Skocz do zawartości

Słuchawki: upgrade z 7Hz Timeless na...?

jagular

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też z tego co się oczytałem to żadnych droższych Hifimanów bym nie kupił.

Mam Sundary i mam Anandy Non-Stealth na szczęście nic się z nimi nie dzieję i dla mnie grają gites. Do głowy też mi pasują. No, ale ja te Anandy wyrwałem nówki nie za 700-1000e jak kosztowały na początkach, a za ~350euro w tamtym roku gdy wprowadzali wersję Stealth i czyścili magazyny :E

Hifiman jest naprawdę niesamowitym ewenementem i szczerze podziwiam tą markę. Każda inna firma za takie numery już dawno poszłaby do zaorania. Ale nie oni. Na forach non stop czytać można zachwyty nad ich produktami albo kolejnymi obniżkami cen. Słuchawki jeszcze niedawno kosztujące 7000 zł, lecą już za 4500 zł i nadal sklepom opłaca się je sprzedawać. Gdyby były nawet i za 1500 zł, to nadal wszyscy by na tym zarobili.

Hifiman do perfekcji opanował oszczędność produkcji. Metalowe widełki pałąka? Super, tylko że to po prostu aluminiowy szkielet, który w środku wypełniony jest winylem, bo tak jest taniej. Ultra cienka membrana nano? Super, tylko że jej produkcja pochodzi z odzyskiwanego plastiku PET i jak pisałem bez laminacji, aby zachować niską wagę i koszt produkcji. Pakowanie? No problemo seńor - wszystkie słuchawki są zapakowane w ten sam karton który różni się tylko naklejką z zewnątrz, a w środku masz gratis stojak, wykonany z wypełnienia piankowego do transportu.

recenzja_arya_organic_stealth_nano_10.jp

Elementy drewniane? Owszem, ale jako ozdobny paseczek forniru na słuchawkach, który przy okazji oddaje trochę gumą/chemią (prawdopodobnie klej).

Nawet w Susvarach za 30 tysięcy wnętrze słuchawki wygląda jak zaliczenie z warsztatów praktycznych:

r3sszghx0yc61.jpg?width=3024&format=pjpg

I tak można wymieniać w nieskończoność. Aczkolwiek są u nich modele jeszcze w miarę sensowne. Chyba najwięcej szczęścia mają przy okrągłych driverach, bo mierzą się znacznie lepiej, dlatego jeśli już coś brać na siłę, to może HE400se bo są po prostu tanie i nie szkoda będzie wysyłać ich wciąż na RMA, albo HE6se, bo to jeszcze jest ta stara technika wykonywania.

29 minut temu, lukadd napisał(a):

Mam Sundary i mam Anandy Non-Stealth na szczęście nic się z nimi nie dzieję i dla mnie grają gites. Do głowy też mi pasują. No, ale ja te Anandy wyrwałem nówki nie za 700-1000e jak kosztowały na początkach, a za ~350euro w tamtym roku gdy wprowadzali wersję Stealth i czyścili magazyny :E

Sundary przez długi czas polecałem, ale niestety ostatnio wprowadzili jakieś zmiany i stare brzmienie zostało zastąpione nowym, gorszym. Dla bezpieczeństwa zostały usunięte z Polecanych, razem z Edition XS. Natomiast zdjęcia pozrywanych ścieżek które wrzucałem pochodziły właśnie z drivera pierwszych Anand. Zupełnie tak, jakby producent celowo projektował je w ten sposób.

eD6RbmC.jpg

Dziura w membranie powstała wg relacji użytkownika przy rozbiórce drivera. Driver był martwy w momencie rozbierania słuchawek, a cały proces miał ustalić ewentualną przyczynę awarii.

