Skocz do zawartości

Zdrutowane przez Pentiuma

Pentium D

Rekomendowane odpowiedzi

Kto wie ten wie, że od kilku dni pogrywam w TLOU i gra lubi mi się wywalić. Masa rzeczy już została wyeliminowana, ale dzisiaj pomyślałem, że może to ram się grzeje. Z tego co się dowiedziałem to już powyżej 45°C mogą pojawiać się problemy a powyżej 50°C już raczej na pewno jakieś będą. U mnie podczas grania dobija do prawie 52°C. Obudowa to piekarnik. 

Pomyślałem, że może zmienię na 2x16, ale w sumie to też mogło by nie pomóc więc zacząłem szukać jakiejś nakładki chłodzącej na ram a później pomyślałem, że po co wydawać kasę jak można coś zdrutować. 

Jakiś mały wentylator 5010 miałem, taśma gruba dwustronna jest więc nakleiłem go na ram i jest. Brak już złącz pod wentyle więc odpiąłem pompkę od navisa i małego podpiąłem. Niby miał się kręcić do 4k a idzie maks na 5,4k :EWentylator jest pełnoletni bo z 2006 roku a chodzi cicho do 3k rpm. 

Minimalnie może mieć 2,7k bo poniżej nie startuje. Podpięty pod temperaturę pcie. 

Wstępny test to pół godziny OCCT ram test na 88% z jednoczesnym furmarkiem. Maksymalna temperatura ramu poniżej 52°C więc chyba nieźle bo gra aż tak nie tyra ramu i karty jak te dwa programy. Wentylator wkręcił się maks OC około 3,7k rpm. W grze spodziewam się nie więcej jak 47 - 48°C. Test później. 

VbXivnT.jpeg

qC2rqSZ.jpeg

Edytowane przez Pentium D

3 godziny temu, ryba napisał(a):

A ramki masz wykrecone? Serio, musialbys trafic na jakies ladne kasztany, zeby tracily stabilnosc @stock przy takich temperaturach. >45-50*C spada poziom o/c - pogarsza sie skalowanie, ale na stocku powinno byc dobrze i to z wyzszymi temperaturami.

Stock. Teraz pograne trochę i nie przekroczyły 45*C więc wentylek sporo poprawił. Czy gra by się wykrzaczyła gdybym dłużej pograł, nie wiem. Już mi się powoli nudzi to TLOU.

• Pentium D zmienił(a) tytuł na Zdrutowane przez Pentiuma

Dla kontekstu

Spoiler

W dniu 30.07.2024 o 11:18, Pentium D napisał(a):

Tak to jest gdy grafiki na stronie producenta zrobią cię w jajo a filmiki z prezentacji obudowy oglądasz bez głosu i trzeba się jakoś ratować :E 130 dziurek wiertłem 1,8 mm i nadgarstek boli jak po kilkugodzinnej sesji w dziale "nastolatki" na znanym portalu nieaukcyjnym :E Maksymalnie po tej stronie po której miał być pasek ledowy da się zrobić dwa rzędy otworów, może trzy. Będę dalej wiercić jak przyjdą wentyle i filtry nylonowe.

abkkSVu.jpg

AMYXPxn.jpg

W dniu 31.07.2024 o 10:34, Pentium D napisał(a):

Edit: Zrobiłem ile się dało i jeszcze te wczorajsze przelizałem większym wiertłem 1,9 mm.

uJTNtUu.jpg

AcIwnta.jpg

jLkZPMS.jpg

BLWPBRh.jpg

Po tym modzie na karcie jest już tylko +8 - 10*C i +250 rpm więcej niż w starej obudowie :E (ale jest też lipiec a nie luty) Chyba trzeba będzie coś zrobić z tą przednią szybą :Crash:

W dniu 15.08.2024 o 23:04, Pentium D napisał(a):

Siadam do kompa i świecę latarką do wnętrza i na piwnicy już mocno nakurzone i stwierdziłem, że trzeba coś z tym zrobić. Wszystkie dziury na tyle zaklejone (to na zielono wcześniej zrobiłem) i już miałem brać się za front a tu przyszły powiadomienia, że jutro gąbki z Chin powinny być dostarczone do automatu. Zrezygnowałem więc z grzebania na froncie i być może już jutro podejmie się decyzję co dać na front, nylon czy gąbki. Założyłem szybę, odpalam kompa, zaglądam do środka a na piwnicy już drobinki kurzu. Dramat z tym kurzem. W miejsce zielonego dam pewnie kawałek gąbki i jeszcze te szczeliny miedzy śledziami zakleję.

