Skocz do zawartości

Jaki pad preferujecie do grania?  

77 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki pad preferujecie do grania PC/konsola?

• XBOX Wireless Controller
    • DualSense Controller

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Chętnie bym spróbował padzika od PS5 żeby poczuć ta haptyke. Szczegolnie ze gry Sony sa natywnie obslugiwane na PC przez niego.

Nie lubię przesadnych wibracji, nie lubię tej całej haptyki :E Nie lubię tych adaptacyjnych triggerów. 

Mam pada od PS5, młody na nim gra, ja wolę typowy układ zbliżony do xboxowego i minimalne wibracje, a czasami i całkowicie je wyłączam :E

Ostatnio jak kupiłem Death Stranding 2, stwierdziłem, że dam jeszcze szansę i zobaczę jak się na tym gra :E 20 minut wytrzymałem i wróciłem do Cyclone 2 bo teraz na nim gram głównie na codzień, albo czasami na 8bitdo

Opublikowano

Padzik przyszedł Cyclone2, kształt xboxowy więc leży bardzo fajnie. Pierwsze co zrobiłem to wyłączyłem podświetlenie, w appce widać bieżący stan akumulatora to na +. Ale co zauważyłem jak podłączę dongla od pada to net idzie jak żółw, odłączę, net wraca do "normlanej" prędkości :E te niby opcje oszczędzania energii w menadżerze odhaczone. Co jeszcze można zrobić? 

Opublikowano (edytowane)

Zmień USB/ załóż aktywny hub itp. Ewentualnie jak nie grasz w super szybkie gry ustaw 250Mhz albo 500Mhz zamiast 1000 ... Dodam od siebie, że mi na 1000 się ciągle rozłącza... Korzystam z 250 ale do symulatorów starczy. W Vaderze 4 Pro zawsze miałem stabilne 1000Mhz i sam dongle z 3xwiększy.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano
12 minut temu, hubio napisał(a):

Zmień USB/ załóż aktywny hub itp. Ewentualnie jak nie grasz w super szybkie gry ustaw 250Mhz albo 500Mhz zamiast 1000 ... Dodam od siebie, że mi na 1000 się ciągle rozłącza... Korzystam z 250 ale do symulatorów starczy. W Vaderze 4 Pro zawsze miałem stabilne 1000Mhz i sam dongle z 3xwiększy.

Żadnego huba nie posiadam, tylko te usb co w kompie. I różnie podłączałem i nie ma zasady... Odpaliłem Steama i włączyłem pada, niby online, ale w oknie znajomych napis "rozłączono" i sejwów z chmury nie chciało zassać... wyłączyłem pada znajomi znowu online... Włączyłem grę i dopiero jak się odpaliła, to włączyłem pada... cud nad Wisłą, znajomi dalej aktywni :) więc nie drążyłem tematu. Jutro popatrzę na te Hz i potestuję. Ale ewidentnie coś się gryzie po włączeniu pada, jakby te dongle(do wi fi też mam dongla) się ze sobą gryzły, choć xboxowy nie robi problemu. Jeszcze coś było wspominane o przełączeniu z 2,4Ghz na 5Ghz, ale mój stary router takiej opcji nie posiada :/ chyba tplink wr740. 

Już samo włączenie pada, powoduje zamulanie neta. 

Opublikowano (edytowane)

Całkiem możliwe, że się gryzą. Jak masz możliwość, jednego wsadź pod tył, a drugiego pod panel przedni. Ja np. mam tak w jednym z TV boxów, że po podłączeniu dysku USB zaczyna zamulać mocno pilot bezprzewodowy. Te urządzenia na siebie wpływają. Cyclone idzie na 1000MHz więc daje ognia na pełnej... Może wpływać nie tyle co na sam net co na dongla od netu

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano

Tak już robiłem, ale chyba bez efektu było. Najlepsze jest to( tak mi się wydaje) że on po którymś włączeniu i wyłączeniu przestaje kolidować i net wraca do normy, mimo włączonego pada :E , ale to tylko takie przypuszczenia. Jutro coś znowu chyba pogram to zobaczę jak się zachowuje, to wystarczy wsumie tylko włączyć pada i zobaczyć co z netem jest. Ale jest to takie irytujące.  

Opublikowano

U mnie takiego problemu nie ma, sam dongle jest podłączony do PC przez stacje dokującą od pada.

A teraz doczytałem, w czym problem, no może być ze ci dongle zakłóca sygnał WiFi, musisz je jak najbardziej od siebie odsunąć.