Trudno też powiedzieć jaką techniką nanoszona była/jest cewka na membranę. Ale to, co rzuca się w oczy, to praktycznie niezagospodarowany dół oraz troszkę góra. Z paroma userami analizowaliśmy ten temat i doszliśmy m.in. właśnie do takich wniosków, że duży bezwład odpowiada za wysoki poziom zniekształceń, obecny bez względu na poziom SPL. Pisałem o tym również w recenzji.

W sumie nawet balans kanałów trudno jest jednoznacznie zmierzyć:

Arya-SON-LR.jpg

Nigdy nie wiadomo, czy jest to kwestia drivera, czy nierówności obszycia padów, bo one też się różnią między sobą i potrafią być krzywo poobszywane.

Edytowane przez EvilKillaruna

Jak nie chcesz wydawać kroci a chcesz mieć wystarczająco dobre słuchawki może nie perfekcyjne ale naprawdę dobre to niemal zawsze na większości filmach jak pokazują backstage z nagrywania jakieś muzyki nie zależnie czy to elektroniczna czy jakaś kapela metalowa najczęściej widuje Beyerdynamic  DT 990 PRO , Sensheiner bodajże 600 , audio-technica chyba m50 i jeszcze jakieś co miało logo na niebieskim prostokącie chyba to było coś od superlux ale ręki sobie nie dam uciąć popatrzę jeszcze po klipach na youtubie może sie doszukam.

Paradoksalnie większość muzyków nie używa aż tak drogich modeli po wyżej 1k. choć na wzmacniaczach sobie nie żałują :P 
jak i instrumentach na których grają jednak jakiś tam limit możliwości jest reszta to audiofilska fanaberia... ale kto bogatemu zabroni.

Ale jak bym miał faktycznie tyle siana wydać na słuchawki to jednak bym brał Audeze bez zastanowienia a jak by ktoś mi zakazał ich brać że tak to ujme to celował bym w audio techica. 

Edytowane przez Quassar

@EvilKillaruna

Grubo :E

Moje Sundary są kupione na początku 2022. Obecnie je żona używa. Używane w zasadzie każdego dnia przy kompie. Anandy kupiłem jakoś w lipcu 2023 i też dzień w dzień przy kompie używam, nieraz wiele h dziennie.

Wygrzebałem pudło i wtedy jeszcze inaczej pakowali. Pudło już trochę zmęczone, ale ogólnie ładnie to było zapakowane oryginalnie jak dostałem, też w środku jest ten styropianowy niby stojaczek, ale było to wyścielone czarnym całkiem przyzwoitym materiałem.

xn6P7bb.png

tWX1Cus.png

Edit: Ale ogólnie czytając po necie jak oni kombinują i jaki rozrzut mają na jakości i ogólnie coraz gorzej z tym to już chyba nigdy więcej od nich nie kupię słuchawek :E

Edytowane przez lukadd

Sam więc widzisz, że kiedyś to się jeszcze jakkolwiek starali. To były czasy gdy próbowali zdobyć rynek i tak jak Audeze aspirowali do stania się marką premium. Teraz dostajesz od nich słuchawki zapakowane jak byś jakąś pierwszą lepszą paczkę z Allegro zamawiał. Potrafiłem mieć klej do korka lepiej zapakowany niż oni słuchawki. Za parę lat będzie już zwykły blister jak pendrive z marketu, a jedyna różnica między nimi będzie taka, że Hifimany większe i od razu zepsute :D.

25 minut temu, Quassar napisał(a):

Ale jak bym miał faktycznie tyle siana wydać na słuchawki to jednak bym brał Audeze bez zastanowienia a jak by ktoś mi zakazał ich brać że tak to ujme to celował bym w audio techica. 

Każdy kupuje to na co ma ochotę i na co go stać. Jego kasa, jego sprawa. Nigdy nie widziałem jednak, aby ktoś komuś zakazywał kupowania jakichś słuchawek. Kojarzę tylko jeden sklep na Allegro, który wpisuje ludzi na czarną listę, gdy właściciel kogoś nie lubi albo klient zwróci mu towar w terminie 14 dni.

