Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mając ryzena 9800x3d na dualrank ustawiasz byle co , powiedzmy 6000cl32 i masz praktycznie max wydajność , na single rank jednak trzeba trochę docisnąć ten ram, żeby uzyskać takie wyniki fps. 

Co do binow, mogłem mieć pecha, adie miałem 10 zestawów lekko, ale nie trafiłem nigdy binu jak w tych aresach. Może pech a może jednak coś jest z binowaniem na rzeczy (podejrzewam że jednak teraz w jakiś sposób to binuja, wcześniej była kupa. Aaa aresy v2 dostały 10 layer pcb i niby przebudowany pmic pod lepsze oc). 

Z moich obserwacji wynika, że ciężej jest wbić 6000mhz cl26 niż 8000cl38, i biny w tych cl26 są lepsze. Miałem patki 8000cl38 i 8200 cl38, pierwsze nie radziły sobie totalnie, drugie bin był już całkiem spoko (najlepszy jaki miałem, do czasu zakupu aktualnych aresow). Ale liczę, że 2x24 trafię jeszcze lepsze :). Jak trafię kupę w 2x24 to na razie zostawię aresy, które dały mi chociaż chwilę frajdy :). Ale jednak po cichu liczę na lepszy bin w tych g.skillach. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Wierzę, że go dostaniesz na testy.

Masz trochę odbiegające od rzeczywistości pojęcie na temat tego, ile gratów dostaję do testów i czy mam jakiś wpływ na to, jakie dostaję ;) Apex żaden się nie szykuje.

50 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Z moich obserwacji wynika, że ciężej jest wbić 6000mhz cl26 niż 8000cl38

Nic dziwnego, 6000 CL 26 jest ciaśniejsze w relacji do MHz niż 8000 CL 38.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Już coś wiadomo o 6000cl26 2x24? Bin warty grzechu ? :)

Dobra, pewnie wspomniałeś o tym kolesiu na ocn co zabiera się za OC tego ramu jak kot za jeża... 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

Wrażliwość na temperaturę - głównie tREFI, czy coś jeszcze?

Miałem ładnie ustawione pamięci, ale wleciały do mini obudowy z kiepskim przepływem powietrza. Moduły są znacznie cieplejsze no i nici z obecnych ustawień (błędy nawet w podstawowym profilu w TM5).

Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jako, że przy FCLK 2200 miałem stutter, to kilka zmian. Latency wysokie, bo nie używam oszukującego AIDA trybu legacy :) Ale vsoc zszedł w miarę fajnie. Niestety VDD nie da się obniżyć nawet o 0,01V bo od razu wywala test.

Słabe ustawienia, optymalizacji dalszych rzędów brak.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jako, że przy FCLK 2200 miałem stutter, to kilka zmian. Latency wysokie, bo nie używam oszukującego AIDA trybu legacy :) Ale vsoc zszedł w miarę fajnie. Niestety VDD nie da się obniżyć nawet o 0,01V bo od razu wywala test.

Bawisz sie w jakies zwiekszanie FCLK, a timingi leza i kwicza, jaki w tym sens??

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO

Tu kolejne mdie dr w moich rękach, timingi całkiem spoko ogarnięte, więc sobie spróbuj ustawić dalsze timingi. Wszystkie komplety dr jakie miałem robiły takie timingi, jednen tylko 6400mhz :). 

Screenshot_2025-04-27-10-42-41-82_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Napisanie, że mam niesamowity bałagan nie pomaga mi w zmianach

Novi ci wrzucil nastawy wiec nie widzialem sensu, zeby cokolwiek piac wiecej ;)

12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ok, musze tWR jeszcze poprawić

tRFC 1 i tRFC2 wpisza takie samo ;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
57 minut temu, bourne2008 napisał(a):

A kiedy porównanie tego pałowania pamięci w jakichś grach ?

A co on niby pałuje na 1.4V, jak to są normalne napięcia XMP/EXPO. Ty używasz pewnie ustawień JEDEC na 1.1V? 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja też aktualnie pałuje 8000mhz cl38 na 1.28v.  Jestem na tyle leniwy że nie chce mi się wczytywać profilu cl34 1.48v :).

Dziś się biorę za montaż distro do o11, chyba miesiąc, albo lepiej już czekało na swoją kolej :)

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1