Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ASUS ROG Strix X870-F Gaming WiFi 

Nowa w cenie 1755 dzis rano na Amazonie wskoczyla, mam w koszyku.

Co sadzicie? Chyba nie ma sensu doplacac 700zl do X870E-E. Plyta ma wszystko czego potrzebuje. 

X870E-E i X870-F obie maja 3 gniazda M.2 przy zachowaniu PCIe5x16. Brakuje tej nowej technologii nitropath DRAM i post code. Reszta praktycznie to samo.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Ten ProArt ma slabsza sekcje VRM od X870-F.

16+2+2 80A (proart) vs 16+2+2 110A (X870-F)

Ten sam podzial dyskow M.2 bez ciecia linii gpu (3 wolne gniazda bez ciecia gpu). Ma za to lan 10Gbit, ale kontroler sie grzeje ponoc i dla mnie to zbedne. Ma wiecej portow USB z tylu, ktore nie sa mi potrzebne w takiej ilosci. W ProArt nie ma tez wyjscia optycznego na ktorym mi zalezy. W X870-F jest sensowny podzial i wystarczajacy. Nie wiedze nic co mogloby uzasadnic doplate 500 zl.

Zalezy mi na biosie Asusa, chyba zdecydowalem, bo jakos mi Asrock po prostu nie lezy. Widze, ze ta plyta wszedzie chodzi po 1900+, wiec 1755 (sprzedawca Amazon) to chyba sensowna oferta.

Procek na biurku, pamiec juz w paczkomacie. Chyba juz czas na zakup plyty, bo raczej niewiele sie wydarzy do konca roku.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Na poczatku myslalem o podkrecaniu, ale tak szczerze to mi nie zalezy na tym. Dlatego juz kupilem wczesniej Asusa TUF X870, ale zwrocilem, bo nie zauwazylem brak wyjscia optycznego na ktorym mi zalezy i doczytalem, ze modele Rog Strix X870-A, TUF X870 i Prime maja oszukane wifi 7 (160MHz zamiast pelnych 320MHz w X870-F i wyzej). 

Czemu mnie ciagnie do Asusa? Bo nigdy nie mialem.

@zxc zainstalowales u siebie juz nowa platforme?

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Czemu mnie ciagnie do Asusa? Bo nigdy nie mialem.

Spoko, mam wiele rzeczy z Asusa, i zdecydowanie polecam :)

3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

@zxc zainstalowales u siebie juz nowa platforme?

Czekam na płytę, status mam między 13 a 17 grudnia :D

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Ten sam podzial dyskow M.2 bez ciecia linii gpu. Ma za to lan 10Gbit, ale kontroler sie grzeje ponoc i dla mnie to zbedne. Ma wiecej portow USB z tylu, ktore nie sa mi potrzebne w takiej ilosci. W X870-F jest sensowny podzial i wystarczajacy. Nie wiedze nic co mogloby uzasadnic doplate 500 zl.

Zalezy mi na biosie Asusa, chyba zdecydowalem, bo jakos mi Asrock po prostu nie lezy. Widze, ze ta plyta wszedzie chodzi po 1900+, wiec 1755 (sprzedawca Amazon) to chyba sensowna oferta.

Procek na biurku, pamiec juz w paczkomacie. Chyba juz czas na zakup plyty, bo raczej niewiele sie wydarzy do konca roku.

ProArt ma pięć lat gwarancji po zarejestrowaniu na stronie ASUS-a.

Opublikowano
14 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Asus X870-F obcina linie gpu przy obsadzeniu m2_2.

To pytanie czy stwierdzenie bo kilka postów wyżej już o tym pisał DżonyBi:

16 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

X870E-E i X870-F obie maja 3 gniazda M.2 przy zachowaniu PCIe5x16. Brakuje tej nowej technologii nitropath DRAM i post code. Reszta praktycznie to samo.

Opublikowano

Zadanie bez pytajnika nie jest zdaniem pytającym :P
Zasugerowałem się tylko tym:

Cytat

Ten sam podzial dyskow M.2 bez ciecia linii gpu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kamilos69 napisał(a):

Ten sam podzial dyskow M.2 bez ciecia linii gpu

Bo to prawda, bez ciecia linii GPU jest ten sam podzial (powinienem napisac "ta sama ilosc wolnych gniazd M.2") dla plyt o ktorych mowilem - zostaja 3 wolne gniazda bez ciecia linii GPU.

Podsumowujac plyty Asusa o ktorych pisalem wczesniej:

- odnosnie gniazd M.2

Asus Rog Strix X870E-E - plyta ma 5 gniazd M.2, ale tylko 3 uzyteczne bez ciecia linii gpu

Asus ProArt X870E, Rog Strix X870-F czy TUF X870 maja po 4 gniazda M.2, ale tylko 3 uzyteczne bez ciecia linii gpu.

