Skocz do zawartości

Europejskie puchary (LM , LE , LKE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@AndrzejTrg No grupowa LK dla ciuchci juz jest. Slabe losowanie sie trafilo. Ale w ich przypadku to i tak sukces, mogli odpasc calkowicie z pasterzami w 1. rundzie LK jak to bywalo wczesniej.

Cichot bedzie, jak Legia LE utrzyma, a Lech LK :E Ja tam wiele po nich nie oczekuje, byle ten rok i moze przyszly zeby zaliczyli w miare ok. Wtedy mozna powiedziec, ze cos pograli przez 4-5 lat i to procentuje w rankingu. Bo zawsze bylo - rok pograli, rok przerwy... i tak w kolo.

• Like 1
Opublikowano

Fajnie, że Legia wygrała, ale zwycięstwo mogło być bardziej okazałe. Mam nadzieję, że w Warszawie tego nie zaprzepaszczą. Czyli co, przejmujemy Ligę Konferencji? :D 4 drużyny w fazie ligowej to byłby niezły szok :) 

Opublikowano

Stało się, komplet 4 polskich klubów przeszło eliminacje i awansowało do fazy ligowej Ligi Konferencji :E. Choć do potwierdzenia tego kompletu trzeba było poczekać dłużej niż wielu myślało, gdyż niewiele brakowało do tego, żeby jeden z nich wypuścił u siebie niemal pewny awans na własne życzenie i trzeba było grać 30 minut dłużej xD.

Jeśli ktoś orientuje się w statystykach, to podpowiem, że przypadek Polski z sezonu 2025/26, gdzie przy wystawionych 4 drużynach do eliminacji do europucharów komplet drużyn przeszedł pomyślnie eliminacje jest pierwszym przypadkiem od sezonu... 2009/10, gdzie to zrobiła wówczas Austria, wystawiając 4 kluby do eliminacji do europucharów, ich komplet przeszedł eliminacje. Od tego czasu do dzisiejszego dnia, nikt z krajów wystawiających 4 kluby eliminacji nie przeszli w komplecie.

Koszyki Fazy ligowej LK, Legia w Ioszyku, Lech w II koszyku, Jagiellonia w III koszyku, a Raków w V koszyku.

I koszyk

ACF Fiorentina ITA 62,000

AZ NED 54,500

Szachtar Donieck UKR 52,000

ŠK Slovan Bratysława SVK 33,500

SK Rapid Wiedeń AUT 32,250

LEGIA WARSZAWA POL 31,000

----------------------------------------

II koszyk

AC Sparta Praga CZE 29,500

Dynamo Kijów UKR 23,500

Crystal Palace FC ENG 23,039

LECH POZNAŃ POL 19,000

Rayo Vallecano de Madrid ESP 18,890

Shamrock Rovers FC IRL 17,875

III koszyk

AS Omónia Lefkossías CYP 17,375

1.FSV Mainz 05 GER 17,266

RC Strasbourg FRA 14,618

JAGIELLONIA BIAŁYSTOK POL 14,000

NK Celje SVN 14,000

HNK Rijeka CRO 12,000

IV koszyk

HŠK Zrinjski BIH 10,000

Lincoln Red Imps FC GIB 10,000

Kuopion Palloseura FIN 10,000

AEK Ateny GRE 9,500

Aberdeen FC SCO 9,500

Drita Gnjilane KOS 9,000

V koszyk

Breiðablik ISL 9,000

SK Sigma Ołomuniec CZE 8,820

Samsunspor Kulübü TUR 8,780

RAKÓW CZĘSTOCHOWA POL 8,000

AEK Larnaka CYP 7,500

FK Škendija 79 MKD 7,500

VI koszyk

BK Häcken SWE 7,000

FC Lausanne-Sport SUI 6,725

Universitatea Craiova ROU 6,500

Ħamrun Spartans FC MLT 6,000

Noa Erewan ARM 5,000

Shelbourne FC IRL 2,993

Losowanie fazy ligowej LK jutro o godzinie 13 (włącznie z losowaniem fazy ligowej LE).

• Upvote 1
Opublikowano

W meczu Legii była nerwówka, to co oni tam wyprawiali to jakaś katastrofa, dobrze, że udało się odwrócić losy spotkania i awansować dalej. Fajnie, że mamy 4 zespoły w LKE, przejmujemy te rozgrywki :D 

Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

tylko jak zaczną odpadać drużyny z LM czy LE to już wtedy jest po zawodach i dużo zależy od szczęścia.

Od zeszłego sezonu nie ma już spadków z wyższych do niższych rozgrywek po fazie grupowej/ligowej.

Czyli obojętnie czy to LM, LE bądź LK kluby, które w zbiorczej jednej tabeli zajmą najniższe miejsca odpadają całkowicie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chelsea w zeszłym sezonie zaczynała od Q4 LK, nie spadała w ogóle z LE. Po prostu w Premier League sezonu 2023/24 zajęła miejsce premiowane awansem do Q4 LK.

