Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I co taka zmiana na system dziesiętny wnosi, oprócz kosmicznych wartości parametrów, które trzymają kilka wartości na poszczególnych bajtach?

Czy system 10, czy 16, zasada jest ta sama - mało cyfr to niska wartość, dużo to duża. A czy błędów pozycjonowania głowicy jest 56789 czy 0xDDD5 to co za różnica? Tak samo czy popsutych sektorów jest 37 czy 0x25 to i tak źle świadczy o dysku.

Nie wiem skąd w ludziach ten strach przed hexami.

Dziesiętnie parametr BC ma ponad 4 miliardy, szesnastkowo widać, że to 3 niewielkie wartości.

Inna sprawa, że ten parametr powinien mieć 0.

Opublikowano (edytowane)

I jak sprawują się te dyski?

Działają poprawie, tak jak nówki z sklepu?

Są warte zakupu?

Czy to jednak stare, kilkuletnie używane dyski, na które przykleili nową etykietę?

Edytowane przez Pawcio
Opublikowano
W dniu 18.01.2025 o 11:25, Bono_UG napisał(a):

I co taka zmiana na system dziesiętny wnosi, oprócz kosmicznych wartości parametrów, które trzymają kilka wartości na poszczególnych bajtach?

Czytelność. Jest po prostu czytelniej. Nic więcej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja również skusiłem się na testy:

vh6rjt2z.png

Przyszedł dzisiaj. Wizualnie nieco pognieciony oraz porysowany:

obvp5qi8.jpg 29d7e7ib.jpg

Ale kultura pracy jak u nowej sztuki :)

Tak prezentuje się w systemie:

mncwkldw.png

Bardzo ucieszyła mnie ta "równa" pojemność, tym bardziej, że pierwotnie właśnie chciałem kupić Exos'a 20TB. Tak, myślę że mam małe OCD pod tym względem, że u mnie partycje muszą być równe :E

Na koniec parę testów oraz diagnostyki:

lmmnrwkh.jpg

4tzjyxpt.png

ekzf5v6v.png

rjiimu7a.png

diztil8e.png

vb5z64gh.png

85p7pfyz.png

kdvgmf5v.png

ji29pxnm.png

nqarx7hs.png

Na chwilę obecną jest jeszcze zbyt wcześnie, abym mógł ten dysk jakkolwiek ocenić. Działa póki co i to chyba tyle.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.01.2025 o 13:25, Send1N napisał(a):

Oprócz etykiety to jeszcze by musieli w takim razie "cofnąć licznik" jak w samochodach :E patrząc na tego screena którego wrzucił Johny wyżej z crystal'a.

W opisie aukcji: https://allegro.pl/oferta/dysk-twardy-seagate-exos-6tb-st6000nm000j-sata-3-5-16211427987 z której kupił dysk jest napisane o zresetowaniu danych smart:

Cytat

Dyski bez przebiegu, kondycja jak w nowym dysku. Odnowienie nie polega na prostym zresetowaniu przebiegu tylko są one rzetelnie odnawiane by przywrócić je do stanu jak w nowych dyskach. Obudowy są otwierane, wymieniane wszystkie zużyte lub uszkodzone komponenty.

Tablica SMART wygląda jak w nowym dysku.

W ostatnim miesiącu pojawiła się kolejna afera dotycząca serwerowych dysków firmy seagate seria exos x16, które są sprzedawane w niemczech oraz polsce jako nowe.

News: https://ithardware.pl/aktualnosci/skandal_seagate_nowe_dyski-38592.html

Dyski miały małe ślady używania np. rysy na obudowach oraz zresetowane parametry smart do 0, żeby wyglądały na fabrycznie nowe.

Portal benchmark zdecydowanie lepiej opisał tą aferę niż ithardware, które ogólnie o tym wspomniało.

https://www.benchmark.pl/aktualnosci/kupil-uzywane-dyski-twarde.html

https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/uzywane-dyski-seagate-morele.html

Skopiujcie ręcznie link do przeglądarki, bo forum ithardware ucina odnośniki do konkurencyjnych polskojęzycznych portali o komputerach: 🤦 https://forum.ithardware.pl/topic/9139-zmiany-we-wklejaniu-odnośników-zewnętrznych/

Cytat

Okazało się, że jeden z Polaków kupił dwie sztuki dysków seagate o różnych pojemnościach, jako nowe w pod koniec stycznia 2025 roku.

Po wpisaniu numerów seryjnych na stronie producenta, dyski mają tylko 1,5 roku gwarancji zamiast 5 lat.

