Skocz do zawartości

Zdrutowane przez Pentiuma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Też miałem w życiu sporo takich sytuacji że coś starego po zmianie wydawało mi się lepsze, tak to jest jak człowiek nie wymienia czegoś regularnie to się przyzwyczaja do starych śmieci jak Ferdek Kiepski do swojego fotela ;D

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Ale ja tu serio na starym IPS mam lepsze wszystko względem tego VA. Więcej ustawień jak Gamma, temp barw, odcień, kolor poza standardowymi jasność, kontrast, ostrość. Do tego wszystkiego panel 10 bitowy no i nie ma tego syfu przy przewijaniu, ale jest mniej płynnie bo tylko 65 Hz po OC. Teraz widzę, że ciężko będzie znaleźć coś lepszego.

Opublikowano (edytowane)

Wiem że serio ale to o czym napisałem wyżej też istnieje u wielu osób :P sprawdz sobie ten model na ips'ie co podałem masz test u hudsona w wersji 27" jak chciałbyś zobaczyć: 

Spoiler

to jest ten sam panel co 32"

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
9 minut temu, Send1N napisał(a):

Wiem że serio ale to o czym napisałem wyżej też istnieje u wielu osób :P sprawdz sobie ten model na ips'ie co podałem masz test u hudsona w wersji 27" jak chciałbyś zobaczyć: 

Pokaż ukrytą zawartość

to jest ten sam panel co 32"

Widziałem u niego wcześniej recki modeli omen x32 i 32q. U stilgara też chyba z 10 różnych a i tak źle wybrałem XD 

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano

Jak najbardziej rozumiem rozczarowanie, sam z tego powodu pozbyłem się Xiaomi 34 mimo początkowego zachwytu rozmiarem i zachęcających recenzji to wcześniejszy Samsung 24CFG70 na szybkiej matrycy va był pod każdym względem lepszy. Obecnie też mam szybkie va od Samsunga i jestem zadowolony, następny przystanek oled.

Opublikowano (edytowane)

Xioami i piękne recenzję w necie nauczyły mnie że na monitorze/tv lepiej nie oszczędzać, najtańsze 34 i na YT ochy i achy, a rzeczywistość okazała się brutalna, porządna jakość obrazu daje o wiele więcej satysfakcji z rozrywki czy codziennego użytkowania, w moim przypadku monitor to jest jeden z najdłużej używanych podzespołów.

Edycja: Parę dni temu do mojego Złomka z 2007r kupiłem monitor też z tego roku Dell 2707 ips i jestem nim zachwycony, jakość podświetlenia matrycy jest w nim bardzo dobra w przeciwieństwie do współczesnych monitorów ips, nawet kontrast jest powyżej standardu 1000:1 szkoda że tylko 60hz.

Edytowane przez Keleris
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Mar_s napisał(a):

Po takiej recenzji raczej nadmiaru chętnych nie przewiduję.  :P 

Przecież mi przeszkadzały typowe dla VA bolączki i jak komuś to nie przeszkadza i nie siedzi po nocy to cacy monitor za 559 złotych. Nawet za te 700 jest ok bo gwara producenta. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

8 godzin mi zajęło przełożenie bebechów z AM4 na AM5. Płyta główna okazała się być dziewicą więc kolejny "zwrot" z supertech który był nówką. Myślałem, że max 2 godziny i będzie po robocie, ale jeszcze na początku wymyśliłem sobie, że zmienię wenyle na radiatorze. Parę dni wcześniej posklejałem je kropelką i o ile na początku klej nie wiązał tak po parunastu godzinach mur-beton. Musiałem też trochę poczekać aż ram wsadzą do automatu. Gdy chciałem sprawdzić na szybko czy to w ogóle odpali, czy RGB dobrze podłączone, użyłem starej karty GT430 która jak się okazało nie pali. Jest za stara do takiego kompa więc te niby karty "na zaś" można wywalić. 

Wszystkie złączki są odwórcone o 180* względem tego co na Gibabyte było więc kable od USB, HD audio itp trzeba było zaginać w drugą stronę. Brak też quick connect do front panelu jak u GB i trzeba po kabelku podpinać...

Patola też z tym, że M.2 nie czyta dysku M.2 Sata i nadal musze korzystać z adaptera...

