Skocz do zawartości

Jaki pad preferujecie do grania?  

71 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki pad preferujecie do grania PC/konsola?

• XBOX Wireless Controller
    • DualSense Controller

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.06.2025 o 21:26, j4z napisał(a):

Precyzję masz lepszą, czym dłuższy analog. Są z wymiennymi i ogólnie w padach się różnią długości. Ja nie lubię długich. xd

Nieraz jest soft w którym ustawiasz czułość i martwe strefy.

Są blokady spustów, dodatkowe łopatki czy guziki od spodu. Dla mnie i tak najważniejsze jak pad leży w mojej dłoni, bo z tych opcji nie korzystam. 

Kwestia wytrzymałości samego pada, jak i analogów (hall <3)

Precyzja większa im dłuższy analog? Analog to ten stick po lewej? ja bym powiedział, że im krótszy, tym precyzja większa - chętnie bym takiego pada przyjął, że połowę krótszy niż xboksowy, w FIfie fajnie : )

Ten Vader wygląda na jakiś plastik fantastik? : ) EDIT: Dobra, tylko na tej fotce na forum ; )

Vader 4 Pro? Najlepszy tak do 600zł? hehe

Te pokrętła na twardość gałek - to wytrzymałe jest? Bo jak widzę takie adjustowanie, to myślę sobie, że tam w środku jest jakiś mechanizm, który jednak osłabia całość konstrukcji gałkowej i łatwiej ją wychylić mocniej niż producent przewidział no i w efekcie - schrzanić?

Edytowane przez Sponsi
Opublikowano
19 minut temu, Sponsi napisał(a):

tysiąc godzin w jakieś coś to jak u mnie 100 godzin w Fifę ; )

Nie gram raczej w Fifę, ale ogólnie intensywność użycia pada w Fifie dla mnie się nie różni zbytnio od wymagających platformówek, Metroidvania etc.

2 godziny temu, Sponsi napisał(a):

Precyzja większa im dłuższy analog? Analog to ten stick po lewej? ja bym powiedział, że im krótszy, tym precyzja większa - chętnie bym takiego pada przyjął, że połowę krótszy niż xboksowy, w FIfie fajnie : )

Tak w zasadzie jak dłuższy to precyzja lepsza, bo masz lepszą równiejszą kontrolę w szerszym zakresie, bardziej precyzyjnie na dłuższym możesz sterować. Ale to też zależy od gry i preferencji. Dłuższy bardziej mi pasował do samochodówek jak forza, albo do strzelanek typu fps, typu np. Doom.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Pany kupiłem tydzień temu dwa pady: 

- GameSir Cyclone 2

- Flydigi Vader 4 Pro

Wcześniej miałem:

-GameSir T4 Cyclone Pro (tzn. mam cały czas) :)

Za dawniejszych czasów używałem padów od xbox360, xbox one, xbox series

Pokuszę się więc o podsumowanie i moje subiektywne porównanie. Przy czym ja gram na padach w symulatory więc te odczucia będą nakierowane bardziej w tą stronę.

Jedziemy :) :

- GameSir Cyclone 2

https://gamesir.com/pl/collections/new-arrivals/products/gamesir-cyclone2-black

- Ilość dodatkowych przycisków - 3 przyciski

- Mapowanie - dowolne mapowanie i konfigurowanie wszystkich przycisków zarówno na klawiaturę jak i myszkę

- Komunikacja - 1000Hz/250Hz/500Hz - UWAGA pad mi nie działa na 1000Hz, tylko i wyłącznie na 250/500. Tzn działa na 1000, ale się ciągle rozłącza

- Aplikacja - dedykowana aplikacja na PC i Androida - na aplikacji od PC ustawimy wszystko

