Skocz do zawartości

Seria Legion, Legion Pro, Slim, Pro 5/7 - Oficjalny Temat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Śruba musi na sztywno zamocować dysk. Sprawdź jeszcze raz dokręcenie - odkręć śrubkę i zobacz gwint, miejsce wkrętu itd czy wszystko ok. Na sucho bez dysku wkręć, ostatecznie spróbuj zamienić śruby między dyskami - to musi się dać porządnie przykręcić - bez podkładek dodatkowych, bo to też nie za dobry pomysł - temperatura, napięcia, ewentualne spięcia itd.
Albo śruba / gwint zjechane, albo źle przykręcone (dysk wsadzony).

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Czarny_PLone napisał(a):

a czy możesz wejść do biosu po włączeniu laptopa ?

Dzięki udało się. Power + F2 trzeba było trzymać. Nie wiem czemu gdzieś przeczytałem że f8 się wchodzi do BIOSu 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, paweldgl napisał(a):

Panowie proszę o pomoc. Posiadam laptopa Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 z dyskiem 512 gb wd pc sn740. Kupiłem dysk nowy w ME marki Kingston KC3000 1TB.

Wsadziłem go do wolnego slotu. Zainstalowałem na nim COD BO6 z początku wszystko działało. Dysk zaczął się rozłączać na drugi dzień użytkowania bez żadnych komunikatów. Po prostu znikał z systemu. Zauważyłem że laptop od spodu w miejscu dysku bardzo mocno się wtedy nagrzewa. Pomaga jedynie zamiana dysków miejscami w slotach. Po zamianie dysków fizycznie miejscami dysk pracuje i się nie rozłącza ani tak nie nagrzewa. Czy dysk jest uszkodzony czy gdzie indziej leży problem? Na pierwszym zdjęciu widok dysku po rozłączeniu. Na drugim już po przełożeniu w slotach.

10.jpg

33.jpg

Dodam jeszcze że tylko jeden slot na dysk jest przystosowany do montażu krótkich dysków jakim jest systemowy wd pc sn740. Zamieniając dyski miejscami w slotach dysk KC3000 jest zainstalowany jak należy czyli przykręcony śrubką i pasuje jak trzeba. Natomiast dysk systemowy wd pc sn740 w drugim slocie nie ma możliwości przykręcenia śrubką, jest dociśniety tym termopadem z obudowy laptopa więc to tak tylko chwilowe rozwiązanie do testów.

Firmware SSD aktualizowałeś do najnowszej wersji? 

Edytowane przez seba842005
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Czarny_PLone napisał(a):

Sciągnąłem fabryczny obraz ze strony lenovo, patrzę a tu win24H2 miła niespodzianka ze strony lenovo , nie musiałem żadnych sterowników instalować przez Vantage tylko dolby provision ,dodatkowo Xrite z profilami no i najnowsze sterowniki nvidii z dlss4 , po czym długi Windows updajte do najnowszej wersji 24h2 i hulaj dusza :)

Musieli zaktualizować obraz. Pod koniec roku pobierałem dla siebie i był jeszcze 22H2.

Podobnie jak @seba842005 od samego początku jadę na 24H2, od jakiegoś czasu też dołączyłem do insider beta.

9sEU76j.jpeg

Dwa dyski, które mam, u mnie się nie grzeją:

anIk6jO.jpeg

Edytowane przez keiw
Opublikowano
13 godzin temu, Czarny_PLone napisał(a):

Czyli warto odhaczyć te Tabelki -  Uzyskaj najnowsze aktualizacje i ten na samym dole Niejawne program testów Preview ?

Można skorzystać ze skryptu OfflineInsiderEnroll:

https://github.com/abbodi1406/offlineinsiderenroll/releases

Uruchamiasz "jako administrator" i wybierasz kanał:

whins33.jpeg

Restart komputera i w update sprawdzasz i pobierasz aktualizację.

@Keel a zrobiłeś to co napisał @seba842005?

Czyli pobranie ViVeTool, uruchomienie w folderze ViVe CMD z prawami admina i tam:

Cytat

Na telefon: vivetool /enable /id:48433719,48697323

Na procenty baterii: vivetool /enable /id:48822452,48433719

Reset Lapka.

Mx7COGn.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nie robiłem, nie sądziłem że tak długo będzie się ten update do insidera robił i trzeba było iść spać. Dzisiaj spróbuję. A tak w ogóle to jakieś cyrki mi się porobiły z aplikacja xbox, nie dość że zmienił się język na ang, nie mogłem się zalogować na konto to jak już się udało, aplikacja była wpół po polsku wpół po ang, to samo sniper resistance, menu po polsku, napisy w grze w ang wtf.. 