- odnosnie WiFi 7

Asus postanowil tez uciac o polowe pasmo WiFi 7 (160MHz zamiast 320MHz) w modelach: Asus X870-A, TUF oraz Prime.

Post code i NitroPath DRAM maja tylko dwie plyty Asusa: X870E Hero i Strix X870E-E.

Wyjscia optycznego nie maja plyty Prime, TUF, ProArt oraz plyta Strix mini-ITX X870-I.

Ja wybralem Asusa X870-F, bo chce Asusa i to jest pierwsza plyta idac od dolu, ktora ma wszystko na czym mi zalezy.

Odnosnie dyskow to moze nie bylo to stwierdzenie super precyzyjne, ale to byla kontynuacja mysli, ktore sa walkowane od kilku stron. Wklejalem link kilka razy juz tutaj, gdzie w ostatniej kolumnie jest zawarta informacja co i czy plyta cos ucina.

https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/htmlview#

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Cały ten temat to powinien dawno zmienić nazwę bo z wyborem odpowiedniej płyty to już dawno nie ma nic wspólnego ;)

@DżonyBi

Oprócz strony którą podałeś i tak zawsze warto/trzeba sprawdzić instrukcję na stronie producenta płyty. Smutne bo większość ludzi kupuje żeby ładnie świeciło a potem pretensje czemu coś działa lub nie działa.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Oprócz strony którą podałeś i tak zawsze warto/trzeba sprawdzić instrukcję na stronie producenta płyty.

Sprawdzalem u zrodla polowe tam zawartych plyt i z czystym sumieniem moge polecic ten link, bo ktos odwalil kawal dobrej roboty.

Polecam rowniez ten zbiorowy test (tez wklejany tutaj wczesniej):

https://www.techspot.com/review/2907-amd-x870-motherboards/

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Asus postanowil tez uciac o polowe pasmo WiFi 7 (160MHz zamiast 320MHz) w modelach: Asus X870-A, TUF oraz Prime.

Jeszcze taka ciekawostka. MSI wrecz wytyka palcem konkurencje odnosnie "fake" WiFi 7

Team Asus i Gigabyte

https://www.tomshardware.com/pc-components/motherboards/msi-touts-true-wi-fi-7-support-on-x870-motherboards-over-the-competition-msi-supports-320-mhz-channel-while-rivals-are-limited-to-160-mhz

MSI-True-WiFi-7-X870-Motherboards.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Msi nie chwali się ,że 320Mhz jest tylko na 6GHz!!!  . 6 Ghz ma fatalny zasięg , i mimo posiadania Routera    GT-BE98  oraz karty   GC-WIFI7 320 MHz i tak większe prędkości zapewnia 5GHz 160MHz . Testowane na Win 11 24H2 WIFI 7 odległość 8 metrów .

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, ronaldo864 napisał(a):

Msi nie chwali się ,że 320Mhz jest tylko na 6GHz!!!

Na 5GHz wifi nie ma dostępnego ciągłego pasma szerokości 320MHz.

Wi-Fi-5GHz-Spectrum-Allocation-Chart.ppm

W teorii chyba wifi 7 mogłoby połączyć dwa kawałki 160MHz, ale no właśnie, to chyba mocno teoretyczna funkcja póki co...

Chcesz 320MHz, trzeba używać kanałów 6GHz. Chcesz używać 6GHz, router musi być blisko odbiornika a nie gdzieś za ścianą. Niestety.

Edytowane przez some1
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kamilos69 napisał(a):

Cały ten temat to powinien dawno zmienić nazwę bo z wyborem odpowiedniej płyty to już dawno nie ma nic wspólnego ;)

@DżonyBi

Oprócz strony którą podałeś i tak zawsze warto/trzeba sprawdzić instrukcję na stronie producenta płyty. Smutne bo większość ludzi kupuje żeby ładnie świeciło a potem pretensje czemu coś działa lub nie działa.

Tu jest bardzo dużo dywagowania z naszej strony, ale w sumie może to dać ludziom wskazówki co wybrać.. Według mnie, to powinno wyglądać tak,  że eksperci tu wchodzą i podają propozycje jak ktoś pyta, albo ktoś wysyła linka do płyty, i pyta np czy ta jest dobra, i co o niej ludzie myślą xd..

PS. Nova na proshopie już 1741zł ;]

Opublikowano

https://www.komputerswiat.pl/recenzje/sprzet/sprawdzilismy-mozliwosci-wi-fi-7-jest-szybsze-niz-polaczenie-przewodowe/zntvmxf

Tutaj chyba chodzi o kwestie kompatybilnosci:

Przykładem takiej konstrukcji jest karta Gigabyte GC-WIFI7. Przy modelu tym trzeba zwrócić uwagę na jego rewizję, gdyż wersja 1.2 została zbudowana w oparciu o układ Intela zaś w przypadku wersji 1.1 oraz 1.0 producentami chipów są kolejno MediaTek oraz Qualcomm.

Screenshot_20241210_115536_Chrome.jpg

• Like 1