Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie masz czego żałować, fluctusy to badziew w dodatku droższe, wyszło po czasie ;) arctic zdecydowanie przyjemniej pracuje dla ucha, może nie wieje tak potężnie jak fluctus ale wystarczająco i przynajmniej kulturę pracy ma dobrą w push czy pull na chłodnicy, przed przeszkodą, za przeszkodą itp, fluctus np w pull wyje jak wściekły + jeszcze moja jedna sztuka zaczęła "stukać" po czasie i zdarzało się to też jeszcze kilku innym osobom chociażby na pclabie. 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 15.11.2024 o 19:48, Vulc napisał(a):

Dokładnie tak. Oczywiście testowałem wentyle luzem, bez dokręcania do obudowy. Jest znacznie lepiej. Może wentylatory po prostu tak mają, a ja wymagam zbyt wiele? Zresztą, podpinam dźwięk, może będzie łatwiej zrozumieć o czym mówię.

Zakończyłem rozbudowane testy wentylatorów. :E Przetestowałem Arctic P12, CM Mobius, CM Sickeflow, Phanteks M25. Efekt był mniej więcej taki sam, wentylatory nieprzykręcone do obudowy działają o wiele ciszej, po przykręceniu słychać wyraźnie nieregularną pracę. Wygląda na to, że obudowa przenosi w którymś miejscu wibracje lub zwyczajnie "ten typ tak ma". Na koniec spróbowałem ostatniego pomysłu, zamówiłem 2 sztuki Thermalright TL-C12RW-S - wentyle o obróconych łopatkach. No i tutaj - w końcu - przyszła poprawa. Nadal nie jest idealnie, ale pracują równiej.

Na razie tak zostawiam, ale generalne nie jestem zadowolony z tej obudowy. Nie tylko z tej przyczyny. Początkowo rozważałem też Lian Li 216 i może faktycznie trzeba było iść w tym kierunku.

Opublikowano

Niestety nie poprawiła, większość wentylatorów i tak ma jakieś swoje patenty tłumiące dźwięk, specjalne ramy, gumowe elementy w miejscu na śrubę, etc. Poszedłem też w tym kierunku i dawałem od strony wentylatora gumowe dystanse różnej grubości - bez zauważalnego rezultatu. Może jestem przewrażliwiony na tym punkcie (no dobra, prawie na pewno ;) ), ale momentalnie łapię odmienną - w stosunku do poprzedniej obudowy - pracę wentylatorów.

• Upvote 1
Opublikowano

Doradzi ktoś, które w miarę tanie i ciche wentyle wziąć do montażu na chłodnicę AIO tak żeby zrobić push-pull ?
Myślę też o zamontowaniu dwóch dodatkowych wentyli do kratki obudowy znajdującej się przy slotach na grafę/PCIE.
Ktoś dokładał w tym miejscu? Da to jakiś realny wpływ na niższe temperatury?

Opublikowano (edytowane)

@Send1N orientujesz jak się ma P12 wersja slim do do max? Czytam, że slim są dużo głośniejsze. Pytanie jak bardzo?
Chcę je dać na górę chłodnicy i wtedy by mi trochę mniej całość poszła w dół.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)

@Umpero Slimy p12/14 w rewizji v2 są świetne, mam u siebie na chłodnicy dwa p14 slim v2 jak na cieniasy to wydajność jest bdb kultura pracy też ok (pierwsza rewizja nie miała połączonych łopatek) W opakowaniu dołączone są krótsze śrubki do chłodnic ale z gwintem 6-32 czyli takim jak masz w chłodnicy od arctica, nie wiem jaki masz gwint w tym lian li ale ja biorąc je do siebie musiałem kupić osobno śrubki bo mam M3 w chłodnicy alphacool ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Umpero chyba się pomyliłem i wersja 120mm nie ma drugiej rewizji :E 

Przy p14 slim różnicę widać gołym okiem

Nowa:

P14_SLIM_PWM_PST_g01.jpg

stara:

public

+ z tyłu opakowania jest mały napis "rev 2"

Przy P12 nie widzę czegoś takiego, nawet na stronie arctica są tylko bez połączonych łopatek,oni to tak kombinując z tymi wentylatorami że hej, zmieniają łożyska, łączą łopatki w niektórych modelach a w innych nie i wszystko robione jest "po cichu" bez żadnego info :E 

Edytowane przez Send1N