Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Pomyśleć, że ASRock był kiedyś synonimem najgorszego awarynego badziewia...
W tamtym czasie miałem budżetową ECS K7VZA ale przynajmniej była bezproblemowa.
ECS od stu lat nie ma na naszym rynku chociaż cały czas robią jakieś mobasy.
Nawet na AM5 o dziwo:
B650AM5-M_1000-1.jpg
B650AM5-M_1000-2.jpg

Ja miałem MSI na chipsecie nForce2 pod Athlona XP 2400+. Pierwszy komp co ja wybierałem części, składak. Dwa pierwsze kompy gotowce rodzice wybierali. Padła ta MSI po 6 latach i w sklepie znajomego jakiś model ECS właśnie znalazł by jeszcze ten komp pochodził. Do dzisiaj w domu ten stary komp jest i żyje :)

@VaietPadają CPU jak muchy na ASRockach, polecam wejść na Reddit ASRocka. Na pewno bym obecnie nie brał mobo ASRocka.

Edytowane przez Johnny Tomala
Opublikowano
43 minuty temu, VRman napisał(a):

A coś sensownego za 500-650zł ma 3 lata gwarancji? 

Swoją drogą, dałbym sobie rękę uciąć, że widziałem 36 w opisie Asrocka w jakimś sklepie.

Dopiero teraz mnie oświeciłeś. A rok gwarancji zdecydowanie jest warty dopłaty 50 czy 100zl.

Ja bym celował w tą: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-gigabyte-b650-eagle
Nawet ją kupiłem w ME, bo myślałem, że mój ASRock już padł, jednak udało mi się reanimować tą płytę robiąć flashback z biosu 3.20 na 3.20 (sic!) to i zrezygnowałem z zamówienia.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Vaiet napisał(a):

Z drugiej jest X870E Tomahawk, który też jest spoko, ale ma aż 4 porty USB 2.0, a to trochę ssie, bo jednak do tych wszystkich sprzętów (bezprzewodowa myszka, klawa, zewnętrzny DAC/AMP i co tam tylko przydałyby się jednak już 3.x choćby z uwagi na samo ładowanie mocniejszym prądem).

Ssie to Twoja umiejętność czytana specyfikacji ze zrozumieniem.

22 godziny temu, Vaiet napisał(a):

Powiedzcie tylko jedno - jak to jest z tym ECC? Zawracać sobie tym głowę, czy mieć wywalone do domowego użytku i po prostu kupić dobry RAM w rodzaju 6000/CL30 czy nawet 6000/CL26, ustawić EXPO i heya banana?

ECC nie jest Ci do niczego potrzebne skoro zadajesz takie pytanie. Więc możesz śmiało brać "normalne" ramy.

20 godzin temu, Chattab napisał(a):

A jakie mają generalnie opinie AORUS-y? Rzadko się o nich wspomina, a są chyba 3 na chipsecie X870: Elite, Pro i Master.

Gigabyte na AM5 ma bardzo mocno debilnie rozdzielone linie pcie. Poza tym płyty ogólnie ok. 

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
38 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Ssie to Twoja umiejętność czytana specyfikacji ze zrozumieniem.

ECC nie jest Ci do niczego potrzebne skoro zadajesz takie pytanie. Więc możesz śmiało brać "normalne" ramy.

No bardzo mi przykro, że ostatniego blaszaka składałem 8 lat temu i nie jestem na bieżąco ze wszystkimi nowinkami technicznymi i zajebistymi zajawkami, które pojawiły się przez ten czas. Staram się czytać jak najwięcej i zrozumieć z tego wszystkiego ile się da, ale najwyraźniej od czasu składania obecnej platformy doszło jakieś 10 razy więcej ustawień biosu, parametrów które trzeba sprawdzać i cholera wie co jeszcze. Fajnie, że są ludzie, którzy takie tematy ogarniają lepiej ode mnie, ale niestety nie jestem uber-entuzjastą PC i po prostu próbuję dobrze wydać tą niewielką ilość pieniędzy, którą mam przeznaczoną na modernizację, a w zasadzie zbudowanie nowego PC. Także serdecznie Ci dziękuję za jakże wylewną i merytoryczną odpowiedź na zadane przeze mnie pytania. Z pewnością bardzo pomoże to zarówno mnie jak i innym szukającym odpowiedzi na podobne pytania.

Opublikowano
11 minut temu, Vaiet napisał(a):

Także serdecznie Ci dziękuję za jakże wylewną i merytoryczną odpowiedź na zadane przeze mnie pytania. Z pewnością bardzo pomoże to zarówno mnie jak i innym szukającym odpowiedzi na podobne pytania.