Kontakt ze wsparciem technicznym producenta seagate potwierdził, że dyski pochodzą z dystrybucji OEM – mogły one być częścią kompletnego systemu np. stacji roboczej lub serwera.

Gwarancja na taki sprzęt nie jest realizowana bezpośrednio przez producenta.

Zaniepokojony klient postanowił sprawdzić, czy faktycznie ma do czynienia z używanym sprzętem.

Okazało się, że system S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology), który umożliwia odczyt podstawowych parametrów dysku, został wyczyszczony.

W przypadku dysków Seagate można jednak skorzystać z systemu FARM (Field Accessible Reliability Metrics), który pozwala uzyskać bardziej szczegółowe informacje o nośniku.

System FARM potwierdził, że obydwa dyski mają przepracowane po 18 706 godzin, czyli ponad 2 lata ciągłej pracy. Odczyt jasno pokazał, że zakupione dyski są używane.

Sklep Morele.net początkowo deklarował, że towar jest w pełni wartościowy, a udzielana gwarancja jest gwarancją producenta, która będzie obowiązywać zgodnie z kartą produktu, jednak jej realizacja będzie odbywać się przez dystrybutora.

Klient zdecydował się zwrócić sprzęt, a sklep zaakceptował zwrot.

Pojawiły się komentarze, że to mogą być dyski pochodzące z koparek krypowalut chia.

W sumie czasowo to się zgadza, w tamtym okresie 2021 rok, ta kryptowaluta była modna: https://ithardware.pl/aktualnosci/chinczycy_masowo_wykupuja_hdd_i_ssd_nowa_kryptowaluta_chia_wykorzystuje_przestrzen_dyskowa-15808.html

W ostatnim roku na polskim amazonie pojawił się wysyp tańszych dysków seagate, i ludzie je zwracali, bo wyglądały na używane.

Pisali o tym w komentarzach na peperze.

Teraz przynajmniej można przypuszczać, że pochodziły z serwerowni lub kopali kryptowalut, która prawdopodobnie dogadała się z hurtownią a oni dalej sprzedawali te dyski sklepom w europie, które są wpisanie na oficjalniej stronie seagate, jako certyfikowani sprzedawcy dysków seagate w niemczech oraz polsce. W odpowiednio niższej cenie, tego typu dyski po oficjalnej regeneracji u prywatnych sprzedawców na allegro, to około 1/3 lub 1/2 ceny nowego dysku. Wątpię, żeby tego faktu nie zauważyli, podczas rozpakowania pierwszej partii, że dyski nie są nowe, tylko używane z śladami demontażu, starszą datą produkcji: 2021 rok oraz pod koniec gwarancji producenta. To są moje przypuszczenia.

Na razie wiemy, że używane dyski seagate trafiły do sklepów w polsce, niemczech, oraz o sprzedawcy na amazonie.

Parametry można odczytać np. za pomocą darmowej aplikacji smartmontools 7.4 (lub nowszej).  

@RemiKo  @indexinfio Możecie z ciekawości sprawdzić ten parametr w swoich dyskach.

Edytowane przez Pawcio
  • Like 1
Opublikowano

@Pawcio Mając na uwadze właśnie ten fakt z dyskami wolałem dopłacić do tej nowszej wersji Exos'a X22, który miał premierę po tej całej gorączce na dyski talerzowe w 2021 roku. Na szybko szukając, to obojętnie jakie wersje pojemnościowe CMR 22TB (IronWolf, Exos) ujrzały światło dzienne dopiero w pierwszym kwartale 2023 roku. W najgorszym przypadku mam więc dwuletni dysk, który został recertyfikowany:

image.thumb.png.d8a92218e6c6d98440b75ecbc3a11e33.png

Niestety smartmontools oraz parę innych nie pokazuje mi nic więcej poza normalnym Smartem:

image.png.5edf5e6599314afd6284665c8ff9e8e1.png

Aż zaczęło mnie to zastanawiać jak ta funkcja została zablokowana/usunięta/dezaktywowana. Ale też z drugiej strony, to faktycznie dysk ten w każdym programie jest widoczny jedynie jako OOS, a nie Seagate.

Mi to zbytnio nie przeszkadza i od wtorku powolutku sobie ten dysk zapełniam danymi. Poza tym, to planuję kupić już kolejny taki, bo spodobał mi się ten model ;)

Opublikowano

Też planuje dysk z odzysku, ale chce kupić dwie sztuki i dla bezpieczeństwa spiąć w RAID1. Wiadomo, koszt podwójny ale szkoda danych. Z tego co widzę po waszych przejściach to można śmiało brać. 

