Skocz do zawartości

Komputer tylko do cs2

tuzzo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem w trakcie dobierania komponentów do swojego nowego komputera. Jako że będę robił to pierwszy raz to potrzebuję małej pomocy :) z zakupem dużego pośpiechu nie ma, ale chciałbym mieć już wszystko na przełomie listopada/grudnia. Komputer ma służyć tylko do cs2, będę grał na monitorze 240hz. Prawdopodobnie nie będę grał na rozdzielczości wyższej niż 1280x960 i ustawieniach nisko-srednich, ale nie chciałbym uświadczyć jakichś większych spadków gdy na mapie zacznie się coś dziać. Budżet +-4tys. Chcę uzyskać jak najwyższą wydajność w jak najniższej kasie.

Szukam ciekawych ofert i promocji, a z tego względu, że zbliża nam się BF można wyhaczyć fajne okazje. Tym sposobem udało mi się zakupić już ryzena 7600 za 700zł :D (jeśli to nie był "złoty strzał" bez problemu mogę go jeszcze zwrócić) pytanie - co dalej?

Płyta główna od ASRocka za 500zł, spoko, ale będę chciał korzystać z wifi - czy płyta MSI pro b650-s wifi (550zł aktualnie) będzie dobrą alternatywą? Czy wybrać tę od ASRocka i zaopatrzyć się w zewnętrzną antenę wifi?

Chłodzenie freezer 36 za stówkę, tu chyba w czym wybierać nie ma

Karta graficzna - tutaj będę polował na kartę typu rtx 4070/RX 7800 (+-2000zł) 

Zasilacz - czy 550w w deepcool pl550d będzie wystarczające?

Ramy 2x16gb często można wyhaczyć za 400zł, tu wezmę co będzie 6000mhz cl30

Obudowę myślałem wziąć zenpc Z1 mesh tg Black za 200zł

Ssd Goodram px500 g2 512gb za 140

Całość wychodzi około 4250zł. Czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć czy wszystko w moim myśleniu jest ok? Dziękuję :)

Edytowane przez tuzzo

10 godzin temu, tuzzo napisał(a):

Tym sposobem udało mi się zakupić już ryzena 7600 za 700zł :D (jeśli to nie był "złoty strzał" bez problemu mogę go jeszcze zwrócić) pytanie - co dalej?

Kiedy taniej masz nadal https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-5-7500f-am5-oem-p8119884

10 godzin temu, tuzzo napisał(a):

Płyta główna od ASRocka za 500zł, spoko, ale będę chciał korzystać z wifi - czy płyta MSI pro b650-s wifi (550zł aktualnie) będzie dobrą alternatywą? Czy wybrać tę od ASRocka i zaopatrzyć się w zewnętrzną antenę wifi?

Weź juz z WIFI bo jak do ASrock dodasz kartę to wyjdzie Ci praktycznie tyle samo

Chłodzenie ok, taniej spartan 5 też wystarczy do 7500F

Nie potrzebujesz 4070/7800XT do cs2 pod tak niską rozdzielczość, dopompuj lepiej procka i weź sobie nawet 14600KF który kosztuje mniej niż 1000 zł i daj to nawet na 4060 Ti / 7700 XT - wyjdzie lepiej. 

550W styknie , ramy ok, buda ok. 

Za 300 zł więcej masz https://proline.pl/koszyk/e17e26a1 kwestia czy dasz radę. Stówkę możesz urwac na SSD https://proline.pl/dysk-lexar-ssd-nm620-512gb-m-2-pcie-nvme-gen3-lnm620x512g-rnnng-p8114852

Dzięki za odpowiedź. 7600 wybrałem z dwóch powodów - jest to platforma, na którą będę mógł wrzucić kiedyś choćby 7800x3d albo i coś nowszego oraz posiada integrę, której 7500f chyba nie ma? A nie wykluczam opcji że przez jakiś czas będę się musiał przebujać bez GPU. Rozważałem i5 14600kf, ale widziałem na youtubie test, w którym 7600 wcale od intela w csie nie odstaje, a +- 3 stówki w budżecie zaoszczędzone.

Czy jest sens płacić 1800zł za RX 7700 kiedy to za mniej niż 2100zł mogę wyrwać RX 7800 / rtx 4070? Powiem szczerze, że rozważałem zejście z GPU na RX 6750 za +-1400zł. Chęć wybrania nieco lepszej grafiki bierze się z tego, że nie chcę odczuwać dużych spadków gdy na mapie zacznie się dużo dziać 

13 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Jak tylko do CSa to 4070 overkill a 7600 moze dropic FPS na anciencie w wodzie przy strzelaniu. Lepszy tandem 7800x3d + RX7600, jesli mowimy tylko o CS2

A czy na anciencie w wodzie spadki nie będzie powodowała karta graficzna, a nie procesor? 7800x3d niestety jest poza budżetem 

3 minuty temu, tuzzo napisał(a):

A czy na anciencie w wodzie spadki nie będzie powodowała karta graficzna, a nie procesor? 7800x3d niestety jest poza budżetem 

Pewnie zależy, overpass tez potrafi przycisnac proca. Ja wiem czy poza budzetem 7800x3d 2k, plyta 500, ram 400, karta 1k zasilacz 200-250zl

źle nie bedzie, troche 0.1% low dropi, ale jest ok widzialem jedno wideo 2 smoki na anciencie na low settings spadalo do 140-160fps. Ale na duscie ładny FPS, musisz po prostu dusta wybierac :P,