Zestawy rywali Legii, Lecha, Jagiellonii oraz Rakowa w fazie ligowej LK:

Legia: Szachtar Donieck UKR (W), AC Sparta Praga CZE (D), NK Celje SVN (W), Lincoln Red Imps FC GIB (D), Samsunspor Kulübü TUR (D), Noa Erewan ARM (W)

Lech: SK Rapid Wiedeń AUT (D), Rayo Vallecano de Madrid ESP (W), 1.FSV Mainz 05 GER (D), Lincoln Red Imps FC GIB (W), SK Sigma Ołomuniec CZE (W), FC Lausanne-Sport SUI (D)

Jagiellonia: AZ NED (W), Rayo Vallecano de Madrid ESP (D), RC Strasbourg FRA (W), Kuopion Palloseura FIN (D), FK Škendija 79 MKD (W), Ħamrun Spartans FC MLT (D)

Raków: SK Rapid Wiedeń AUT (D), AC Sparta Praga CZE (W), AS Omónia Lefkossías CYP (W), HŠK Zrinjski BIH (D), SK Sigma Ołomuniec CZE (W), Universitatea Craiova ROU (D)

Edytowane przez Spl97
  • Thanks 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dziś zaczyna się święto przez duże Ś 8:E. Cztery Polskie kluby (Legia, Lech, Jagiellonia oraz Raków), które w tym sezonie w komplecie przeszły przez eliminacje rozpoczynają od dzisiejszych meczów fazę ligową LK.

Rozkład jazdy (w nawiasie - mecz na neutralnym terenie) przedstawia się następująco:

- 2 października

Jagiellonia Białystok - Hamrun Spartans 18:45

Lech Poznań - Rapid Wiedeń 18:45

Legia Warszawa - Samsunspor 21:00

Raków Częstochowa - Universitatea Craiova 21:00 (w Sosnowcu)

- 23 października

Szachtar Donieck - Legia Warszawa 18:45 (w Krakowie, stadion Wisły)

RC Strasbourg - Jagiellonia Białystok 18:45

Lincoln Red Imps - Lech Poznań 21:00 (w Gibraltarze, Europa Point Stadium)

Sigma Ołomuniec - Raków Częstochowa 21:00

- 6 listopada

Sparta Praga - Raków Częstochowa 18:45

NK Celje - Legia Warszawa 18:45

Shkendija Tetovo - Jagiellonia Białystok 21:00 (w Skopje, Tose Proeski Arena)

Rayo Vallecano - Lech Poznań 21:00

- 27 listopada

Lech Poznań - FC Lausanne-Sport 18:45

Raków Częstochowa - Rapid Wiedeń 18:45 (w Sosnowcu) 

Jagiellonia Białystok - KuPS 21:00

Legia Warszawa - Sparta Praga 21:00

- 11 grudnia

Noah Erewań - Legia Warszawa 18:45 (w Erewaniu, Vazgen Sargsyan Republican Stadium) 

Jagiellonia Białystok - Rayo Vallecano 18:45

Lech Poznań - 1.FSV Mainz 05 21:00

Raków Częstochowa - Zrinjski Mostar 21:00 (w Sosnowcu) 

- 18 grudnia

AZ Alkmaar - Jagiellonia Białystok 21:00

Legia Warszawa - Lincoln Red Imps 21:00

Omonia - Raków Częstochowa 21:00

Sigma Ołomuniec - Lech Poznań 21:00

• Like 1
Opublikowano

Wszystkie nasze drużyny wygrały wczorajsze mecze poza Legią, która wyszła drugim garniturem. Przekaz od trenera jest jasny, awansowaliśmy, jak coś ugramy to ok, ale bez spiny. Mistrzostwo w tym sezonie najważniejsze. Ogólnie średnio mi się to podoba. Pomijając to, że Legia była moim zdaniem lepsza od Samsunsporu, to Ci piłkarze nigdy w żadnym meczu ze sobą razem nie grali. Jak można wymienić 10 podstawowych zawodników na innych. To nie Football Manager. 

Opublikowano

A kibice ze stolicy mają to gdzieś i ciągle skandują: TYLKO MISTRZOSTWO!!! :E. Jakby trofea, które w tym roku wsadzili do gabloty ich nie zadowalają. Fakt, w kilku sezonach z rzędu Legii mistrzostwo uciekało, ale jak się ma Pudla jako właściciela, to czego się spodziewać 8:E.

Znowu tak jak w poprzednim sezonie, zaczyna się od skandalu w wykonaniu Polsatu, zamiast puścić te mecze na otwartych kanałach, to specjalnie robią to na swoich kodowanych sportowych kanałach i jak chcesz oglądać, to im płać 20 czy 40 zł co miesiąc lub sobie kombinuj strumyki :E. Skandal!

W tej inauguracyjnej kolejce ogólnie myślałem, że nie byłem daleko od tego, że będą 2 wygnane i 2 remisy, a wyszły 3 wygrane i 1 przegrana, punktowo do rankingu wygląda identycznie.

Opublikowano
2 godziny temu, Pavel87 napisał(a):

Wszystkie nasze drużyny wygrały wczorajsze mecze poza Legią, która wyszła drugim garniturem. Przekaz od trenera jest jasny, awansowaliśmy, jak coś ugramy to ok, ale bez spiny. Mistrzostwo w tym sezonie najważniejsze. Ogólnie średnio mi się to podoba. Pomijając to, że Legia była moim zdaniem lepsza od Samsunsporu, to Ci piłkarze nigdy w żadnym meczu ze sobą razem nie grali. Jak można wymienić 10 podstawowych zawodników na innych. To nie Football Manager. 

Mógł jeszcze na Kobylaka postawić byłoby  jedenastu.

• Like 1
  • 3 tygodnie później...