Send1N 812 Opublikowano Czwartek o 16:20 Opublikowano Czwartek o 16:20 Zbiła temperatury tak sporo bo zwyczajnie poprzednia była bardzo stara, gdybyś przesmarował przykładowo świeżą mx2 zrobił test i za chwile nałożył mx6 robiąc kolejny to różnica zamknęła by się zapewne w 2 stopniach także to nie magia MX-6 Dokładnie, trzeba było edytować jeden wpis w rejestrze aby pojawiła się dodatkowa opcja w panelu sterowania > zarządzanie energią procesora, czasem wystarczy tylko zmienić maksymalny stan procesora na coś poniżej 100% ale w większości laptopów trzeba edytować rejestr bo zwyczajnie nie reaguje na zmniejszenie w %.
Keleris 69 Opublikowano Czwartek o 16:33 Opublikowano Czwartek o 16:33 Bardziej miałem na myśli że pasta jest ok. Miałem wątpliwości bo jej konsystencja jest jak plastelina i było zasugerowane że może być to podróbka bądź już stara i zaschnięta. W moim przypadku ustawianie % kompletnie nic nie zmieniało. 1
Lameismyname 229 Opublikowano Sobota o 22:50 Opublikowano Sobota o 22:50 Czego wiele ludzi ma w zwyczaju chwalić pastę i jej osiągi tuż po nałożeniu? Zgoda, zmiana starej na nową da widocznego i odczuwalnego kopa, jednak na goły rdzeń MX-6 nie jest dobra jak to potwierdził niedawno jeden kolega - po miesiącu na rdzeniu GPU Pump Out i HS zbliżający się do 100*C. Gołe rdzenie: PTM 7950, Gelid HeatPhase Ultra IHS: pasta wedle uznania 2
Send1N 812 Opublikowano Sobota o 22:58 Opublikowano Sobota o 22:58 Dokładnie, jak już ktoś zabiera się za poprawę fabryki demontując chłodzenie z karty czy laptopa to tylko pad zmienno-fazowy lub metal, na ihs zwykła pasta
Keleris 69 Opublikowano wczoraj o 10:54 Opublikowano wczoraj o 10:54 Sprawa jest nawet bardziej złożona, ja mogę mx6 wychwalać wniebogłosy bo od 2lat na i7 6700 działa jak po aplikacji, tylko że u mnie 90% to pulpit, przeglądarka i youtube dodatkowo procesor oszczędny - ~80w stresie, gry ~50w + sensowne chłodzenie (w stresie maksymalnie 65c). Co do GTX 275 to niestety ale ma czapkę, pasta była zmieniana przez wcześniejszego właściciela - była świeża, lepka tylko że aplikacja była zrobiona nie poprawnie - kropka na środku, a że czapka jest gigantyczna w tej karcie to spora część ihs nie było pokryta. 1
Send1N 812 Opublikowano wczoraj o 13:59 Opublikowano wczoraj o 13:59 Klasyczna akcja, ktoś się naczytał w internecie o "ziarnku ryżu" i nakładał takie coś nie zależnie od rozmiaru rdzenia czy ihs
Lameismyname 229 Opublikowano wczoraj o 14:53 Opublikowano wczoraj o 14:53 15 godzin temu, Send1N napisał(a): Dokładnie, jak już ktoś zabiera się za poprawę fabryki demontując chłodzenie z karty czy laptopa to tylko pad zmienno-fazowy lub metal, na ihs zwykła pasta Z tym, że w razie jakiegoś odsyłania na gwarancję pada się raczej nie czepią, a metalu mogą. Lepiej pada moim zdaniem, wygląda podobnie do pasty. Po co kusić los. Poza tym, producenci którzy dają zielone światło na wymianę pasty raczej też mają na myśli "na pastę".
Send1N 812 Opublikowano wczoraj o 14:58 Opublikowano wczoraj o 14:58 Wiadomo że jak ktoś myśli o gwarancji to lepiej dać coś pokroju ptm'a w klasycznym jasnoszarym kolorze, pisałem ogólnie że jak ktoś już poświęca czas na demontaż chłodzenia aby dokopać się do gołego rdzenia w lapku czy tam na karcie graf to pasuje od razu zapodać jedno albo drugie zamiast kłaść zwykłą pastę bo za "chwilę" będzie trzeba znów rozbierać, chociaż metal też się potrafi degradować po czasie ale nie tak szybko jak zwykły glut. Istnieje też zjawisko że po pierwszej aplikacji metalu ten weżre się w podstawę chłodzenia i dopiero po starciu i drugiej aplikacji jest taka wydajność jak być powinna.
