Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, sideband napisał(a):

Tak to bambol w tych sterach nie trzyma wszystkich ustawień m.in DLSS.

Tak jest, chodzi o ustawienia z inspektora, tylko te się resetują, to co jest zmieniane w cp zostaje po restarcie jak należy.

Opublikowano
12 minut temu, leven napisał(a):

Nie da się tego "naprawić" ? Nie chce mi się wracać do poprzedniej wersji :faja:

Nie da rady tego poprawić;) Raz na jakiś czas powtarzają ten błąd, że któreś z ustawień resetują się po restarcie ostatnio mieli problem z Digital Vibrance.

7 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Tak jest, chodzi o ustawienia z inspektora, tylko te się resetują, to co jest zmieniane w cp zostaje po restarcie jak należy.

Możesz zmieniać ustawienia z inspectora, ale niektóre resetują się po restarcie;) 

Opublikowano (edytowane)

No to jednak wrócę do 572.16, codziennie robić poprawki w inspektorze ? Ni chu chu :E 

EDIT: po powrocie do 572.16 ustawienia w NPI zostają zachowane, czyli Side miał rację, że 572.42 mają z tym problem :(

Edytowane przez leven
  • Like 1
Opublikowano

Taka ciekawostka:

https://www.dsogaming.com/news/nvidia-rtx50-series-doesnt-support-gpu-physx-for-32-bit-games/

A tutaj lista tych gierek oraz tabelka z pierwszymi wnioskami i opisem problemów:

https://www.resetera.com/threads/rtx-50-series-gpus-have-dropped-support-for-32-bit-physx-many-older-pc-games-are-impacted-mirrors-edge-borderlands-etc.1111698/

Z jednej strony chyba to nie taki straszny problem bo dotyczy starszych a wręcz starych gierek no ale trochę to hmmm dziwny ruch. Ciekawe z czego wynika?

• Sad 1
Opublikowano

Ja pierdziu ! Borderlands2 bez wsparcia serii 5xxx :Crash:  Co chcę coś kupić, to jest źle. Intel wystawił mnie do wiatru z kiepskimi CU, a teraz zieloni robią bambole. No nic, trzeba będzie zamontować poczciwego GTX 1060 6GB i na niego przerzucić w sterowniku obliczanie physx 8:E  Da się tak prawda ?

Opublikowano

Można podłączyć drugie GPU które ma wsparcie i będzie robić za akcelerator Physx :E

Jak za starych dobrych czasów:

ef157500726d0d6821db144034f9f7be.jpg

A jak ktoś myśli ze to żaden problem bo przecież nowy sprzęt jest super to...

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lamparcicho napisał(a):

Z jednej strony chyba to nie taki straszny problem bo dotyczy starszych a wręcz starych gierek no ale trochę to hmmm dziwny ruch. Ciekawe z czego wynika?

Wynika ze skasowania wsparcia dla 32-bitowego CUDA. Więc w 32-bitowych grach już go nie włączysz. 

Jest kilka gier na liście, gdzie faktycznie trochę szkoda utraty Physxa, jak Batman Arkham czy Borderlands. Sporo staroci o których nikt już nie pamięta. Są też gry, które dostały 64 bitowe remastery (Metro, Mafia) więc ich problem za bardzo nie dotyczy.

• Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, Kadajo napisał(a):

Można podłączyć drugie GPU które ma wsparcie i będzie robić za akcelerator Physx :E

Jak za starych dobrych czasów:

ef157500726d0d6821db144034f9f7be.jpg

A jak ktoś myśli ze to żaden problem bo przecież nowy sprzęt jest super to...

Miałem napisać, że dołożę GTX 1060 6GB do... jak kupię 5060ti 16GB za rok chyba, bo sklepy sztucznie ograniczają ilość kart, żeby ceny podbić, czyli trzeba czekać aż rynek się nasyci. Tylko do tego czasu wyjdzie 6xxx generacja kart :hihot:

Opublikowano

Nic nie kombinują tylko obcinają wsparcie by było mniej grzebania przy sofcie ;) Coraz więcej "pierdół" w sterach, coraz bardziej puchną i więcej roboty przy nich.

Physx to nikt nie chce się zajmować devsi są zbyt leniwi jakby kaska posypała się jak kiedyś to by grzebali.

Kolejne kroki to będzie obcięcie wsparcia dla starszych generacji by całkowicie odciąć się od ery przed RTX.

Opublikowano
18 godzin temu, leven napisał(a):

EDIT: po powrocie do 572.16 ustawienia w NPI zostają zachowane, czyli Side miał rację, że 572.42 mają z tym problem :(

Ja właśnie odpaliłem kompa i ustawienia mam te same co wczoraj ustawiłem. Chyba że chodzi o coś innego ? 

Zrzut ekranu 2025-02-19 160914.jpg

Opublikowano

Pany pytanie odnośnie nowych sterów i CP2077. Od wypuszczenia 572.16 przez ostanie 572.42 coś się srogo zyebao w kontekście FG. Na tych nowych sterach dzieją się dziwne rzeczy, temp procka dobija mi do 80st gdzie na 566.36 spokojnie leciałem na 63-65st. Do tego użycie też skoczyło. A to wszystko jak mam odpalony FG. W dodatku gra przy ponad 100 klatkach zachowuje się jak jeden wielki lag. Nie grywalne to jest. Wracając do wersji 566.36 wszystko wraca do normy. FG odpalone, DLSS Q standardowo i nie mam problemu z odpalającym kombajnem za oknem. Nie wiem czego tu się już czepić. Stery kilka razy wywalane przez DDU, gra pobierana od nowa. Any ideas? 

Opublikowano

Podmieniałeś pliki DLSS w grze na najnowsze DLSS4 ?

Może zamiast podmieniać pliki w grze, uruchom NPI i ustaw jak na fotce, zrestartuj komputer i odpal grę. No i napisz czy coś się zmieniło na lepsze/gorsze. Wykonaj to na sterowniku 572.42.

NPI: https://github.com/Orbmu2k/nvidiaProfileInspector/releases/download/2.4.0.16/nvidiaProfileInspector.zip

Ustawienia DLSS: https://ibb.co/mVWPr3h6

Opublikowano

Plików nie podmieniałem. Używałem jedynie NVidia app ale tam był praktycznie stock. Testowałem też różne ustawienia z presetami - zazwyczaj wybierałem „J”. Dziś jeszcze sprawdzę Alan Wake 2 ale wydaje mi się że już to sprawdzałem po aktualizacji gry.