Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@asmanty

A zrodlo tych informacji ze realtek jest gorszy?

Kiedys tak bylo w czasach 3coma

Sieciowki ecom były sprzetowe, a realtek używał mocy cpu do obslugi niektorych funkcji.

Teraz? Pewnie nie odczujesz roznicy.

Ale dla swietego spokoju mozesz wziąć intela, choc wg mnie obojetnie co wezmiesz bedzie ok i nie zauwazysz roznicy.

1 minutę temu, zxc napisał(a):

To kup zewnętrzną kartę sieciową na usb?

Karta na usb do grania w sieciowki na poziomie klanowek itp to moze byc slaby pomysl :)

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, zxc napisał(a):

To kup zewnętrzną kartę sieciową na usb?

A ile trzeba wydać na karte sieciową, żeby dorównała Intel I225-V?? Kalkuluje to sie? Nie znam sie na kartach sieciowych kompletnie..

7 minut temu, Zachy napisał(a):

@asmanty

Sieciowki ecom były sprzetowe, a realtek używał mocy cpu do obslugi niektorych funkcji.

Ale dla swietego spokoju mozesz wziąć intela, choc wg mnie obojetnie co wezmiesz bedzie ok i nie zauwazysz roznicy.

Karta na usb do grania w sieciowki na poziomie klanowek itp to moze byc slaby pomysl :)

Tez mi sie wydaje, ze karta na usb nie ma sensu do gry online competive fps..

Edytowane przez asmanty
Opublikowano
5 minut temu, Zachy napisał(a):

@asmanty

mam asusa, wi-fi 5, 2x częstotliwości , 1900Mb/ac, nie wiem, może nie zauważyłem, ale wydaje mi się, że nie mam problemów.

Opublikowano (edytowane)

To juz zalezy pewnie od konkretnego modelu karty.

Sa sieciowki intela, ktore mialy problem z traceniem sygnalu sieciowego.

Wiec każdy producent pewnie ma lepsze i gorsze układy 

Wg mnie cokolwiek wezmiesz powinno byc ok po kabelku

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
6 minut temu, Zachy napisał(a):

To juz zalezy pewnie od konkretnego modelu karty.

Sa sieciowki intela, ktore mialy problem z traceniem sygnalu sieciowego.

Wiec każdy producent pewnie ma lepsze i gorsze układy 

Wg mnie cokolwiek wezmiesz powinno byc ok po kabelku

No tak, na kablu, i niech sprawdzi przepustowość łącza. 

Opublikowano

tak dokładnie chodzi mi bardziej o ping, ale najbardziej o stabilnosc "jakotakiego łącza" jitter jest bardzo wazny w grach, i czytalem, ze na intelu lepiej to wyglada, no ale nie chce mi sie wierzyc, ze ja to odczuje, nie chce mi sie doplacac 250zl z powodu tego, ze bede mial intela, nie wiem co robic..

Opublikowano
29 minut temu, asmanty napisał(a):

GIGABYTE B650 AERO G  

lub 

MAG B650 TOMAHAWK WIFI  

procek 9800x3d

w sumie to 350zl roznicy

W podobnym budżecie, ok. 1000zl masz już x870, nie lepiej?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, zxc napisał(a):

W podobnym budżecie, ok. 1000zl masz już x870, nie lepiej?

Ale po co mi x870 do tego cpu? Jaka korzysc bede mial wzgledem b650?

Edytowane przez asmanty
Opublikowano
14 minut temu, asmanty napisał(a):

Ale po co mi x870 do tego cpu? Jaka korzysc bede mial wzgledem b650?

Więcej linii PcIe 5.0 , wifi7 , usb4.0,  chyba lepsza do podkręcania.. No, ale tak jak kolega razeks napisał , jest to przyszłościowy zakup.. Mocno obciążasz kompa?

Opublikowano
15 minut temu, asmanty napisał(a):

Kupuje go tylko do grania. Ale w przyszlosci kiedys dojdzie pewnie do tego, ze bedzie cpu usage z 90%..

nie wiem czy mnie interesuje to 5.0, raczej nie.