• Thanks 1
Opublikowano

Mam jakieś przedłużki usb więc jutro spróbuję dongla od wifi odsunąć jak najadalej. Jakiś tropy już są, ale z tym steamem jest trochę dziwnie, bo on nie przechodzi w tryb offline, tylko rozłącza znajomych... Jutro się trochę więcej pobawię i dam znać. Dzięki 

Opublikowano

Ale oprócz rozłączania znajomych na steam masz normalnie cały net? Jak samo rozłączanie znajomych bez netu to jeszcze sprawdź czy przypadkiem nie masz z d. zmapowanego jakiegoś przycisku z pada na steam pod to rozłączanie? Bo cyclone chyba działa w trybie xboxa i steam imput. A jak cały net siada to dongle na siebie wpływają.

• Like 1
Opublikowano

@hubio tak net jest, ale w slowmo, właśnie zdziwiło mnie to że steam pozostaje online, a znajomych rozłącza, ale jak włączyłem grę a dopiero później pada, to problemu nie ma :E i tutaj właśnie głupieje. Popatrzę z ciekawości na mapowanie guzików, ale to raczej na 99% nie będzie to. 

Pierwsze co zrobię to podłączę dongla od neta/pada do przedłużki i będę wiedział, a jak nie pomoże to spróbuję te Hz obniżyć. 

Opublikowano
3 godziny temu, j4z napisał(a):

Od początku mówiłem, że pewnie zakłóca. A jak jeszcze net na USB i obok siebie są...

Tak mówiliście, chyba z @lukadd że tak może być i strzał w 10. 

Zrobiłem jak @Kadajo czyli podłączyłem dongla pod stację, stację pod stolik i działa jak ta lala 😁 

Dziękuję wszystkim.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie siedzę w ogóle w temacie padów. Co byście polecili typowo pod Forzę? Kiedyś wszyscy polecali pady od Xboxa. Nadal tak jest? Na ostatnich kilku stronach widzę dyskusje o jakimś Cyclone. Warto go brać zamiast tego do Xboxa? 

Z tego co widzę na Xkom pady te zwykle wyprzedane oprócz czerwonych, te za 500-700 to za drogie. Co do tego Cyclone to chodzi o ten GameSir Cyclone 2? Oprócz moreli też go nigdzie nie ma a co do tego sklepu nie mam zbyt miłych wspomnień. 

Opublikowano

Jakoś wibracje mnie nigdy nie cieszyły chociaż może to przez to że lata temu dosyć sztucznie działały. Bardziej zależy mi na wytrzymałości pada i precyzji sterowania. 

Opublikowano (edytowane)

@Asag ja jeszcze polecam Vder 4 pro. Też o nim pisaliśmy. Kompleksowo trochę lepszy od Cyclone 2. Jedynie analogowe triggery w Cyclone mają nieco większy zakres i jak dla mnie nieco lepiej chodzą. Ale mapowanie przycisków, ich ilość brak rozłączania - wszystko w Vader 4 pro jest lepsze. A najlepiej kup oba i sobie sprawdź. Tylko nie skończ jak ja :)  Kupiłem oba aby oddać jeden, a zostawiłem ostatecznie obydwa bo były oba genialne. Ostatecznie Vadera sprzedałem i zostawiłem Cyclone ale tylko dlatego, że kupiłem sobie kierownicę. I po prostu do symulatorów pociągów wystarczył mi Cyclone 2. Oba pady są super. Miałem porównanie z padami od xbox series x i PS5 i nigdy w życiu bym ich nie wybrał w porównaniu z Vaderem czy Cyclone i to nawet jakby tyle samo kosztowaly, a wiemy, że są tańsze :) 

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano

Zdecydowałem się jednak na Cyclone 2, używany będzie sporadycznie i nie widzę sensu dopłacania 100-150 do Vadera 5. 

Przyszedł dzisiaj ta wersja ze stacją dokującą, podpiąłem ją do kompa i do stacji tego dongla. Wszystko jak na razie działa bez instalowania dedykowanej aplikacji tylko mam jedno pytanie. Ten przycisk Home świeci mi się na czerwono, czy przy połączeniu z PC nie powinien świecić na zielono? W instrukcji pisze że tryb czerwony zalecany do Switcha. Niby pierdoła ale nie chciałbym jakichś konfliktów. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Asag pewnie już sobie poradziłeś, ale dopiero po instalacji appki możesz zmieniać kolory podświetlenia. 

A ja mam pytanie, idzie ustawić kolor leda w zależności od poziomu naładowania pada? I jak z ładowaniem czekacie na prawie całkowicie rozładowanie, czy po sesji odkładajcie na stację?