- Regulacja grzybków - BRAK

- Przestawienie triggerów z analoga na cyfrowe - TAK

- Regulacja RGB czyli co ma świecić - TAK

- Oprogramowanie - w jęz. polskim, stabilne, ikonka stanu naładowania baterii

- Cena - ja kupiłem na Allegro za 199zł razem z ładowarką

- Własne odczucia

Pad względem vadera posiada lepsze wg. mnie triggery - delikatniej chodzą i mają większy zakres. Tylne łopatki są większe. Wszystkie przyciski chodzą odrobinę lepiej niż na Vaderze, ale tylko odrobinę. Pudełko i estetyka wykonania wydaje mi się nieco lepsza niż w Vaderze

- Flydigi Vader 4 Pro

https://en.flydigi.com/

- Ilość dodatkowych przycisków - 6 przycisków

- Mapowanie - dowolne mapowanie i konfigurowanie wszystkich przycisków zarówno na klawiaturę jak i myszkę

- Komunikacja - 125Hz/250Hz/500Hz/1000Hz - działa mi bez problemu na 1000Hz + ustawienie 8/10 itp bitów - co nawet dokładnie nie wiem czemu służy, ale do e-sportowcy na pewno docenią

- Aplikacja - dedykowana aplikacja na PC i Androida - na aplikacji od PC ustawimy wszystko

- Regulacja grzybków - JEST

- Przestawienie triggerów z analoga na cyfrowe - TAK

- Regulacja RGB czyli co ma świecić - TAK

- Oprogramowanie - niestabilne - potrafi nie zapamiętać zmian lub niewłaściwie przełączyć profil, tylko po angielsku, brak ikonki naładowania pada (dostępna poprzez androida na telefonie)

- Cena - ja kupiłem na Allegro za ok 250zł

- Własne odczucia

Ogromną zaletą Vadera względem Cyclone 2 jest aż 6 dodatkowych przycisków co akurat mi się bardzo przydaje do gry Omsi 2 gdzie np wreszcie mogłem sobie ustawić manualną skrzynię biegów. Drugą ogromną zaletą, którą docenić powinni wszyscy jest manualna regulacja grzybków - żeby chodziły łagodniej lub mocniej. I znów - do Omsi rzecz bezcenna.

GameSir T4 Cyclone Pro

https://gamesir.com/pl/pages/tutorial-how-to-use-gamesir-t4-cyclone-pro?srsltid=AfmBOoqsNuFPDhVApXMe8ZsCa8wzsQ1uN4TMY7cTQ0JpolFRoBbrqNYc

- Ilość dodatkowych przycisków - 3 przyciski

- Mapowanie - jedynie przycisków w samym padzie - brak możliwości za pomocą aplikacji własnej zmapowania na klawiaturę/myszkę. Za pomocą zewnętrznych programów można zmapować oczywiście wyłącznie główne przyciski. Dodatkowe przyciski można zmapować wyłącznie jako powtarzające główne przyciski lub ewentualnie makra.

- Komunikacja - 1000Hz (po ręcznym update) - nie robiłem więc nie wiem czy by mi nie rozłączało

- Aplikacja - dedykowana aplikacja tylko na Androida

- Regulacja grzybków - NIE

- Przestawienie triggerów z analoga na cyfrowe - NIE

- Regulacja RGB czyli co ma świecić - NIE bo nie ma RGB : ) 

- Oprogramowanie - brak na PC, tylko na Androida na telefonie

- Cena - ja kupiłem na Allegro ok rok temu - za ok 220zł

- Własne odczucia

Pad do dzisiaj działa bezbłędnie jak za pierwszym razem, ale brak mapowania przycisków jest jak dla mnie ogromną wadą

Te pady vs pady od xbox series x

Grałem na padach od xboxa 4 lata. Z czego z 2 lata od series x (podstawowy) i każdy z ww padów łącznie z najsłabszym T4 DEKLASUJĄ pady od xboxa pod każdym względem. Dla mnie pady od xboxa były za duże bo mam małe dłonie, ale... dla osób z dużymi dłońmi z kolei te pady mogą być za małe. Jeśli chodzi o precyzję analogów czy triggerów tutaj jest o wiele lepiej. Nie ma też oczywiście dodatkowych przycisków. Są dopiero w elite, którego nigdy nie miałem i kosztował majątek. Dla osób lubiących kolorki także i na tym polu zarówno Vader jak i Cyclone oferują coś czego nie mają od xboxa. Co do możliwości mapowania myszki łącznie z krzywą czy martwą strefą być może jakieś zewn. programy to robią i z padem od xboxa, ale tu mamy natywne fajne oprogramowanie. Jako smaczek dodam, że od Cyclone 2 w jęz. polskim :) 