Opublikowano

No przecież taki dysk bierzesz na śmieci, a nie ważne dane. Te i tak powinieneś trzymać na minimum 2 nośnikach, a najlepiej 3.

Ja sam brałem model 10TB typowo na śmietnik. Co jakiś czas staram się wymieniać HDD na zasadzie, mam 2szt po 1TB, 1szt 2TB, kurcze chciałbym ogarnąć to jakoś ale przerzucania jest sporo więc kupiłem sobie takie 10TB. Poukładałem dane, zrobiłem sobie na tych 2sz po 1TB kopie co ważniejszych plików. Teraz ten Seagate jest typowym śmietnikiem, nawrzucam, nie martwię się, że zabraknie miejsca. Jest czas to się ogarnie co ważniejsze pliki i znów zrobi kopie.

@RemiKo Trochę zaryzykował z taką pojemnością. Ja bym się nie rzucił na refurba w takiej pojemności, bo jak mniemam typowo wziął na backupa.

@Totek Tym bardziej, że zazwyczaj koszt 2 takich to koszt 1 nówki ze sklepu. Też niezła opcja.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W przypadku mojego dysku jest taka sama sytuacja jak opsana przez RemiKo.

Jak wpisuję dla dysku F: polecenie smartctl -l farm F: to Smartmontools twierdzi, że ATA_READ_LOG_EXT failed: function not implemented i, że FARm log nie obsługuje dysków innych producentów. Dysk jest oznaczony jako OOS600G, czyli ma oprogramowanie w wersji dla jakiegoś dużego klienta.

W każdym razie wibruje mniej niż mój FireCuda Gaming Hub 8TB i jest od niego mniej więcej czterokrotnie szybszy.

Okazało się też, że jednotalerzowy Seagate 320 GB kończy swój żywot. Rozkręcał talerz przez 62 sekundy więc dzisiaj wymienię go na 2,5" Seagate 1 TB.

Edytowane przez indexinfio
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Send1N napisał(a):

Czekaj dysk który ma być właśnie zakupiony w celu trzymania danych/potrzebnych plików zdjęć filmów itp jako magazyn traktujesz jako śmietnik? :E 

Nie, dysk ma posłużyć jako pojemnik by ogarnąć burdel z mniejszych dysków przez zgraniem już ważnych danych na kolejne. A, że przy okazji jest na tyle pojemny, że można tam nawrzucać wszystko? Idealna opcja. Ale jak kolega chce tam trzymać ważne dane i to na 2 takich dyskach? W sumie opcja dalej po taniości, na temat ryzyka się nie wypowiem, niech już on sobie sam oceni.

By robić kopię ważnych plików to ja inwestuję w zupełnie inne dyski. I mam jeden konkretny + starsze mniejsze gdzie też trzymam kopię tych danych już zgranych na ten zbiorczy.

Edytowane przez blabla123
Opublikowano

Teoretycznie to nie ma związku z odnowionymi dyskami. W przypadku tych z afery da się odczytać informacje FARM, a te odnowione mają zmienione oprogramowanie i ono na to nie pozwala.

O ile wiem to Seagate nie sprzedaje recertyfikowanych dysków wiec one musiałyby trafić najpierw do jakiegoś dużego odbiorcy, który je wysłał wcześniej do serwisu, a gdy wróciły pozbył się ich. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.02.2025 o 23:48, indexinfio napisał(a):

[...] dzisiaj wymienię go na 2,5" Seagate 1 TB.

obyś nie wpadł na pomysł podłączać jeżeli ten seagate pochodzi z rodziny rosewood np. ST1000LM035 i chyba z końcówką 048. Głowica pada od patrzenia.

Edytowane przez zakk87
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 7.02.2025 o 06:29, Pawcio napisał(a):

Skopiujcie ręcznie link do przeglądarki, bo forum ithardware ucina odnośniki do konkurencyjnych polskojęzycznych portali o komputerach: 🤦 https://forum.ithardware.pl/topic/9139-zmiany-we-wklejaniu-odnośników-zewnętrznych/

Jak nie pasuje, a widzę, że nie pasuje, skoro rzucasz facepalmem, to alternatywnie mogą być automatycznie kasowane całkowicie. To naprawdę takie dziwne, że tak robimy :hmm:? I do tego wystarczy skopiować sobie link i samemu w niego wejść, aż taki problem? Jak widzę podejście niektórych, to naprawdę wychodzi na to, że za dobrzy jesteśmy dla Użytkowników.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.02.2025 o 08:30, RemiKo napisał(a):

