15 miesięcy.... HS wywalony w kosmos :placz2: :/ 

Gościu nawet o tym nie wie (nie z tego powodu do mnie wrócił) po prostu tak sobie sprawdziłem z ciekawości po odkręceniu limitu :faja:

Mam sporo PTM'a na miejscu i aż ręka swędzi ale nie dość że za to nie zapłaci to jeszcze plomby od asrocka nie mam a ma być oddany jutro na 13 ;D

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Warto zauważyć też to że to niepozorny challenger z dwoma wentylatorami, śmigła ustawione na zaledwie 1500rpm i przy 285W robi jedyne 63c na rdzeniu :D to że jest 110na hs to już inna sprawa :E 

Ewidentnie pasta do wymiany. Dziwne że wentylatory tylko do 1500rpm się rozkręcają.  Moj 3060ti jak miał wysoki hs to wentyle rozkrecaly się do 3000rmp. A najlepsze że jak wysłałem logi gigybete bo karta aorus, to napisali że wszytko w porządku z kartą.  Zerwalem plomby i wymieniłem sam. Jak ręka odjąć temperatura hs mocno spadły .

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano

@Send1N Jeżeli założysz PTM to daj znać, mój 7800xt chodzi bardzo podobnie, odkręcony limit mocy +15% - 303w i temperatury 65c - 109c, jak ustawię limit mocy -10% - 238w to schodzimy do 60c - 87c co dla Radeona jest akceptowalną różnicą między rdzeniem, a gorącym punktem.

Karta przez 90% swojego rocznego żywota służyła do wyświetlania pulpitu więc albo smarują to pasztetową albo to chłodzenie tak ma.

Opublikowano
Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

Dziwne że wentylatory tylko do 1500rpm się rozkręcają. 

Zaskoczę cię :E krzywą ja tak ustawiłem aby nie przekraczała tych 1525rpm dokładnie :D 

Tymczasem u mnie na 6950XT PTM ma już 2 lata i odchyłka między temp rdzenia a HS nie wychodzi nigdy ponad 15 stopni - wzorowo :thumbup:

Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Zaskoczę cię :E krzywą ja tak ustawiłem aby nie przekraczała tych 1525rpm dokładnie :D 

Tymczasem u mnie na 6950XT PTM ma już 2 lata i odchyłka między temp rdzenia a HS nie wychodzi nigdy ponad 15 stopni - wzorowo :thumbup:

A jak na auto to do ilu obrotów dobija? Podejrzewam że niezła suszarka.