EV6w3BK.jpg

Bh12yK1.jpg

hxK2wlR.jpg

Obudowa Darkflash DK210 Grafitti czyli tragiczny airflow. Obudowa kosztowała mnie 75 zł więc nie wybrzydzałem. Dzisiaj w nocy nudziło mi się więc wyrwałem szybę z frontu. Zabawa trwała około 2,5 godziny, długo zeszło się na usuwaniu dwustronnych taśm klejących jak i samym rozklejaniu aby nie połamać i nie zgiąć blachy.

Siatka kupiona już dawno temu bo od dawna miałem taki zamysł. Oczka 2 mm i chyba żaden inny rozmiar by tak dobrze nie wyglądał. Ubytek na grubości między szybą a siatką uzupełniony gąbką i wyszło idealnie. Sama siatka też idealnie zgrywa się z krawędziami. Jedynie tymczasowo musiałem złapać część metalową i z kołkami taśmą elektryczną bo cienka dwustronna gdzieś zaginęła w akcji.

RfbrqoL.jpg

CrR1I3d.jpg

PiibF0k.jpg

NgQjMhO.jpg

pA25Qpc.jpg

4ZjudKp.jpg

7Z62s7V.jpg

ZVr6enf.jpeg

@Pentium D moge ci opchnąć fajne chłodzonko na ram po moich modyfikacjach (zastąpione oryginalne głośne wentyle corsaira przyjemnie pracującymi fanderami 60x60 max 2500rpm) + naklejone chromowane logo corsaira :E używane może z 2 tygodnie leży w szufladzie od 3 lat bo mi nie wchodzi przy chłodnicy 280 na topie.

ae9e3124d41c2.jpg

Przypomniały mi się czasy mojego drutowania obudów XD A ten ram to co to za no name z amazona ? Moze on sam w sobie jest problemem a nie wszystko w okolo ? mam gdzies w czelusciach szuflady jakies radiatory gelida na ddr 4 na dwie kosci z pseudo rgb to moge Ci opchnać.  

https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-pamieci-ram-gelid-lumen-rgb-czerwony-14238400502

Edytowane przez trybcio86

15 minut temu, trybcio86 napisał(a):

Przypomniały mi się czasy mojego drutowania obudów XD A ten ram to co to za no name z amazona ? Moze on sam w sobie jest problemem a nie wszystko w okolo ? mam gdzies w czelusciach szuflady jakies radiatory gelida na ddr 4 na dwie kosci z pseudo rgb to moge Ci opchnać.  

https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-pamieci-ram-gelid-lumen-rgb-czerwony-14238400502

To nie noname tylko marka własna Hynixa xD

@Send1N Jak Tobie nie weszło to mi tez raczej nie wejdzie bo tez AIO na górze.

Edytowane przez Pentium D

4 moduły to najgorszy możliwy scenariusz, mój zestaw tych patriotów b-die w konfiguracji 2x8 wytrzymywał 1.55v pomimo tego że tam siedzą atrapy zamiast radiatorów :E po dołożeniu drugiego zestawu w konfiguracji 4x8 max wytrzymuje 1.45v a powyżej tego już się wykładają od temperatury nawet na luźnych timingach i trfc.

Weszło by ;) ja mam obecnie tak że najpierw muszę mieć założoną chłodnicę bez przykręconego jednego wentylatora nad ramem wtedy mogę wcisnąć moduły i dopiero przykręcić arctica nad pamięciami :E wcześniej na zwykłych fluctusach 140 musiałem spiłować dobre 2 centymetry ramkę z tyłu :szatanek:

5f060adca1103.jpg

Edytowane przez Send1N

Niech stracę i 50zl po znajomości ale to jest przeróbka więc masz dwa oddzielne kable od dwóch wentyli 60x60 więc albo splitter albo podłączasz do 2 oddzielnych gniazd :E jak coś to to jest pierwotnie: Corsair DOMINATOR FAN CMXAF2 , te fabryczne wentylatory były tak głośne jakbyś wsadził między szprychy plastik za małolata i udawał że jeździsz motorem :stukniety:

Edytowane przez Send1N