Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 2.03.2026 o 17:17, Send1N napisał(a):

już od zaledwie 1400rpm zaczyna się "młockarnia" a przy 1600 gdzie większość kart jest jeszcze w miarę cichych w tym przypadku jest suszarka... więcej karty od xfx nie kupię mimo że wizualnie mi bardzo pasują.

Kolega ewidentnie kłamie, bo mój XTX po 2 latach już dawał radę orać uszy od 1300 rpm. Na szczęście po UV i puszczeniu go trochę ponad wydajność refa to nie kręcił się na auto ponad 900 rpm. Nie mniej jest to moja pierwsza karta w historii w której wraz z użytkowaniem wentyle były co raz głośniejsze. Przez pierwsze pół roku to i 1600 rpm było w miarę znośne. Nie mniej ma to coś ten świniak, więc sobie spakowałem w pudełeczko i wrzuciłem na półkę jako awaryjne gpu. Co nie zmienia faktu, że w przypadku 9070xt wziąłem asrocka bo jednak asrock tak brutalnie nie przyżydził na wentylach :E

Opublikowano

Chodziło mi ogólnie o XFX i ich wentylatory a nie typowo o moją kartę ;) i jak widać w rdna4 nic w tej kwestii się nie zmieniło, xfx są nadal głośne na stosunkowo niskich obrotach w porównaniu do większości innych modeli, na swifcie czy mercurym przy 1400 masz już po 40dba gdzie taki pulse czy hellhound przy tych samych obrotach mają nie dobijają nawet do 35 :E 

Opublikowano

Coś tam podobne te mag air są cichsze ale nie wszystkie XFX są na mag airach. Ehh samo GPU od nich sprawiło mi masę frajdy i absolutnie zero problemów ale wentyle to jest mega szrot z drugiej strony na 7900XTX ściągasz obudowę ładujesz 3x120mm i masz absolutną ciszę i niesamowite tempy tylko wygląd to już 100% Ghetto Mod :E 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ile jest warte na rynku wtórnym w pełni sprawne Sapphire RX 7700 XT PURE z pudełkiem?

Patrzę na olx i allegro to ceny używek są wyższe niż nowego 9060 XT :hmm: i to jakieś pojedyncze egzemplarze.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Da się? Da się! Rok po premierze rdna 4...

Chyba, że o to chodziło opóźnieniem wymusili na klientach przejście z serii 7xxx na 9xxx, bo fsr 4.1

Skoro nie mogą znaleźć nowych klientów, duszą grosza ze swoich starych.

Wstyd, że dopiero teraz. Bo jak do tej pory najlepszy upscaler dla rdna 3 robił intel ze swoim xess.

Zrobili z siebie pośmiewisko swoją anty konsumencką polityką, za sztuczne postarzanie swoich do niedawna topowych, a często i nadal sprzedawanych jako nowe produktów.

Tak naprawdę sprzętowy upscaler to te karty powinny już mieć na premierę w 2022, a nie po 4 latach.

Fsr4 dla rdna 3 i 2 z całą pewnością dalej by nie było, jakby wszyscy byli takimi pokornymi pelikanikami łykającymi każdy bullshit serwowany przez korporacje.

Edytowane przez Pawcio
  • Upvote 1
Opublikowano

Patrząc na to co się dzieje w 007 albo w Forzie Horizon 6 z shimmeringiem i ghostingiem no to wychodzi na to że FSR 4 to obecnie najlepsza forma antyaliasingu na rynku więc nawet na RDNA2 zrobi robotę, a że wydajność będzie gorsza to trudno. Lepszy rydz niż nic. 

Ciekawe czy serio chcieli wymusić aby ludzie zrobili upgrade na serię 9000 i dlatego tak zwlekali. Bo z PRowego punktu widzenia to jest tragedia żeby zwlekać tyle. Skoro już tak czy siak chcą przepalić na to czas, to lepiej było użyć hajsu z działu CPU i szybciej to ogarnąć :stukniety:

Przecież to się przyda na APU do laptopów które obecnie sprzedają więc olanie RDNA 3.5 to jest jakiś mega flop bo to by pomogło CPU też sprzedawać.