Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogłem, pamiętaj że afterburner i to że twój CPU np robi 30k w cinebench r23 a nie 34k jest tylko po to żebyś chciał kupić nowy.

Pamiętaj że recenzenci pokazują ci że rtx 5090 robi 270fps a rtx 3090 160fps i masz myśleć że rtx 3090 to gówno bo robi tylko 16fps więcej niż odświeżanie twojego monitora i za 4 lata ten rtx 5090 da ci futureproofing zamiast poczekać 4 lata i wtedy kupić 7090...

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Fusion napisał(a):

Czy w 7900xtx też można zaobserwować hałaśliwe cewki? Może ma ktoś z blokiem wodnym?

W każdej karcie możesz trafić głośne cewki. Niezależnie od modelu czy też producenta.
Jest loteria krzemowa - nie wiesz o jakim potencjale trafisz rdzeń i pamięci, jest też loteria cewkowa - nie wiesz czy będą ciche/średnie/głośne.
Większość ludzi opiera się na 14 dniowych zwrotach, więc trafia Ci się kasztan egzemplarz to zwracasz. Warto mieć to na uwadze jeżeli się bierze z outletu - jest prawdopodobieństwo, że ktoś dostał kasztaniasty egzemplarz i go oddał, to teraz krąży w outlecie.

Ja tam do chłodzeń jestem tradycjonalistą - jeżeli można mieć bdb powietrzne to po co kombinować...
Tutaj jest bardzo fajny ASRock za 3599zł. Gdybym szukał teraz karty pewnie bym się pochylił: https://proline.pl/asrock-radeon-rx-7900-xtx-phantom-24gb-pci-e-gddr6-rx7900xtx-pg-24go-p8119882

Teraz trafiasz w okres premier RTX 5070ti i 5070 oraz w marcu RX 9070/9070XT. Warto się wstrzymać z zakupami. Może coś ciekawego się zadzieje.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano

Ostatnio uznałem żeby zrobić updejt sterów do grafy i biosu... i tak grafikę raczej ogarnąłem bo tam tylko dwoma suwakami manewrowałem, ale zauważyłem ścinki podczas gry(uprzedzam win11 z najnowszą łatką, ale przed udejtem wszystko było ok) więc stawiam że pewnie w biosie coś wróciło do domyślnych, ale nie mam pojęcia co :) Wiem że na samym początku po kupnie kompa wyłączyłem ecores i pewnie coś więcej kombinowałem ale nie kojarzę co konkretnie... co włączyć lub wyłączyć w biosie przy procku 13500?

Opublikowano
51 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Ostatnio uznałem żeby zrobić updejt sterów do grafy i biosu... i tak grafikę raczej ogarnąłem bo tam tylko dwoma suwakami manewrowałem, ale zauważyłem ścinki podczas gry(uprzedzam win11 z najnowszą łatką, ale przed udejtem wszystko było ok) więc stawiam że pewnie w biosie coś wróciło do domyślnych, ale nie mam pojęcia co :) Wiem że na samym początku po kupnie kompa wyłączyłem ecores i pewnie coś więcej kombinowałem ale nie kojarzę co konkretnie... co włączyć lub wyłączyć w biosie przy procku 13500?

Zobacz czy w "Power Delivery Profile" masz Performance Mode, a nie Baseline Mode.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 8.02.2025 o 10:56, Send1N napisał(a):

On od lat słynął z tego że zachwala sprzęd który ma na daną chwile w skrzynce wniebogłosy także wszystko w normie ;D

No obecnie to takich walców jest tysiące na świecie i wykupują XTX'y jak leci :rotfl:przy obecnych cenach, to ciężko się nie zgodzić, że to dobry deal. Grzebiesz przy UV, robisz 3 GHz suwakiem potem tniesz na 350W suwakiem od PL i masz elegancko i stabilnie. Ramu nie tykasz, bo to pod benche bardziej coś daje a prundu wciąga vram po oc sporo i latasz sobie tak na ~2.7GHz w porywach do 3 GHz w zależności od tytułu.
Natomiast co do Wukonga no niestety tutaj to do grania to FSRQ jest konieczny. Jak tą gierkę włączyłem po kupnie to stwierdziłem, że cała generacja została wyrównana do max 1440p :E
Oczywiście o PT można zapomnieć ale to nie jest tak, że ta gra nagle nie wygląda dobrze bez PT. W US&A już XTX idą w górę w polszy jak z tydzień temu patrzyłem jeszcze tanie są. Ja rozumiem, że te kilka gier z full PT to faktycznie jest o co kruszyć kopie a Huang to nie jest debil zaraz się okaże, że na AMD w ogóle nie włączymy PT w grach NV i do czego będą się pałować fanboye nv którzy jeszcze na keplerze siedzą? Obudźcie mnie jak AMD będzie miał odpowiednik RR a RR będzie w każdej grze, bo obecnie to tak średnio to wygląda bez tego ficzura.

• Upvote 1
Opublikowano

Tym razem ta wersja jest na oficjalnej stronie amd jako "optional" nie jak poprzednia beta, mimo to soft amd nadal nie wyszukuje aktualizacji z poprzednich driverów mimo zaznaczonej opcji "zalecane + opcjonalne" :E ależ to pięknie działa ;)

Opublikowano

Obstawiam, że do wypuszczenia Radeonów 9xxx nie zobaczymy nowych oficjalnych sterów.

25.2.1. po aktualizacji z 25.1.1 miały u mnie problem z zablokowanym zegarem vram i wysokim poborem w idle. Musiałem wykonać czystą instalkę od nowa i po tym działają już ok.

25.2.1 nic nie zmienia co mnie irytuje od wersji 24.12.1 . Czyli ciągle nie zapamiętuje ostatnio otwieranego okna i w zakładce tuningu nie wiedzieć czemu boostuje niepotrzebnie zegary.

Gdyby nie te problemy powyżej to uważam, że to są bardzo dobre sterowniki. 

Opublikowano
28 minut temu, STALKER napisał(a):

Czyli te stery 25.2.1 to nadal beta?

Ta ale czy tam będzie dopisek beta, alpha czy whql niczego nie zmienia :E nie raz bywało tak że bety sterowników czy biosu działały lepiej niż te z certyfikatem.

Opublikowano (edytowane)

Nie nazwałbym ich betą. Bety maja inne oznaczenie np 23.30.01.02 i mają w nazwie "preview".

Te opcjonalne to jest raczej to samo co ostatnie oficjalne wydanie WHQL z dodaną obsługą nowych gier i ich lekką optymalizacją

Edytowane przez MadDog
Opublikowano

Sprawdziłem  na 25.1.1 i 25.2.1  w idle pobór ponad 30W i skoki VRAM . Wróciłem do starych i jest gitara. Może w innej generacji będzie lepiej albo zmiana na cos z konkurencji w pzyszłosci o ile u nvidii nie ma tego problemu.