Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Edycja 13th najczesniej poprzestawała na 7000-7200.

Bardziej w przypadku Aldera to jest prawda ;) Raptor bez problemu leci wyżej i to bez potrzeby posiadania Apexa.

Opublikowano

@tomcug
Wyciełem Ci wyrywek z tego pod spodem. 10:30 min. Ten koles kocha procki Intela, i składa zestawy dla swoich fanow, przerobił cała mase procesorów, wiec raczej nie mówiłby negatywnie, jezeli na nawet 14th gen tak mało procesorów zdołało stabilnie osiągać 8000mhz to wczesniejsze generacje były napewno nie lepsze

Opublikowano
47 minut temu, tomcug napisał(a):

Bardziej w przypadku Aldera to jest prawda ;) Raptor bez problemu leci wyżej i to bez potrzeby posiadania Apexa.

Powiedz to posiadanej przeze mnie sztuce 14700kf. Myślałem że tylko u mnie więcej niż 6800 nie zrobi, ale na apexie kolegi jest tak samo. W żaden sposób nie da się ustabilizować żeby zaliczyć vt3.

Opublikowano

To musisz mieć wybitnego kasztana. Przez moje ręce przewinęło się dużo procesorów i nawet zbliżonego nie trafiłem. Wszystkie proce 12. generacji, które miałem, poleciały na 7k na Apexie %-)

Opublikowano
4 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

@tomcug
Wyciełem Ci wyrywek z tego pod spodem. 10:30 min. Ten koles kocha procki Intela, i składa zestawy dla swoich fanow, przerobił cała mase procesorów, wiec raczej nie mówiłby negatywnie, jezeli na nawet 14th gen tak mało procesorów zdołało stabilnie osiągać 8000mhz to wczesniejsze generacje były napewno nie lepsze

Ten sam ziomek na i9 12900k zrobił 5.5ghz all core i 8000MT ram używając ASRock z790i :-)

Opublikowano

Mialem w rekach po kilka sztuk 12900k, 12700K, 13700K,

Generalnie na z690-a strix d4 dla 12700k i 12900k nie mialem odniesenia do ddr5

ale przy kilku sztukach 13700k - na z790 hero nie dalo sie uzyskac 8000MHz mi, najlepszy mojbin szedl na 7800MHz. No luck :) 

ale nie probowalem tez jakichs kosmicznych napiec.

Ramy w tym czasie mialem Gskill 7200MHz. Moze tez byc tak ze to one nie dzialaly stabilnie na 8000MHz.

10 godzin temu, wallec napisał(a):

akurat przy Intelach jego informacje sa akuratne.

on na zamowienie sklada i podkreca platformy na intelu i amd.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ket_rab napisał(a):

@sert na labie temat o ddr5 zakładałeś ? Pamiętam że coś tam aktywny byłeś.

Możliwe, że coś tam pisałem, ale w OC pamięci nigdy nie byłem dobry (nie potrafiłem spamiętać tych wszystkich nazw i zależności). Skoro już tu jesteśmy - to proszę o pomoc (konkretne wartości - pls) w dopracowaniu timingów 2 i 3 rzędu. Mój 14600K, poszedł stabilnie na mojej Z690tce maksymalnie na 7200mhz , ustawiłem więc tylko doświadczalnie 1 rząd,  - 2 i 3 bios dobrał domyślnie. Tak to obecnie wygląda:

udim72_6100.thumb.jpg.2fe272ec0b1546272aa3420c8c8ef640.jpg

Edytowane przez sert
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, sert napisał(a):

ustawiłem więc tylko doświadczalnie 1 rząd,  - 2 i 3 bios dobrał domyślnie. Tak to obecnie wygląda:

Szlifuj, bo jak na 7200mt odczyty w Aida są przeciętne 

Opublikowano (edytowane)

Będę szukał ściągi w sieci, na przykład takiej jak niżej   ->(bardzo podobna do mojej generalnie konfiguracja, ale różnica np. w tREFI jak dla mnie-laika - szokująca w porównaniu do do tego co bios ustawił u mnie" ->

Cytat

8000-tweaked-jpg.2635821

Edytowane przez sert
Opublikowano

Na kol. Wallec zawsze można liczyć :thumbup: aczkolwiek od niego (może póki co) skorzystałem tylko z ustawienia tRAS (u niego 56 - ja dałem na 54). Resztę ustawień wziąłem z tego co zamiesciłem powyżej z sieci jako cytat a odnoszące się do 8000mhz (jeśli u mnie bios ustawił mniejszą wartość to zostawiałem a jeśli w "cytacie" było mniej to kopiowałem tą wartość z cytatu, choć ona odnosiła się do 8000mhz, a u mnie jest 7200. Oprócz tego "na pałę" jednorazowo tREFI ustawiłem na to co widać oraz tRFCpg dałem jako połowę tRFC2... i jest to co poniżej.... i nie wiem w jakim kierunku iść dalej - zwiększać tREFI, co ew. obniżać? Może znany mi Moderator się odezwie...i zabierze głos? ;) 

udim72_6100_2.thumb.jpg.20a1b29c032dcf73e069184bf5f2f149.jpg

• Like 1
Opublikowano

No i muszę sam dochodzić... co i jak ... ;) Musiałem zejść do 7000, żeby zachować stabilne obecne timingi 1 rzędu.

Teraz jest tak, jak widać poniżej. Chciałbym dobić do 50ns (49.9) ;) Jakieś rady wskazówki? , bo jak nie - to będę drastycznie ciął tRFC2i tRFCpb ;) 

udim70_6000_2.thumb.jpg.ec7c2b219905d025a8371b4402aa6f3f.jpg

Opublikowano (edytowane)

Co daje włączenie opcji "Realtime timing" w biosie (choćby teoretycznie), zawsze mnie to zastanawiało? W Aidzie nie zauważyłem praktycznie żadnych różnic.

Edytowane przez sert
Opublikowano

OK, już się sam dowiedziałem ;) i podzielę się z tymi co też nie wiedzieli...

Jest to więc opcja, która po włączeniu pozwala np. za pomocą takiego programu od Asusa MemTweakIt - pod Windowsem w czasie rzeczywistym zmieniać timingi pamięci. Program niełatwy do znalezienia w odpowiedniej wersji ale wart poszukania ;) 

:) :) :) 

Real.thumb.jpg.c1f509226a8ac910b2c4eb3850f6cd3d.jpg

Opublikowano (edytowane)

image.png.44706d88d89c4dd5b5e668460c4f3205.png

FCLK 2167 sypie bledami
6400 ustawione w biosie - i tak startuje 6200.
cos mozna podzialac bardziej? na tych nastawach 3h extreme przechodzi
@ VDDIO 1.35 i VDDP 1.05 aktualnie

image.png

Edytowane przez Ali