@Pawcio Mając na uwadze właśnie ten fakt z dyskami wolałem dopłacić do tej nowszej wersji Exos'a X22, który miał premierę po tej całej gorączce na dyski talerzowe w 2021 roku. Na szybko szukając, to obojętnie jakie wersje pojemnościowe CMR 22TB (IronWolf, Exos) ujrzały światło dzienne dopiero w pierwszym kwartale 2023 roku. W najgorszym przypadku mam więc dwuletni dysk, który został recertyfikowany:

image.thumb.png.d8a92218e6c6d98440b75ecbc3a11e33.png

Niestety smartmontools oraz parę innych nie pokazuje mi nic więcej poza normalnym Smartem:

image.png.5edf5e6599314afd6284665c8ff9e8e1.png

Aż zaczęło mnie to zastanawiać jak ta funkcja została zablokowana/usunięta/dezaktywowana. Ale też z drugiej strony, to faktycznie dysk ten w każdym programie jest widoczny jedynie jako OOS, a nie Seagate.

Mi to zbytnio nie przeszkadza i od wtorku powolutku sobie ten dysk zapełniam danymi. Poza tym, to planuję kupić już kolejny taki, bo spodobał mi się ten model ;)

U mnie jest to samo, zwróć uwagę że nr seryjny na naklejce jest inny niż to co pokazuje Smart a tak chyba nie powinno być.

Mam 3 dyski odnowione przez producenta kupione rok temu i naklejki są Seagata i FARM na nich działa, czas pracy zgadza się ze Smart

IMG_8213.thumb.jpeg.fd832c0d83632b8bff347734a56343f6.jpeg

W dniu 9.02.2025 o 22:49, indexinfio napisał(a):

Teoretycznie to nie ma związku z odnowionymi dyskami. W przypadku tych z afery da się odczytać informacje FARM, a te odnowione mają zmienione oprogramowanie i ono na to nie pozwala.

O ile wiem to Seagate nie sprzedaje recertyfikowanych dysków wiec one musiałyby trafić najpierw do jakiegoś dużego odbiorcy, który je wysłał wcześniej do serwisu, a gdy wróciły pozbył się ich. 

Popatrz na zdjecie, Seagate odnowiony przez producenta. FARM działa.

Edytowane przez stachu1000
Opublikowano

@stachu1000 Z tego co udało mi się na szybko i z ciekawości doczytać, to dyski oznaczone jako "OS" są po prostu odpadami niespełniającymi docelowej specyfikacji. Coś mniej więcej podobnego do tego co robią producenci procesorów, wyłączając niedziałające rdzenie oraz wypuszczając taki procesor jako model niżej.

Najprawdopodobniej te OS 22TB były pierwotnie wersjami 24TB (ponieważ nadal są to dyski CMR) i mogą mieć po prostu dezaktywowane głowice jednego talerza. Całość jest później przeprogramowywana w firmware tak, aby działała z mniejszą ilością aktywnych talerzy i właśnie sprzedawana jako Off Spec, czyli właśnie te "OS Recertified".

W tym miejscu się tego doczytałem:

https://www.bargainhardware.co.uk/blog/blog/factory-recertified-hard-drives

W innym przypadku dyski te powinny wyglądać właśnie mniej więcej tak:

ST22000NM001E-MRflatfrontmain_2000x2000.

Dyski OS nadal są dyskami produkcji Seagate'a, jednakże z powodu zmiany firmware'u część funkcji, w tym FARM, jest niedostępna.

Ja nadal się cieszę z tego "odpadu" jakby co ;)

• Like 1
Opublikowano
W dniu 14.02.2025 o 09:59, RemiKo napisał(a):

Całość jest później przeprogramowywana w firmware tak, aby działała z mniejszą ilością aktywnych talerzy i właśnie sprzedawana jako Off Spec, czyli właśnie te "OS Recertified".

Ok. Tylko ja miałem na myśli to że sprzedawcy wystawiają te produkty jako odnowione przez producenta a nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia na to. Z tego linku co podaleś to jest firma zewnętrzna która sprzedaje takie dyski. Równie dobrze taką informację podaje sprzedawca na znanych portalach w Polsce że to dysk Seagate. Napiszę do producenta czy te dyski są faktycznie odnawiane przez nich czy nie. I czy są to dyski Seagate... Bo naklejkę z nr seryjnym każdy może wydrukować. Zresztą wyzerowanie SMART to chyba też nie jest problemem w dzisiejszych czasach.