Lameismyname 229 Opublikowano wczoraj o 15:02 Opublikowano wczoraj o 15:02 @Send1N Ja nie widzę sensu metalu przy padach. Gelida kupujesz za 17zł, zakładasz, zapominasz, temperatury super, z czasem jak wino - poprawiają się osiągi, w razie gwary wygląda jak normalna pasta, nie przewodzi prądu i nie ma żadnych uniedogodnień przy aplikacji (oprócz pewnej trudności ale dla ułatwienia można kłaść na radiator). Jak dla mnie wybór "no brainer" na korzyść pada. Stąd też są teraz tak popularne. 1
Send1N 812 Opublikowano wczoraj o 15:40 Opublikowano wczoraj o 15:40 (edytowane) Z tym że przy dobrym metalu osiągniesz lepszą wydajność także co kto woli, ptm któlem wydajności nie jest, potrafi przegrać z dobrej jakości zwykłą pastą (nie mówię tu o żywotności) Edytowane wczoraj o 15:41 przez Send1N
ernorator 75 Opublikowano wczoraj o 17:40 Opublikowano wczoraj o 17:40 Nic nie przebije LM w transferze ciepła. PTM jest doskonały na niedoskonałości. 2
Lameismyname 229 Opublikowano wczoraj o 19:15 Opublikowano wczoraj o 19:15 @Send1N popraw mnie ale metal: jest droższy, gorzej się go aplikuje, przewodzi prąd, aplikację można spierdzielić przez co wejdzie w reakcję, ma lepsze właściwości cieplne ale ulega degradacji (powolnej ale jednak), ciężej się go usuwa w przypadku np. gdy chcemy zrobić upgrade czy ogólnie rozkręcić no i gdy oddamy np. GPU po LM na gwarę raczej mogą być problemy? No jak dla mnie minusy jednak przeważają, mimo wszystko. Jak ktoś nie jest jakimś maniakiem temperatur to PTM powinien wystarczyć, a moim zdaniem i tak po iluś cyklach chłodzenia i nagrzewania poprawia swoje właściwości i przynajmniej zrówna się z dobrej jakości pastą, co jest na plus.
Send1N 812 Opublikowano wczoraj o 19:22 Opublikowano wczoraj o 19:22 Metal jest dla entuzjastów którzy chcą osiągnąć jak najlepszy transfer cieplny (tak jak już ernorator wspomniał), na rdzeniu nie zostaje ślad jak go zetrzesz ale na stopce chłodzenia już tak więc nie polecam kłaść LM do sprzętu który jest jeszcze w okresie gwarancji, Lepsza wydajność PTM'a po wygrzaniu to mit.
ernorator 75 Opublikowano wczoraj o 19:29 Opublikowano wczoraj o 19:29 (edytowane) Tutaj się nie zgodzę, działa u mnie lepiej niż zaraz po aplikacji. I nie chodzi o wygrzanie ale o ułożenie się, kilka/kilkanaście cykli zmiany fazy. Należy też pamiętać, że PTM potrzebuje 40-50c żeby zacząć funkcjonować, dla tego test dobry na GPU czy w laptopach bo duża część procesorów nie widzi wystarczająco wysokich temperatur. Edytowane wczoraj o 19:31 przez ernorator
Send1N 812 Opublikowano wczoraj o 19:33 Opublikowano wczoraj o 19:33 No ja celowo puściłem furmarka tak aby 6950xt działał przez 5 godzin na ponad 80 stopniach ustawiając niskie rpm i niczego to nie zmieniło
Lameismyname 229 Opublikowano wczoraj o 19:47 Opublikowano wczoraj o 19:47 @Send1N Widziałem jakieś testy to PTM zyskiwał w okresie długiego czasu. Nie mówimy o tym, że nagrzałeś go w 5 godzin. Chodzi o jak najwięcej zmian faz od wyłączonego kompa (grafy) do rozgrzanego rdzenia na maksa i tak w kółko. Ja względem dnia 0, a dzisiaj po czasie 2 miechów (?) widzę różnice w stresie na korzyść upływu czasu. Niewielka ale jest. 1
Send1N 812 Opublikowano wczoraj o 20:02 Opublikowano wczoraj o 20:02 A to takich różnic to mogłem nie zauważyć mam ptma u siebie już ponad pół roku
ket_rab 9 Opublikowano wczoraj o 21:37 Opublikowano wczoraj o 21:37 Ja jakoś od marca 2024 używam Grizzly KryoSheet. 13700K + ramka + EK CR360 Black
Send1N 812 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu krajoszit jest wielokrotnego użytku tak samo jak carbonaut dobrze myślę?
AltzHaimer 0 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu czy Arctic MX-6 jest naprawde tak dobra?
ket_rab 9 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 16 minut temu, Send1N napisał(a): krajoszit jest wielokrotnego użytku tak samo jak carbonaut dobrze myślę? to taka szmatka ale bardzo delikatna.
Send1N 812 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, AltzHaimer napisał(a): czy Arctic MX-6 jest naprawde tak dobra? zwykła pasta dobrej jakości bardzo lepka niczym specjalnym się nie wyróżnia, gelid gc-4 jest znacznie tańsza a będziesz miał to samo. 2 godziny temu, ket_rab napisał(a): to taka szmatka ale bardzo delikatna. Wiem co to jest tylko z tego co wiem to można użyć kilka razy, nie jest to jednorazowy pad jak np PTM, demontowałeś już chłodzenie mając położonego kryosheet'a? Edit. Dobra już doczytałem, jest to jednorazówka czyli tylko carbonaut od grizzly jest wielokrotnego użytku. Edytowane 18 godzin temu przez Send1N
Lameismyname 229 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 4 godziny temu, Send1N napisał(a): A to takich różnic to mogłem nie zauważyć mam ptma u siebie już ponad pół roku No to teraz zasadnicza kwestia - czy Gelid to na pewno PTM 7950 czy może coś jednak innego? Ja jestem zadowolony - gdyby Inno3d dawali fabrycznie te pady to byłby czad.
Send1N 812 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Tak to to samo w innym opakowaniu z logiem gelida ciekawe jest tylko to że ze znaczkiem "lepszej firmy" jest nawet tańszy
ket_rab 9 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu @Send1N demontowałem i jest delikatna. Od pęsety można uszkodzić ale jestem zadowolony z jej działania.
Rekomendowane odpowiedzi