Identyczne pytania i odpowiedzi padają od początku tego tematu który liczy sobie już 56 stron gdzie wystarczyło przeczytać dwie ostatnie strony.

Bierz x870e Tomahawk. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, kamilos69 napisał(a):

Identyczne pytania i odpowiedzi padają od początku tego tematu który liczy sobie już 56 stron gdzie wystarczyło przeczytać dwie ostatnie strony.

Bierz x870e Tomahawk. 

Tak też uczynię. Do tego wrzucę R7 9700X, zapewne Artica Liquid Freezer III 360Pro top mount, zasiłkę 1000W (be quiet?), 32GB ram i będzie git.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Vaiet napisał(a):

Do tego wrzucę R7 9700X, zapewne Artica Liquid Freezer III 360Pro top moun

Do cpu 9700X NIE potrzebujesz ALF3 360.

3 godziny temu, Vaiet napisał(a):

zasiłkę 1000W (be quiet?)

Montujesz rtx 5090?

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, kamilos69 napisał(a):

No dokładnie, na moim 9700X mam NH-U12S (z NF-A12) i wystarcza spokojnie. Akurat dla tych procesorów wystarczy praktycznie dowolne chłodzenie, no może też bez przesady w drugą stronę ale raczej wszystko od Fery 5 w górę sobie poradzi.

Edytowane przez Kandelabros
  • Upvote 1
Opublikowano
18 godzin temu, kamilos69 napisał(a):

Montujesz rtx 5090?

Wiem, ale w przyszłości jak ceny się nieco uspokoją i w portfelu zrobi się grubiej, to chciałbym wrzucić 9800X3D. Co do karty, to na razie celuję w 9070XT plus 3 dyski i parę sprzętów. Wolę mieć zapas i niech sobie to lata w trybie pasywnym, niż ma być na styk. 

18 godzin temu, kalderon napisał(a):

No co ty? 9700X, ALF 360 i płyta za 1400zł to znakomite połączenie do gier. Po co komu 9800X3D?

Nie każdy ma hajs, żeby na start wywalić ponad dychę na nowego kompa. Łatwiej zmienić procka, niż MoBo.

8 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Za niecałe 200zł jest ThermalRight Phantom Spirit 120. Topka powietrznego chłodzenia z osiągami jak w 2,5x droższych Noctua. Moim zdaniem warto się pochylić, bo nie każdy chce AiO, a AiO też mają swoje specyficzne wady.

Myślałem nad powietrzem, bo widziałem w testach kilka relatywnie tanich opcji. Nie wykluczam i takiej, bo ALF miał być na wyrost po to, żeby w przyszłości nie kombinować i od razu wrzucić 9800X3D.

Opublikowano

7800X3D jezt zaledwie 250zł droższy niż 9700X:

https://www.ceneo.pl/163785735

57 minut temu, Vaiet napisał(a):

Nie każdy ma hajs, żeby na start wywalić ponad dychę na nowego kompa. Łatwiej zmienić procka, niż MoBo.

400zł tańsze płyty zrobią ta samą robotę:

https://www.ceneo.pl/164159175

https://www.ceneo.pl/142304766

https://www.ceneo.pl/179819567

https://www.ceneo.pl/179067863

Asrock B850 Livemixer to świetnie wyposażona płyta w swojej cenie, ale przez kwiatki z Ryzenami 9000 na płytach Asrocka daję do rozważenia bardziwj świadomym użytkownikom.

https://www.ceneo.pl/179819548

59 minut temu, Vaiet napisał(a):

Nie wykluczam i takiej, bo ALF miał być na wyrost po to, żeby w przyszłości nie kombinować i od razu wrzucić 9800X3D.

9800X3D jest chłodny i nie potrzebuje chłodzenia wodnego. Perless Assassin będzie się z nim nudził (nowa wersja z lepszymi wentylami):
https://www.amazon.pl/Thermalright-chlodnica-procesora-Heatpipes-wentylatory/dp/B0DYC339FQ

I już zamiast 9700X jesteś blisko 9800X3D.

Opublikowano
23 minuty temu, kalderon napisał(a):

9800X3D jest chłodny i nie potrzebuje chłodzenia wodnego. Perless Assassin będzie się z nim nudził (nowa wersja z lepszymi wentylami):
https://www.amazon.pl/Thermalright-chlodnica-procesora-Heatpipes-wentylatory/dp/B0DYC339FQ

A jest wersja całkiem czarna tego Assassina? Czy np. Thermalright Phantom Spirit 120 EVO 120 mm też dałby radę 9800X3D?

