Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Wuadator napisał(a):

W sumie, to poczytałem o nim i mi pasuje xD

Myślę tylko czy brać 1300W, czy 1650 :]] chodzi o kulturę pracy przy obciążeniu 900 W powiedzmy, ale zakładam, że dużej różnicy nie będzie.

Dzięki za polecenie, pozdrawiam 

Wersję 1650W masz w dobrej cenie, pozostałe są trudno dostępne nawet w innych sklepach. Można śmiało brać 1650W, w niczym ten zapas mocy nie przeszkadza jak niektórzy tu wcześniej sugerowali.

Obciążenia 900W to nigdy nie dobijesz w grach, nie ma na to szans. Nawet jakby karta brała 500-600W, to procesor dołoży do tego z 70-80W. Cała skrzynka zmieści się w okolicach 700W, ale to i tak zakładając najbardziej czarne scenariusze.

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja myślę, że każda próba przejścia ponad 1000W jest bez sensu.

Tu chodzi o stosunek jakości i możliwości do ceny, a nie to czy ma 1000W czy 1650W. To bez znaczenia, w aktualnej cenie ciężko o lepszy zasilacz od tego Fortrona, z ATX 3.1. To, że mocowo jest mocno nad wyrost, to prawda, ale to w niczym nie przeszkadza. 

Opublikowano

@Dirian Masz rację, zasilacz na wyrost to nie jest problem.
                  Wybacz, coś mi się po prostu robi jak widzę jak polecane są zasilacze typu 1400/1650/1800/2000W do zwykłych pecetów. To taki mega overkill ;)
                  Na dzień dzisiejszy z części istniejących i dostępnych na rynku (np. prądożerny intel + RTX 4090) nie idzie ulepić normalnego zestawu któremu przyzwoite PSU 750W by nie wystarczyło z zapasem.
                  Tu rozumiem branie na wyrost pod nowe GPU, których premiery jeszcze nie było, naturalnie. Rozumiem też argument celowania w konkretny model zasilacza i uzależnienie od mocy jaką ustalił producent w danym modelu.

Osobiście radziłbym zwrócić uwagę na to aby PSU miało jedną linię V12 (np. BeQuiet dzieli na 4 itd.), sam też bym chciał mieć jednostkę z bardzo wysoką sprawnością z certyfikatem 80PLUS Platinium/Titanium

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi ! 

Jeśli chodzi o zasilacz, to najbardziej zależy mi na tym, żeby miał 2 wyjścia pod pcie 5.1. Czy będzie miał 1100W czy 1600w nie ma takiego znaczenia. Jeśli przy nowych gpu się nie przyda- trudno. Natomiast, jeśli okaże się za 3 miesiące, że muszę wymieniać zasilacz, albo bawić się w przejściówki, to raczej nie byłbym zadowolony, więc po co kombinować?

Szukam i szukam i w sumie ten forton idealnie się wpasowuje, chyba, że macie coś innego do polecenia. Chętnie poczytam różne testy i coś wybiorę:)

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano (edytowane)

Ma tylko jedno wyjście 12V-2x6 niestety.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc!!

Zamowilem ostatecznie tego fortona.

Wszystkie komponenty już zamówione, więc teraz czekam na paczki i najprawdopodobniej w weekend będę składał wszystko 💪💪

Edytowane przez Wuadator