Konkluzja

Kupiłem jednocześnie Vadera i Cyclone 2 żeby wybrać jednego z nich. Ostatecznie stanęło na tym, że nie tylko zostawiłem oba, ale jeszcze dokupiłem dodatkową sztukę Vadera bo boję się, że np. w Vaderze 5 nie dadzą aż 6 dodatkowych przycisków, które zrobiły mi game-changer w Omsi 2 :) Łyżką dziegciu w tej beczce miodu może być fakt, że użytkownicy Vaderów zgłaszają, że po jakimś czasie te pady się psują. Te opinie są zarówno w Polsce jak i za granicą. Dlatego też dokupiłem jeszcze jednego :) Ale być może w spokojnych grach jak symulatory nie dotknie mnie ten problem.

Generalnie w moim subiektywnym teście zwycięzcą okazał się VADER 4 PRO. Dodatkowe przyciski, działające 1000Hz, regulacja grzybków czynią go jak dla mnie wyborem nr 1.

Edytowane przez hubio
  • Thanks 2
  • Upvote 4
Opublikowano

Osobiście wiele na pasach nie grałem ostatnio a czasy PSX mam dawno za sobą, kupiłem nie dawno pada od iksa i gra się fajnie, nie mam porównania z tym od PS5 ale za to nie dawno kupiłem w promo na Temu to cudo:

https://allegro.pl/oferta/manbaone-profesionalny-gamepad-dla-pc-switch-tv-android-ios-17886603276

Ciekaw jestem porównania z tym od iksa. A ktos z formuowiczow go może ma albo miał i może coś powiedzieć na jego temat?

Opublikowano

Nie wiedzialem ze taki watek istnieje. Ktory pad ogolnie jest wygodniejszy pod wyscigowe arcadowe gierki czy to kwestia indywidualna? Dosc mocno ogolne pytanie ale moze jest odpowiedz ktory pad wam lepiej lezal w dloni? Ten pod konsole PS czy xboxowy pod granie na PC

Opublikowano (edytowane)

@Pan Mateoo miałem, jak pisałem, wszystkie pady pod xboxy (bez elite). Używałem też pod PS4 i pod PS5. Pady pod PS4/PS5 w ogóle mi nie pasują. Te od xboxa series były ok, ale ja mam małe dłonie i lepiej mi leżą te o których napisałem. Co do wyścigów i braku potrzeby używania wielu przycisków poleciłbym do wyścigów Cyclone 2. Bardzo miłe w dotyku analogi. Od momentu zobaczenia w pudełku widać, że to wysoka klasa. 

W swoim teście nie powielałem znanych rzeczy jak Efekt Halla w padach o których pisałem czego nie ma w xbox oprócz elite itp. Ja bym polecił do wyścigówek Cyclone 2. Na pewno nie pada od xbox series (podstawowego). Elite nigdy nie miałem, ale jest 2-3 droższy od Cyclone 2.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Moim zdaniem jest to mocno indywidualna kwestia. Nie jestem fanem symetrycznych analogów, ale jeśli chodzi stricte o wyścigi, najlepiej leżał mi chyba DS4. DS5 ogólnie nie lubię. A poza wyścigami leży mi najlepiej Victrix Pro BFG. Vadera i tego drugiego, co testują tutaj forumowicze, nie miałem w rękach. Miałem jeszcze jakieś Nacony Revolution i zwykłe, Razery Wolveriny, X360, XSX.

