Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Pomijając ich kwestie techniczne, tak ten wygląd zawsze mnie odpychał. Nawet nie tyle te kryształki, co brak koloru czarnego

Pójdą pod H2O i nabiorą szlachetności :)

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, ju-rek napisał(a):

Ponoć te są b.dobre 1.45V 8000c36 https://www.amazon.co.uk/Acer-Predator-8000MHz-Comptuer-Compatible-Black/dp/B0DL5MZ2PM?th=1 

lub coś takiego 2x24 8400 https://www.amazon.co.uk/Acer-Predator-8000MHz-Comptuer-Compatible-Black/dp/B0DKMT5GL7?th=1

jest jeszcze wydana jedna wersja 8200c36 z napieciem 1.45V 
https://pc-builder.io/ram/-p60452

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

:D moje Vipery 8200 wracają do sklepu bo nie są w stanie utrzymać 8000, nawet luźnymi timingami. 

Krew mnie zalewa, że moje Lexary 6400 maja zablokowany VDD VDDQ bo na 1.43v włączają się nawet na 8200 z jakimiś tam timingami i prundu im brak na stabilizacje. 

Opublikowano

Miałem Vipery 8000cl36 i im 1.55v wystarczało żeby wczytać pulpit na 8000mhz cl36 ... Stabilności 0. 7800mhz to samo, więc trochę bieda. Wziąłem teraz viperki 2x32gb tylko dlatego że są w cenie praktycznie 2x16. Liczę na adie i że dualrank nadrobi słabości binu względem single rank :)

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, ernorator napisał(a):

moje Vipery 8200 wracają do sklepu bo nie są w stanie utrzymać 8000, nawet luźnymi timingami. 

Mam takowe i robiły 8000c34, może nie na jakiś super timingach, ale do dopracowania. Mam je jeszcze.

8200c36Patriot.thumb.PNG.4965e83fc0e07932100c8cb14d65894e.PNG

15 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Miałem Vipery 8000cl36 i im 1.55v wystarczało żeby wczytać pulpit na 8000mhz cl36 ... Stabilności 0

Moje 8000cl36 stabilnie Karhu robiły na 1.56v GDM wyłączone.

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano

Na tych egzemplarzach popuszczenie timingów itp nie dawało nic, według mnie bad bin adie.  A sn to jakoś niecała połowa 23r, więc może pakowali co leciało, i wywalone w klientów? Liczę na adie w dual rank, więc zadziadkuje na 6400mhz :E

Opublikowano (edytowane)

@NoviAMG

Vipery pod AM5 to są jakieś dziwne biny naprawdę. Wielu ludzi ma z nimi problemy i to nawet nie  z podkręcaniem/ustawianiem timingów, ale w ogóle z jakąkolwiek stabilnością przy prędkości podanej przez producenta(7800/8000/8200). Ty jeszcze kupiłeś teraz DR, to dopiero będzie "zabawnie". ;)

@maxmaster027 @ju-rek

Ja się dalej boksuje z moim zestawem i trafiłem na ścianę  w przypadku dwóch wartości i nie bardzo wiem czy mogę jakkolwiek to obejść(8000MT/2000/CL34-38/VDD1.56):

TRDRDSC - cokolwiek poniżej 10 wywala testmem5 w ciągu kilku sekund, a powinno robić 1.

TWTRL - cokolwiek poniżej 20 tak samo, wywala testmem5 w ciągu kilku sekund.

Próbowałem luzować inne timingi - bez efektu. Ktoś ma jakiś pomysł może? 

Edytowane przez Imm
Opublikowano (edytowane)

Ja mam z nimi taki problem jak napisałem. Ty takowych nie masz sądząc po wklejonych SS.

Natomiast pozostałe ustawienia możesz jeszcze zejść, CL32 robią u mnie na 1.59V, Cl30 przechodziło benchmarki przy 1.65V, wyżej nie próbowałem.

Edytowane przez Imm
Opublikowano (edytowane)

Swoją drogą @ernorator z którego roku/tygodnia Twoje są? Moje 15 tydzień 2023.

