Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie teraz to działa. W sumie nie wiem co tu jeszcze można poprawić, ale na przykład cl 36 już chce trybić 🫤 

Delikatny nawiew mam, ale tylko delikatny jak coś. 

@ju-rek coś dodasz od siebie? Oczywiście nie będę próbował się zbliżyć do Twoich wyników, bo jak wiadomo są nie z tego świata 😛

17471586650302709244017859789095.jpg

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Adikon napisał(a):

coś dodasz od siebie?

Cos takiego nie ruszy? Zostaw GDM Enable, tRCDWR 45 (ewentualnie zobacz tRCD 46), tRRDL 12. VSOC ustaw pod swój procesor i VDDP, ale tu jakby się sypało przy twoim 1.00V spróbuj najpierw podbić do 1.10V.

Zrzutekranu2025-05-13200513.png.38524591bfc348eec7ffcb7551e7b597.png

Edytowane przez ju-rek
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tych dwóch opcji w biosie nie mam i idą z automatu właśnie 🫤(trcdwr i trcd).

W ogóle niższe vddq działa lepiej, a ciut wyższe na przykład powoduje błędy w tm5. Wiem, że ddr5 jest mało intuicyjne, ale nie wiedziałem, że aż tak 😅

Dobra ogarnąłem, ale sypie niestety.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Te temperatury na pulpicie czy w grach? U mnie w idle około 31, tm5 około 45-47 i gry okolice 42. 

Niestety co próbuję coś zbić to wywala. Wcześniejsza wrzutka działała i tm5 godzinę na luzie, a dziś wywaliło, więc wbiłem starszą opcję. Nie wiem czy kontroler słaby, płyta czy te aresy ;p

CL36 nie chce przyjąć, a wolę też nie wbijać VDD wysoko jakoś. Chyba się trzeba pogodzić z tym co jest :D

(taaa pogodzić...pewnie dalej będę próbował xD)

Zrzut ekranu 2025-05-13 230548.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

@sniper76 doszedłem do tego samego wniosku. Te nastawy z ss poniżej przechodzą 1,5 tm5 anta extreme. W sumie to nie wiem ile i czy w ogóle to coś zmienia w grach typu raceroom, wrc, ams2 czy ETS2. AMS2 jest najlepiej zoptymalizowany, raceroom ścina lekko przy pierwszym okrążeniu, a ETS to już różnie, ale najgorzej z tego wszystkiego. Zjechałem też z trefi, bo widziałem, że Tobie pomogło :). Nie walczę o wyniki w aida64 tylko niezmiennie o idealny frametime, bo moje oczy widzą więcej xD

Zrzut ekranu 2025-05-14 213338.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Rzeczywiście kosmos :woot: 

P.S. próbowałeś przenieść wszystkie ustawienia w zaawansowane DDR i CPU ?? (po staremu tylko tREFI trzeba wbić, bo nie ma tam) 

Wyłączyłem NITRO, a tu sobie dalej lata :hmm: gdzieś jeszcze jest...

image.png.51ffb1643bc2af525db77284587d5d5f.png

Edytowane przez sniper76
Opublikowano
14 minut temu, sniper76 napisał(a):

P.S. próbowałeś przenieść wszystkie ustawienia w zaawansowane DDR i CPU ?? (po staremu tylko tREFI trzeba wbić, bo nie ma tam)

Coś to zmienia? Ja ustawiam w menu asusa.

Opublikowano

@ju-rek

Trening pamięci praktycznie nie istnieje co bym nie zmienił i mobas wstaje praktycznie na pstryk :P zauważyłem iż ProcOdt UP, Down wskoczyły na wyższą rezystancję i Rtt też ustawiły się ja u Ciebie 40 48 40

Gdzieś mi mignął wpis, że to są ustawienia "bezpośrednie" którymi posługują się światowi overlockerzy :thumbup: 

Opublikowano
1 minutę temu, sniper76 napisał(a):

rening pamięci praktycznie nie istnieje co bym nie zmienił i mobas wstaje praktycznie na pstryk

Ale u mnie też wstaje bardzo szybko, trening jest tylko przy zmianie profilu pamięci na nowy.

Opublikowano (edytowane)

@Adikon

Napięcia dla MEM VDD, VDDQ, MEM VPP to zgodne z tym co podaje producenta dla 6000MT/s (26-36-36-96-132 1.4V) Twoje jak się nie mylę mają domyślnie 1.45V ??

Przegrałem na tym secie ponad 6 godzin w BF2042 i lata wyśmienicie bez najmniejszych anomalii co mnie bardzo cieszy :D ma to być stabilne, a nie cykać na "styk"

Edytowane przez sniper76
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, sniper76 napisał(a):

@Adikon

Napięcia dla MEM VDD, VDDQ, MEM VPP to zgodne z tym co podaje producenta dla 6000MT/s (26-36-36-96-132 1.4V) Twoje jak się nie mylę mają domyślnie 1.45V ??

