Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zerżnięte od Buildzoid ale CL 28 zamiast 26 i trcdwr wyższe bo jest zablokowane razem z trcdrd na asrocku.

Wydajność trochę skoczyła względem expo w factorn i randomX

6200-28.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Bo jak już wiele razy pisałem, Ante się daje na 4h minimum. A nie 1.5 i zadowoleni z życia :D

W sumie... jak mi nastaw przeszedł test w memtest86 (ten wbudowany i uruchamiany z biosu asus), to podczas normalnego użytkowania komputera nigdy mi się nie wysypało nic.
Ciekawe ile takich pojedyńczych błedów w wypalarkach jest spowodowane samą wypalarką albo całym windowsem z programami a nie ramem? ;) 

Opublikowano
14 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Bo jak już wiele razy pisałem, Ante się daje na 4h minimum. A nie 1.5 i zadowoleni z życia :D

To jest niezly bullshit ;) Skoro jemu wywwala w innym programie to nawet 10h anty nie sprawi, ze w tym co mu wywalilo nie wywali ponownie. A 4h anty to juz wgl smiech :hahaha:

Po dlugim czasie jedynie od czego moze sie ram wywalic to od temperatury, jesli przejdzie mu pelny test anty to wiecej nie potrzeba. No ale kiedys ludzie tez pilowali prime95 po 12h :Crash: Co kto lubi :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.05.2025 o 22:22, wallec napisał(a):

W sumie... jak mi nastaw przeszedł test w memtest86 (ten wbudowany i uruchamiany z biosu asus), to podczas normalnego użytkowania komputera nigdy mi się nie wysypało nic.
Ciekawe ile takich pojedyńczych błedów w wypalarkach jest spowodowane samą wypalarką albo całym windowsem z programami a nie ramem? ;) 

RAM to nie zegar atomowy, że musi być nieomylny. Pełen cykl Memtestem i żadnych wypalarek.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano

Po tym jak po zmianie procka ramki nie dają rady już na 6200 a tymbardziej 6400, stwierdziłem że spróboje coś podziałać na 6000,

myślałem że jest stabilnie bo i grałem nawet na tych nastawach ale TM5 (1usmus v3) wywalił 2 błędy jakoś po 2 godzinach, próbować jeszcze zwiększać napięcie na vsoc/ ram czy może coś zmienić? Sub timingow nie ruszałem względem wcześniejszych 6400.

image.png

Opublikowano

Właśnie nie wiem czy nie potrzebnie zjeżdzałem wogole , wcześniej na R5 7600 i  30-38-38 6400MHz miałem ustawione 1.3 domyślnie przez płyte i nie ruszałem a hulało bez błędów.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem w czym był problem ale pozbyłem się stutteringu w BF2042 (mega płynne sterowanie postacią) BIOS po staremu 2904 i jak widać nowe ramki G.SKILL 

Wszystkie ustawienia w zaawansowane dla CPU :) nie wyciskam ostatnich soków na żyletki, więc to co widać lata wyśmienicie :thumbup:

image.png.3136c95196b180ff2dbc0fccf6d8a978.png

Edytowane przez sniper76
Opublikowano (edytowane)

@ju-rek @PiPoLiNiO

Na razie lecę na tym co widać ZT :stukniety: tRFC delikatnie docisnąłem, a natomiast tREFI najlepiej zostawić default w odniesieniu do gier online (standardowo tREFI w DDR5 jest wyrażany w cyklach zegara i określa, jak często pamięć musi odświeżyć swoje komórki) zwiększenie opóźnienia od razu czuję w grze... BF2042 szczególnie wrażliwy :/

Edytowane przez sniper76
Opublikowano

Takie coś ma wejść razem z nową AGESą na nowych BIOSach od ASUSA. Niby od jutra.

Cytat

Ta funkcja automatyzuje dostrajanie wewnętrznych parametrów sygnału dla bieżących ustawień, aby zmaksymalizować stabilność przy aktualnej konfiguracji. Może to zająć kilka godzin, a zoptymalizowane parametry zostaną zapisane w Fit Store. (Zaleca się wykonanie ponownej kalibracji od zera po zmianie pamięci RAM lub procesora.) Wartość DRAM Ratio musi być wyższa niż domyślny zegar odniesienia, aby funkcja mogła działać. Oznacza to 5600/4800 dla jednej kości RAM na kanał oraz 3600 dla dwóch kości RAM na kanał.

dimmfitpro.jpg.0f21b2fc236824c7e6779d13bf710bea.jpg

Opublikowano
12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Aida test pamięci wywalił po 2 minutach

To odpal mu tylko test pamieci ;) Bez cyklu mieszanego.

Sam test pamieci w AIDA jest slabiutki.

29 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Zaliczyło 4h30min. Aida test pamięci wywalił po 2 minutach

Masz po prostu niestabilnego proca w cyklu mieszanym kiedy dociskane jest FPU, ktore mocno cisnie po procku. Ale to nie znaczy , ze AIDA teraz bedzie wyznacznikiem testu do pamieci. Rownie dobrze mozesz odpalic TM5 i odpalic test FPU w aida jednoczesnie i pewnie TM5 tez sie skicha.

Opublikowano

I dla tego nie ma co dociskać timingów na żyletki, bo wychodzą właśnie takie kwiatki... mój przykład z tREFI ;) przez dłuższy czas nie mogłem ustalić co jest przyczyną dziwnych opóźnień w BF2042. Z pomocą przyszedł Grok3, który wyciągnął info z sieci :D

Opublikowano
3 minuty temu, sniper76 napisał(a):

przez dłuższy czas nie mogłem ustalić co jest przyczyną dziwnych opóźnień w BF2042

Zainstalowałem specjalnie BF2042 i chcę zobaczyć jak to się objawia. Może trochę bliżej objaśnij. Jakie ustawienia grafiki? Jaka mapa (jak są, bo nie w temacie tej gry) itp.

Opublikowano
9 minut temu, sniper76 napisał(a):

I dla tego nie ma co dociskać timingów na żyletki, bo wychodzą właśnie takie kwiatki... mój przykład z tREFI ;) przez dłuższy czas nie mogłem ustalić co jest przyczyną dziwnych opóźnień w BF2042. Z pomocą przyszedł Grok3, który wyciągnął info z sieci :D

A weź wklej co on tam wyciągnął bo aż trudno w to uwierzyć.