Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, zxc napisał(a):

Jeśli będziesz podkręcać, to uważam, że powinieneś patrzeć na kategorie "E", X670E, natomiast jeżeli komp ma być na 5 lat, i cena jaką możesz dać, jest taka sama, to uważam, że x870. 1200zl, to jest już kwota, która daje ci możliwość pójścia wyżej.. Jeżeli, chcesz wydać poniżej 1000zl, no to faktycznie te b650, może i będzie lepsze.. Patrz też na złącza, jakie dana płyta oferuje.. Zależy, też, ile podzespołów musisz dokupić do tego Ryzena, i ile wydasz na to? Określ budżet, i wtedy szukaj najlepsze wyboru.

Ale na takim aero g czy  tomahawk b650 da rade  tez go podkrecic bez problemu, tak przynajmniej wyczytalem. 

Własnie jestem ograniczony budzetowo, wszystko mam wybrane, i zostalo mi tak 1100 wlasnie na plyte, co mi da, ze wybiore x670e? powiedzmy taka ROG STRIX B650E-F wcale nie ma duzo lepszej sekcji zasilania i vrm temp niz tomahawk lub aero g, a w tym przypadku chyba sekcja zasilania gra głowną rolę. Moglbys troszke jasniej?

Edytowane przez asmanty
Opublikowano
25 minut temu, asmanty napisał(a):

Ale na takim aero g czy  tomahawk b650 da rade  tez go podkrecic bez problemu, tak przynajmniej wyczytalem. 

Własnie jestem ograniczony budzetowo, wszystko mam wybrane, i zostalo mi tak 1100 wlasnie na plyte, co mi da, ze wybiore x670e? powiedzmy taka ROG STRIX B650E-F wcale nie ma duzo lepszej sekcji zasilania i vrm temp niz tomahawk lub aero g, a w tym przypadku chyba sekcja zasilania gra głowną rolę. Moglbys troszke jasniej?

https://www.velocitymicro.com/blog/x670-vs-b650-which-amd-am5-chipset-is-right-for-you/

Opublikowano
7 godzin temu, asmanty napisał(a):

Sa tak naprawde dwa chipsety dostepne na rynku realtek i intel, nie licząc paru plyt, wiec co znaczy lepsze? ten sam LAN chip moze byc inny na innej plycie?

Mi chodziło o to że na płytach z wyższym chpsetem bywają już sieciówki 5 Gb 

Opublikowano (edytowane)

2,5gb w zupełności mi starczy. Ale troche mi kolega namieszał w głowie tym filmikiem i juz sam nie wiem czy b650 starczy do OC 9800x3d czy nie, czy rzeczywiście trzeba brać jakąś x670..

Edytowane przez asmanty
Opublikowano
26 minut temu, asmanty napisał(a):

2,5gb w zupełności mi starczy. Ale troche mi kolega namieszał w głowie tym filmikiem i juz sam nie wiem czy b650 starczy do OC 9800x3d czy nie, czy rzeczywiście trzeba brać jakąś x670..

Powtarzam, jeśli masz 1100zł, i w tej cenie, możesz kupić b650, i x870, czy x670, to lepiej wziąć coś co daje więcej, niż mniej.. Płytę główną, podobnie jak zasilacz, kupujesz raz..

4 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

@asmanty9800x3d wszędzie podkręcisz, tylko wiesz że to może będzie 2% w grach w 1080p.

Ja bym brał płytę za mniej niż  900zł ale już z pcie gen 5 pod gpu i cpu, Asrock  B650 Steel Legend Wifi

Sekcja ma nikłe znaczenie w przypadku 9800x3d, ale i tak ta płyta w razie czego uciągnie i 16 rdzeni 9950x/9950x3d

https://www.ceneo.pl/174206922#tab=click

Jeśli poniżej 1100zl, to tak jak kolega napisał.. Chociaż np za 1000zl jest https://www.x-kom.pl/p/1242565-plyta-glowna-socket-am5-msi-x670e-gaming-plus-wifi.html która ma dobre opinie

Opublikowano
51 minut temu, asmanty napisał(a):

juz sam nie wiem czy b650 starczy do OC 9800x3d czy nie

Płyta za 600zł ci z palcem w nosie wystarczy do tego np gigabyte b650 eagle ax czy msi gaming plus

• Upvote 1
Opublikowano

Panowie, a która z tych będzie najlepsza w moim przypadku?

x670e gaming plus, b650 aero g czy b650 steel legend? 

ale skoro z palcem w nosie b650 eagle ax starczy do oc 9800x3d to po co sie kosztowac? 

Wolalbym kupic całą reszte w media expert, a tam najlepsza opcja dla mnie jest teraz x670e gaming plus za 1015zl lub tomahawk b650 za 850zl.

Opublikowano
33 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

@zxc kwestia czego kto oczekuje np audio kodek lepszy na AsRocku, znów msi ma 3x USB 3.2 Gen. 2 vs 1x w Asrocku

No więc właśnie, trzeba dokładnie określić czego się chce..\

28 minut temu, Send1N napisał(a):

Płyta za 600zł ci z palcem w nosie wystarczy do tego np gigabyte b650 eagle ax czy msi gaming plus

Płyta za 600zł, do podkręcania? Wiem, że Ryzeny dają ci większy wybór w tworzeniu budżetowych komputerów, ale nie przesadzajmy.. Stać cię na procek za 2600zl, i wsadzasz to  w byle co.. To, w takim wypadku lepiej zejść niżej i wziąć 7800x3d

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

A jaki jest problem z tymi płytami które wymieniłem przy oc procka z takim tdp jak ten ryzen? :Up_to_s: na tych płytach zrobisz to samo co na 2 czy 3x droższych, ten temat jest wałkowany od dawna...

