Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a to sorry, ale mógłby ktoś mi wytłumaczyć na co komuś PCI-E 5 jeżeli nawet RTX 5090 nie wykorzystuje pełnej przepustowości PCI-E 4.0? 

Zanim wymyślą karty pod 5tke, to zdąży 2 razy komputer wymienić.

Edytowane przez easye
Opublikowano
7 godzin temu, easye napisał(a):

na co komuś PCI-E 5

po to że kosztuje tyle samo, a jak będzie sprzedawał za powiedzmy nawet 4 lata , to już wszyscy będą na to patrzeć... skoro cena tak sama właściwie to lepiej mieć niż nie mieć, wykorzystanie to insza inszość

jeśli B850m pro rs kosztuje 635zł i styka do wszystkiego to nad czym się zastanawiać

a zajedwabiste steel legend/riptide 800... pełny atx 900

9 godzin temu, kalderon napisał(a):

Asrock wydał aktualizację która ma zlikwidowac problem:

zgadza się, zobaczymy teraz na ile skuteczną, może im się odbić to na sprzedaży..

Opublikowano (edytowane)

nie wiem, płyta za 650 czy 700 zł jaka by nie była to za 4 lata będzie warta z 200 zł i bez znaczenia czy będzie tam PCI-E4 czy 5.

Wolałbym wybrać lepszą płytę patrząc na pozostałe rzeczy jako kryterium wyboru, niż kompletnie niepotrzebny PCI-E.

Edytowane przez easye
Opublikowano

jasne, najważniejsze, żeby konsument miał świadomość ze kart pod PCI-E 5 jeszcze nie wymyślono i nie wiadomo czy realnie kolejna generacja nadal wykorzysta w pełni 4ke.

Ja wątpię. :thumbup:

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję wszystkim za rady,każda jest na swój sposób cenna,też się zastanawiam czy te pci-e 5.0 aż tak potrzebne ,bo za 3-4 lata to poprostu kupi się nowa płytę a stara powiesi na ścianie;) 

A zestaw składam dla syna na 7900xtx lub 9070xt,ryż 9800x3d,chlodzenie be quiet dark rock pro 5.

Też się zastanawiam nad mobo Asusa.

A zestaw składam dla syna na 7900xtx lub 9070xt,ryż 9800x3d,chlodzenie be quiet dark rock pro 5.

Też się zastanawiam nad mobo Asusa.panowie a jak podepnę ssd w miejsce obok procka to będzie ucinało linie pci?na gpu.Czy dopiero jak wsadzę więcej ssd ?

Edytowane przez matkar
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, matkar napisał(a):

panowie a jak podepnę ssd w miejsce obok procka to będzie ucinało linie pci?na gpu.Czy dopiero jak wsadzę więcej ssd ?

wszystko zależy od płyty co włącza, co wyłącza itd itp

pisałeś  że czytałeś ten temat, hmm

co piąty post ten link, w nim 99% płyt pod am5, masz również opisane zalezności przy każdym modelu, nie trzeba miec żadnej wiedzy, wszystko bardzo jasno, tak samo przy specyfikacjach na stronie producenta

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=454171143#gid=454171143

Edytowane przez miro
Opublikowano
1 godzinę temu, matkar napisał(a):

Thermalright Peerless Assassin (lub Phantom Spirit) jest równie wydajny i o połowę tańszy.

Dziękuję wszystkim za rady,każda jest na swój sposób cenna,też się zastanawiam czy te pci-e 5.0 aż tak potrzebne ,bo za 3-4 lata to poprostu kupi się nowa płytę a stara powiesi na ścianie;) 

Za 3 lata na tą płytę bez problemu wstawisz 12-rdzeniowego Ryzena 11800X3D i jakąś nową kartę graficzną. Nawet dziś PCI-E 4 nie jest wąskim gardłem dla 5090.

Też się zastanawiam nad mobo Asusa.panowie a jak podepnę ssd w miejsce obok procka to będzie ucinało linie pci?na gpu.Czy dopiero jak wsadzę więcej ssd ?

Obecnie praktycznie nic nie ucina linii dla GPU czy głównego dysku M.2.

• Thanks 1
Opublikowano

W przypadku Asrocka B850 Pro RS Wifi widnieje tylko taka informacja:

- M2_3 (4x4) and PCIE3 (4x4) share bandwidth; using one disables the other. 

- M2_4 (3x4) shares bandwidth with SATA3_1 and SATA3_2; if either SATA port is in use, M2_4 runs at x2.

Nie ma informacji o ucinaniu GPU, czy to jest zależne od czegoś innego?
Przy montażu będę wkładać obecny dysk nvme gen4 pod m2_3, bo ma radiator, a slot z gen5 zostawię na inny dzień jak dokupię kolejny nvme(zapewne gen4), wtedy nie trzeba będzie wypinać GPU ze slotu, bo M2_1 gen5 jest nad pcie x16. Plus moje 2 dodatkowe dyski sata wrzucę w 3,4 port, by ominąć tę zależność która tu widnieje. 

Opublikowano (edytowane)

Na B650 asrocka też nic nie ucina, wyłącza 1 port PCI-E z trzech przy włożonych 3 dyskach.

- 1 x PCIe 4.0 x16 Slot (PCIE3), supports x4 mode*

Edytowane przez easye
Opublikowano (edytowane)

Nie no połowa stron w tym temacie jest o cięciu linii gpu przez obsadzenie większej ilości dysków a tu nagle takie info :E ja już zgłupiałem, zakup wyższego chipsetu "dla zasady" to już swoją drogą bo płyta za 600zł zrobi to samo co za 1800 jeżeli chodzi o wsparcie i możliwości cpu/ram.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Wszystko pisze w instrukcji płyty głównej. Chipset ma tutaj drugorzędne znaczenie bo różni producenci różnie dzielą linie pcie. Trzeba tylko czytać co jest napisane w instrukcji. Tak trudno to dalej pojąć :Up_to_s:

• Upvote 1