Początkowo myślałem o czymś pokroju Lian Li Hydroshift albo Galahad, ale znów zaczynam się zastanawiać, czy płacenie kilka razy więcej za chłodzenie AIO ma sens.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, kalderon napisał(a):

9800X3D jest chłodny i nie potrzebuje chłodzenia wodnego.

Ta powietrzne chłodzenie na luzie styka.

Ale dla mnie najważniejszy powód z jakiego zrezygnowałem z tych powietrznych kloców na CPU to efektywność odprowadzania ciepła z budy.

Dzisiejsze GPU to kolosy wydzielające masę ciepła, gigantyczny radiator od CPU w budzie wisi zaraz nad GPU blokując go. Nieraz wręcz na milimetry dochodząc do szyby i mieli nie dość, że ciepło z GPU, to jeszcze z CPU zanim to ciepło jest wyprowadzane z budy.

AIO i mamy całe GPU odsłonięte, ciepełko bezproblemowo idzie do góry, ciepło z CPU jest bezpośrednio efektywnie wydalane z budy razem z ciepłem z GPU.

A, że ja lubię ciszę również pod obciążeniem to po prostu, dzięki takiemu układowi z AIO mogę skręcić bardziej wentyle w budzie i na GPU, a ciepło mimo niższych rpm dalej jest efektywnie i na bieżąco odprowadzane z budy.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie ma takiego problemu, chłodzenie powietrzne wbrew pozorom niewiele blokuje bo ma taką samą wysokość co szerokość karty (a wbrew pozorom Assassin nie jest wysoki), od biedy można dodać jeden wentylator na górze ale w dobrej budzie nie powinno być problemów.

Opublikowano
7 minut temu, Chattab napisał(a):

A jest wersja całkiem czarna tego Assassina? Czy np. Thermalright Phantom Spirit 120 EVO 120 mm też dałby radę 9800X3D?

Początkowo myślałem o czymś pokroju Lian Li Hydroshift albo Galahad, ale znów zaczynam się zastanawiać, czy płacenie kilka razy więcej za chłodzenie AIO ma sens.

Ja miałem kupować Arctica Liqueed Freezer 360 Pro Black, bo świecidełek nie chcę, a kosztuje raptem 4 stówki. 

@kalderon z tych MoBo tylko Asus  by podszedł, bo ma dość portów USB. Tak, mam sporo rzeczy podłączonych do kompa, więc 8 USB to już za mało. Do tego będę często korzystał z szybkiego ładowania po USB-C, a że Tomahawk daje do 27W, to dla mnie ideolo, bo nie będę musiał targać ładowarki do telefonu, tylko podepnę go pod kabelek. Tak, lubię sobie upraszczać życie :)

Co do chłodzenia, to ja wiem, że Arctic to lekkie przegięcie, ale mam kompa na biurku, często siedzę w nocy z żoną śpiącą za plecami, więc wolę mieć ciszę.

Opublikowano

Gigabyte ma jeszcze 12 portów USB, ale jest biała.

W Arcticu masz jeden dodatkowy wentylator i hałas z pompki, AIO pod obciążeniem potrafią być głośne. Inna sprawa, że np. Thermalright Warframe Pro jest wydajniejszy. A skręcić obroty można niezależnie od rodzaju chłodzenia.

Opublikowano

Pompka ustawiona na ALFie 3 45-50% i jest cichutka nawet w idle, nie wyjdzie z budy gdzie mamy low rpm w budzie wentyle wtedy, a nawet przy takim rpm dalej sobie radzi bez problemu z schłodzeniem 9800x3d pod obciążeniem. 

Wentyle w gierkach to do ~800-900rpm na tym AIO i styknie. Tyle, że ja mam NF-a12x25, dla maksymalniej ciszy, ale fabryczne też raczej są przyzwoite. Zresztą nawet jak dać 1000rpm czy 1100 pod obciążeniem to i tak GPU będzie głośniejsze :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Miałem brać tą płytę Gigabyte B850 AORUS ELITE WIFI7 ICE ale zacząłem się zastanawiać że zablokuję sobie na niej możliwość chłodzenia powietrzem ponieważ slot od grafiki jest bardzo blisko procka.Zamiast niej wymyśliłem sobie tą tylko wypatrzyłem jakieś opinie że niby vrm ma gorący słaby soft.Jak to widzicie?