No teraz to mnie zmiażdżyłeś :E zejść niżej i wziąć gorszy procesor zamiast przeznaczyć kasę na jak najlepszy i wsadzić go do płyty która w zupełności wystarczy do jego działania na pełnej mocy, płyta ci lepszej wydajności nie da a lepszy procek już tak, co innego gdyby to była taka sytuacja jak np za czasów amd fx gdzie trzeba było kupić płytę czasem droższą od samego cpu aby nie było spadków wydajności w postaci throttlingu lub całkiem nie puścić z dymem vrm ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, zxc napisał(a):

No więc właśnie, trzeba dokładnie określić czego się chce..\

Płyta za 600zł, do podkręcania? Wiem, że Ryzeny dają ci większy wybór w tworzeniu budżetowych komputerów, ale nie przesadzajmy.. Stać cię na procek za 2600zl, i wsadzasz to  w byle co.. To, w takim wypadku lepiej zejść niżej i wziąć 7800x3d

Wzialem 9800x3d ponieważ gram w cs2 360hz i tego potrzebuje. 7800x3d za 2100-2200 gdzie za 9800x3d dalem 2500? 

Edytowane przez asmanty
Opublikowano
8 minut temu, Send1N napisał(a):

A jaki jest problem z tymi płytami które wymieniłem przy oc procka z takim tdp jak ten ryzen? :Up_to_s: na tych płytach zrobisz to samo co na 2 czy 3x droższych, ten temat jest wałkowany od dawna...

Ja nie piszę, że jest to niemożliwe, po prostu uważam, że podstawy powinny być odrobine wyższe, zwłaszcza jeżeli bawi się przy podkręcaniu, i obciąża komputer po 10h dziennie.. Nie zawsze wyniki u jednych, będą takie same, jakie będą u ciebie.. Niech kupuje, co chce, i na swój budżet, ja mu nie każe kupować płyt za 2000-3000zl

Opublikowano
33 minuty temu, Send1N napisał(a):

No teraz to mnie zmiażdżyłeś :E zejść niżej i wziąć gorszy procesor zamiast przeznaczyć kasę na jak najlepszy i wsadzić go do płyty która w zupełności wystarczy do jego działania na pełnej mocy, płyta ci lepszej wydajności nie da a lepszy procek już tak, co innego gdyby to była taka sytuacja jak np za czasów amd fx gdzie trzeba było kupić płytę czasem droższą od samego cpu aby nie było spadków wydajności w postaci throttlingu lub całkiem nie puścić z dymem vrm ;) 

dzieki, takiej odpowiedzi szukałem

Opublikowano
1 minutę temu, asmanty napisał(a):

Wzialem 9800x3d ponieważ gram w cs2 360hz i tego potrzebuje. 7800x3d za 2100-2200 gdzie za 9800x3d dalem 2500? no niezle mi doradziłeś

Nie jestem zwolennikiem, dawania najlepszego procka, z płytą \za 600zl, no ale jeśli koledzy mówią, że ok to ok

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, zxc napisał(a):

Ja nie piszę, że jest to niemożliwe, po prostu uważam, że podstawy powinny być odrobine wyższe, zwłaszcza jeżeli bawi się przy podkręcaniu, i obciąża komputer po 10h dziennie.. Nie zawsze wyniki u jednych, będą takie same, jakie będą u ciebie..

Na przykładowych płytach które wymienilem sekcja się nawet nie spoci i nic nie będzie na styk jeżeli to miałes na myśli zostanie spory luz i pole manewru do ewentualnego oc, nie opieram się na żadnych swoich wynikach bo ZEN5 nie miałem jeszcze w rękach, po prostu patrzę na specyfikację VRM danej płyty, obsługę cpu i pobór prądu przez dany procesor i jest wszystko jasne że taki 9800x3d to żadne wyzwanie dla tanich b650 ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Send1N napisał(a):

Na przykładowych płytach które wymienilem sekcja się nawet nie spoci i nic nie będzie na styk jeżeli to miałes na myśli zostanie spory luz i pole manewru do ewentualnego oc, nie opieram się na żadnych swoich wynikach bo ZEN5 nie miałem jeszcze w rękach, po prostu patrzę na specyfikację VRM danej płyty, obsługę cpu i pobór prądu przez dany procesor i jest wszystko jasne że taki 9800x3d to żadne wyzwanie dla tanich b650 ;) 

Ok, mam po proste złe doświadczenia z budowaniem, w ten sposób komputera, ale każdy ma inne ;>.. Skoro, uważasz, że będzie ok, to ja nie widzę problemu :)

Godzinę temu, asmanty napisał(a):

dzieki, takiej odpowiedzi szukałem

Tak, z ciekawości, jakie masz dyski, i zasilacz(marka , moc itp)?

https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-4-7-ghz-96-mb-box-100-100001084wof-14209713/  MACIE , ale cena ^^

Edytowane przez zxc
  • Upvote 1
Opublikowano

Od 1994 roku skladalem komputery - w pracy i prywatnie dla znajomych.

Zawsze wychodze z zalozenia - mocna baza, slabszy procek i ram

jak juz sie dozbiera to latwiej zmienic cpu i ram niz plyte

dobra plyta to tez dopracowany bios, mniej problemow, wiecej zlaczy i ogolnie lepsze wykonanie i akcesoria

takze wg mnie dobra plyta glowna to podstawa wszystkiego

• Like 1
  • Upvote 1