Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czemu w teorii wyższe procodt nie wstaje, ale tamte co podałeś rttwr i rttpark chyba ustabilizowały 3733, bo wcześniej już po 1 przebiegu y-cruncher wywalał a teraz leci ponad 10 minut, zostawie na 3h i się zobaczy, ale to już dobrze wróży

Z ciekawości spróbowałem 3800 to już znowu wywałka biosu, wiec nie ma co

Edytowane przez adi123x
Opublikowano

Niektóre sztuki ryzenów czy to zen2 czy 3 mają tzw "dziurę" na 3800 i nie obejdziesz tego ale zdarza się że 3833 potrafi być przykładowo stabilne gdy 3800 nie chce nawet wstać :P jak rttwr i rttpark poprawiły sytuację to jest szansa bo wcześniej miałeś ustawione tak jakbyś miał 2 moduły dualrank zamiast 4 single.... najgorsze jest to (jeżeli się mylę to mnie popraw) że płyta automatycznie ustawiła takie wartości terminacji :/ 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli tak jak myślałem :/ dlatego przy 4 modułach często pojawia się problem bez ręcznego grzebnięcia bo płyta zwyczajnie na auto źle ustawia niektóre wartości...

Edytowane przez Send1N
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No właśnie y-cruncher sypie błędami jak mam niżej VDDQ. Nie wiem czy to wina najnowszego biosu, na wcześniejszym było stabilnie na niższym napięciu. Chyba że mi się tak wydawało że stabilnie.

Opublikowano
12 godzin temu, MarioDee napisał(a):

No właśnie y-cruncher sypie błędami jak mam niżej VDDQ. Nie wiem czy to wina najnowszego biosu, na wcześniejszym było stabilnie na niższym napięciu. Chyba że mi się tak wydawało że stabilnie.

To pewnie coś z ustawieniami opóźnień.

Jaki masz CPU? jaki RAM?

Opublikowano (edytowane)

MSI Z690 A-Pro z prockiem 12600K i RAM GSkill Bdie 3200 MHz. Mam wrażenie że 3900 MHz to jest ściana po prostu, bo niby komp się uruchamia, ale po czasie sypie błędami w ycruncher. Ba, uruchamia się nawet 4000MHz 17-17-17-34-340, ale stabilne to nie jest, a potrzeba wysokiego napięcia. Procek nie jest podkręcony, mam nawet zrobiony undervolting adaptive plus offset - 0.070. Ring Ratio tylko ustawiony na sztywno na 4000MHz, bo ktoś z forum mi kiedyś tak polecił, że to niby poprawia przepustowość pamięci. 

MSI_SnapShot.bmp MSI_SnapShot_00.bmp MSI_SnapShot_01.bmp

Edit: Sprawdziłem teraz tak jak miałem wczoraj ustawione na 3866 MHz 15-15-15-30-300 ale z napięciami VRAM 1.46V, SA 1.3V i VDDQ 1.35V i przy trzecim przebiegu ycrunchera VT3 wyskoczył błąd. 

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano

Na 4000 MHz 16-16-16-34-360-2T i z napięciem SA 1.35 nie wstaje nawet :D  Na 3900MHz wstaje, ale jak wszystko pozostałe parametry na auto jak pisałeś, to w Aidzie niski wynik pokazuje, coś ponad 57 tys, ale i tak niestabilne jak włączę ycruncher. Pytanie jak ustawić Power Down Mode? Zawsze miałem na Off, ale tam są jeszcze inne opcje: APD, PPD, PPD DLL Off i Auto.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.12.2024 o 11:43, MarioDee napisał(a):

MSI Z690 A-Pro z prockiem 12600K i RAM GSkill Bdie 3200 MHz.

Miałem takie pamięci z 12600KF i Asrock Z790M. Najwydajniejsze stabilne ustawienie, jakie udało mi się osiągnąć, to 3600Mhz 15-14-14-30 1T przy 1,48V. Powyżej 3600Mhz nie chciało działać nie wiem czemu. Z kolei na Z490 chodziły fajnie na 4000Mhz 17-16-16-34 2T  i 3600Mhz 14-14-14-28 2T 1,48V. We wwszystkich przypadkach Trefi na 65K.

Edytowane przez wamak
Opublikowano

Komp się uruchamia u mnie nawet na 3800MHz 14-14-14-28-300 2T, ale z napięciami VRAM 1.5V, SA 1.35V i VDDQ 1.45V, ale stabilności nie ma, wywala po pewnym czasie w ycruncher. Nie ma sensu tak go piłować raczej, będę walczył o stabilność przy 3866 MHz 15-15-15-30-300 przy jak najniższych napięciach. Wersja biosu chyba ma znaczenie, prawda? Bo na poprzednich jakoś mi stabilniej chodziło, chyba że mi się tylko wydawało. Bo to że chodziło z 3 godziny ycruchner bez błędów, po następnym uruchomieniu kompa już mogło być niestabilnie, bo i takie zachowanie ostatnio zaobserwowałem. Widocznie kontroler w procku już przy tym pułapie niedomaga. No i u mnie jest taka ciekawostka odnośnie napięcia VRAM, gdy w biosie wklepie np 1.43V, to w rzeczywistości jest to 1.45V, nie wiem czy to spowodowane, ze trzeba wklepać o 0.02V mniej żeby mieć pożądane napięcie. 

Opublikowano (edytowane)

Dobra Pany mam pytanie. Mam 2x16 B-Die które sobie śmigały nawet na 3800 CL14 a teraz na najnowszej agesie mam ciekawy problem. Mogę testować stabilność do usranej śmierci zero błędów. Obciążenie CPU i IMC zero błędów. Wydajność książkowa. Jak założe bandycie nelosona tj. smallfft z AVX na 1h to zasranieć na 90% nie wstanie i zresetuje biosa. Zrobiłem już wszystkie kombinacje alpejskie i szczerze zaczynam podejrzewać procek, bo podobne akcje wykazuje płyta msi i gigabyte. Jedyne co powoduje, że komp pracuje bezproblemowo podczas korzystania powyżej kilku godzin to ustawienie 3200 ramie na 3600 już jest problem.
Wygląda mi na to, że IMC zdegradowało się w dziwny sposób wszak niby wszystko gra i buczy albo małpy z AMD znowu popsuły coś w Agesie. Ma ktoś podobnie? bo ja już zgłupiałem  

Edit: Xkom wrzucił właśnie promocje na 5800x a niech stracę i przetestuje czy to agesa + 16gb moduły b-die czy jednak procek 

Edytowane przez Art385
Opublikowano
Godzinę temu, MarioDee napisał(a):

Komp się uruchamia u mnie nawet na 3800MHz 14-14-14-28-300 2T, ale z napięciami VRAM 1.5V, SA 1.35V i VDDQ 1.45V, ale stabilności nie ma, wywala po pewnym czasie w ycruncher.

A może moduły się przegrzewają? Masz nawiew?

cruncher to wypalarka. Do sprawdzenia stabilności wystarczający jest TM5 z profilem extreme.