Spoiler

s8mePME.jpeg

CVP9Pyx.jpeg

9R82CpT.jpeg

YYHOM26.jpeg

pT2beIt.jpeg

9FBic8s.jpeg

Troche bałem się o Giętusa czy mu się życie nieodwidzi, ale w sumie wyjąłem i wsadziłem go po trzy razy i działa. Przez te parę miesięcy pcb się chyba trochę naprostowało bo trochę łatwiej wchodził niż przy pierwszym montażu.

Spoiler

Stare

pNiuKUf.jpeg

rNnItb1.jpeg

Nowe

YOUjUOw.jpeg

Gdyby mi się tyle nie zeszło z tym wszystkim to może bym bo rozebrał i te blachy poprostował, ale już byłem zmęczony psychicznie tym ile sie na to zschodzi. Do tego katar, zawalony glutami nos i zatoki i ból pleców od tego wiszenia nad kompem.

Czy warto było? Przynajmniej RGB fajnie działa w rytm muzyki.

https://www.youtube.com/watch?v=2-y7hwSP1bs

Edytowane przez Pentium D
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Co to jest 8 godzin :E ja wymieniałem biurko a musze mieć wszystko idealnie i razem ze złożeniem z cześci tego nowego + rozbiórką na części starego aby go wynieść z pokoju na smietnik + spinaniem wszystkich przewodów itp zeszło mi 3 dni :uklon: (wrzucałem fotki i info o tym w dziale "pokaż co masz w środku") ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Sad 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Z takiej mizerii

Uszkodzona-Plyta-glowna-Gigabyte-GA-Z170-HD3-patrz-zdjecia-uruchamia-sie-Standard-plyty-ATX.thumb.jpeg.2cbed69d5b31ec4eeacfff9f67b3617d.jpeg

w to

IMG_20250506_125423.thumb.jpg.fe70cf35c1155eaca8aab32ef2cc3f16.jpg

IMG20250506125356.thumb.jpg.9ce2d727920e91deb37ffeabafaacdcb.jpg

Jest tylko taki problem, że w pinach na górze gdzie doszło do zwarcia główka pina odpadła od dotknięcia i wpadło w gniazdo pina. 4 godziny cudowałem jak to wyjąć i ni hu hu nie chce wyjść. Próbowałem włosem z pędzla, drucikiem, płytę do góry nogami z dmuchaniem wciąganiem, wibracjami z masażera i nic. Taśmą z klejem też próbowałem, ale bez powodzenia. Problem dobrze trafić. Klej na gorąco na czubku igły? Też byłby problem z celnością. Olać?

image.png.d4117ca90c31d1c1e364d44a75e901cc.png

Mam nagrane prostowanie tych pinów więc jak ktoś by chciał zobaczyć to mozę ulepie filmik, ale to trochę zajmie bo te 53 minuty w gównianej jakośći zajęły ponad 21 GB a filmików jest kilka :E Myślałem, że te odgiętę o 180* się ułamią od samego zbliżenia szpilki a wyszło lux.

Opublikowano

nice, raz prostowałem  z doskoku i bez odpowiednich  narzędzi  nigdy  więcej (igła lekarska i  zwykła, mikro  drapaki modelarskie, mikroskop usb)

rób ten filmik z prezentacją narzędzi! może kiedyś się przyda

Opublikowano
12 godzin temu, bofff napisał(a):

rób ten filmik z prezentacją narzędzi! może kiedyś się przyda

Nie ma czego prezentować bo i nic egzotycznego nie użyłem. Palec, zestaw do szycia i mikroskop z chińczyka za 25 zeta.

Opublikowano
W dniu 6.05.2025 o 15:08, Pentium D napisał(a):

@Send1N piny ładne złote. Kolor może być trochę dziwny bo w słomce przez którą dmuchałem były resztki jakiegoś pyłu, chyba kreatyny albo białka. 

Mi chodziło to ten rudy syf np w okolicy gwiazdkowych śrub od ramki ;) ten pin za co odpowiadał że wszystko działa normalnie? masowy? 

Opublikowano (edytowane)

@Send1N nie wiem co to za syf. Wygląda trochę jak kawa, ale kawą nie pachniało.

Tamte dwa piny których już nie ma to zasilanie i masa od igpu. Większość z tych pogiętych to właśnie była masa i jakieś zasilanie, ale jeden był od sygnału wideo - DDI2_T.XP[0]

Edytowane przez Pentium D
  • Thanks 1