Nie znalazłem niczego podobnego w sensie problemu jaki ja mam nigdzie, zapytam jeszcze na forum overclock.

Edytowane przez Imm
Opublikowano

Patrząc po tym jakie masz VDD IO aż dziw bierze, że w ogole sie komputer uruchamia. Dość duza rozbierzność Mem VDDQ jest ponad 1.43V bo nie reportuje Ci w zentimings, a VDD IO masz 1.15V. To sa napiecia komunikacyjne, jedno odnosnie pamieci, drugie bardziej na lini CPU - RAM. Operują podobna iloscia danych wiec taka rozbierznosc może wpływać na gorsza stabilnosc. U AMD te napiecia mozna miec w roznych wartosciach ale nie az tak :) INTEL LUBI VDD=VDDQ ale nie AMD. Tutaj jak dasz 1.3 VDDIO to VDDQ 1.3-1.35~ wiec raczej tutaj jest problem a nie ze zle pamieci. 

Cytat

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Patrząc po tym jakie masz VDD IO aż dziw bierze, że w ogole sie komputer uruchamia. Dość duza rozbierzność Mem VDDQ jest ponad 1.43V bo nie reportuje Ci w zentimings, a VDD IO masz 1.15V. To sa napiecia komunikacyjne, jedno odnosnie pamieci, drugie bardziej na lini CPU - RAM. Operują podobna iloscia danych wiec taka rozbierznosc może wpływać na gorsza stabilnosc. U AMD te napiecia mozna miec w roznych wartosciach ale nie az tak :) INTEL LUBI VDD=VDDQ ale nie AMD. Tutaj jak dasz 1.3 VDDIO to VDDQ 1.3-1.35~ wiec raczej tutaj jest problem a nie ze zle pamieci. 

Niestety, to nie jest problem. Od czasu kiedy napisałem pierwszą wiadomość do Twojej odpowiedzi - dyskusję przeniosłem na forum overclock i tam też jedna osoba zwróciła na to uwagę, więc VDDIO zostało ustawione na 1.35V. Nie zmieniło to nic. Teraz na szybko zbliżyłem je jeszcze bardziej do siebie 1.35 do 1.38 aby być skrupulatnym - efekt jest taki sami, wywala się prawie natychmiastowo przy TRDRDSC=1 (generalnie na każdym poniżej 10). Próbowaliśmy również innych terminacji, siły sygnału itp... bez skutku. Jeśli masz jeszcze jakieś sugestię - chętnie spróbuję, bo na obecną chwilę - wygrywa teoria, że jest to jakiś dziwny bin lub konstrukcja pamięci(o czym wspomniał Jurek).

xxxx3.jpg.841870f1fdf50a9bffa89c9db16ca360.jpg

Edytowane przez Imm
Opublikowano
4 godziny temu, Imm napisał(a):

Niestety, to nie jest problem. Od czasu kiedy napisałem pierwszą wiadomość do Twojej odpowiedzi - dyskusję przeniosłem na forum overclock i tam też jedna osoba zwróciła na to uwagę, więc VDDIO zostało ustawione na 1.35V. Nie zmieniło to nic. Teraz na szybko zbliżyłem je jeszcze bardziej do siebie 1.35 do 1.38 aby być skrupulatnym - efekt jest taki sami, wywala się prawie natychmiastowo przy TRDRDSC=1 (generalnie na każdym poniżej 10). Próbowaliśmy również innych terminacji, siły sygnału itp... bez skutku. Jeśli masz jeszcze jakieś sugestię - chętnie spróbuję, bo na obecną chwilę - wygrywa teoria, że jest to jakiś dziwny bin lub konstrukcja pamięci(o czym wspomniał Jurek).

xxxx3.jpg.841870f1fdf50a9bffa89c9db16ca360.jpg

No mam pewnie obniż napiecie VSOC do 0.95V VDDG IOD 900 VDDG CCD 850, VDDP 1.02V ustaw VDDQ i IO na te sama wartosc w zakresie 1.36- 1.39V, ustaw nitro na 2-3-1 wyłacz memory context restore, zmien tWTRS na 6 a tWTRL na 24. Nie przekraczaj -CO 15 podczas robienia tego testu.