Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy kto się skusił na ten update powinien wziąć pod uwagę, że przy wybraniu Recovery nawet z zachowaniem plików i ustawień, pomijając że mu wiele programów odinstaluje a w zasadzie większość, straci częściowo zawartość pulpitu. W moim przypadku to były dość ważne dla mnie pliki txt i ikony od programów które odinstalował. System Win 11 Home ale to samo może dotyczyć Pro.  

Opublikowano

A to przecież normalne już od win10.

Zachowanie plików zachowuje tylko katalog dokumenty, część program files (w zakresie programów kompatybilnych z tą funkcją) i to co zainstalowane ze sklepu MS. Jak chcesz zachować zawartość pulpitu czy ustawienia, to zostaje synchronizacja w chmurze przy pomocy konta MS. 

Dlatego ja zawsze wszystkim powtarzam, że nie trzyma się ważnych plików na pulpicie, a co najwyżej skróty do nich. 

Opublikowano

Win11 24H2 jest tak problematyczny, że MS wstrzymał aktualizację do niego dla części komputerów. Jeśli nie masz go dostępnego przez Windows Update, to nie instaluj go w inny sposób, bo prawdopodobnie jeszcze nie działa prawidłowo z Twoim sprzętem.

U mnie wymuszona aktualizacja do 24H2 powoduje, że załadowanie kalibracji ekranu przez narzędzie DWM LUT rozwala przyspieszenie GPU we wszystkich przeglądarkach internetowych (brak obrazu na YT, migające na czarno okno Edge) i Photoshopie 2025 (przy próbie poruszenia obszaru roboczego robi się on czarny). 

O ile w przeglądarkach opartych o Chromium (Opera, Edge, Chrome) problem można obejść zmieniając backend ANGLE na D3D9, co powoduje jedynie, że niektóre strony przewijają się wolniej, o tyle w PS trzeba całkowicie wyłączyć akcelerację, co powoduje tearing i nieakceptowalny spadek wydajności.