Umpero 179 Opublikowano Niedziela o 13:56 Opublikowano Niedziela o 13:56 @piet Ten link https://www.youtube.com/watch?v=dlYxmRcdLVw ?
Umpero 179 Opublikowano Niedziela o 14:58 Opublikowano Niedziela o 14:58 (edytowane) @piet podrzucisz swoje nastawy? U mnie siedzą a-die... Swoją drogą to jak wklepuję jakieś nastawy i mam zresetowany bios na czysto to powinienem ustawić profil EXPO czy zostawić te podstawowe ustawienia pamięci, napięć itp i je modyfikować? Druga kwestia... testy pamięci robić przy wyłączonym PBO i CO ? Edytowane Niedziela o 15:01 przez Umpero
piet 16 Opublikowano Niedziela o 15:13 Opublikowano Niedziela o 15:13 Mam minimalnie podkręcone te z buildzoida jak wrócę do domu jutro to coś wrzucę. Expo nie jest wymagane, jak mam z biosu profil hynix 6000 podstawowe timingi 30 36 36 28 i reszta ustawien na tightest/high performance i wklepane te z filmiku. Na zawalonym systemie jest jak pamiętem 66ns z 9700x na 105w. Ale ja mam Msi, nie wiem jak wyglądają profile w Asrocku. Jest jeszcze nowszy bios z latency killer ale nie widzę potrzeby go wgrywać na razie, to wszystko bety są. 1
Imm 0 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) Zaczynam lekko świrować. Mam totalnego kasztana(7800x3D), który nie robi stabilnie 6400 MT choćbym nie wiem co, więc zjechałem ile się dało na 6200 i to działa. Oczywiście zdrowy rozsądek nigdy nie wygrywa w takich sprawach, więc naszła kolejna myśl - skoro tak, to powalczmy o 8000 MT. I tutaj schody, kombinuje jak koń pod górkę, luzując różne timingi, ale za cholerę nie jest stabilnie. Wywala TM5 najczęściej po 15-45 minutach. Obecnie(niestabilnie) jest tak: Jakieś podpowiedzi, z czego zejść/co zmienić aby to ustabilizować? Będę wdzięczny. Edytowane 23 godziny temu przez Imm
KPX 2 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Masz może jakiś nawiew bezpośrednio na pamięci? To tREFI przy takim napięciu na pewno będzie wywalać błędy przez temperaturę 1
Imm 0 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) To jest open bench, ale dodatkowo mam wentylator położony na pamięciach, nie widziały do dziś wyższej temperatury niż 47 stopni i to tylko przy ekstremalnym katowaniu TM5 z profilem Extreme@Anta. Przeglądając setki stron tematu podkręcania pamięci na forum overclock wpadłem na 2 wpisy osób, które uzyskały stabilność przy 8000 MT dopiero przy 1,57 VDD. Stwierdziłem więc - czemu nie spróbować. Ustawiłem, puściłem TM5 raz - przeszło, drugi raz - przeszło, trzeci raz.... przeszło. Karhu to mi przechodziło nawet wcześniej więc i teraz też. Przy takim napięciu, maksymalna temperatura to 50 stopni. Nie jestem przekonany czy chce mieć 1,57 VDD na stałe; aż mi się nie chce wierzyć, że trafiłem takiego kasztana na A-Die. Edytowane 6 godzin temu przez Imm
maxmaster027 98 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 17 godzin temu, Imm napisał(a): Zaczynam lekko świrować. Mam totalnego kasztana(7800x3D), który nie robi stabilnie 6400 MT choćbym nie wiem co, więc zjechałem ile się dało na 6200 i to działa. Oczywiście zdrowy rozsądek nigdy nie wygrywa w takich sprawach, więc naszła kolejna myśl - skoro tak, to powalczmy o 8000 MT. I tutaj schody, kombinuje jak koń pod górkę, luzując różne timingi, ale za cholerę nie jest stabilnie. Wywala TM5 najczęściej po 15-45 minutach. Obecnie(niestabilnie) jest tak: Jakieś podpowiedzi, z czego zejść/co zmienić aby to ustabilizować? Będę wdzięczny. Wrzuć sobie moje timingi, 1.52VDD z tymi timingami 60ns w adia lub 1.6VDD jeżeli zejdziesz CL26, 35 ,35 ,35. 58ns w AIDA. Działa z nitro 1,2,1. Jest najszybsze dla 7800x3d bo masz szyne przekreconą 102, FCLK 2133, co daje dosc dobre rezultaty. Wymaga jednak napiecia SoC dosc wysokiego.