Żeby przez to małe okienko z telefonem nie zrobił się format i ponowny install Windowsa, bo to już 3 odkąd mam tego laptopa (a to mniej niż 2 tygodnie) :E

edit. działa wszystko elegancko, dzięki :)

Edytowane przez Keel
Opublikowano

Hmm, trochę dziwne mam jazdy ze swoim laptopem, tylko nie mogę namierzyć w czym problem, czy hardware czy software. Problem objawia się tym, że laptop odcina komponenty typu mysz, klawiatura, kartę dźwiękowa itd. Wszystko mam wpiętę w huba baseusa (dongel myszy, klawiature usb, karte sbx g6, podkładkę z rgb) i obstawiałbym że to hub np odcina zasilanie bo się resetuje czy cos, ale wtedy gubi również obraz na monitorze zewnętrznym (podpięty bezposrednio w laptopa przez hdmi). Laptop zachowuje się tak, jakbym chciał go uśpić/hibernować, tyle ze po 4-5sek wstaje ponownie do systemu. Dziwne trochę, ktos cos ma jakis pomysl od czego zaczac ?

Opublikowano (edytowane)

I. Przegrzewanie się HUB'a
II. Braki zasilania HUB'a przez USB - masz w HUB'ie możliwość podpięcia zasilania przez USB micro/C?

Ustaw w opcjach zasilania (panel sterowania) aby laptop nie odcinał zasilania ani na USB, ani ogólnie zasilania czy to pod baterią, czy pod zasilaniem sieciowym.

PS. Podłącz te akcesoria do wszystkich portów USB - bez HUB'a i zobacz czy nadal będzie rozłaczać je +/- monitor też.

Edytowane przez kanon7
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nie chce mi się czekać na nowy bios odnośnie pamięci 2x32gb w trybie 5600mhz , przesadziłem z pojemnością w zupełności wystarczą mi szybkie pamięci 32gb w trybie 5600Mhz do gier :wariat:  Teraz mam 5200Mhz przy dwóch kościach 2x32gb. Będę chciał sprzedać Pamięć do laptopa Kingston Fury Impact, SODIMM, DDR5, 64 GB, 5600 MHz, CL40 (KF556S40IBK2-64) jest ktoś chętny ? Pamiątki nówki sztuki miesiąc używane gwarancja wieczysta.

Edytowane przez Czarny_PLone
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie, trochę ogólnikowe ale z racji że korzystam z legiona to pytam tutaj. Czy jest jakiś limit urządzeń podpiętych pod USB (typ A/C)? 

Pytam bo mam podpięte trochę sprzętu, kierownica, shifter, hydrolape, karta dźwiękowa, 2 moduły BT do m+k, czasem dongla do pada i czasami odłącza albo wyskakuje informacja o nierozpoznanym urządzeniu USB. Dlatego zastanawiam się czy to ograniczenie ilości urządzeń w systemie czy po prostu hub nie daje rady

Edytowane przez Keel
Opublikowano (edytowane)

Jak hub jest aktywny (ma swoje zasilanie) to nie powinieneś mieć problemu z rozłączaniem z powodu braku mocy bo z portu w laptopie lecą tylko dane a urządzenia zasilane są z huba no chyba że rodzielasz to nieaktywnym :E to wtedy to nic dziwnego, do osiągnięcia limitu urządzeń/portów usb to jeszcze daaaaaleka droga, jesteś ciekawy to możesz poczytać:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

No właśnie mam hub baseusa z opcją USB PD który zasila wtedy USB. I mam takie proste huby jak pendrive. Do tych prostych mam podłączone tylko dwie czujki od m+k więc obciążenie żadne. Pod hub baseusa który ma 3 porty USB A, mam podpiętych tylko 2 porty, shifter i kartę dźwiękowa. Kierownica i łapa jest wpięta bezpośrednio w laptopa, i co uruchomienie systemu mam nierozpoznane urządzenie USB z tym że za każdym razem inne, raz nie złapie kierownicy, raz karty dźwiękowej itd. Czujki na hubie działają zawsze. Dziwne. Zastanawiam się czy to problem z urządzeniami, hubami, czy @Czarny_PLone wcisnął mi bubla :E

Opublikowano

Witam

Pytanko. Czy dysk ssd Kingston KC3000 2280mm będzie odpowiedni do Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG00EMPB?

Ten laptop ma podkładki termiczne na obudowie do chłodzenia dysków. Czy Kingston z radiatorem to już nie będzie za grubo?

Czy brać WD SN850x bez radiatora?

Opublikowano

U mnie dziś wjechał nowy bios NSCN37WW i Intel Management Engine 16.1 Firmware:

https://pcsupport.lenovo.com/pl/pl/products/laptops-and-netbooks/legion-series/legion-7-16irx9/83fd/83fd007qpb/mp2nx4h7/downloads/driver-list/component?name=BIOS&id=5AC6A815-321D-440E-8833-B07A93E0428C

Ig9xktJ.jpeg

Na chińskiej stronie było to już od kilku dni, ale nie wrzucałem:

https://newsupport.lenovo.com.cn/driveList.html?fromsource=driveList&selname=Legion Y9000X IRX9 (2024款)

Czekałem na global i czy w sieci nie będzie jakichś uwag ;-)

Po update 64GB RAM działa nadal jak trzeba:

4NH93XK.jpeg

Oszczędzanie baterii, jak koledze wyżej, nie zniknęło:

Qrvfp5O.jpeg

• Upvote 1