A jakie, to są gry? Jaka karta graficzna? Codziennie grasz? 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, ibizpl napisał(a):

Weź pod uwagę że płyty na x870 często mają lepsze karty sieciowe a ping to już raczej wybór dostawcy neta.

Sa tak naprawde dwa chipsety dostepne na rynku realtek i intel, nie licząc paru plyt, wiec co znaczy lepsze? ten sam LAN chip moze byc inny na innej plycie?

7 minut temu, zxc napisał(a):

A jakie, to są gry? Jaka karta graficzna? Codziennie grasz? 

Narazie mam 1080, ale gram tylko w cs2 4:3 i mi styknie, w przyszlosci chce kupic 4080, raczej nie bede sie pchal w 5xxx bo ceny pewnie beda kosmiczne, a jak cos to najwyzej zmienie plyte..Gram codziennie, po 6-10h, dla mnie zawsze priorytetem sa fpsy,wydajnosc, grafika na drugim miejscu..

Edytowane przez asmanty
Opublikowano
1 minutę temu, asmanty napisał(a):

Sa tak naprawde dwa chipsety dostepne na rynku realtek i intel, nie licząc paru plyt, wiec co znaczy lepsze? ten sam LAN chip moze byc inny na innej plycie?

Narazie mam 1080, ale gram tylko w cs2 4:3 i mi styknie, w przyszlosci chce kupic 4080, raczej nie bede sie pchal w 5xxx bo ceny pewnie beda kosmiczne, a jak cos to najwyzej zmienie plyte..Gram codziennie, po 6-10h

Szczerze? Jeśli, tylko w CS, to moim zdaniem duża przesada, że chcesz iść w ten procek.. 7800x3d, to i tak jest za mocny.. 6-10h? Z doświadczenia powiem, że budżetowa płyta,. na krótko ci starczy przy takim obciążaniu..

Opublikowano
13 minut temu, zxc napisał(a):

Szczerze? Jeśli, tylko w CS, to moim zdaniem duża przesada, że chcesz iść w ten procek.. 7800x3d, to i tak jest za mocny.. 6-10h? Z doświadczenia powiem, że budżetowa płyta,. na krótko ci starczy przy takim obciążaniu..

b650 aero g lub b650 tomahawk to budżetówki?

aero g chyba nie jest do konca taką budżetówką

Opublikowano
8 minut temu, asmanty napisał(a):

b650 aero g lub b650 tomahawk to budżetówki?

aero g chyba nie jest do konca taką budżetówką

B650, można ewentualnie zakwalifikować do średniej, i ten Aero G bardziej do tego pasuje.. Co, ile wymieniasz kompa? Podkręcasz kompa?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, zxc napisał(a):

B650, można ewentualnie zakwalifikować do średniej, i ten Aero G bardziej do tego pasuje.. Co, ile wymieniasz kompa? Podkręcasz kompa?

Pewnie za pol roku  dokupie grafie i pewnie z 5 lat zamierzam pograc na tym..Tego 9800x3d bede chcial na jakies 5.4 ustawic.

Edytowane przez asmanty
Opublikowano
13 minut temu, asmanty napisał(a):

Pewnie za pol roku  dokupie grafie i pewnie z 5 lat zamierzam pograc na tym..Tego 9800x3d bede chcial na jakies 5.4 ustawic.

Jeśli będziesz podkręcać, to uważam, że powinieneś patrzeć na kategorie "E", X670E, natomiast jeżeli komp ma być na 5 lat, i cena jaką możesz dać, jest taka sama, to uważam, że x870. 1200zl, to jest już kwota, która daje ci możliwość pójścia wyżej.. Jeżeli, chcesz wydać poniżej 1000zl, no to faktycznie te b650, może i będzie lepsze.. Patrz też na złącza, jakie dana płyta oferuje.. Zależy, też, ile podzespołów musisz dokupić do tego Ryzena, i ile wydasz na to? Określ budżet, i wtedy szukaj najlepsze wyboru.