Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, z1k napisał(a):

A jaki to wyznacznik? xD

No taki że pałowanie zegara które podnosi odczyt nic nie daje natomiast latency owszem. U Ciebie te oba nastawy nie robią pewnie więcej jak 2% różnicy, ale skoro je dostrzegasz to nic tylko gratulować :D

Opublikowano

Tutaj mam odpowiedź od PTATRIOTa na pytanie jakie maksymalne temperatury wytrzymują moje kości (cl30 6000 Venom 2x16, hynix).

"IC can handle 0-85C, but usually your PC will have side fan flow to bring the heat, only if you’re using fanless PC."

Opublikowano

"Mit" wymaganych niskich temperatur ma zastosowanie głównie, gdy zacieśniamy timingi na żyletki i walczymy o 100% stabilność w sztucznym, ciągłym obciążeniu karhu, tm5 itp.
W grach nigdy nie widziałem tak wysokich temp jak w syntetykach.
Jak producent daje stock napięcie 1.45v to nie ma co się bać, że nam się ram spali - najwyżej będzie niestabilny jak zacieśnimy trefi i trfc.
Moje goodramy na stocku, bez nawiewu grzeją się nawet i pod 65-70 stopni i są w 100% stabilne.
Dopiero jak "dociskam" timingi to tak od 60+ trzeba uważać co się robi.

Sam producent w materiałach prasowych "wali" 1.5v i się chwali oc, a daje "lifetime" gwarancję więc....

TEST: IRDM DDR5 RGB memory modules with… OC potential - GOODRAM
https://www.goodram.com/en/blog-en/irdm-ddr5-rgb-test/

Opublikowano (edytowane)

No nic mądrego ani nowego nie napisałeś, ponad to, co zostało już w tym temacie napisane. Przeczytaj jeszcze raz.

A co do napięcia, to możesz spotkać kity, które mają domyślnie ustawione nawet i 1,55V dla 8000 i więcej. Naprawdę wystarczy się tematem zainteresować.

A wysokie temperatury to nie mit; w zależności od generacji GPU(i tego jak mocno się grzały), obudowy i wentylatorów w niej, można było w przenośni ugotować pamięci. Przykładów nie brakuje na forach poświęconych tematowi. I tak jak również zostało powiedziane, to zazwyczaj nie przeskoczy u osób, które już w syntetykach osiągają wysokie lub bardzo wysokie temperatury pokroju 60-75 stopni.

Tak samo jak faktem niestabilność przy wyższych temperaturach jeśli wydłużasz interwał odświeżania, a robi to prawie każdy, kto podkręca pamięć, bo jak powszechnie wiadomo daje to największy przyrost wydajności.

Edytowane przez Imm
Opublikowano

Dokładnie, napisałeś to samo, co zostało już napisane wcześniej w tym temacie i to raptem kilka postów wyżej, po co? Dlatego w pierwszym zdaniu napisałem "no nic mądrego ani nowego nie napisałeś, ponad to, co zostało już w tym temacie napisane".

Opublikowano (edytowane)

Puść kilka razy pod rząd aidę. Jak sprawdzalem stabilność i coś miałem rozklekotane to latency na l3 cache skakała mi od 12 do 28 🫣🫣🫣🫣 

Opoznienia większe na tym biosie, ale to pamięci, l3 bez zmian

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano (edytowane)

Wpadł mi w ręce RAM 2x32GB (Corsair Vengeance z bazowymi timingami 30-36-36-76). Thaiphoon Burner wskazuje, że A-DIE, zresztą tRFC z załączonego screenu zdaje się to potwierdzać (z tego,  co się orientuję M-DIE kończy się w okolicach 160 ns).

Testuję, na razie wygląda to ok. Dostrzegacie możliwość dalszej optymalizacji (na razie na 6000 CL30)?

screen1.png

aida.png

Edytowane przez DR3GGO