Opublikowano

Ja tak może z innej beczki, ale czy sony ma jakiś patent na dzielonego d-pada(krzyżaka)? Bo chyba tylko widzę taki rodzaj d-pada właśnie w padach od sony, a w innych to ten łączony który np. w takim Tekkenie to ssie niemiłosiernie :) skos zrobić to graniczy z cudem :) niby w padzie od series jest trochę lepiej, ale tylko trochę. 

Opublikowano

Tylko z obrazka wyżej wynika że on także jest łączony, a mi chodzi o konkretnie dzielony krzyżak, tak jak właśnie jest w padach od PS. To jest bardziej ciekawość czemu producenci stosują łączone krzyżaki zamiast osobnych. Jak jeszcze więcej grałem to właśnie w Tekkenie pad mimo tego że mi w ogóle nie pasuje, to krzyżak działał jak należy, a w tym xboxowym to naciskając skos np. dół-prawo to było albo prawo, albo dół :) skos to raz na ruski rok wskoczył...  

Opublikowano
W dniu 2.11.2024 o 02:18, Zas napisał(a):

Xbox, bo na dwa AA.

Ile wam taki 8BitDo Ultimate 3, Gamesir Cyclone/T4 Pro albo Flydigi Vader 4 Pro trzyma? 
Zresztą i tak - ładować po kablu, jak się wyczerpie bateria, zamiast grać? Nie wyobrażam sobie tego, a czasem pad mi pada :Pw połowie wyścigu w MotoGP.

Prawie roczny odkop, ale może komuś się przyda moja odp. :) Przed kupnem swojego pierwszego Cyclone miałem podobne obawy. Wolałem zawsze AAA szczególnie, że mam ładowarkę i akumulatorki. Jest to pewna niedogodność, ale łatwo ją przezwyciężyć. Na aplikacji pod androida jest pokazywany stan baterii więc można się w porę zabezpieczyć. Dodatkowo np. na Cyclone od momentu jak zacznie migać dioda jest jeszcze 30 min. Fakt - może ze 3 razy w ciągu roku zdarzyło się, że zapomniałem sprawdzić i padł mi pad... :) Ale idzie przeżyć, szczególnie, że np Cyclone ładuje się ok 1 godz, a tak żeby dokończyć grę to starczy z 15min. Inne rozwiązanie to kupić więcej niż 1 pad :) Generalnie nawet w minimalnym procencie ta niedogodność nie powoduje, że chciałbym wrócić do padów od xboxa :) No i bez AAA pady są lżejsze :) 

Opublikowano

Dla mnie jedno, jak i drugie rozwiązanie nie jest problemem. Baterie w XSX? Miałem akumulatorki i zmieniałem. Akumulator w Victrix? Podłączam kabel od ładowarki i gram dalej. W PS4 się wkurzałem, bo co 6h musiałem ładować, ale żyłem. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, hubio napisał(a):

No i bez AAA pady są lżejsze :) 

I jak te Twoje pady mają się do pada od xa z bateriami, pod względem ciężaru? Są znacznie lżejsze? Dla mnie to akurat jest duży minus(lekkie pady), jak trzymałem pady od Sony to chyba jedynie od PS2 miał odpowiedni ciężar, może nawet trochę za ciężki, a później to były piórka. Tak samo od xboxa, muszę go czuć, bez baterii na kablu nie pogram :) po prostu źle mi się go trzyma, jakbym nic w ręku nie miał. Trochę irytujące jest to w padach od xa, że one chyba nie mają powiadomienia że zaraz baterie padną, a ostatnio jak mi przy Messmerze baterie padły kiedy był na hita, to ... :) 

Opublikowano
8 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

I jak te Twoje pady mają się do pada od xa z bateriami, pod względem ciężaru? Są znacznie lżejsze?

Szczerze? To już nie pamiętam. Gamesir był lżejszy i mniejszy ale w jakim stopniu nie pamiętam. Ale momentalnie mi się lepiej na nim grało. Ale jak pisałem - dla osób z małymi dłońmi/średnimi jest dobry, ale dla osób z większymi niekoniecznie. W oficjalnej specyfikacji na pewno są dokładnie informacje odnośnie wagi.

• Like 1