Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, STALKER napisał(a):

Sprawdziłem  na 25.1.1 i 25.2.1  w idle pobór ponad 30W i skoki VRAM . Wróciłem do starych i jest gitara. Może w innej generacji będzie lepiej albo zmiana na cos z konkurencji w pzyszłosci o ile u nvidii nie ma tego problemu.

Zrób czystą instalkę po DDU albo zaznacz "przywróć ustawienia fabryczne" podczas instalacji. U mnie po zrobieniu nakładki też coś się działo z blokowaniem częstotliwości vramu. Po wyczyszczeniu starych sterów jest już wszystko ok i karta idluje poprawnie do 8-10W

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, STALKER napisał(a):

Sprawdziłem  na 25.1.1 i 25.2.1  w idle pobór ponad 30W i skoki VRAM . Wróciłem do starych i jest gitara. Może w innej generacji będzie lepiej albo zmiana na cos z konkurencji w pzyszłosci o ile u nvidii nie ma tego problemu.

Mi średnio pobiera 35W w idle , vram raczej niskie . Nie wiem w czym Ci to przeszkadza ? Jaki masz monitor i czy jeden czy dwa ?

Opublikowano
1 minutę temu, STALKER napisał(a):

Przeszkadza bo na innych pobiera mi 10 W w idle a na tych ponad 30. Jeden monitor TV zmiana częstotliwości odświeżania nic nie zmienia.

10W ? To co tam za kartę, rx570 ? ;)

Opublikowano

Ja mam RTX 4080S i pobiera <10W przeglądając forum, ale pobór skacze, bo jest nawet 6W.  Jak pobiera ponad 30W to coś jest nie tak, ale Radeony słyną z tego, że mają(mogą mieć) problemy z poborem w idle.
obraz.png.d238b5db4546a5986be221a8910f24e9.png

Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

U mnie nie ma takich problemów a mam starą rdna2...

1.jpg

A to nie było przypadkiem potwierdzone jeszcze na pclabie przez Ciebie, że radeony mają przekłamany odczyt w idle? 

Opublikowano
7 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

10W ? To co tam za kartę, rx570 ? ;)

Skąd takie przypuszczenia? ja na pulpicie przy 6950XT mam 7W tak jak pokazałem na screenie wyżej

6 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Radeony słyną z tego, że mają(mogą mieć) problemy z poborem w idle.

Jak masz problem z tym że nie zrzuca taktowania pamięci to wtedy owszem jest taki objaw i to jest zależne od danego modelu monitora, do tej pory takie coś w 2025 u niektórych się zdaża, może pomóc wtedy stworzenie rodzielczości niestandardowej np z o 1hz niższym odświeżaniem niż fabryczne.

6 godzin temu, Psiak napisał(a):

A to nie było przypadkiem potwierdzone jeszcze na pclabie przez Ciebie, że radeony mają przekłamany odczyt w idle? 

Na pewno nie pokazują żeczywistego poboru pod obciążeniem w przpypadku RDNA2 bo softy raportują "gpu chip power draw" zamiast "board power draw" więc trzeba tam sobie doliczyć ze 30-40W a co do idle to nie wiem ale wiem jedno, nie miałem takiej przypadłości jak Stalker tutaj pisze lub tego że mi karta w idle nie zbijała taktowania pamięci i przez to był wysoki pobór w spoczynku.

Opublikowano

Obstawiam, że w GPU-Z będzie dobrze. Zgłosiłem do AMD aby poprawili zakładkę do tuningu. Nie wiedzieć czemu zegar GPU leci do góry w tamtej zakładce i dlatego Adrenalin pokazuje tam większe zużycie w idlu. 

Opublikowano (edytowane)

A to ja po włączeniu zakładki monitoringu od amd od początku (2023r) do tej pory mam tak że jak odpalę to OSD to pobór jest wyższy o 15W niż jak jest wyłączona, każdy tak ma i to nie tylko jest raportowane w sofcie amd ale jak osd jest włączone to GPU-z pokazuje w idle też ponad 20w zamiast 7 tak jak przy wyłączonej.

Bez zakładki:

1.jpg

Z zakładką:

2.jpg

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Na 24.7.1 było wszystko ok i nawet przy włączeniu nakładki był niski pobór w idle. Ale to mówię o swoim przypadku na 7900XT. Natomiast jak wrzuciłem już 24.12.1 to już coś było spartolone i jak się wejdzie w zakładkę tuningu to gpu leci do góry i jest wyższy pobór.

• Like 1
Opublikowano

Pytanie mam, skąd pobieracie starsze wersje sterowników bo mnie przez adrenaline tylko najnowsze są ewentualnie poprzednia wersja, nic starszego. Na stronie AMD znowu tylko pokazuje mi, żeby pobrać adrrnaline..

Opublikowano (edytowane)

Masz na stronie AMD

https://www.amd.com/en/support/downloads/previous-drivers.html/graphics/radeon-rx/radeon-rx-7000-series/amd-radeon-rx-7900-xt.html

Jak wyszukasz sobie swój model to niżej masz "Previous Version"

{D1BE3CEC-131A-4982-B317-A48D49C0CDC7}.png

ewentualnie możesz szukać na innych stronach np. Guru3D

https://www.guru3d.com/files/category/videocards-ati-catalyst-windows-7-8-10/

Edytowane przez MadDog
  • Upvote 2
Opublikowano
50 minut temu, MadDog napisał(a):

Na 24.7.1 było wszystko ok i nawet przy włączeniu nakładki był niski pobór w idle. Ale to mówię o swoim przypadku na 7900XT. Natomiast jak wrzuciłem już 24.12.1 to już coś było spartolone i jak się wejdzie w zakładkę tuningu to gpu leci do góry i jest wyższy pobór.

Obadam to bo nie wiedziałem ze w opcji sterownika dostrajanie zle to pokazuje.

Opublikowano
50 minut temu, MadDog napisał(a):

Dobrze gra się na tej karciei czy cewki słychać,wszystkie gry działają?

Zastanawiałem się nad nią  czy leprzy xtx?