Audeze też potrafi się sypać i miało swoje epizody, jak np. era padających driverów dekadę temu, albo wypadające przy wyciąganiu kabla konektory w LCD-5, bo Sankar nie umie odróżnić gniazd wpuszczanych od gwintowanych :D. Z drugiej strony LCD-XC po modach z 2018 roku to u mnie nadal praktycznie referencja tonalna w słuchawkach zamkniętych. Problem w tym, że nie mam pojęcia, czy nowe wypusty jakkolwiek trzymają się tej samej linii brzmieniowej, gdyż także i Audeze bawi się w ciche rewizje i na pewno już były zmiany, bo widziałem inny rozkład otworów drivera.

Audio-Technica również potrafiła wypuścić akustycznie słabe modele. Bardzo zawiodłem się np. na W5000 czy SR9 swego czasu. Z kolei do takich ADX5000 potrafi być u nich problem z dokupieniem padów, mimo że to najwyższy model z ich linii otwartej za 8-10k zł.

Podepnę się z małym pytaniem. @EvilKillarunato co byś mi polecił w kwocie zbliżonej do philipsow x2hr, chyba ze jest naprawdę warte dołożenia ale raczej nie więcej niż 500. A im mniej tym lepiej. Typowo do muzyki, bez konkretnego gatunku. Mam soundblaster g6, edifiery 1280dbs oraz na chwilę obecną steel arctis 3 (że względu na micro do gier)  

Ja mam na chacie 2 sztuki Philipsów X2HR, jedne pierwsze moje z 2019 wyrwane w promo za ~500zeta, drugie później 2023 dla syna wyrwane w promocjach ~350pln. I w zasadzie w tej cenie to petarda jak ktoś chce otwarte słuchawki i mu podpasuję ich styl grania. W każdym razie warto je sprawdzić, szczególnie jak co jakiś czas są te promki na nie właśnie poniżej czy ~400 zeta.

Godzinę temu, Quassar napisał(a):

Paradoksalnie większość muzyków nie używa aż tak drogich modeli po wyżej 1k. choć na wzmacniaczach sobie nie żałują :P 
jak i instrumentach na których grają jednak jakiś tam limit możliwości jest reszta to audiofilska fanaberia... ale kto bogatemu zabroni.

Wiesz, każdy kupuje to co mu pasuje :)
Napiszę coś takiego: w moim gejmingowym pc siedzi dalej RTX 2060S. Czy teraz czujesz się lepiej? :P :P :P 

20 godzin temu, jagular napisał(a):

Przecież to potem trzeba sprzedać jako "open box", ze stratą.

Ludzie zapomnieli czemu to prawo zwrotu w ogóle weszło w takiej postaci. A weszło bo handel przeniósł się do internetu, a sprzedawcom odpadły koszty utrzymania fizycznych placówek gdzie towar można było obejrzeć i przetestować, także nie ma co się krygować. Pewnie, są jednostki które nadużywają tego prawa, ale patologia się zawsze znajdzie.

32 minuty temu, Keel napisał(a):

@EvilKillarunato co byś mi polecił w kwocie zbliżonej do philipsow x2hr, chyba ze jest naprawdę warte dołożenia ale raczej nie więcej niż 500. A im mniej tym lepiej.

Spróbowałbym tego, co poleciłem @jagularowi, czyli AD500X. Ciekawe mogą okazać się również A990Z, jeśli dopuszczasz konstrukcję zamkniętą. To wg mnie jedne z najlepszych pozycji do odpowiednio 500 i 1000 zł na dzień dzisiejszy. Choć nie jest to idealnie 1:1 ten sam dźwięk, co w Fidelio, mogą bardzo fajnie wpaść w ucho i okazać się wielokrotnie bardziej wygodne w użytkowaniu. Przesiadka z X2HR na np. AD500X jest potężna w tym względzie (masa, docisk do głowy).