Przegrałem na tym secie ponad 6 godzin w BF2042 i lata wyśmienicie bez najmniejszych anomalii co mnie bardzo cieszy :D ma to być stabilne, a nie cykać na "styk"

Tak, 1,45V, ale tak naprawdę wystarczyło vdd dać na tyle, a reszta lata niżej. Ja też nie chcę nic na styk. Testuję najniżej jak się da i jeśli przechodzi testy to zawsze dodaję kilka oczek w górę na zapas. Tak samo z CO cepa 😉. PBO też wyłączyłem, bo poza wyższymi temperaturami i lepszymi wynikami w syntetykach "profitów" nie zauważyłem.

Edytowane przez Adikon
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Moje pamiątki w trybie Expo też mają 1.4V (6000 MT/s, 28-36-36-68). Pozacieśniałem niektóre timingi, podniosłem prędkość do 6200 MT/s, plus FLCK do 2167MHz. Wszystkie napięcia poobniżałem, z wyjątkiem SOC i VPP. Podczas testowania stabilności w TM5 anta extreme miałem napięcia VDD 1.36V, VDDQ 1.11V, VDDIO 1.15V i było stabilnie przez 4 godziny testu. Tak samo 1 godzina w Aidzie. Dla pewności jeszcze podbiłem te napięcia o kilka oczek w górę. Więcej chyba nie ma sensu nic wyciskać z tych pamięci.

ZenTimings_Screenshot.png

Edytowane przez MarioDee
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Napięcia całkiem spoko. Moje fabrycznie potrzebują 1,45 i niestety muszę tyle trzymać przy niskich timingach, ale za to dobre radiatory nadrabiają, więc temperatury git. Jeszcze gdzieś czytałem, że dla 6000 nitro nawet lepiej całkiem wyłączyć, ale czy to prawda to nie wiem. Trefi zazwyczaj daję 65536 lub 32767 choć i z jedec też działa ok. 

Troszkę zmieniłem też, ale już za wiele raczej nie poprawię. Ewentualnie napięcia choć różnice w temperaturach marginalne, a zużycie energii też kosmetyczne. Nitro mode wyłączony, aida 64 ok z 4 pierwszymi odhaczonymi opcjami i tm5 anta extreme również. Co do FCLK to też nie widzę różnic w grach między 2000, a 2133 na przykład. Być może się mylę, więc chętnie wysłucham kolejnych porad, bo patrząc na naszych mistrzów to nadal jestem daleko w tyle ;p

Zrzut ekranu 2025-05-15 183326.png

Edytowane przez Adikon
  • Like 2
Opublikowano

@Adikon

Trochę dziwne, bo jak porównywaliśmy napięcia dla aresow, to Twoje są minimalnie gorsze, o 0.03v jeśli pamiętam na tych samych nastawach. To w teorii 1.45v powinno Ci wystarczyć z górka dla cl36 przy 8000mhz (mam w pełni stabilne 1.38v). A co do nastawu 1:1 to 6400cl26 jest stabilne na 1.55v, chyba 1.48v w pełni zadowalało 6200cl26, musiałbym podglądnąć bo 1:1 mało się bawiłem i niezbyt pamiętam napięcia. Może imc jednak masz słabe i dlatego ciężko masz ustabilizować coś ciaśniejszego?

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Adikon Do Ciebie :)

Nie ma szans przy tych nastawach niestety 🫤 Mówię o 6000 cl26 oczywiście.

12 minut temu, NoviAMG napisał(a):

@Adikon

Może imc jednak masz słabe i dlatego ciężko masz ustabilizować coś ciaśniejszego?

Też mam takie wrażenie. Vsoc zejdzie niżej, ale 1,15 już wywala tm5 przy takich nastawach jak wyżej. VDD może też coś da, ale robię z zapasem. Zresztą wczoraj jeszcze bardziej zluzowałem niektóre timingi, bo miałem ścinki w AMS2 online trochę i pomogło. W ogóle to moje AMD jakieś wybredne, ale przywykłem po części. TRFC2 i TRFCsb dałem wyżej, bo to podobno nie robi różnicy w grach, a poprawia stabilność.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

@Adikon

Jak Ci 1.15v vsoc się wykrzacza przy 6000mhz cl26 to wychodzi na to, że masz słabe imc w procku. 1.1v to ja mogę ustawić z palca dla 6200cl26 i jest to stabilne w pełni. 1.2v ustawiam dla 6400cl26 i też nie ma problemów, a nie próbowałem robić uv vsoc. 

Ps. Proshop przesunął wysyłkę 2x24 6000cl26 o 8 dni... Cóż, trzeba czekać. Może uda mi się do tego czasu kupić docelową płytę główną ;).

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1