Imm 0 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 42 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): Wrzuć sobie moje timingi, 1.52VDD z tymi timingami 60ns w adia lub 1.6VDD jeżeli zejdziesz CL26, 35 ,35 ,35. 58ns w AIDA. Działa z nitro 1,2,1. Jest najszybsze dla 7800x3d bo masz szyne przekreconą 102, FCLK 2133, co daje dosc dobre rezultaty. Wymaga jednak napiecia SoC dosc wysokiego. Dziękuję za sugestię. Ten zrzut ekranu z 8000 MT był super luźno ustawiony, bo szukałem w ogóle stabilności przy tej prędkości. Okazało się tak jak powyżej napisałem, że VDD 1,57 jest konieczne. Wiedząc to, teraz zacznę zaciskać ten profil, choć wątpię abym zszedł do CL34 bez dalszego podnoszenia napięcia(a tego już raczej nie chcę); ale to nie robi większej różnicy - samo CL niewiele robi dla wydajności. Działam. Jeśli natomiast mówimy o profilu przy 6200 MT - to takowy mam nawet minimalnie bardziej "zacieśniony" od Ciebie(CL26, tRFC 360, VSOC 1,25V i pierwszy rząd również o oczko niżej ustawiony), ale za to FCLK mam 2066 MHz minimalnie lepsze opóźnienia przy kolejkowaniu 3:2, które oczywiście można przegonić idąc w FCLK koło 2166 MHz, ale to dla mojego kasztana jest już granica stabilności(2200 jest mocno niestabilne), więc dla spokoju ducha pozostanę przy 3:2 i 2066. Nie używam BCLK, tylko ECLK, który również mam ustawiony na 102(103 już wywala przy moim CO). Ten profil jest 100% stabilny dla mnie(ponad 24h Karhu, TM5, Prime 95). Edytowane 5 godzin temu przez Imm
ju-rek 93 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Jestem w posiadaniu takich "cudeniek" i na razie sprawdziłem 6200cl28 (dość ciasno) z GDM Disable, na VDD 1.48 VDDQ 1.38 fclk 2200. Sprawdzam VDD 1.45v - obaczym VDD 1.45V przeszło TM5, no to z grubej rury 1.40 Edytowane 3 godziny temu przez ju-rek
maxmaster027 98 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 9 minut temu, ju-rek napisał(a): Jestem w posiadaniu takich "cudeniek" i na razie sprawdziłem 6200cl28 (dość ciasno) z GDM Disable, na VDD 1.48 VDDQ 1.38 fclk 2200. Sprawdzam VDD 1.45v - obaczym Takie to bym nawet chciał ale 2x32Gb
DR3GGO 24 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu @ju-rek Uuu, wyjściowo 6400 i CL30... musi być niezły bin.
maxmaster027 98 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 28 minut temu, Imm napisał(a): Dziękuję za sugestię. Ten zrzut ekranu z 8000 MT był super luźno ustawiony, bo szukałem w ogóle stabilności przy tej prędkości. Okazało się tak jak powyżej napisałem, że VDD 1,57 jest konieczne. Wiedząc to, teraz zacznę zaciskać ten profil, choć wątpię abym zszedł do CL34 bez dalszego podnoszenia napięcia(a tego już raczej nie chcę); ale to nie robi większej różnicy - samo CL niewiele robi dla wydajności. Działam. Jeśli natomiast mówimy o profilu przy 6200 MT - to takowy mam nawet minimalnie bardziej "zacieśniony" od Ciebie(CL26, tRFC 360, VSOC 1,25V i pierwszy rząd również o oczko niżej ustawiony), ale za to FCLK mam 2066 MHz minimalnie lepsze opóźnienia przy kolejkowaniu 3:2, które oczywiście można przegonić idąc w FCLK koło 2166 MHz, ale to dla mojego kasztana jest już granica stabilności(2200 jest mocno niestabilne), więc dla spokoju ducha pozostanę przy 3:2 i 2066. Nie używam BCLK, tylko ECLK, który również mam ustawiony na 102(103 już wywala przy moim CO). Ten profil jest 100% stabilny dla mnie(ponad 24h Karhu, TM5, Prime 95). Nie wiem o co chodzi "to takowy mam nawet minimalnie bardziej "zacieśniony" od Ciebie(CL26, tRFC 360, VSOC 1,25V i pierwszy rząd również o oczko niżej ustawiony), ale za to FCLK mam 2066 MHz minimalnie lepsze opóźnienia przy kolejkowaniu 3:2," Pytasz jakie ustawienia pownienes wrzucic ja Ci odpowiada. Piszesz ze masz lepsze 6200...Przecież to sie wiąże z duzo wyższym napieciem. Masz cl26, i to nie z 6200 a z 6324 co jest sporo wiecej w trybie 1:1, 124mhz w trybie 2:1:1 nie daja tyle ile 124 w trybie 1:1 Nie dawałem Ci tych nastawów bo prawdopodobnie z DDR 7200 bedziesz musiał użyc cos jak 1.65VDD u mnie dziala 1.59, ale to duzo zalezy od samych kosci, dlatego Ci podlalem profil co dziala ok 1.51VDD co jest całkiem spoko
Imm 0 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 7 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Nie wiem o co chodzi "to takowy mam nawet minimalnie bardziej "zacieśniony" od Ciebie(CL26, tRFC 360, VSOC 1,25V i pierwszy rząd również o oczko niżej ustawiony), ale za to FCLK mam 2066 MHz minimalnie lepsze opóźnienia przy kolejkowaniu 3:2," Pytasz jakie ustawienia pownienes wrzucic ja Ci odpowiada. Piszesz ze masz lepsze 6200...Przecież to sie wiąże z duzo wyższym napieciem. Masz cl26, i to nie z 6200 a z 6324 co jest sporo wiecej w trybie 1:1, 124mhz w trybie 2:1:1 nie daja tyle ile 124 w trybie 1:1 Nie dawałem Ci tych nastawów bo prawdopodobnie z DDR 7200 bedziesz musiał użyc cos jak 1.65VDD u mnie dziala 1.59, ale to duzo zalezy od samych kosci, dlatego Ci podlalem profil co dziala ok 1.51VDD co jest całkiem spoko Nie zrozumieliśmy się. Profil na 6200 MT(lub nieco wyżej z BCLK), mnie nie interesuje. Mam takowy zrobiony i jest git(przy moich ustawieniach działa na VDD 1.45). Pytałem w pierwszej wiadomości, co zrobić aby ustabilizować 8000 MT. Wrzuciłem screena z luźno ustawionym 8000 MT, które nadal nie było stabilne i dodałem takowe zapytania. Okazało się, że potrzebuję VDD 1.57, co napisałem w kolejnej wiadomości. Tyle zostawiam i teraz zacieśniam timingi. Edytowane 4 godziny temu przez Imm
maxmaster027 98 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 20 minut temu, Imm napisał(a): Nie zrozumieliśmy się. Profil na 6200 MT(lub nieco wyżej z BCLK), mnie nie interesuje. Mam takowy zrobiony i jest git(przy moich ustawieniach działa na VDD 1.45). Pytałem w pierwszej wiadomości, co zrobić aby ustabilizować 8000 MT. Wrzuciłem screena z luźno ustawionym 8000 MT, które nadal nie było stabilne i dodałem takowe zapytania. Okazało się, że potrzebuję VDD 1.57, co napisałem w kolejnej wiadomości. Tyle zostawiam i teraz zacieśniam timingi. Masz prosze wszystkie ustawienia VDD 1.54, VDD IOi Q 1.38, VDDG IOD 810, VDDG CDD 760, VDDP 1025, SOC 850, -32 bez scalara, masz nieco lepsza płytę wiec powinienes być w stanie na podobnym setupie to ustawić. W trybie 2:1 nie ma co przesadzac z napieciami, wbrew pozorą prowadza do wiekszej niestabilnosci niz odwrotnie, milej zabawy z OC
ju-rek 93 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu maxmaster027 Mogą być? Jak uważasz? Test na budżetówce Asus B650 Tuf. 1
Imm 0 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a): Masz prosze wszystkie ustawienia VDD 1.54, VDD IOi Q 1.38, VDDG IOD 810, VDDG CDD 760, VDDP 1025, SOC 850, -32 bez scalara, masz nieco lepsza płytę wiec powinienes być w stanie na podobnym setupie to ustawić. W trybie 2:1 nie ma co przesadzac z napieciami, wbrew pozorą prowadza do wiekszej niestabilnosci niz odwrotnie, milej zabawy z OC Napięcia w większości mają swój złoty środek dla wysokich częstotliwości, no z wyjątkiem VDD, bo takowe się prawie liniowo skaluje jeśli chcesz pchać MT wyżej lub CL niżej. Używam takich jakie są w moim zestawie najniższe - stabilne, a przynajmniej staram się. Luzik, ja na spokojnie jadę, każdy timing po kolei/test. Nie jestem zwolennikiem wrzucania całości od innych; oczywiście, dziękuję za przykład. Edytowane 1 godzinę temu przez Imm
maxmaster027 98 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 15 minut temu, ju-rek napisał(a): maxmaster027 Mogą być? Jak uważasz? Test na budżetówce Asus B650 Tuf. No napiecia naprawde niskie fajne kostki, masz to przy /6 u mnie cos takiego potrzebowalo by 1.48vdd ale ja uzywam /4 co nieco polepsza jakosc ale potrzeba wyższego napiecia. Możesz spróbować RTTWR /7 RttPark /6 i RttParkDQS /7 i jeszcze obniżyc napiecia.
Rekomendowane odpowiedzi